po co komu DoW?

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Re: po co komu DoW?

Post autor: Shino »

faq etc.
ciekawe. Czy jestes pewien, ze sie chcesz powolywac na zasady, ktore niedopuszczaja dogsow?

nie uwazasz, ze to pewnego rodzaju strzal w stope?
Skoro LS postanowiło ich wskrzesić ja się tylko cieszę :)...
jeszcze nic nie zostalo postanowione. Dyskusja caly czas trwa.

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

Shino pisze: jeszcze nic nie zostalo postanowione. Dyskusja caly czas trwa.
Ej no zdecydujcie sie!
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=24&t=36244
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

@Misiek: jeśli jesteś organizatorem imprez to w czym problem? Furion napisał, że jest to tylko sprawa opcjonalna i to są jedynie zasady na wypadek, gdyby organizator zechciał dopuścić armie DoW. Tobie się nie podoba DoW to na swoich turniejach nie dopuścisz - no problem. Jeśli większość organizatorów w Polsce podziela Twoje zdanie to DoW na turniejach po prostu się nie przyjmą w tej edycji, bo nie będzie turniejów z tymi zasadami. Natomiast jeśli większość turniejów będzie na DoW wówczas oznacza to, że LS wyszła naprzeciw potrzebom :)

Ja tam bardzo lubię armie DoW. Jest w tej chwili chyba najsłabszą armią warhammera. Może ogólnodostępne przedmioty i lory z rulebooka ją ugrywalnią nieco.

PS. Furion, uważam, że z zasadami pik to przesadziłeś. Walka z +3 szeregów, ASF i +1S? Powinny mieć max. +1 szereg ponad to co mają włócznie.
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Awatar użytkownika
cahir
Falubaz

Post autor: cahir »

Karli pisze:@Misiek: jeśli jesteś organizatorem imprez to w czym problem? Furion napisał, że jest to tylko sprawa opcjonalna i to są jedynie zasady na wypadek, gdyby organizator zechciał dopuścić armie DoW. Tobie się nie podoba DoW to na swoich turniejach nie dopuścisz - no problem. Jeśli większość organizatorów w Polsce podziela Twoje zdanie to DoW na turniejach po prostu się nie przyjmą w tej edycji, bo nie będzie turniejów z tymi zasadami. Natomiast jeśli większość turniejów będzie na DoW wówczas oznacza to, że LS wyszła naprzeciw potrzebom :)

Ja tam bardzo lubię armie DoW. Jest w tej chwili chyba najsłabszą armią warhammera. Może ogólnodostępne przedmioty i lory z rulebooka ją ugrywalnią nieco.

PS. Furion, uważam, że z zasadami pik to przesadziłeś. Walka z +3 szeregów, ASF i +1S? Powinny mieć max. +1 szereg ponad to co mają włócznie.
Daj ludziom opcję to stanie się to dla nich normą. Tymczasem DoW powinny zostać tam gdzie do tej pory były - w niebycie. I uwierz mi, ludzie będą grać DoW, zwłaszcza starsi gracze, którzy mają modele. I sorka, ale nie mając dostępu ani do AB, ani do wyglądu modeli nie bardzo mam ochotę na granie z ta armią. I raczej nie obchodzi mnie, że to "najsłabsza" armia w tym momencie. Otóż nie może być najsłabszą, bo nie istnieje.
Ciekawy jestem również tego, czy graczy grających DoW również dotyczy posiadanie przy sobie AB. Bo jeśli tak, to wszystkim, którzy posiadają kserówki, skany itp. podziękuję za grę, tak z zasady.

A co do poczynań ligi sedziowskiej - nie mówię, że nic nie robią itp. Wręcz przeciwnie - do tej pory ich praca wyjaśniała wiele niejasności, ktore zachodziły podczas gry. Ale do jasnej anielki, który już raz wałkowany jest temat pivotowania maszyn i podstawek pod nie? Nie lepiej ustalić to raz i dobrze, zamiast zajmować się DoW? I zamiast dyskusji, ktora dopiero teraz ma miejsce, nagle dowiadujemy się, że DoW niczym Dżizas zmartwychwstało i będzie oficjalne. Coś takiego tylko w Polsce.

Skoro walimy DoW, to w ramach dodawania armii do tych oficjalnych chciałbym dodanie zasad dodatków do Warhammera (oficjalnych) i tych armii wymienionych poniżej w linku:
http://battlereporter.freeforums.org/wa ... l-f88.html

No bo czemu nie?
"Jeździec patrzy na nią. Ciri widzi błysk oczu w szparze wielkiego hełmu, ozdobionego skrzydłami drapieżnego ptaka. Widzi odblask pożaru na szerokiej klindze miecza trzymanego w nisko opuszczonej dłoni."

