High Elves w nowym wydaniu (tym liczebniejszym) - 1500

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pingus
Oszukista

Post autor: pingus »

Pomysł z magiem mi się podoba. Sugerowałbym jednak wywalenie jednych łuczników. ;)
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

ale mało Cię...

BoS dałbym do piechoty koniecznie. Jeśli już tak to zminimalizowałbym tych princów do zwykłej piatki, za reszte dał WL i tam właśnie BoS i wykombinował jakoś punkty na war bannera dla spearelfów bo bez niego to jakoś tak mizernie, ogólnie to chyba oni tutaj niezbyt potrzebni są...

@ pingus

wydaje mi się, że albo 2x10 łukoli albo zero...

a pomysł z magiem moze dac rade bo w końcu 5-7 kostek to wcale tak żle nie jest.
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Kal_Torak
Masakrator

Post autor: Kal_Torak »

Hmmm idąc tym tropem rad rozpa by wyglądała tak:

Mage 2 lvl
- 2xDS
- Silver wand

18 włóczników
- FCG
- War Banner

10 łuczników
10 łuczników

5 Dragon Princess

5 Dragon Princess

12 Sword Master
- FCG
- Lion Standard

7 White Lions
- Banner of Sorcery
- Champion

Repeater Bolt Thrower

Repeater Bolt Thrower

No z tą małą liczebnością bym nie przesadzał. Jest koło 80 modeli...Zwykle HE osiagają koło lub nieco ponad 40 modeli i to w rozpach na 2000-2500 punktow.

Pingus ja wiem, że od kiedy w rozpie jest jedno miejsce wolne w special to włocznicy mogą przeistoczyć się w WL/SM/PG...tyle, że rozpie potrzebny też regiment dający statyczny CR - w walce z niektórymi armiami statyczne CR bardzo sie przydaje, a i sami włocznicy potrafią ładnie przywalić...poprostu w nich wierzę i narazie zawsze mi przezywali.

Pingus lucznicy muszą zostać bo ładnie trzymają i kontrują jednostki strzeleckie o zasięgu 24 cali, nie mówiąc już o tym że pozbywają się lekkich jendostek i zdejmują piechocie ranki tak aby piechota lub DP mogli się łatwiej przebić.

Ogólnie pozbywając się łuczników i włóczników ta rozpa zaczyna tracić sens. Co ja wtedy zrobię z punktami? Zwiększe liczebność WL/SM/DP, dam więcej magicznych zabawek czy włoże więcej herosów? Wierzę w cory HE - wole od 1 bohatera HE 2 oddziały łucnzików :)

Hmmm jedynie co mi tutaj brakuje to silny oddział DP. Wtedy byłoby dosłownie wszystko. No ale gołe 5 DP swoją siłę też mają :)

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

z tym mocnym uderzeniowym oddziałem Dp to nie taki problem :P

zamień jednych na SH, to już 35pkt, a więc szósta princeska, wywal jednego SM i zostanie Ci punkty na sztandar no i wtedy przenieś WB na nich i masz :)
F.N.

Kal_Torak
Masakrator

Hmmm chyba jednak wolę wersje BoS na DP. Wtedy Mam 6 DP ze sztandarem i udaje mi się nadal utrzymać punktowo drugi oddział DP zamiast SH. Łącznie daje to zdecydowanie większego kopa uderzeniowego :). W typ wypadku wraca rozpa przedostatnia i chyba na tej się oprze - oczywiście z wymiennym stosowaniem 12 WL na SM i 7 SM na WL - metodą testów przekonam się co skuteczniejsze. Stąd narazie mocno potestuje tą wersje :)

Mage 2 lvl
- 2xDS
- Silver wand

18 włóczników
- FCG

10 łuczników
10 łuczników

6 Dragon Princess
- Banner of Sorcery

5 Dragon Princess

12 White Lions
- FCG
- Lion Standard

7 Sword Master

Repeater Bolt Thrower
Repeater Bolt Thrower

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

to jak tak to chyba lepiej SM w wiekszej liczbie bo taka siódemka, nie mam przekonania, za mało
F.N.

Kal_Torak
Masakrator

wiem, wiem - będą i SM w większej liczbie ale muszę oba typy jednostki dobrze ograć w róznych wersjach. Najpierw wezmę na tapetę tą wersje, a po kilkunastu bitwach przerzucę się na 12 SM a 7 WL :)

ODPOWIEDZ