Hydra - potwory siejące groze

Dark Elves

Moderator: Yudokuno

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Nadill
"Nie jestem powergamerem"
Kontakt:

Post autor: Nadill »

Sądze, że Hydra powinna mieć przynajmniej Regenerację (bo ponoć po odcięciu odrastają jej głowy), lub wielokrotnie Zianie Ogniem, wtedy było by nieźle ;)

Awatar użytkownika
Artein
Masakrator

Post autor: Artein »

model mi średnio pasuje, dlatego nie korzystam xP
ale może jak wyjdzie nowy albo ten mnie przekona jakoś....
konwertować mi się nie chce, Gamezone jeszcze nie wypuściło własnej....

w każdym razie kusi mnie pomysł terrorysty ganiającego po lesie magów czy innych skitranych skałtów xP

o.b-one
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: o.b-one »

Takie małe pytanko :
Jakie sa oficjalne zasady dot. Hydry Królewskiej - chodzi mi tu o siłę oziewu i odprysku bo z tego co pamiętam to w WD była S3 ale ostatnio gdzieś mi się w oczy rzuciła S2... wyszła errata ?:lol: czy ja źle pamiętam...

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Post autor: Scimitar »

o.b-one pisze:Takie małe pytanko :
Jakie sa oficjalne zasady dot. Hydry Królewskiej - chodzi mi tu o siłę oziewu i odprysku bo z tego co pamiętam to w WD była S3 ale ostatnio gdzieś mi się w oczy rzuciła S2... wyszła errata ?:lol: czy ja źle pamiętam...
S3 to ma standardowa z RB.
Królewska ma S2, no save.

Awatar użytkownika
Artein
Masakrator

Post autor: Artein »

Awatar użytkownika
zaf
Masakrator

Post autor: zaf »

Szczerze mowiac roznica miedzy Hydra, a Hydrami dodatkowymi jest taka, ze sa drozsze.
Maja natomiast wspolna ceche:
sa jak najbardziej niegrywalne w turniejach.

Prawde mowiac wole zaplacic za druga bezsensowna zbawke jakim jest couldron. Przynajmniej wiem czego sie po nim spodziewac. Klimat jest fajny w grach towarzyskich.

Awatar użytkownika
Murmandamus
Niszczyciel Światów

Post autor: Murmandamus »

w grach turniejowych też klimat jest fajny[foch] no chyba że komuś zalezy na rywalizowaniu o "złote gacie" tak bardzo
zapraszam na Polskie Forum Kings of War

https://kow.fora.pl/

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Post autor: Scimitar »

Murmandamus pisze:w grach turniejowych też klimat jest fajny[foch] no chyba że komuś zalezy na rywalizowaniu o "złote gacie" tak bardzo
a kysz klimaciarzu :D

Awatar użytkownika
Torres
Wodzirej

Post autor: Torres »

<foch> A kysz pr0pauergejmerze!

P.S. Hydra to bardzo fajna jednostka. Tylko nie przeciwko treemanom i krasnoludom :) Tez sie zgadzam, ze dodatkowe upgradey dla nich sa conajmniej badziewne...

Awatar użytkownika
Paraszczak
Falubaz

Post autor: Paraszczak »

Scimi napisał:
Ja bym rzekł - potwory siejące grozę i wzbudzające ....... śmiech u przeciwników.

Ostatnio sobie pograłem na turnieju i Hydrą i Manticorą (1643 pkt.) i... byłem 17ty na 19 graczy. W sumie fakt, że wyprzedziłem 9-cioletniego syna kolegi z klubu tylko dlatego że nie miał pomalowanej armii (bo z bitew miałem tyle samo) nie jest wart wspomnienia

Harcująca po lasach itp. Hydra może jest lepsza, ale plewna jak była tak jest dalej Chyba się dam uwieść wyznawcom Slaanesha

-------------------------------------------------------------------------------------

Ja ostatnio byłem 3ci na 24 graczy...Też z Hydrą i z Manticorą (1100 pts).
1) Nie grałem 3 lata.
2) Na 7 ed. zagrałem 2 bitwy na dzień przed turniejem. W dniu turnieju dostałem rulebook.
3) Nie biegam Hydrą po lasach (uważam to za typowo polską nadinterpretację, i tego po prostu nie używam)

Hydra nie jest słaba...to Bolce są bardzo mocne.
Problem polega na tym, że nie potrafimy grać Hydrą. Od zawsze DEs miały 4 bolce w Rarach, i z 4 Bolcami sie wystawiały. Nie było innej opcji.
I teraz gracz "czterobolcowy" ma kłopot, kiedy przychodzi grać Hydrą.
Że słaba, że droga, że wolna, że gorsza od Treemana i inne "że".

Proszę sobie wyobrazić sytuację, kiedy DE Hydra jest w Specialach.
Nagle 5A S5 na 6 woundach z T5 robi się przegięciem! Toć to oddział Cold One Knights w szarży za 220 pts, gdzie za grywalny oddział COK trzeba zapłacić 320pts+. Panik nie zdaje po zadaniu 4 ran! I po zadaniu 4 ran dalej ma 5A S5. O_o! I nawet zieje po marszu! I Terror! A to ta sama Hydra , co z Rarów...

Hydra nie jest ani zła, ani dobra. Hydrą po prostu trzeba nauczyć się grać.

