Cannon, las i domek

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Qbas
Chuck Norris

Post autor: Qbas »

Taka sama logika, jak w sytuacji, gdy ktoś chce zaszarżować bolca i spali szarżę. Wtedy bolec znajduje się przykładowo cal od niego, ale strzela jak normalnie na bliski zasięg. :) Przy czymś takim to powinno być jakieś 1+ :wink:

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

ja zawsze grałem że jezorko jest niemozliwe do przejścia i nie było problemu...

Awatar użytkownika
Reyki
Masakrator

Post autor: Reyki »

Jak dla mnie od jeziorka powinna się odbić (puszczaliście kiedyś "kaczki" na jeziorku?).
Gra w warzywniaku uświadomiła mi że zawsze chciałem zostać ogrodnikiem. Taki spokój, można się wyciszyć i bez napinki poturlać kostkami.

KFC-Karl Franz Chicken

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

:lol2: hehehe... dobre... lepsza "kaczka" :lol2:

nie no... ja rozumiem swiat fantasy, magi itp. ale zachowajmy te resztki realizmu. Skoro chłopaki z GW stwierdzili że kula kończy swoją wędrówkę jak napotka jeziorko to niech ją tak kończy... Reyki widziałeś kiedyś kule armatnią/pocisk ważacą X kilo robiąca "kaczki" na wodzie... jak tak to daj mi link bo ja nigdy w życiu... a swoje już widziałem.

ale pomysł mnie ubawił :D

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

reyki nie zartuj
idz popuszczac idealnie okragle kaczki.

tomekjar
Falubaz
Kontakt:

Post autor: tomekjar »

Rakso_The_Slayer pisze:" If the cannonball bounces into impassable terrain that in reality would stand in the way of the shot such as a sheer clif (as opposed to a lake), it stops immediately, but other than this, nothing can stop a cannonball!"

cytat z podręcznika WFB 7 ed.
Aaargh, spójrzcie parę postów w górę! Kula zatrzymuje się tylko na klifie, obelisku itp. A nad jeziorkiem/bagnem/rzeczką przelatuje bez mydła i w ogóle na luzie i to wg Rulebooka. Odbicie również może nastąpić od wszystkiego, nawet wody, bo nie ma nic napisane, że tak nie jest.
Rakso_The_Slayer pisze:ja zawsze grałem że jezorko jest niemozliwe do przejścia i nie było problemu...
A ty czytałeś to, co napisałeś? Bo powyższy cytat mówi dokładnie, że nieważne czy jeziorko jest impassable, czy nie, to kula i tak poleci...

Nie wiem tylko jak jest z domkami, ja zawsze ustalam wszystko z przeciwnikiem i zwykle staje na tym, że kula zadaje d^ hitów z siłą działa i się zatrzymuje na domku.

Awatar użytkownika
Reyki
Masakrator

Post autor: Reyki »

A tu was może zaskocze ale widziałem kulę armatnią odbijająca się od tafli wody.

Tak się skłąda że zajmuję się w wolnym czasie rekonstruksją średnowiecznej broni czarnoprochowej.
Gra w warzywniaku uświadomiła mi że zawsze chciałem zostać ogrodnikiem. Taki spokój, można się wyciszyć i bez napinki poturlać kostkami.

KFC-Karl Franz Chicken

Awatar użytkownika
Krassus
Masakrator

Post autor: Krassus »

str. 16 rulebook'a

IMPASSABLE TERRAIN
Impassable terrain is terrain so difficult to move through that it cannot be crossed during the course of a battle and troops must go around it. It includes terrain features such as large monuments, rock spires, RIVERS, LAKES, IMPENETRABLE SWAMPS and sheer cliffs.[...]