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

Karli pisze:Ja tam bardzo lubię armie DoW. Jest w tej chwili chyba najsłabszą armią warhammera.
(...)
Walka z +3 szeregów, ASF i +1S?
faktycznie brzmi jak slabizna ;)
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
Przemcio
Postownik Niepospolity

Post autor: Przemcio »

Acha to teraz Furion tworzy zasady do Warhammera :?: nice... A jeśli tak to weźcie zadaptujcie 5ed book chaosu do tej edycji bo chce sobie pograć mieszanką i np. beastmenami z 2W :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Nie no walenie z +3 szeregów :?: :?: :?: WTF :?: +1S :?: a niby za co :?: ASF :?: :?: a ich mag pewno może brać lore beasta :?: no to rzeczywiście słabiutkie...
We Bust in, Fight Through the Carnage, let the BOOMSTIK do the Talking...

Awatar użytkownika
debelial
Szef Wszystkich Szefów
Kontakt:

Post autor: debelial »

Mnie osobiście odblokowanie DoW się podoba. Nikomu to w niczym nie zaszkodzi, a przynajmniej gracze posiadający modele będą mogli czasem zagrać.

Poza tym widzę tu pewne błędne wypowiedzi, więc koryguję: ostatnie oficjalne zasady Dogs of War wyszły w 6 edycji (w roku 2002), a nie w 5 jak niektórzy sugerują.

Awatar użytkownika
ZOO Art Studio
Chuck Norris

Post autor: ZOO Art Studio »

Powstaje jedynie pytanie, czy armie niewspierane przez "tfórców" systemu powinny oficjalnie mierzyć się z tymi wspieranymi... To trochę tak, jakby w zawodach w których startują same samochody BMW chcieli wystartować właściciele Ferrari i Mercedesów... W domu nie widzę problemów, ale turniejowo? Raczej chyb nie...

Ave
Niedźwiedź

Awatar użytkownika
Przemcio
Postownik Niepospolity

Sorry Debelial ale pamiętam jak grałem w 5ed Chaosem to wtedy normalnie można było regimenty Dogsów kupić. A to była zdaje się końcówka lat 90 jakoś 96-97r.

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

Niby mozna, ale po co? Tworzenie zasad do tej armii od nowa bedzie bardzo kontrowersyjne, a z tego co tu czytam, sa takie zakusy. Generalnie uwazam pomysł wskrzeszania DoW za słaby. Z kilku powodow.
- brak zasad dopasowanych do 8ed (fanowskie propozycje modyfikacji sa z załozenia podejrzane)
- brak dostepu do modeli, z ktorych moznaby zbudowac armie (powazne ryzyko wysypu smiecioarmii)
- wszystkk wskazuje na to, ze armia została skazana na zapomnienie przez samo GW. Robiac reaktywacje mozemy niechcacy zachecic jakichs ludzi do budowy armii, ktorej istnienie zawsze bedzie kontrowersyjne i ktora w kazdej chwili moze zostac zbanowana przez wszystkich lub niektorych organizatorow. Tym samym narazamy niektorych na powazny stres i rozczarowanie. Wskrzeszeniem DoW moze byc zaintersowanych ze 2-3 graczy. Mysle o Fischu i Furionie oraz jakims nieznanym szerzej klimaciarzu (zawsze sie taki znajdzie). Jest wiec duzo gadania, całe srodowisko bedzie sie musialo uczyc nowej armii, bo jest trzech potencjalnych graczy DoW? Mega słabe.
Obrazek

Awatar użytkownika
MlSlEK
Chuck Norris

Post autor: MlSlEK »

PiotrB pisze:Misiek ! O WIELKI ONANIZATORZE! ups...ORGANIZATORZE! Ja Cię proszę ! Koniecznie nie organizuj niczego gdzie mogły DoW wystąpić!

DoW jest armią oficjalną BŁĄD NIE JEST mającą podręcznik - faq etc.Na pewno jest bardziej "oficjalna" niż ChD. BŁĄD CHD MA ZASADY APROBOWANE PRZEZ GW To ,że GW jej nie wspiera o niczym nie świadczy BŁĄD CHYBA ŻE NIE GRAMY W WARHAMMERA A POLHAMMERA CO SUGERUJĘ.
Ma też fanów na całym świecie i na całym świecie jest dopuszczana do gry . A W AMERYCE MURZYNÓW BIJĄ

DoW ma bardzo dobry funowski KOLEGA MIMOWOLNIE WYTŁUMACZYŁ W CZYM RZECZ podręcznik :
http://www.scribd.com/doc/38079464/Warh ... ogs-of-War

