ile to już armii człowiek w życiu miał...

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Cyel
Oszukista

Re: ile to już armii człowiek w życiu miał...

Post autor: Cyel »

Oczywiście rozmawiamy tylko i wyłącznie o w pełni wykończonych, całkowicie pomalowanych jednostkach, prawda ?

Ja, choć darzę niektóre armie wielką sympatią (jak np moje pierwsze HE i Eldarów) to jednak nie byłbym w stanie pomalować w ten sam sposób ogromnej masy figurek...zazwyczaj armia dobija u mnie do wielkości grywalnej (~2000pts) i potem zmieniam armię, by pomalować coś innego w innym stylu. Generalnie dzielę armie na takie gdzie się przykładam i malowanie idzie bardzo wolno i takie gdzie odpowiednio dobraną metodą szybko mogę zrobić kilka oddziałów do gry. Staram się przeplatać te dwa style, żeby nie tracić motywacji (nie może być na raz za dużo malowania ani "eee, tak wolno" ani "eee, tak prostacko" ;) )

Do ulubionych armii jednak wracam, często z powodu wydania do nich nowych figurek lub przyuważenia seksownego modelu z FW. Do Fantasy, nim przestałem grać pod koniec 7 edycji dorobiłem się 4 armii w tym jedną -demony - przerzuciłem już na okrągłe podstawki. Z 7 armii do WH40K najwięksi są Eldarzy (bo zbieram ich od kilkunastu lat) i Tyranidzi (zbierani od roku ale traktuję ich ekspresowym malowaniem) - około 4000pkt każda.

Polecam robienie paru armii równolegle w różnych stylach. Podziwiam - acz z niezrozumieniem - tych z Was, którzy piszą , ze mają kilkanaście tysięcy punktów danej armii, chyba, że naprawdę malujecie różne oddziały w bardzo różnych stylach i kolorystyce.
"There is a pervasive attitude in Warhammer that "one shouldn't bring a knife to a gunfight." The whole reason that Rambo is a badass is because he indeed brings a knife to a gunfight, and still wins." ;)

Awatar użytkownika
Odoamar
Wodzirej

Post autor: Odoamar »

WFB miał być dodatkiem do WFRPG i trafiło na ogry, bo były stosunkowo tanie, bohaterów można łatwo konwertować a modele dośc duże, więc mogę się uczyć modelować i bawić w GSie. Mam frajdę z sklejania każdego ogra tak by był inny od reszty a mam pieszych z 40. Kuszą inne armie ale chyba do końca zostanę z grubasami.
Obrazek

Awatar użytkownika
Odoamar
Wodzirej

Post autor: Odoamar »

WFB miał być dodatkiem do WFRPG i trafiło na ogry, bo były stosunkowo tanie, bohaterów można łatwo konwertować a modele dośc duże, więc mogę się uczyć modelować i bawić w GSie. Mam frajdę z sklejania każdego ogra tak by był inny od reszty a mam pieszych z 40. Kuszą inne armie ale chyba do końca zostanę z grubasami.
Obrazek

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

Cyel pisze:Oczywiście rozmawiamy tylko i wyłącznie o w pełni wykończonych, całkowicie pomalowanych jednostkach, prawda ?
...
Podziwiam - acz z niezrozumieniem - tych z Was, którzy piszą , ze mają kilkanaście tysięcy punktów danej armii, chyba, że naprawdę malujecie różne oddziały w bardzo różnych stylach i kolorystyce.
Kasa misiu :roll: Po prostu ciężko pracujemy płacimy a malarz maluje.
Spróbuj lepszej gry: boltaction.pl

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

Grolshek pisze: Kasa misiu :roll: Po prostu ciężko pracujemy płacimy a malarz maluje.
Tak jest :) O ile kiedyś miałem jeszcze czas (i chęci) pobawienia się pędzlem ( ;D ) tak teraz wolę figurki podesłać malarzowi.