Pozdrawiam: Jakub Paraszczak

o.b-one
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: o.b-one »

Paraszczak pisze: Hydra nie jest słaba...to Bolce są bardzo mocne.
Problem polega na tym, że nie potrafimy grać Hydrą. Od zawsze DEs miały 4 bolce w Rarach, i z 4 Bolcami sie wystawiały. Nie było innej opcji.
I teraz gracz "czterobolcowy" ma kłopot, kiedy przychodzi grać Hydrą.
Że słaba, że droga, że wolna, że gorsza od Treemana i inne "że".

Proszę sobie wyobrazić sytuację, kiedy DE Hydra jest w Specialach.
Nagle 5A S5 na 6 woundach z T5 robi się przegięciem! Toć to oddział Cold One Knights w szarży za 220 pts, gdzie za grywalny oddział COK trzeba zapłacić 320pts+. Panik nie zdaje po zadaniu 4 ran! I po zadaniu 4 ran dalej ma 5A S5. O_o! I nawet zieje po marszu! I Terror! A to ta sama Hydra , co z Rarów...

Hydra nie jest ani zła, ani dobra. Hydrą po prostu trzeba nauczyć się grać.

Pozdrawiam: Jakub Paraszczak
Pierwszy sensowny komentarz w tym temacie... popieram.

Awatar użytkownika
wrogu
Falubaz

Post autor: wrogu »

Hydra nie wyplaca atakow z sila 4 z mountow......

Hydra ma 6 ruchu.

Nie ma glupoty- fajno, no i jest w rarach. W specjalach faktycznie bylaby ciekawa, ale za 170-80 pkt.

Awatar użytkownika
zaf
Masakrator

Post autor: zaf »

a ja wlasnie sobie ja kupuje i durny... ja wystawie ...
nie wiem na co ale wystawie...

Awatar użytkownika
Jonas
Wałkarz

Post autor: Jonas »

A ja żywię do hydry chyba najbardziej mieszane uczucia z całej armii. Kiedyś kupiłem ją na zasadzie "jaki duuuży potwór, łaaał! Na pewno wymiata!", po czym praktyka brutalnie zweryfikowała moje pierwsze wrażenie. Najbardziej do dziś irytuje mnie fakt, że jednostka za 220 punktów, którą trzeba z taką ostrożnością dostarczyć do pożądanych miejsc pola bitwy odbije się np. od 10 thundererów, czy nawet boku jakiegoś kloca z T4. Najwięsza jej zaleta to imo terror - jeśli nabijała u mnie jakieś punkty, to właśnie dzięki tej zasadzie.
Ale najdziwniejsze jest to, że mimo żałosnego bilansu z bitew, wciąż lubię ją wystawiać. Po prostu jakoś fajnie mi się gra takim potworkiem, który a to pobiegnie, a to zionie ogniem, a to coś przestraszy. No taka ciekawa ta Hydra jak dla mnie jest. :)
"Wake up, Mr. Freeman. Wake up, and smell the ashes..."

Awatar użytkownika
Andy
Chuck Norris

Post autor: Andy »

Witam.

Sorki jeżeli temat już był... ale nie moglem informacji potrzebnych mi znaleźć na forum.

Mam problem z Hydrą.. :)

Mianowicie jak to zwierzątko widzi? W podręczniku pisze że walczy jak Skirmish. Co to dokładnie znaczy??
Oraz jakie jest pole widzenia na potrzeby szarży ?? Skoro poganiacze biegają za hydrą i są Skirmish`em to widzą 360' ??

Awatar użytkownika
Mike
Mudżahedin

Post autor: Mike »

http://wfb-pol.org/forum/viewtopic.php?t=644 to raz
A 2 w AB JEST NAPISANE(a nie pisze : C) ze porusza sie jak skirmish, nie walczy. Czyli dostaje plusy za boki/tyl kasuje rzedy, nie ma jednak minusow za trudny teren, widzi jednak, z tego co pamietam, 90 stopni mierzone od hydry

Awatar użytkownika
Crane
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Crane »

skoro porusza sie jak skirmish to dostaje -1 do hita przy strzelaniu w nią?

Awatar użytkownika
Jonas
Wałkarz

Nie, co więcej masz plus jeden do hita za Large Target.
A 2 w AB JEST NAPISANE(a nie pisze : C) ze porusza sie jak skirmish, nie walczy.
Hmmm.... "In close combat, hydra and remaining apprentieces are arranged exatcly like a skirmishing unit". Chyba nie doczytałeś.
Ale widzi 90 stopni mierzone od hydry i na tej podstawie szarżuje. Ranki oczywiście zdejmuje. Co do trudnego terenu i ignorowania go, była na ten temat dyskusja i nie wiem co z niej wynikło. Może niech Scimi, Jankiel, bądź inna doświadczona osoba się wypowie.

Awatar użytkownika
Mike
Mudżahedin

Post autor: Mike »

Jonas pisze:Hmmm.... "In close combat, hydra and remaining apprentieces are arranged exatcly like a skirmishing unit". Chyba nie doczytałeś.
Ale widzi 90 stopni mierzone od hydry i na tej podstawie szarżuje. Ranki oczywiście zdejmuje. Co do trudnego terenu i ignorowania go, była na ten temat dyskusja i nie wiem co z niej wynikło. Może niech Scimi, Jankiel, bądź inna doświadczona osoba się wypowie.
Czyli jednak mam racje, bo jesli walczy jak skirmish to nie zdejmuje rankow
: X

Awatar użytkownika
Jonas
Wałkarz

Czyli jednak mam racje, bo jesli walczy jak skirmish to nie zdejmuje rankow
: X
Nie masz.

"In close combat, hydra and remaining apprentieces are arranged exatcly like a skirmishing unit"
A to oznacza, że tylko dostawia się do walki jak skirmish. Szeregi zdejmuje.

ODPOWIEDZ