Skoro LS postanowiło ich wskrzesić ja się tylko cieszę :)...
Poproszę też o kulturę, to że mi się niepodoba wprowadzanie zasad nie znaczy że będą mi tu jechać od onanizatorów. Spotkamy się prawdopodobnie na Silesianie to kolega mi wytłumaczy co miał na myśli :P LS nie jest od wskrzeszania tylko od uzupełniania braków w zasadach oficjalnych.
Obrazek

Awatar użytkownika
Przemcio
Postownik Niepospolity

Niby mozna, ale po co? Tworzenie zasad do tej armii od nowa bedzie bardzo kontrowersyjne, a z tego co tu czytam, sa takie zakusy. Generalnie uwazam pomysł wskrzeszania DoW za słaby. Z kilku powodow.
- brak zasad dopasowanych do 8ed (fanowskie propozycje modyfikacji sa z załozenia podejrzane)
- brak dostepu do modeli, z ktorych moznaby zbudowac armie (powazne ryzyko wysypu smiecioarmii)
- wszystkk wskazuje na to, ze armia została skazana na zapomnienie przez samo GW. Robiac reaktywacje mozemy niechcacy zachecic jakichs ludzi do budowy armii, ktorej istnienie zawsze bedzie kontrowersyjne i ktora w kazdej chwili moze zostac zbanowana przez wszystkich lub niektorych organizatorow. Tym samym narazamy niektorych na powazny stres i rozczarowanie. Wskrzeszeniem DoW moze byc zaintersowanych ze 2-3 graczy. Mysle o Fischu i Furionie oraz jakims nieznanym szerzej klimaciarzu (zawsze sie taki znajdzie). Jest wiec duzo gadania, całe srodowisko bedzie sie musialo uczyc nowej armii, bo jest trzech potencjalnych graczy DoW? Mega słabe.
O prosze Furion gra DOW... hmmmm no to teraz już wszystko jasne :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Niezle tworzyć zasady dla armii którą gra się samemu...

Awatar użytkownika
MlSlEK
Chuck Norris

Post autor: MlSlEK »

bless pisze:całe srodowisko bedzie sie musialo uczyc nowej armii, bo jest trzech potencjalnych graczy DoW? Mega słabe.
Tutaj ładnie przedstawiony problem. Dla kilku graczy tysiąc będzie zobligowane nauczyć się zasad. Wiadomo że każdy to odpuści, a na turniejach wyjdą braki i wejdą dziwne wyniki. Żeby zasędziować na turnieju też powinno się ogarniać zasady, można jeszcze ludzi w błąd wprowadzać.
Obrazek

Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

Post autor: Infernal Puppet »

Sorry Debelial ale pamiętam jak grałem w 5ed Chaosem to wtedy normalnie można było regimenty Dogsów kupić. A to była zdaje się końcówka lat 90 jakoś 96-97r.
A wpadłeś na to, ze był więcej niż jeden podręcznik DoW :mrgreen: ? Owszem, był 5 ed [ i był to ostatni ich Army book ], ale potem pojawili się jeszcze w oficjalnym suplemencie do 6 ed. [ warhamme chronicles czy jakoś tak, pamiętam, że w każdym razie razem z kislewem ].

Ech...Same problemy z tymi najemnikami :P . Najpierw spam cannonów, potem balancing patch, a teraz to.

Sam osobiście jestem za dopuszczeniem DoW jako samodzielnej armii. Ok, za wiele osób tym grać nie będzie, ale z jakiej niby racji mamy pozbawiać kogokolwiek możliwości grania armią, do której są zasady i do której mam modele. Podobny problem był z chadecją, ale rozwiązał się niejako sam - najpierw poprzez indy GT, potem poprzez turkhamna [ w którego oficjalność co niektórzy widzę jeszcze wątpią :roll: ].

Czemu więc do jasnej ciasnej, nie można zrobić tak samo tutaj ? Sytuacja jest na tyle podobna, że można spokojnie zastosować analogię, na którą LS się tak chętnie czasami powołuje :wink: .
Nie no walenie z +3 szeregów, +1S a niby za co, ASF, a ich mag pewno może brać lore beasta no to rzeczywiście słabiutkie...
Na 8 pkt modelu z WS 3, 3T i ciężką zbroją. Meh, w porównaniu do tego co może wystawić dobra połowa armii tego tego systemu. Wszystko tu zresztą ładnie pasuje - +3 szeregi to po prostu wyrównanie starych zasad do obecnej rzeczywistości. Kiedyś piki pozwalały bić z 3 szeregów w szarży i 4 poza nią, kiedy inne jednostki uderzały z 1, 2 jak miały włócznie. Teraz każdy może atakować z 2, 3 albo i więcej szeregów [ HE nawet z 5 ]. ASF masz w pierwszej rundzie, a premię do siły tracisz jak zaatakuje cię piechota, w obecnej edycji mimo wszystko dla większości armii podstawowa jednostka do rozwiązywania sporów z przeciwnikiem. Szczerze powątpiewam, czy nawet 50 pikinierów w hordzie była by w stanie zatrzymać powiedzmy 30 savegrzy z wardem, czy 40 ghuli, o bardziej przejebanych oddziałach już nie wspominając.
(fanowskie propozycje modyfikacji sa z załozenia podejrzane)
:-k , a niby dlaczego ?
Mad Mike pisze:
kwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezara
Ach te uroki bycia ciągle głodnym ;) .