Jeśli o moje armie idzie to zacząłem od Skavenów, których nazbierało mi się na jakieś +/-5k, ale ilość figurek i właśnie widmo ich malowania sprawiło, że poleciały na półeczkę i tam czekają na lepsze czasy.
Później przerzuciłem się na Ogry (wspaniała odmiana po szczurach, pamiętam jak kiedyś jednego wieczora pomalowałem kilka figurek i okazało się, że to prawie połowa punktów armii na 2400pkt :D ), które w większości mam pomalowane, tutaj myślę, że 6-7k dałoby radę z tego złożyć, może minimalnie więcej.
No i trzecia, moja najnowsza miłość to chaos marines do 40k, których też mam na jakieś 7k+, w ogromnej większości pomalowanych :)
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

Awatar użytkownika
Morog
Falubaz
Kontakt:

Post autor: Morog »

obecnie maluje się piąta armia [-o<
https://www.youtube.com/watch?v=m3pqEA5AXTE#t=33

posłuchaj tego islamofilu.....
http://www.youtube.com/watch?v=CMEwoGGL6dg

"nie dyskutuj z głupcem, sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"

Cyel
Oszukista

Post autor: Cyel »

Grolshek pisze:
Cyel pisze:Oczywiście rozmawiamy tylko i wyłącznie o w pełni wykończonych, całkowicie pomalowanych jednostkach, prawda ?
...
Podziwiam - acz z niezrozumieniem - tych z Was, którzy piszą , ze mają kilkanaście tysięcy punktów danej armii, chyba, że naprawdę malujecie różne oddziały w bardzo różnych stylach i kolorystyce.
Kasa misiu :roll: Po prostu ciężko pracujemy płacimy a malarz maluje.
Aaa, czyli to w sumie nie Wasze armie. Teraz jasne. Misiu... :shock:
"There is a pervasive attitude in Warhammer that "one shouldn't bring a knife to a gunfight." The whole reason that Rambo is a badass is because he indeed brings a knife to a gunfight, and still wins." ;)

Awatar użytkownika
Sevi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Sevi »

Jak to nie wasze? Nasze, za naszą kasę kupione i wymalowane :)
Ja w swoich trzech armiach tylko jeden oddział pomalowałem samodzielnie ;)
Wisła Kraków.

Awatar użytkownika
Morog
Falubaz
Kontakt:

Post autor: Morog »

Cyel pisze: Aaa, czyli to w sumie nie Wasze armie. Teraz jasne. Misiu... :shock:
pod względem logicznym, prawnym i każdym innym bredzisz kolego :roll:
https://www.youtube.com/watch?v=m3pqEA5AXTE#t=33

posłuchaj tego islamofilu.....
http://www.youtube.com/watch?v=CMEwoGGL6dg

"nie dyskutuj z głupcem, sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"

miły5
Mudżahedin

Post autor: miły5 »

Ja się ,,staram" malować swe oddziały, lecz często po prostu się nie chce itd. ;)
Cyel pisze:Aaa, czyli to w sumie nie Wasze armie. Teraz jasne. Misiu..
-To są ich armie tylko oddają do malowania, bo ... i tu jest milion powodów.

Awatar użytkownika
Szamot
Masakrator

Post autor: Szamot »

figurki kupili oni więc są ich ;)

nie każdy ma czas/chęci/zdolności, takie osoby przeważnie mają $, to jest piękna symbioza i nie wiem w czy się tutaj doszukiwać złych rzeczy! :mrgreen:

kevinior
Chuck Norris

Post autor: kevinior »

posiadam WE na 2,5 Brete 2,5 vc 3,5 tk 3,5 mialem Woch okolo 3k ogry na 4,5+ DW 3k +- skv 2 oraz starty do DE okolo 1k, O&G na 1k Emp <1k duzo zmianek w zyciu ale trafilem na odpowiednie armie :twisted: i jestem z nich pieknielnie zadowolony
Ja na moim kutrze, sam sobie sterem, wędkarzem i rybą !

