Gdzie wsadzacie magów?
Moderatorzy: Albo_Albo, Asassello
no nie sądzę nie muszą mieć strike last zawsze maja Hand weap[on i S4 guard pograj nimi jak wpadną od boku to rozkują wszystko
ostatnio oddział z Korchilem i BSB z Battle szmatą i 18 Wl wbiłem w 20TG z tym ich Princem i sypneli się że aż miło
WL trzeba umieć zagrać wykorzystać ich bodyguard i to że mają woodsman nie twierdze ze sa zajebiści ale nie są żli gdym powiedizał że PG są wyjebani to rozumiem twoje zdanie i zgodzil bym ise z nim ale Wl to dobry oddział...
ostatnio oddział z Korchilem i BSB z Battle szmatą i 18 Wl wbiłem w 20TG z tym ich Princem i sypneli się że aż miło
WL trzeba umieć zagrać wykorzystać ich bodyguard i to że mają woodsman nie twierdze ze sa zajebiści ale nie są żli gdym powiedizał że PG są wyjebani to rozumiem twoje zdanie i zgodzil bym ise z nim ale Wl to dobry oddział...
co do WL.. to save 6+ w walce, glupia zasada bodyguard (w polaczeniu z PoH) i zajmowanie slotu rare dyskwalifikuja ten oddzial w rozpiskach < 3k.
sam bardzo lubuie WL - ale sa kiepscy... czekamy do nowej edycji
sam bardzo lubuie WL - ale sa kiepscy... czekamy do nowej edycji

Mnie się widzą wl w skirmishu.
Ice niemożna w normalnych warunkach mieć korhila,więc o tym niemówmy.Ale racje przyznam że wl w szarży dają rade,problem w tym że jak są zaszarżowani są rozjeżdżani jak masło.Bodyguarda trzeba umieć wykożystać?w jaki sposób,dupna umiejętność(porównaj sobie z welfickim bodyguardem) i do tego genka i tak losujesz.
Ice niemożna w normalnych warunkach mieć korhila,więc o tym niemówmy.Ale racje przyznam że wl w szarży dają rade,problem w tym że jak są zaszarżowani są rozjeżdżani jak masło.Bodyguarda trzeba umieć wykożystać?w jaki sposób,dupna umiejętność(porównaj sobie z welfickim bodyguardem) i do tego genka i tak losujesz.
włąśnie, gbyby nie intryga to z tego bodyguarda moznaby było coś wyciagnąć...
Jednak jakaś taka lajtowa rozpa z 12 WL w specialach i mocnej magii da rade. Na pewno nie pociśnie ale nie powinno tak splewić, jednak to na jakieś 2500.
Jednak jakaś taka lajtowa rozpa z 12 WL w specialach i mocnej magii da rade. Na pewno nie pociśnie ale nie powinno tak splewić, jednak to na jakieś 2500.
dlatego musi być silna magia, cała istota w popychaczkach 

kombinowałem kiedyś tak, tylko jak pisałem w innym tem,acie, intryga :/ Zestaw herosów taki: arcy oraz mały mag, plus hero konny z lion guardem i jakiś bsb, który rózniweż moze być wymieniony na trzeciego maga i teraz sedno: musi być spory oddział spearelfów, moze nawet dwa? i 12 SM i WL no i za reszte wsparcie, silvery, rydwany, bolce i orły, coś w ten deseń, łucznicy też się moga tutaj przydać. Rozpa bardzo lajtowa, wrażliwa na ostrzał niestety, ale włąsnie dlatego trzeba mieć sporo wsparcia aby dopaść maszyny. W specialach ta elitarna piechotka i najlepiej by było 4 rydwany.
i tutaj jest mały paradoks, gdyż intryga moze nam pomóc, jesli byśmy kulneli na generała BSB, który raczej nie bedzie z BB tylko raczej puszka i go do WL i tym kosztem mamy dwa oddziały ze stubornem
. Wpadający WL z popychaczki to straszny widok, podobnie ze SM. Wygladałoby to mniej wiecej tak:
arcy (ten mój nowy pomysł z silverem i 3 scrollami)
mały "duzy" mag
commander konny z lion guardem
BSB konny ze słomą i hełmikiem
2x5 Sh
2x20 SP (jedna może być w liczbie 18)
10 łuczników
12 SM
12 WL
4 rydwany
2 orły
2 bolce
i nie wiem czy się kieszcze w 2500
i tutaj jest mały paradoks, gdyż intryga moze nam pomóc, jesli byśmy kulneli na generała BSB, który raczej nie bedzie z BB tylko raczej puszka i go do WL i tym kosztem mamy dwa oddziały ze stubornem

arcy (ten mój nowy pomysł z silverem i 3 scrollami)
mały "duzy" mag
commander konny z lion guardem
BSB konny ze słomą i hełmikiem
2x5 Sh
2x20 SP (jedna może być w liczbie 18)
10 łuczników
12 SM
12 WL
4 rydwany
2 orły
2 bolce
i nie wiem czy się kieszcze w 2500

Troche dziwna kompozycia tych dwunastek,rospiska może dać rade,ale będzie ciężko,magia mimo wszystko jest ryzykowna,i popychaczka może Ci niewejść w tym momencie w którym właśnie tobie by najbardziej odpowiadało.No i kij ma zawsze dwa końce,szarżujący wl czy sm to przerażający widok,to równie przerażający widok jest jak coś w nich zaszarżuje.
jak nie stoi w pierwszym rzędzie to tak jakby bohatera w ogóle nie byloAdamdo pisze:a co maga nie wsadzisz do oddziału jak będzie genkiem? (małe pytanie-OT: czy jak generał w oddziele nie stoi w pierwszym rzędzie daje generalski ld/ogólnie generała temu oddziałowi?)

to gdzie stoi?Belaner7 pisze:Wiem z doświadczenia że mag niestoi w 1 rzędzie,łatwy łup i tyle.Wsadzisz go do oddziału żeby miał stubborna,wszarżuje w ciebie coś w miare dobrego,zabija maga jak chce,tracisz stubborna Pd i pkt.
....on musi stac w pierwszym rzędzie?

może tylko mag nie może magować, bsb nie daje przerzutów i nie działają magivzne przedmioty, i jak mi powiedzieliście generał nie daje ld, nie może atakować nic ogólnie. Tylko magiczka bretki może magować nie z pierwszego rzędu. coś tam kiedyś jeszcze słyszałem że można magować z innych rzędów tylko te bez LOS. wiedza z 6ed.