Awatar użytkownika
Przemcio
Postownik Niepospolity

AAA chodzi ci o Ravening Hordes :?: ale wtedy już nie grałem :D
Sam osobiście jestem za dopuszczeniem DoW jako samodzielnej armii. Ok, za wiele osób tym grać nie będzie, ale z jakiej niby racji mamy pozbawiać kogokolwiek możliwości grania armią, do której są zasady i do której mam modele. Podobny problem był z chadecją, ale rozwiązał się niejako sam - najpierw poprzez indy GT, potem poprzez turkhamna [ w którego oficjalność co niektórzy widzę jeszcze wątpią ].

Fajnie i jeszcze jeden z graczy tej armii pisze sobie do niej zasady... nice :D

Awatar użytkownika
cahir
Falubaz

Post autor: cahir »

a niby dlaczego ?
WS10, S10, T10, LD10. \:D/ :lol:
"Jeździec patrzy na nią. Ciri widzi błysk oczu w szparze wielkiego hełmu, ozdobionego skrzydłami drapieżnego ptaka. Widzi odblask pożaru na szerokiej klindze miecza trzymanego w nisko opuszczonej dłoni."

Awatar użytkownika
SoCiu
Wodzirej

Post autor: SoCiu »

Już w 6 ed były z DoW problemy -pamiętna pika na pegazie :roll: W sumie tylko <>< coś tam przez chwilę pograł i robił wyniki. 8 ed ma tonę swoich nowych zasad od swiftridersów thounderstompy i inne takie dziwolągi. Na 100% będą śmieciowe armie, już te kilka lat temu były, a modele imho były lepiej dostępne. Dajcie sobie już spokój z tą nekrofilią DoW.

Awatar użytkownika
Xier
Falubaz

Post autor: Xier »

1 Będą śmiecio-armie
2 Będzie wysyp tak samo jak było z chd
3 Tako jako nie ma oficjalnej książki by sobie przeczytać tylko milion chaotycznych kserówek itp
4 Wydaje mi się że ta armia będzie nie zbalansowana
nieregulaminowy podpis usunięty - administracja

Awatar użytkownika
Denis
Falubaz

Post autor: Denis »

szczerze mówisz wysyp smiecio armii wiec tak GW ma dalej w sprzedaży sporo regimentów z special czempionami w dziale collectors

A naprawde śmiecio armii nie dopuszczacie co w tym za problem ( jak grałem na INDY GT CHD to zawsze wysyłąłem fotki swojej armiii zeby orgowie widzieli ze nie jest to śmiecio armia i wtedy dopiero mogłem grac co za problem spojrzec pzez 10 sek na fotke armi ? )

a duzo modeli typu dwarfs ogres itp. da sie kupic w zakładkach innych armii ( wkoncu to dogsy )

Zasady udostępnione przez LS są oryginalne bo mam w domu i WH chronicles 2003 i 2004

Koszty pkt tej armii są wystarczajace aby była słaba :)

Po co wy sie tak spinacie ?

Zasady oryginalne są zasady w WD były tylko trzeba je miec

Mówisz ze ze skanami nikogo nie wpuscisz tak ?? To juz widze jak gracze idą z 5 x nr white dwarfów 2 x wh chronicles, storm of chaos, Dark Shadows, Conquest of the New World i jeszcze bookiem dogs of war ( moze dlatego skany są lepsze co ?? ) I ułatwią szybsze pokazanie zasad
” Rozejrzyj się dookoła. Zobaczysz ludzi, bez których ten świat byłby lepszy.”

Death Note

Galeria :
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=10&t=35349
Strona Malarska na Facebooku:
https://www.facebook.com/pages/Fallen-A ... 9393055688

Awatar użytkownika
Przemcio
Postownik Niepospolity

Nikt się tu nie spina po prostu to idiotyzm wskrzeszać armię, która już umarła. A pisanie zasad do niej przez gracza tej armii już jest mocno podejrzane.

ODPOWIEDZ