Awatar użytkownika
salix
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: salix »

jakiś czas temu nawet próbowałem zebrać armie do nieoficjalnej armii amazonek. po mozolnych poszukiwaniach tańszych figsów udało mi się nazbierać 2 hero, 2 oddziały korów i specjali i jakieś tam bestie, zaczęło się nawet małe konwertowanie i adaptowanie popularnych jednostek do klimatu amazonek( jak na złość dobrych figsów kobiet jak na lekarstwo) kosztowało mnie to dość sporo i od momentu gdy skończyły się tanie figsy a zaczeły cholernie drogie (najróżniejsze firmy, pojedyncze jednostki corów po 20 zeta ) to mnie przerosło...wymieniłem się na eldary z jakimś zagranicznym kolesiem... :P
Kloc orków wbija się w 3 obslugantów i krasiowego master inżyniera- fartem wbija ino 1 rane, krasie oddają 5 ran i orkowie czmychają...po kilku nieudanych szarżach- kloc orków znika bezpowrotnie a inżynier spokojnie wraca do maszyny...

Awatar użytkownika
Denis
Falubaz

Post autor: Denis »

Hmm ja miałem długą drogę....

Najpierw gdzieś na początku 7ed. zacząłem zbierać EMP bo był PL podr a jednak w podstawówce ciężko było z ang

Do końca 7ed. grałem EMP, potem żeby jechać na swoje 1 DMP zmieniłem armie żeby móc pojechać z kumplami bo mieliśmy EMP w teamie.

Potem Sk poszły na półkę kupiłem Ogry,Kupiłem Bestie , sprzedałem Bestie i Ogry kupując CH SM do 40K, potem chaośników wymieniłem za Ogry znowu i w sumie wszystkie armie w battlu miałem na min 3-4k w okresie 3 lat
Potem miałem okazje kupić armie CHD na jakies 3-4k ostatnio sprzedałem CHD kupiłem Doch, a Doch poszedł w końcu po miesiącu ( nie mój styl gry ), a kupiłem Liz ze względu tego ze pomalowałem armie kumplowi i jest mega kolorowa co lubię, od znajomego dostałem ogry za malowanie i powróciłem do Szczurów w końcu żeby je ładnie zrobić

Niestety miałem ostrą przeprawę bo nie umiałem znaleźć armii dla siebie ale wiem już że skończę na 3 armiach OK SK Liz ( armia zła, neutralna, dobra :) )
” Rozejrzyj się dookoła. Zobaczysz ludzi, bez których ten świat byłby lepszy.”

Death Note

Galeria :
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=10&t=35349
Strona Malarska na Facebooku:
https://www.facebook.com/pages/Fallen-A ... 9393055688

Awatar użytkownika
SoCiu
Wodzirej

Post autor: SoCiu »

WFB:
ravening hordes -1k skaveny
6 ed- dark elves - 3k przez kilka lat
koniec 6 ed dwarfy - 2k
6/7 ed- 3k VC przerwa 1 rok
8ed TK ~4k będzie więcej :)

40K
3 ed - Space Orks~2,5 K od 4 ed przerwa
6 ed- Chaos ~1,5 k

WM&H
MK1 - Trollbloods 60+ pkt
MK2 - Circle Orboros ~50 pkt

FOW -
Szwabstwo- poki co ~1K

Awatar użytkownika
meiss
Mudżahedin

Post autor: meiss »

Widzę co niektórzy mieli ciekawą drogę.
Ja zaczynałem od armii Imperialu do Warzone, później dwie armie do Konfrontacji, a potem zaczęło się mieszanie z GW.
Najpierw Black Templars do WH40k, później krasnoludy i o&g ze skullpassa, następnie Dark Angels do WH40k, Tau i dalej U.N.A z AT-43, Niemcy i USA do Operation Overlord (skala 1:72) i na tym poprzestałem. Z Fantasy teraz nie mam nic.
Za to mój sześcioletni syn kompletuje HE, Skaveny i Lizardmenów w tym momencie :roll:
Czyli razem z dzieckiem licząc to już 14 armia się kłania.

