Trochę inne DE.

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Re: Trochę inne DE.

Post autor: Jankiel »

Idz do sklepu gdzie masz wszytskie podreczniki przeczytaj co napisales i porownaj z zapisanymi zasadami w tych podrecznikach.
Nie moja sprawa. Graj sobie jak chcesz - opieranie gry na wałach to nie jest wcale tak niecodzienna taktyka.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

ekhm - to ja zamieściłem rozpę -nie Toczek! Jeszcze raz przepraszam:)
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Fakt, poprawiłem :)
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Toczek
Chuck Norris

Post autor: Toczek »

Jankiel pisze:
Idz do sklepu gdzie masz wszytskie podreczniki przeczytaj co napisales i porownaj z zapisanymi zasadami w tych podrecznikach.
Nie moja sprawa. Graj sobie jak chcesz - opieranie gry na wałach to nie jest wcale tak niecodzienna taktyka.
Tylko po co wrzucasz rozpę na ogólnodostępne forum, skoro i tak zamierzasz grać na jakichś dziwnych house rulesach?
Brak argumentow jest bardzo przykry.
Wiec ja bede gral jak mowie az nie pokazesz mi ze jest inaczej w podreczniku.
OK?

Bo ja moje argumenty pisalem w oparciu o podrecznik i jego cytaty a Ty jak narazie na podstawie domowych zasad grania.

Awatar użytkownika
Rince
Ciśnieniowiec

Post autor: Rince »

Toczek pisze: Brak argumentow jest bardzo przykry.
OK?

Bo ja moje argumenty pisalem w oparciu o podrecznik i jego cytaty a Ty jak narazie na podstawie domowych zasad grania.
Zabrzmialo, jak grozba.

A jest tak:
Each dark elf infantry unit(Excepts Harpies) may include a single assasin.

Jakos nie widze nic o wystawianiu.
Oddzial na pozimie rozpiski posiada takowa jednostke a gdzie ja ich wstawiam to juz moja broszka
Niezle zes to sobie wykoncypowal, ale nie masz racji.
Obrazek
Z życia europejskiego battlowca: "im going to play on UB cause we have a bomb in school, so unexpectedly some free time".

Awatar użytkownika
Marys
Masakrator

Post autor: Marys »

Jankiel pisze:Nie moja sprawa. Graj sobie jak chcesz - opieranie gry na wałach to nie jest wcale tak niecodzienna taktyka.
Wydaje mi się, że od kiedy jesteś w LS, to jest to Twoja sprawa. Warto to uściślić. Analogia do fanoli jest chybiona, więc warto, by sytuacja była jasna i LS zajęła stanowisko.

Co do samego grania niewiele to zmienia. I tak w rozkminie do tego oddziału przeskakuje BSB i czara, więc ass też może przeskakiwać. Nie rozumiem zarzutu o nielegalność. Wytłumaczy mi ktoś?
Jankiel pisze: Allstars w ch... Cały jeden reprezentant, który nie umie zmierzyć 12" od bsb, specjalista od rzucania kostkami i kręcenia o tym filmów, człowiek, który próbował się wcisnąć do repy grając każdą armią po kolei (ale wszystkimi obsysał), kolejny, który cały rok nie grał i ostatni, który zamiast ćwiczyć skilla, to podbudowuje ego politykowaniem na LL. Nie da się wygrać.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Ale co tu uściślać? Przecież to jest jasno opisane w kodeksie. Nie będziemy wklejać do uściśleń cytatów z kodeksu.
Each dark elf infantry unit (Excepts Harpies) may include a single assasin.
Jak ktoś nie rozumie tego zapisu, to uściśleń też nie zrozumie.
Co do samego grania niewiele to zmienia.
Trochę zmienia, bo np. nie ma opcji, żeby wystawić shadów i 3 assassinów w deployu przeciwnika i w pierwszej turze skasować np. smoka/bloodthirstera, którego ktoś nieopatrznie wystawił samotnego na flance.

Awatar użytkownika
Toczek
Chuck Norris

Rince pisze:
Toczek pisze: Brak argumentow jest bardzo przykry.
OK?

Zabrzmialo, jak grozba.

A jest tak:

Oddzial na pozimie rozpiski posiada takowa jednostke a gdzie ja ich wstawiam to juz moja broszka
Niezle zes to sobie wykoncypowal, ale nie masz racji.
To mi pokazcie gdzie nie mam racji i dlaczego tak a nie inaczej... a nie snujecie teorie o smokach... Wy gracie w ta sama gre ? bo ja jakos kieruje sie podercznikiem do Warhammera.

Aktualnie zaden z was nie dal zadnego argumentu ktory by co kolwiek wnosil :) CZEKAM.

Awatar użytkownika
Rince
Ciśnieniowiec

Czyli twoim zdaniem to sie odnosi do przyporzadkowania ninjy do unitu na poziomie rozpiski, tak? To jest twoj niezbijalny argument?
Obrazek
Z życia europejskiego battlowca: "im going to play on UB cause we have a bomb in school, so unexpectedly some free time".

Awatar użytkownika
Toczek
Chuck Norris

na chwile obecna nie przestawiliscie zadnego kontr tylko teoretyzujecie o smokach na flankach. o.O

Awatar użytkownika
Rince
Ciśnieniowiec

A bierzesz pod uwage mozliwosc, ze to ty "teoretyzujesz o smokach na flankach", czy nie bardzo?

