Fanatycy O&G

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Zox
Chuck Norris

Post autor: Zox »

pelcu pisze: 1.Czy można celowo puścić fanola po swoich, zastosować przedłużacz przez 2 jednoski i wpaść w moją jednostkę?Przypuszczam, że odpowiedź będzie tak. ale...

2. Jak oceniacie takie zgarania, no i czy na turniejach są tego konsekwencje?

Podobny trik, to "przedłużacz" z wolfriderów.... Może jest już jakiś FAQ, albo uścislenie?
1. Tak
2. Cóż... każdy ma inne podejście do tego hobby. Ja np: dogłębniej poznaję osobę z którą gram przez takie i inne zagrywki i wyrabiam sobie gorsze zdanie. W niektórych miejscach są dawane WP - są różne podejścia.
<truepunk> powinni robic dwa niezalezne turnieje, dla pijacych i dla niepijacych
<truepunk> sorry, ale jak ja mam wygrac z zawodnikiem ktory cala noc spal i ani piwa nie wypil, jak ja ledwo stoje?
Obrazek

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

Oczywiscie ze tak, a czemu by nie?

Niezbyt eleganckie i normalnemu przeciwnikowi bym czegos takiego sam nie zrobil. Ale jak na turnieju przyjdzie z jakims walkarzem sie spotkac - to jak najbardziej uzyje ;)

A poco Ci FAQ albo uscislenie? jest na tyle jednoznaczne ze chyba nie ma co uscislac

Inferno
Falubaz

Post autor: Inferno »

hmmm...... nie dostaem nigdy za to WP i czmeu gracz miałby dostać? nie ktorzy gracze potrafia zrobic przedluzenie z wilkow specjalne by wrog wpadl na 2 fanatykow konczac na nich ruch... i nie ma wors playe..

Awatar użytkownika
pelcu
Chuck Norris

Post autor: pelcu »

Ale niektórzy robią "węża" jak rura od odkurzacza i wsyłając fanatyków robią nimi naprawdę "śmieszny ruch" (Wypuszczenie ich z boku wzdłóż battle line tak że w jednej turze lecą przez 4 oddziały).
Nie umiem tego narysować, ale uwieżcie mi da się tak...
Ja nie robię ovegusing na Armaty i katapulty i od przeciwników też oczekuję odrobiny uczciwości... Ale dobrze...
Skoro wolno, to wolno. Każdy gra jak lubi...

PS. Czy fanatyk roztrzaskuje się o machiny T7 ???

Awatar użytkownika
Pocisk
Masakrator

Post autor: Pocisk »

A czemu miałby się zabijać o maszyny? Normalnie wbija im hity i randomizujesz pomiędzy obsługę a maszynę.

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

pelcu pisze:Ale niektórzy robią "węża" jak rura od odkurzacza i wsyłając fanatyków robią nimi naprawdę "śmieszny ruch" (Wypuszczenie ich z boku wzdłóż battle line tak że w jednej turze lecą przez 4 oddziały).
Nie umiem tego narysować, ale uwieżcie mi da się tak...
Ja nie robię ovegusing na Armaty i katapulty i od przeciwników też oczekuję odrobiny uczciwości... Ale dobrze...
Skoro wolno, to wolno. Każdy gra jak lubi...

PS. Czy fanatyk roztrzaskuje się o machiny T7 ???
to cie zwalowali
tylko 1 fanatyka tak popchniesz

np.robisz sobie przedluzajke z fasta(zyskujac 10")-okreslasz ktory fanatyk leci w ktora strone;wypuszczasz pierwszego-rozpatrujesz jego caly ruch+wyplacanie wszystkich obrazen
wypuszczanie drugiego itd.
OnG AB p.25,paragraph- Splat!

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

no i w domysle jak pierwszy przejdzie - to drugiego raczej tym samym fastem nie przedluzysz ;p

quas
Niszczyciel Światów

dokladnie

Awatar użytkownika
Karbowy
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Karbowy »

Mam pytanie początkującego dotyczące tej sprawy... Jeśli pomiędzy goblinami niosącymi fanatyków, a wrogim oddziałem jest np. palisada (bo oddział jest w fotrecy - scenariusz) i gobasy nie widzą wroga to też wyżucają fanoli? Trochę by to komplikowało scenariusze i było bez sensu.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

tez. nie musza widzec by wypuscic fanatyka.

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Oczywiscie na zasady scenariusza domowego mozesz zmodyfikowac ta zasade.
Bo zrozumiale jest, ze wewnatrz ciasnej twierdzy z milionem skrytek i jakimis szpiegami fanole moga dzialac inaczej - polecam rulebook na samym poczatku fragment 'najwazniejsza zasada' : P Tylko uzgodnij to ze wszystkimi graczami przed rozpoczeciem gry.

kanti
Mudżahedin

Post autor: kanti »

Witam po raz wtóry. Zadam te pytanka w tym dziale żeby nie zawalać nowymi beznadziejnymi tematami forum.

