Polski Golden Demon

Każdy może się pochwalić swoim dziełem i wystawić na pochwały lub krytykę. Oceniają zdobywcy Golden Daemona - przeszli, przyszli i niedoszli.

Moderatorzy: Ziemko, wind_sower

Zablokowany
Awatar użytkownika
mahon
Wałkarz
Kontakt:

Zdjęcia z Golden Demona

Post autor: mahon »

Jeśli ktoś ma ochotę obejrzeć fotki zwycięskich prac z tegorocznego POLSKIEGO Golden Demona, to zapraszam tu: LINK

Trochę więcej fotek jest tutaj, a z czasem dorzucę jeszcze fotki innych figurek i tego co się podczas konkursu działo :)

fotki z zaangażowaniem pstrykał Przemas, z ofiarną pomocą mojego statywu ;)

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Polaczylem tematy , bo juz sam jeden zrobilem odnosnie polskiego GD , dzieki za link ( choc szczurek Cie uprzedzil ;) , fotki naprawde dobre...

Awatar użytkownika
Mikołak
Marnypopis
Kontakt:

Post autor: Mikołak »

Warrior Priest był lepszy od Black Orca :)

A Van Saarowie Michała Lenarczyka to jazda bez trzymanki. Genialne wykonanie, precyzja i konsekwencja w podejściu.
Co warto wspomnieć, drugi oddział W40K wykonanie miał równie obłędne, jednakże jeśli chodzi o konsekwencję w pomyśle graficzno - fabularnym, autor poszedł o jeden krok za daleko ;)

A i tak smutny Celeborn był Ze Best, tylko przerżnąłem głosowanie :)
"Można pogłaskać naszego królika i nadać mu imię. Królik ma to w
dupie a państwu będzie miło" - Katalog z muzeum Igora Markina

Awatar użytkownika
Lunn
Masakrator

Post autor: Lunn »

w kategorii youngblood na podium wylądowały niesamowite kasztany - ten bretoniec jeszcze daje radę, ale aragorn i trol tragiczni. do ile lat była kategoria youngbloods?

Patryk
Wodzirej

Post autor: Patryk »

14 włącznie.

Awatar użytkownika
Kruti
Dżentelmen Ludowy

Post autor: Kruti »

Lunn pisze:w kategorii youngblood na podium wylądowały niesamowite kasztany - ten bretoniec jeszcze daje radę, ale aragorn i trol tragiczni. do ile lat była kategoria youngbloods?
Kolego - kategoria Youngblood jest po to by zachęcać młodzież do współzawodnictwa - i tyle...
Obrazek

Patryk
Wodzirej

Post autor: Patryk »

Mimo wszystko poziom tej kategorii był niski. W porównaniu do innych GD.

Awatar użytkownika
Kruti
Dżentelmen Ludowy

Patryk pisze:Mimo wszystko poziom tej kategorii był niski. W porównaniu do innych GD.
Zgadzam się - moja uwaga dotyczyła jednak formy, nie treści komentowanego posta...
Obrazek

Awatar użytkownika
theock
Wałkarz

Post autor: theock »

Jak dla mnie, Falcon miażdzy wszystko.

Awatar użytkownika
Skavenblight
Naczelna Prowokatorka
Kontakt:

Post autor: Skavenblight »

Lunn pisze:w kategorii youngblood na podium wylądowały niesamowite kasztany - ten bretoniec jeszcze daje radę(...)
Ten Bretoniec to jedyne, na co daje się patrzeć ;) zresztą cała ta banda Bretońców do Mordheim, jaką Krzysiek pomalował, jest naprawdę bardzo porządna.
Choć wiem, że brzmi to stronniczo, jako że złoto w tej kategorii powędrowało w rączki najmłodszego członka mego klubu ;)

Ale szczerze, troll jest niedomalowany [pomijając że to chyba miał być "single human-sized model"! więc dredzio i troll by odpadali, ale rozumiem, że wtedy zostałyby 4 figurki ze zgłoszonych], a Aragorn pochlapany i z niewycieniowaną paszczęką. Bretończyk przeskakuje wszystkie te figsy o kilka poziomów, widać to gołym okiem.

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

kolastikk pisze:Co warto wspomnieć, drugi oddział W40K wykonanie miał równie obłędne, jednakże jeśli chodzi o konsekwencję w pomyśle graficzno - fabularnym, autor poszedł o jeden krok za daleko ;)
No widzisz, ale jednak i malowanie, i konwersja tego techmarina z ekipą zjadały pracę z pierwszego miejsca.