Nie ma czegos takiego, jak przyporzadkowanie assassina do unitu na poziomie rozpiski. Jest to bohater, ktory moze skorzystac z 3ech metod wystawienia: normalnej, w scoucie i "hidden". Jezeli twoim zdaniem "may include" nie odnosi sie do opcji "hidden", to sorry, ale na turniejach innych niz lokal, mozesz spotkac sie z inna opinia sedziego.
Obrazek

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

Ja tam nie wiem o co ta awantura - przecież to jest oczywiste i w oczywisty sposób napisane :) Rince i Jankiel mają zawsze racje - a jak nie mają to patrz punkt 1 :) Przecież ani jeden ani drugi nie chcą ,źle dla graczy DE. Dbają o nasze sprawy i reprezentują nas. Nie ma się co z nimi kłócić tylko trzeba słuchać:)
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
Kanadian
Falubaz

Post autor: Kanadian »

Nie do końca się z tobą zgodzę przedmówcą. Nie należy się ślepo słuchać, należy sprawdzić czy ma rację, a jeśli masz wątpliwości, zapytać dlaczego tak twierdzi/ą skoro na stronie ..... itd. (tym sposobem szybko się zasad nauczysz)

na 99% dostaniesz odpowiedź, w stylu, na stronie... jest .... i ta zasada wskazuje na to że sytuację należy rozumieć następująco...

Jeśli nadal jesteś nieprzekonany. Są fora anglojęzyczne, np. Druchii.net (które osobiście polecam), bardzo pomocne, IMHO jedno z najlepszych forów, i chyba najlepsze jeśli chodzi o DE.

ale wystarczy że przeczytasz armybook, po angielsku, i errate GW do booka. głównie chodzi o 2 wpisy.
Jeden w sekcji jednostek (tam gdzie są koszty).
Drugi zasadę hidden, tam gdzie są opisy jednostek.

Wszystko będzie dosyć jasne.

Awatar użytkownika
Toczek
Chuck Norris

Zasada hidden nie mowi ze oddzial moze miec ukrytego tylko jednego assasina.

A zasada Assasina na stronie 95 Twierdzi ze na kazdy oddzial(zapisany w zasadzie hidden) moge posiadac jednego assasina.

A nie ukrywac jednego assasina na oddziale.

I nie macie racji tym bardziej Twoj argument Rince bo napisales wlasnie zasade ktora twierdzi ze na 2 oddzialach kusznikow moge wystawic 10 assasinow.

Za kazdym razem gdy pisze do was post na ten temat mam przed soba booka.
Gdy jankiel stwierdzil o orkach to siedzialem z bookiem orkow i tam zasada ject calkowicie inaczej opisana. Wiec nie ma co porownywac.

Awatar użytkownika
Domino
Falubaz

Post autor: Domino »

Ej serio, co w tym jest niejasnego?

Awatar użytkownika
Toczek
Chuck Norris

Domino pisze:
a gdzie masz dopisek o wystawieniu bo jak dla mnie ta zasada tyczy sie rozpisywania zeby nie kupowac 10 assasynow na jeden oddzial.
Ostatnio zmieniony 29 maja 2012, o 12:12 przez Toczek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Rince
Ciśnieniowiec

Toczek pisze: a gdzie masz dopisek o wystawieniu bo jak dla mnie ta zasada tyczy sie rozpisywania zeby nie kupowac 10 assasynow.
Nahahahahaaa :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Toczek
Chuck Norris

Obrazek
Rince pisze:
Nahahahahaaa :)
Sorry ale Twoj argument jest inwalida.

Awatar użytkownika
Rince
Ciśnieniowiec

Toczek pisze: a gdzie masz dopisek o wystawieniu bo jak dla mnie ta zasada tyczy sie rozpisywania zeby nie kupowac 10 assasynow.
Toczek pisze:A jest tak:

Oddzial na pozimie rozpiski posiada takowa jednostke a gdzie ja ich wstawiam to juz moja broszka :D
Za to twoje dyrdymaly wyssane z palca moga spokojnie zdobyc zloty medal na paraolimpiadzie.
Rince pisze: Nie ma czegos takiego, jak przyporzadkowanie assassina do unitu na poziomie rozpiski. Jest to bohater, ktory moze skorzystac z 3ech metod wystawienia: normalnej, w scoucie i "hidden". Jezeli twoim zdaniem "may include" nie odnosi sie do opcji "hidden", to sorry, ale na turniejach innych niz lokal, mozesz spotkac sie z inna opinia sedziego.
Obrazek

Awatar użytkownika
Kanadian
Falubaz

Post autor: Kanadian »

Toczek pisze:
Domino pisze:
a gdzie masz dopisek o wystawieniu bo jak dla mnie ta zasada tyczy sie rozpisywania zeby nie kupowac 10 assasynow na jeden oddzial.
np. errata GW

Page 95 – Dark Elf Assassin
Replace “Assassins are characters but do not fill any character
or Core selections in your army.” with “Assassins are character
units. Their points are included in the total points value of the
army, but do not count towards the minimum or maximum
number of points allowed for any category of unit (Lords,
Heroes, Core, Special or Rare).”

ODPOWIEDZ