W dziale o krasnalach wypatrzyłem ciekawą rzecz i z tąd moje pytanie:
1. jeśli walczę bronią ręczną i tarczą to ile mam obrony +6 za tarcze czy +5 za ten komplet i gdzie jest opisana ta zasada posiadam tylko skrócone zasady ze skul pasa i tam nie doczytałem.
2.czy ta zasada obowiązuje tylko piechotę czy wszystkie modele kawalerie, bochaterów itp

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

szukaj pod parowanie, albo opis dzialania bronii/tarczy
masz 5+ jesli walczysz od frontu z wrogiem - 6+ jak ktos od boku/tylu w Ciebie wali
tylko piechote. bohaterow rowniez - ale musza uzywac hand weaponu (niemagicznego!)

Pozdrawiam,
Kuba

Awatar użytkownika
Splinter
Wałkarz

Post autor: Splinter »

Co do puszczania fanatyka przez swój odział. Jeżeli jest możliwość takiego wypuszczenia fanatyka by trafił wroga a swój odział nie, a przeciwnik i tak puszcza przez fasta uważam to za wał totalny. Gdyż tylko skaveny mogą dobrowolnie uszkadzać swoje odziały. I nie piszcie mi ze to ciężko udowodnić czy takie tam. Bo tak nie jest. W sytuacji jak gobliny idą za trollami a na trolle szarżuje odział rozumiem. Ale jak ci skirmish wchodzi z boku a ty puszczasz ich przez fasta by zmordowali pół wrogiej flanki to już jak dla mnie poważne naruszanie zasad WFB.
Dobry Grey Seer stara utrzymać równowagę, harmonie i sprawiedliwość.
Równowaga jest gdy przed bitwą moja armia jest większa jak przeciwnika.
Harmonia jest gdy po bitwie moja armia jest większa jak przeciwnika.
Sprawiedliwość jest wtedy gdy wygrywam Ja.

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

nikt nie mowil ze wfb to rurka z kremem

100% dark fantasy

Nehan
Masakrator

Post autor: Nehan »

100% nienawiści!

quas
Niszczyciel Światów

Nehan pisze:100% nienawiści!
poza tym kto by sie przejmowal jakims goblinem?

nawet czwana goblin w czapce co robi czaru maru buru ruru byc tylko goblin...

Awatar użytkownika
Splinter
Wałkarz

Post autor: Splinter »

TruePunk pisze:nikt nie mowil ze wfb to rurka z kremem

100% dark fantasy
Na turniejach par nie mogę strzelać do sojusznika! Więc jak dark fantasy to dark fantasy ja chce strzelać.
A na serio twierdze że nie można puszczać fanoli przez swoich w takiej sytuacji jak opisałem.
Dobry Grey Seer stara utrzymać równowagę, harmonie i sprawiedliwość.
Równowaga jest gdy przed bitwą moja armia jest większa jak przeciwnika.
Harmonia jest gdy po bitwie moja armia jest większa jak przeciwnika.
Sprawiedliwość jest wtedy gdy wygrywam Ja.

kanti
Mudżahedin

Post autor: kanti »

True punk napisał
szukaj pod parowanie, albo opis dzialania bronii/tarczy
masz 5+ jesli walczysz od frontu z wrogiem - 6+ jak ktos od boku/tylu w Ciebie wali
tylko piechote. bohaterow rowniez - ale musza uzywac hand weaponu (niemagicznego)

czyli mam rozumieć że magiczna broń odpada ale w zasadach do krasnali jest napisane że jeśli na dowolną broń damy runę to ta broń traci swoje specjalne zdolności i staje się bronią ręczną (hand weaponu )broń ręczna i to w nawiasie to to samo mam nadzieje. A jeśli staje się bronią ręczną to czemu nie można jej dodać do obrony żeby mieć na 5+

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

kanti pisze:
czyli mam rozumieć że magiczna broń odpada ale w zasadach do krasnali jest napisane że jeśli na dowolną broń damy runę to ta broń traci swoje specjalne zdolności i staje się bronią ręczną (hand weaponu )broń ręczna i to w nawiasie to to samo mam nadzieje. A jeśli staje się bronią ręczną to czemu nie można jej dodać do obrony żeby mieć na 5+
Bo jest magiczna. Magiczne bronie reczne nie daja bonusu przy walce z tarcza. Zasade masz dokladnie opisana na str. 56 : "Walka bronia reczna i tarcza (piechota)"
Obrazek

Zablokowany