Zresztą już słyszałem pierwsze oskarżenia o "promowanie swojaka", chodzi oczywiście o to, że Przemas i Hash są z tego samego studia co Lenar. To nie był dobry pomysł (nie mają jak zbić takiego oskarżenia). Następnym razem skład sędziowski powinien zawierać góra jedną osobę z każdego studia malarskiego.
(żeby była jasność - ani ja, ani Alek takich oskarżeń nie wysuwamy)
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Nilgar
Kretozord
Kontakt:

Post autor: Nilgar »

Panowie chyba powariowaliście z tym wiązaniem Lenara z Leprechaunem. Jest gdzieś na liście pracowników?! Bo w samym studio to ja też byłem parę razy, a wśród sędziów widziałem np. Mahonia z Chest of Colors
Obrazek
Obrazek

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Nilgar pisze:Panowie chyba powariowali
Wiesz jak jest - gdzie stawka wysoka, tam się pojawia ciśnienie. :)

A Lenar jest jak najbardziej malarzem Leprechaunowym - sam go w życiu na Marymoncie nie widziałem, ale wierz mi, to człowiek warszawskiego "L" ;)
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Mikołak
Marnypopis
Kontakt:

Post autor: Mikołak »

Jeśli mowa o tych panach, którzy rzucają oskarżenia, to swięte słowa :)

Hash nie oceniał prac :) To raz.
Po prostu nie był czlonkiem jury. Pomagał nam jak mógł i potrafił w ogarnięciu organizacyjnym.

Przemas jest super -równy ziom, bez grama obciążeń jakąkolwiek stronniczością osądu czy brakami w obiektywizmie oceny. Ktokolwiek zarzuca mu preferowanie swojaka, jest po prostu niesprawiedliwym i szukającym zaczepki chłystkiem. To dwa.

Praca srebrna w kategorii "40K unit" była ZNA-KO-MI-TA. Obłędny pomysł, obłędna technika, niezwykle konsekwentne wykonanie. Chylę czoła przed jej autorem, bo wykonał naprawdę kawał niezwykłej i magicznej roboty. To trzy.

I po czwarte - bardzo jestem ciekaw, czy Ci, którzy zarzucają Przemkowi stronniczość, zgłosili cokolwiek do konkursu. Dziabać jest łatwo.
"Można pogłaskać naszego królika i nadać mu imię. Królik ma to w
dupie a państwu będzie miło" - Katalog z muzeum Igora Markina

Awatar użytkownika
Kruti
Dżentelmen Ludowy

Tomash pisze:
Nilgar pisze:Panowie chyba powariowali
Wiesz jak jest - gdzie stawka wysoka, tam się pojawia ciśnienie. :)

A Lenar jest jak najbardziej malarzem Leprechaunowym - sam go w życiu na Marymoncie nie widziałem, ale wierz mi, to człowiek warszawskiego "L" ;)
Dla jasności :evil: - Przemek głosował na Marine`ów. KONIEC TEMATU. Natomiast wykazaliście powszechną w narodzie tendencją. Gdzie jak gdzie, ale niespodziewałem się tego w środowisku hobbystów. Smutne...
Obrazek

Awatar użytkownika
dead
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: dead »

czy pamietacie jakie poruszenie wywolala Golgota ?? praca przepiekna ale wg coniektorych niestety wywolywala jakas obraze uczuc religijnych czy cos w ten desen ... tutaj coz jezus hmmm... czy ten jezus nie byl lekkim przegieciem ?? przynajmniej w takiej formie jak zostal przestawiony ... technicznie praca wymiatala koncepcja tez boska ... ale coz ... dyskutujac przed gablota zaczelismy sie zastanawiac jak sedziowie zareaguja na wlasnie owy motyw na szmacie ... zwyciezka praca rownie dobra tylko moze bardziej "neutralna" i widocznie wiekszosci sie wlasnie ona spodobala ... co do reszty - jakby rajnoxik nie wygral to bylbym bardzo zawiedziony ... choc szczurek byl gladki jak pupcia niemowlaka to jednak zabraklo mu efekciarstwa ... za to wfb singielek to dla mnie lekkie rozczarowanie ... ten priest mimo ze na fotach paskudnie wyszedl to w realu byl ok ale bardzo mi przypadla do gustu driadka ... koncepcyjnie praca super sie udala ... idac dalej kozi unit ... hmm fajny byl ale jakos bardziej mi koldy przypadly do gustu ... ale to subiektywizm ;) ... 40k singielek wg mnie praca bardzo udana i ogolem fajnie ise na to patrzylo ... monster do 40k tez fajnie sie zapowiadala choc praca muka byla super ale patrzac na kazda czesc zosobna to jednak wg mnie malo spojna i moze dlatego tylko srebro ... no i falcon ... bezkonkurencyjny choc trafnie wytypowalem jaki bedzie top 3 ... ok tyle moich wypocin ... jak na 10-15min przy gablocie to sporo uwag i wnioskow ...

