Gigant a Large Targety
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
- Rakso_The_Slayer
- Postownik Niepospolity
- Kontakt:
Jeny ludzie - czy ja z tępakami dyskutuję !!
Opis Giganta był. Czas chyba na opis działa:
Opis Giganta był. Czas chyba na opis działa:
Chyba widać różnicę ?? W opisie giganta mamy:Any model struck by cannonball takes a Strength 10 hit. Roll to wound as normal. (...) Ward saves can be taken as normal. Unsaved wounds cause not 1 wound but D3 or D6 wounds, depending on the size of the cannon.
Nie ma tu nic mowy, ze niewysavowana rana zamienia się w 2D6. Po prostu dostaje się od razu 2D6, stąd save na każdą. Przy dziale zaznaczyli, że najpierw jest save.If failed, the target is struck and takes 2D6 wounds with no armour save. (...)
Draconis - FOR EVER !!!
Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild
przy sejwie z armour tez jest liczba mnoga a nie armour saves 
ty z cannona tez nie ma, ze multiplikuje tlyko, ze jelsi nie zdasz to dostajesz d3/d6 woundow... o co chodzi?
@trupank -> dla ciebie lepiej zeby bylo 2d6 malych woundow bo jak bedzie jeden to jak walniesz w kroxa/ogra/mninosa/itd. to zabijesz kilku a nie jednego
w koncu male wpundy przechodza po r&f

ty z cannona tez nie ma, ze multiplikuje tlyko, ze jelsi nie zdasz to dostajesz d3/d6 woundow... o co chodzi?

@trupank -> dla ciebie lepiej zeby bylo 2d6 malych woundow bo jak bedzie jeden to jak walniesz w kroxa/ogra/mninosa/itd. to zabijesz kilku a nie jednego