Awatar użytkownika
salix

dodam jeszcze że kiedyś kiedy jeszcze bitewniaki nie były znane ( może w większych miastach) ale tu w wiejskich realiach nie znano tego hobby (może było o wiele więcej innych zajęc i zabaw)- miałem swoja pierwszą armie. razem z kumplami próbowaliśmy przenieść popularną gre komputerowa RED ALERT na stół- no i zaczęło się opuszczanie w nauce bo człek w szkole tylko o tym myślał, w sumie powoli powstawały zasady dla 2 frakcji sowietów i aliantów w tym że tak jak to było np. w RA 2 obie dzieliły się na kilka krajów, które miały jakąś broń czy zasade przypisana tylko im. równolegle tworzyły się papierowe modele jednostek i budynków- jeden nawet zaczął robić makietę terenu (oczywiście prowizorka). po zapisaniu 200 stron zeszytu na brudno zaczęliśmy testować zasady i oczywiście na samym początku mnóstwo schodów i błędów (czasami nawet tak absurdalnych) żeco chwila poprawka w zasadach. po roku kombinacji kumple się wyłamali, wiec zostałem sam z projektem. tak więc z 200 stron zrobiło się 800 a modeli miałem tyle w pokoju że nie dało się ruszyć (dodam że czołgi i pojazdy były wielkości pudełka po zapałkach)

i to była moja pierwsza w zasadzie armia/armie

ps. taka strategia czasu rzeczywistego przeniesiona w turówke to fajowa sprawa- tym bardziej stawianie budynkow i werbowanie jednostek podczas samej gry zmieniało oblicze turówek
Kloc orków wbija się w 3 obslugantów i krasiowego master inżyniera- fartem wbija ino 1 rane, krasie oddają 5 ran i orkowie czmychają...po kilku nieudanych szarżach- kloc orków znika bezpowrotnie a inżynier spokojnie wraca do maszyny...

Awatar użytkownika
crovaxus
Kretozord
Kontakt:

Post autor: crovaxus »

Najpierw zaczęło się od brodatych u mnie. 6 edycja i pierwsze dwarfy. jakoś się zbierały powoli ale do grania dość mało by na turniej jechać. 7 edycja i dalsze zbieranie dwarfów i do tego O&G. jakoś pod koniec 7 edycji miałem 3k armie dwarfów i 2k orców. W między czasie jeszcze necromunda (house Cowdor 3 zestawy). na 8 edycji dwarfy dobiły ponad 8k, orci poszły do żyda za co zebrały się VC za około 2,5k. Zacząłem też zbieranie WoCHu. Niestety przyszedł kryzys i trzeba było zrobić cięcia :/ włosy mi dęba stawały już od grania dwarfami na turniejach bo najbardziej lajtowe combaty potrafiły splewić mi rzuty więc dwarfy poszły pod topór (czego niezmiernie żałuje teraz). Dzięki nim jednak WoCH dobił do ponad 4k i nadal rośnie w siłe :)
"For a sharp second, Selenia froze, and Crovax's blade found home. As the Angel shattered like glass, Crovax felt his mind collapse - the curse had been fulfilled"
- The tale of Crovax the Cursed

Awatar użytkownika
Shin Ryu
Mudżahedin

Post autor: Shin Ryu »

W 1998 uzbierałem dość pokaźną armię Bretonni - miałem prawie wszystkie jednostki podstawowe i bohaterów. Jednak kiepsko mi nimi szło i ciągle przegrywałem, więc armia poszła na allegro. Kupił ją ktoś z Poznania ;)

W 2005 zacząłem zbierać Krasnoludy (ok. 6000 pkt, 95% pomalowane, foto w galerii), a w 2009 stwierdziłem że warto też kolekcjonować jakąś złą armię i wybór padł na Zwierzoludzi. Uzbierałem ich ok 4000 pkt ale że nie mam za bardzo z kim grać, poszły na aukcję.

Jakoś w 2011 zacząłem zbierać Psy Wojny i mam ich już pewnie gdzieś z 4000 pkt. W planie mam uzbieranie wszystkich Sławnych Regimentów - zobaczymy czy mi się uda. Na razie mam 13 z 27 jednostek (patrząc na nieoficjalnego armybooka) :D
GOLD and GLORY - DOGS of WAR
Galeryjka Figurek
Shin Ryu Minis Blog

Awatar użytkownika
salix

trochę tak głupio podmieniać temat, ale ciekawi mnie czy ktoś próbował kiedyś/próbuje teraz kompletować jakąś armie z nieoficjalnych rulbuków?

np. arabie, nippon, Albion, norsów czy fimirów

ODPOWIEDZ