Sykstus
Masakrator

Post autor: Sykstus »

Moim zdaniem Land Rider zasłużył sobie na srebro a nie na brąz... no ale sędzią bardziej się Rhinos spodobał. I zaskoczyło mnie to że tytan nic nie zajął w Open ;/

Awatar użytkownika
Roman Lord of the Druchii
Chuck Norris
Lokalizacja: Z miasta, w którym ludzie wolą grać Dark Elfami i Mortalami Chaosu niż Bretką

Post autor: Roman Lord of the Druchii »

spodziewałem się większego "BUM"

sporo starych prac,

najbardziej podobał mi sie zawsze sicarius ilussionripa i zajął 2 miejsce

był super technicznie wykonany

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

kolastikk pisze:Hash nie oceniał prac :) To raz.
Po prostu nie był czlonkiem jury. Pomagał nam jak mógł i potrafił w ogarnięciu organizacyjnym.
Warto przekazać to oskarżającym, bo to dość mocno zmienia postać rzeczy :)
kolastikk pisze:Przemas jest super -równy ziom, bez grama obciążeń jakąkolwiek stronniczością osądu czy brakami w obiektywizmie oceny. Ktokolwiek zarzuca mu preferowanie swojaka, jest po prostu niesprawiedliwym i szukającym zaczepki chłystkiem. To dwa.
Nie wiem który z nas zna Przemasa dłużej, ale absolutnie podpisuję się pod tym co napisałeś. Natomiast bycie sędzią odnośnie pracy kolegi i zarazem współpracownika to położenie bardzo niekomfortowe i prowokujące do takich niefajnych oskarżeń.
kolastikk pisze:Praca srebrna w kategorii "40K unit" była ZNA-KO-MI-TA. Obłędny pomysł, obłędna technika, niezwykle konsekwentne wykonanie. Chylę czoła przed jej autorem, bo wykonał naprawdę kawał niezwykłej i magicznej roboty. To trzy.
Dla mnie ta praca nie była zna-ko-mi-ta, ona była DOS-KO-NA-ŁA i BEZKONKURENCYJNA ;)
Ale chyba nie jestem obiektywny, bo widziałem ją w czasie kiedy powstawała, jestem zapatrzony w malarstwo Alka Witkowskiego, a pracę Lenara widziałem jeno na zdjęciu - średniej jakości na dodatek.

Dajmy pokój ludziom rzucającym oskarżenia.

Niestety nie udało mi się dotrzeć na samego GD (zmelanżowanie w noc poprzedzającą plus konieczność ciśnięcia pewnej makiety koniecznie na dziś), ale z tego co widzę po fotkach (i co widziałem na spotkaniu przed) poziom był wyjątkowo wysoki. Nasi dali radę i nie zostali zjedzeni przez Francuzów - a tego się obawiałem po obejrzeniu kilku fotek z GD France i informacji, że przyjeżdżają goście znad Sekwany.
O ile prace w kategorii Fantasy mnie nie rozwaliły (z wyjątkiem Rhinoxa Ańi), o tyle prawie wszystko w 40k powoduje u mnie opad szczęki i spodni. Mistrzostwo wszechświata.

Awatar użytkownika
mahon
Wałkarz
Kontakt:

Post autor: mahon »

1. Hash nie oceniał prac tylko je przyjmował
2. Jury było tak bezstronne jak tylko udało się zebrać
3. To, że Lenar jest powiązany z LAS nie zmienia faktu, że jego prace były fantastyczne i dystansowały konkurencję. Z wyjątkiem może Alka, który zburzył cały klimat Adeptus Mechanicus malując Jezuska na ikonie. Gdyby było to coś bardziej "mechanicusowego" byłby pewnie pierwszy. A Lenar nie walnął żadnej widocznej kuchy....
4. Ja osoiście zgadzam się z wygraną Michała w obu kaegoriach oddziałowych, choć uważam że malowanie mimo iż staranne było raczej bez-fajerwerkowe. Dlatego gdyby do mnie należało wybieranie slayer sworda przyznałbym go inaczej, ale to wszystko.
5. Land Raider (jak i parę innych prac) tracił z bliska. Mieliśmy dobre oświetlenie do oceniania prac które przeszły first cut i zdradzało ono więcej niedoróbek niż oglądanie zza szyby gabloty. Farba na LR była kładziona grubo i gęsta. Na Rhino było to po prostu "malarsko bardziej poprawne"

Zablokowany