Kwestia Over Guessingu
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Kwestia Over Guessingu
O overguessingu byla juz dyskusja nie raz. Nie da sie tego nijak zabronic, i po prostu trzeba sie nauczyc z tym zyc.
niech mi ktos sprobuje overguesowac.. 
karlee... chyba nie gramy na tych samych turniejach
jeszcze nigdy nikt mi tego nie zrobil... a jak probowali, to szybki argument z rekawa pomogl.
a szarze taktyczne to jedna z podstawowych zmian w porownaniu z 6 ed. i trzeba sie z tym pogodzic.

karlee... chyba nie gramy na tych samych turniejach

jeszcze nigdy nikt mi tego nie zrobil... a jak probowali, to szybki argument z rekawa pomogl.
a szarze taktyczne to jedna z podstawowych zmian w porownaniu z 6 ed. i trzeba sie z tym pogodzic.
- Jedy Knight
- Forma Skrótowa
Nie wiem gdzie ty żyjesz.karlee pisze:O overguessingu byla juz dyskusja nie raz. Nie da sie tego nijak zabronic, i po prostu trzeba sie nauczyc z tym zyc.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.
W ktorym miejscu ? Jakos znalezc nie moge. Serio.Shino pisze:ale to jest zabronione w rb przeciez... im sie jakos udalokarlee pisze:Nie da sie tego nijak zabronic, i po prostu trzeba sie nauczyc z tym zyc.
Ja nauczylem sie zyc z overguessingiem, i po prostu nie wystawiam jednostek w taki sposob aby to wogole bylo mozliwe, wiec nigdy nikt przeciw mnie tego nie stosuje. Ja jesli widze ze jedna jednostka stoi tuz za druga to staram sie walnac gdzies po srodku, aby zwiekszyc prawdopodobienstwo ze trafie cokolwiek, ale nie wiem czy to jest overguessing.
Jest napisane, że trzeba zgadnąć dystans do celu.
Nie ma ani słowa o tym, że można strzelać na dowolną odległość, byleby na linii strzału był jakikolwiek wróg.
Jak ktoś chce robić z siebie debila i udawać, że dla niego nie ma różnicy pomiędzy 10" a 20" - proszę bardzo.
Ja nie współpracuję jednak z takim graczem i nie uważam strzału za oddany, a tym samym nie ściągam zadnych figurek. Grać z oszustem mogę, brać udziału w jego wałach nie zamierzam.
Nie ma ani słowa o tym, że można strzelać na dowolną odległość, byleby na linii strzału był jakikolwiek wróg.
Jak ktoś chce robić z siebie debila i udawać, że dla niego nie ma różnicy pomiędzy 10" a 20" - proszę bardzo.
Ja nie współpracuję jednak z takim graczem i nie uważam strzału za oddany, a tym samym nie ściągam zadnych figurek. Grać z oszustem mogę, brać udziału w jego wałach nie zamierzam.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
Kiedy bylem bardzo mlodym graczem, zapytalem pewna osobe z czolowki ligi o deklarowanie szarz nieprawdopodobnych (podobne jak overquess).
I rzekla mi ta osoba (z imienia nie wymieniam, bo nie wiem czy by sobie zyczyla), ze majac M8 nie moge zadeklarowac szarzy na 20cali.. ale na 8,5 cala moge, nawet gdy mam pewnosc ze od celu dzieli mnie 8,5 cala a nie 8 - bo kazdy ma prawo troche sie pomylic, nawet celowo.
I z overquessem podobnie. celujac w punkt, kazdy ma prawo brac poprawke na znoszenie itd. W efekcie, gdy np dzieli mnie 24 cale od kawalerii przeciwnika (podstawka 2 cale), potem jest pol cala przerwy a potem np samotny heros - deklaruje strzal na 27 cali.
Ktos moze powiedziec ze celuje nielegalnie w herosa przeciwnika - ja biore poprawke na to, ze nie mam pewnosci czy przeciwnik wystawil sie na samym krancu strefy rozstawienia czy troszke wczesniej, punkt ktory wyznaczylem (w przypadku hita) sprawia za obejmuje kawalerzystow z 3-4 na 4+ i herosa automatycznie.
Czy cos takiego mozna wg kogokolwiek z was za overquesa uznac? No wlasnie.
W przypadku duzej ilosci tego typu zagran mozemy w sposob jednoznaczny za waly uznawac tylko rzeczy mocno przegiete (np gdy w przypadku hita na strzale z katapulty nie obejme zadnego z modeli w ktore celowalem - to juz mozna cos mowic), jednak z duza doza mniejszych choc rowniez dwuznacznych sytuacji trzeba nauczyc sie grac i zapobiegac mozliwosci ich wystapienia
Odnosnie szarz na skirmisz, szarz lataczy itd - niektorym to pasuje, innym nie. Sam bez 4 maszyn z domu nie wychodze zazwyczaj - ale uwazam ze dawanie worstow itd za cos co w sposob jednoznaczny zostal dopuszczone przez GW to przegiecie lekkie, niczym nie poparte - moze poza stronniczoscia osob sugerujacych cos takiego (ciekawe czym gra osoba ktorej ta erata przeszkadza najbardziej..)
I rzekla mi ta osoba (z imienia nie wymieniam, bo nie wiem czy by sobie zyczyla), ze majac M8 nie moge zadeklarowac szarzy na 20cali.. ale na 8,5 cala moge, nawet gdy mam pewnosc ze od celu dzieli mnie 8,5 cala a nie 8 - bo kazdy ma prawo troche sie pomylic, nawet celowo.
I z overquessem podobnie. celujac w punkt, kazdy ma prawo brac poprawke na znoszenie itd. W efekcie, gdy np dzieli mnie 24 cale od kawalerii przeciwnika (podstawka 2 cale), potem jest pol cala przerwy a potem np samotny heros - deklaruje strzal na 27 cali.
Ktos moze powiedziec ze celuje nielegalnie w herosa przeciwnika - ja biore poprawke na to, ze nie mam pewnosci czy przeciwnik wystawil sie na samym krancu strefy rozstawienia czy troszke wczesniej, punkt ktory wyznaczylem (w przypadku hita) sprawia za obejmuje kawalerzystow z 3-4 na 4+ i herosa automatycznie.
Czy cos takiego mozna wg kogokolwiek z was za overquesa uznac? No wlasnie.
W przypadku duzej ilosci tego typu zagran mozemy w sposob jednoznaczny za waly uznawac tylko rzeczy mocno przegiete (np gdy w przypadku hita na strzale z katapulty nie obejme zadnego z modeli w ktore celowalem - to juz mozna cos mowic), jednak z duza doza mniejszych choc rowniez dwuznacznych sytuacji trzeba nauczyc sie grac i zapobiegac mozliwosci ich wystapienia
Odnosnie szarz na skirmisz, szarz lataczy itd - niektorym to pasuje, innym nie. Sam bez 4 maszyn z domu nie wychodze zazwyczaj - ale uwazam ze dawanie worstow itd za cos co w sposob jednoznaczny zostal dopuszczone przez GW to przegiecie lekkie, niczym nie poparte - moze poza stronniczoscia osob sugerujacych cos takiego (ciekawe czym gra osoba ktorej ta erata przeszkadza najbardziej..)
Przecież można overguessować z katapulty, jeno z dział jest to niemile widziane 

Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
w 6 edycji tak a teraz???
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...
Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned
The forest has as many eyes as leaves...
Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned
Teraz nie można.
A licky boom boom down!!!
zostales bezczelnie zwalowany. nie mozesz deklarowac szarz niemozliwych. niezaleznie czy to bedzie o pol cala czy o pierdyliard cali.. jak wiesz, ze szarza nie dojdzie to nie mozesz zadeklarowacTruePunk pisze:Kiedy bylem bardzo mlodym graczem, zapytalem pewna osobe z czolowki ligi o deklarowanie szarz nieprawdopodobnych (podobne jak overquess).
przeciez lepiej przeczytac zasady do nowszej edycji zamnim uzna sie, ze katapulty nie moga overguessowac..Przecież można overguessować z katapulty, jeno z dział jest to niemile widziane

Wiesz, Shino, tu chyba chodziło o coś w rodzaju "ale wydawało mi się że mogłaby dojść". Nie udowodnisz komuś jak on naprawdę myślał.
Jeśli ktoś ma aż takie parcie, że musi deklarować szarże niemożliwe wbrew swojej wiedzy - tylko współczuć.
Shino, to w końcu dobrze napisałem z tym overguessowaniem z katapy czy Bartek?
Jeśli ktoś ma aż takie parcie, że musi deklarować szarże niemożliwe wbrew swojej wiedzy - tylko współczuć.
Shino, to w końcu dobrze napisałem z tym overguessowaniem z katapy czy Bartek?

Ja mam rację. Ten tekścik o którym mówisz wycięli w VII edycji. 

A licky boom boom down!!!
O ile deklarowanie o 2-4 cale jest IMHO ok (wiadomo ,ze na dorzut moze byc 2 albo 10 ) to walenie w jakis oddzial i okreslanie zasiegu kilkadziesiat cali za duzego bo np: 15 cali dalej stoi cos co chcemy ustrzelic jest ekhmmI z overquessem podobnie. celujac w punkt, kazdy ma prawo brac poprawke na znoszenie itd. W efekcie, gdy np dzieli mnie 24 cale od kawalerii przeciwnika (podstawka 2 cale), potem jest pol cala przerwy a potem np samotny heros - deklaruje strzal na 27 cali.

Z szarzami jest o tyle dobrze ,ze przeciwnik widzac ,ze szarza niedochodzi moze powiedziec ,ze stoi (skoro szarza nie dochodzi nie trzeba zdawac strachow itp. ) To tak jakby przeciwnik podszedl do nas ruchem nie marszowym

Taaa o ile się nie mylę w 7ed klopy nie mogą overguessować podobnie jak działa.Tomash pisze:Przecież można overguessować z katapulty, jeno z dział jest to niemile widziane
@TruePunk napisał:
Właśnie chyba sobie przeglądnę komu to najbardziej nie pasuje - bo raczej nie osobom grającym armiami ofensywnymi - no ale może się mylę.ale uwazam ze dawanie worstow itd za cos co w sposob jednoznaczny zostal dopuszczone przez GW to przegiecie lekkie, niczym nie poparte - moze poza stronniczoscia osob sugerujacych cos takiego (ciekawe czym gra osoba ktorej ta erata przeszkadza najbardziej..)
A ja chcę powrotu do zasad smoków z 4-5ed - ehh i ląduję gdzie chcę

wtedy moglibyście narzekać

A scatter i artillery dice'ami kiedyś rzucałeś?