No właśnie tego się czepiam - można to nazwać multiplikacją czy jakoś.Shino pisze: ty z cannona tez nie ma, ze multiplikuje tlyko, ze jelsi nie zdasz to dostajesz d3/d6 woundow... o co chodzi?![]()
DZIAŁO
1. hit (czyli to co dostanie z bounce'a)
2. ranienie
3. wardy/regenki (bo sava brak)
4. D3/D6 ran
GIGANT
1. dajmy na to że hit (czyli niezdanie inicjatywy), choć typowego hitowania nie ma
2. cel dostaje 2D6 ran, bo został trafiony (czy dostał uderzenie z pały - whatever)
3. wardy/regenki (tu też bez armour savów)
Tak wg. mnie wynika z obu opisów. Myślę, że Lista Sędziowska powinna to uściślić w następnym wydaniu uściśleń.
Na DMP możemy szybko omówić przy browarze tę kwestię i inne zgłoszone, bo chyba cały skład będzie. Oczywiście rozumiem, że dotychczas grało się na 1 Ward ?? Bo koledzy się pytają jak na DMP będzie, by potem nie było zdziwienia.
Draconis - FOR EVER !!!
- Rakso_The_Slayer
- Postownik Niepospolity
- Kontakt:
scimitar nie wybiegał bym tak z tymi tepakami bo może się okazać że racji nie masz i to Ty wyjdziesz na jeszcze wiekszego tępaka...Scimitar pisze:Jeny ludzie - czy ja z tępakami dyskutuję !!
Opis Giganta był. Czas chyba na opis działa:Chyba widać różnicę ?? W opisie giganta mamy:Any model struck by cannonball takes a Strength 10 hit. Roll to wound as normal. (...) Ward saves can be taken as normal. Unsaved wounds cause not 1 wound but D3 or D6 wounds, depending on the size of the cannon.Nie ma tu nic mowy, ze niewysavowana rana zamienia się w 2D6. Po prostu dostaje się od razu 2D6, stąd save na każdą. Przy dziale zaznaczyli, że najpierw jest save.If failed, the target is struck and takes 2D6 wounds with no armour save. (...)
jednak bardziej do mnie przemawiają argumenty Shino. Jest JEDEN Strike jest "No armour save" (liczba pojedyncza). Czyli JEDNO uderzenie powodujące 2d6 Woundów... i JEDEN Ws...
A czy widzisz fakt, że to nie chodzi o ilość trafień, ale sposób dostawania tych ran ?? Przeczytaj jeszcze raz mojego posta, bo widzę że nie zrozumiałeś w czym rzecz. Chodzi o to, kiedy i w jaki sposób dostaje się te D3/D6/2D6 ran. W przypadku giganta NIC nie wynika z opisu, choć myślę, że chyba bliżej jestem właściwej interpretacji - ale to nie jest ważne. Problemem jest to, że część ludzi w Polsce gra tak, a część inaczej.Rakso_The_Slayer pisze:scimitar nie wybiegał bym tak z tymi tepakami bo może się okazać że racji nie masz i to Ty wyjdziesz na jeszcze wiekszego tępaka...Scimitar pisze:Jeny ludzie - czy ja z tępakami dyskutuję !!
Opis Giganta był. Czas chyba na opis działa:Chyba widać różnicę ?? W opisie giganta mamy:Any model struck by cannonball takes a Strength 10 hit. Roll to wound as normal. (...) Ward saves can be taken as normal. Unsaved wounds cause not 1 wound but D3 or D6 wounds, depending on the size of the cannon.Nie ma tu nic mowy, ze niewysavowana rana zamienia się w 2D6. Po prostu dostaje się od razu 2D6, stąd save na każdą. Przy dziale zaznaczyli, że najpierw jest save.If failed, the target is struck and takes 2D6 wounds with no armour save. (...)
jednak bardziej do mnie przemawiają argumenty Shino. Jest JEDEN Strike jest "No armour save" (liczba pojedyncza). Czyli JEDNO uderzenie powodujące 2d6 Woundów... i JEDEN Ws...
Draconis - FOR EVER !!!
osobiscie wolalbym zeby bylo jak pisze scimi
wtedy gigant wchodzac na ogra mial szanse stuknac wiecej niz 1
poszloby 2d6W w oddzial i gites
w przypadku drzewa lepiej robic 2d6wardow...
wiec w zaleznosci od celu dla plewnego giganta lepiej jest raz tak raz tak
ogolnie zadalem to pytanie w czystej ciekawosci...bo kiedys to bylo walkowane i dyskusja toczyla sie jak teraz
ogolnie chodzi o to zeby uscislic to w taki sposob aby gralo sie jednakowo(a nie co bitwa to inaczej)
dla mnie mozna nawet rzucac kostka czy spalowal go 1 raz zadajac 2d6W czy tez wykonal 2d6 pacniec kazda warta 1W
wtedy gigant wchodzac na ogra mial szanse stuknac wiecej niz 1

poszloby 2d6W w oddzial i gites
w przypadku drzewa lepiej robic 2d6wardow...
wiec w zaleznosci od celu dla plewnego giganta lepiej jest raz tak raz tak
ogolnie zadalem to pytanie w czystej ciekawosci...bo kiedys to bylo walkowane i dyskusja toczyla sie jak teraz
ogolnie chodzi o to zeby uscislic to w taki sposob aby gralo sie jednakowo(a nie co bitwa to inaczej)
dla mnie mozna nawet rzucac kostka czy spalowal go 1 raz zadajac 2d6W czy tez wykonal 2d6 pacniec kazda warta 1W
Ja tu nie patrzę kto się ucieszy, że leci tyle i tyle ran, czy też kiedy warduje. Po prostu uważam, że tak jak niektórzy przedmówcy napisali po prostu nie jest w zgodzie z zasadami Giganta, ot co.
A co do przenoszenia ran zadanych w 1 model w ten sposób to można coś znaleźć przeciw temu twierdzeniu.
A co do przenoszenia ran zadanych w 1 model w ten sposób to można coś znaleźć przeciw temu twierdzeniu.
Draconis - FOR EVER !!!