Chyba nic więcej nie trzeba już dodawać.
Mój mały blog:
Wargaming Zone
Obrazek

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

nie napisałem ze nie przelatuje nad jeziorkiem... napisałem, że sie od niego nie odbija... o to mi chodziło...

tomekjar
Falubaz
Kontakt:

Krassus pisze:str. 16 rulebook'a

IMPASSABLE TERRAIN
Impassable terrain is terrain so difficult to move through that it cannot be crossed during the course of a battle and troops must go around it. It includes terrain features such as large monuments, rock spires, RIVERS, LAKES, IMPENETRABLE SWAMPS and sheer cliffs.[...]

Chyba nic więcej nie trzeba już dodawać.
No właśnie chyba trzeba...
Rulebook pisze:" If the cannonball bounces into impassable terrain that in reality would stand in the way of the shot such as a sheer clif (as opposed to a lake), it stops immediately, but other than this, nothing can stop a cannonball!"
Wytłuszczony fragment opisu oznacza "w przeciwieństwie do jeziora", a nie jak to przetłumaczyli w polskiej edycji "nad brzegiem jeziora". Tak więc w powyższym cytacie chodzi o to, że:

Jeśli kula armatnia odbija się w nieprzekraczalny teren, który w rzeczywistości stanąłby na drodze strzału, taki na przykład jak klif (w przeciwieństwie do jeziora), to kula zatrzymuje się natychmiast. Jednakże w każdym innym przypadku nic nie może powstrzymać kuli armatniej.

A na całej stronie nie zauważyłem ani jednej wzmianki, że kula się od czegokolwiek nie odbija, więc odbija się dosłownie od wszystkiego, nawet wody/bagna itp itd.

P.S. A wy się z Reykiego nie śmiejcie, bo to jest fizycznie możliwe. Tak samo jak w jednym z odcinków Top Gear jechali samochodem po wodzie i zrobili ponad 600 metrów, mimo, że samochód ma przecież koła i nie da się nim jeździć po wodzie...

Awatar użytkownika
Krassus
Masakrator

Post autor: Krassus »

No i widzisz do czego doszliśmy. Do tego, że w rulebooku najwyraźniej jest babol...
Mój mały blog:
Wargaming Zone
Obrazek

tomekjar
Falubaz
Kontakt:

Nie pierwszy nie ostatni, dlatego kombinuję sobie angielski Rulebook...

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Rakso_The_Slayer pisze:kaczki" na wodzie... jak tak to daj mi link bo ja nigdy w życiu... a swoje już widziałem.
bouncing bomby z II wojny swiatowej moga byc?
Ostatnio zmieniony 8 wrz 2007, o 21:38 przez Shino, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Shino pisze:bouncing bomby z II wojny swiatowej moga byc?
Nostradamus 2?

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

a to była 20 wojna? kiedy? ;) mówiłem o broni średniowiecznej/renesansowej...

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Rakso_The_Slayer pisze:a to była 20 wojna? kiedy? ;) mówiłem o broni średniowiecznej/renesansowej...
mysl imperialna sporo wybiegha na przod... mowimy o grze gdzie czolgi moga sie spotkac z helikopterami wiec tak nie do konca sredniowiecze :) i jaka 20? jest wyraznie, ze 2 :P

a link tu: http://en.wikipedia.org/wiki/Bouncing_bomb

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

taaa... druga... "Ostatnio zmieniony przez Shino dnia Dziś o 22:38, w całości zmieniany 1 raz" :p ;)

dzieki za link... zawsze dobrze dowiedzieć się czegoś nowego...

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

grzebanie w cytatach mych postow uwazam za naduzywanie moderatorskich kompetencji ; P

Awatar użytkownika
Qbas
Chuck Norris

Post autor: Qbas »

Dlaczego? Po to się jest moderatorem, żeby grzebać w postach innych i doprowadzać do szału biednych spamerów, którzy wychodzą na idiotów przez to, że moderator "troszeczkę" zmienił treść posta...:wink:
Obrazek
Dyskusja na temat Euro 2009 pisze:
Ja się przewidziałem czy 23 - N.Ireland gra na ograch??
TIM GRONNEBERG - OGRES

Szkoci to klimaciarze :D

ODPOWIEDZ