High Elves w nowym wydaniu (tym liczebniejszym) - 1500

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Kal_Torak
Masakrator

High Elves w nowym wydaniu (tym liczebniejszym) - 1500

Post autor: Kal_Torak »

Mage 1 lvl
- 2xDS

18 włóczników
- FCG

10 łuczników
10 łuczników

6 Dragon Princess
- Sztandar, muzyk

14 White Lions
- FCG
- Lion Standard

7 Sword Masters

5 Ellyrian Reavers
- Włócznie
- Łuki

5 Ellyrian Reavers
- Włócznie
- Łuki

Repeater Bolt Thrower
Repeater Bolt Thrower

Rozpe cąły czas mocno testuje. Całość polega na oparciu armii z 3 uzupełniających się członów: kawalerii (2x5 elyrianow, 6 DP), siły strzeleckiej-defensywnej (20 łuczników, 2 bolce i 2x5 elyrianow z łukami) oraz piechoty (18 włóczników, 14 WL, 7 SM). Aby to osiągnąć niestety zabrakło miejsca na bohaterów i został jedynie caddy. Można zaryzykować i zastąpić caddiego, ale wtedy dałbym herosa z reaver bowem, chyba że macie jakieś inne ciekawe sugestie?

Ogólnie taką armią gra się naparwdę przyjemnie i co najwazniejsze bardzo uniwersalnie.

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Post autor: Kołata »

No! Wreszcie jakaś fajna koncepcja na nowe HE. Bardzo fajna rozpiska :)
Tylko czy nie lepiej mieć dużych swordmasterów a małych white lionów?

Pozdr!

Kal_Torak
Masakrator

W nowym HE moja opinia dotyczaca tej armii - jest jedna: zdecydowana wyższość regimentów nad bohaterami. I tej zasady się trzymam :). No i jak nimi grać to w ilościach "hordowych" - oczywiście na miare elfich możliwości :)

Hmmm WL maja być przede wszystkim zatrzymywajką na coś mocnego. Stąd zdecydowałem się na ich większa ilość, żeby było ich więcej. Aczkolwiek bedę testował oba rodzaje tej piechoty 14 WL/14SM. Brakuje mi tu jeszcze do szczęscią kloca 20 PG/15 :).

Awatar użytkownika
Loremaster
Oszukista

Post autor: Loremaster »

parę uwag wywal łuki z ellyrianów i weź orzełka zdecydowanie zamień 14wl na combo 14swordmasters z amulet of light i 6wl z championem.

Kal_Torak
Masakrator

Z łuków na ellyrianach nie chcę rezygnować. Ja grywam WE na masie glade ridersach i warhawkach z wildami to zdaje się sprawe co robi fast z łukami :). Na ellyrianach łuki wychodzą bardzo tanio i daje mi to jednocześnie 3 oddzial łuczników zarazem. Za 10 punktów podwajam skuteczność takiej jednostki. Ja poprosu kocham fasty z łukami i wiem co potrafią :). Mając dwa fasty odpuściłem sobie orzełka.

Aczkolwiek zauważyłem, że większość osób jednak radzi mi zamianę liczebną WL z SM. Możecie mi przybliżyć zastosowanie większej ilości SM? WL dałem większy oddział gdyż chciałem aby ze stubbornem jak drzewo przetrzymywali jakiś 15 BK, czy inne tego typu jednostki - nie musząc zdawać testów strachu i terroru - taki pewnik. SM nie dają mi tej pewności z testem LD na strach/terror i wystaniem w przypadku kiepskich rzutow na trafianie/woudnowanie lub dobrych rzutow na pancerz przeciwnika.

W SM zdecydowałem się na 7 gdyż przy mojej sile strzeleckiej daje tym panom ochronę w postaci eliminacji zagrożenia strzeleckiego - no i przeciwnik ma mase celów do wystrzelania w tej armii, a zatem SM nie są z reguły jego priorytetem do wyeliminowanie z dystansu. Stąd jestem o nich spokojny w tej kwestii.

Jakie jest zatem Wasze założenie taktyczne 6 WL a 14 SM?

dżejdżej
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: dżejdżej »

Wczoraj na lorenzie testowałem bardzo podobną rozpiskę tylko na 1300pkt i ograniczenie do 3 specjali.
Miałem
caddy z gem of courage
takie same core
11 swordmasterów z fcg lion standard i amulet of light(tutaj brakuje pkt na jeszcze 1-3)
5 fasta z łukami
6 dragonów z sztandarem i muzykiem
2 bolce

Takie zmniejszenie twojej rozpiski:). Gra się tym bardzo fajnie, miałem tyle modeli co lizaki na 50 skinkach. Tutaj akurat swordmasterzy lepiej sie spisali niż zrobiliby to white lioni, bo pokroili zdrowo kroksy, które nie miały innego wyboru niż na mnie zaszarżowac:) bo skinki prawie wszystkie wystrzelałem i spanikowałem.

Na takie pkt 2 *łuki i 2 bolce + 1-2 fasty to bardzo mocne strzelanie i większośc przeciwników musi do ciebie iśc, a dochodzą już praktycznie tylko te najsilniejsze oddziały z którymi swordmasterzy dzięki gigantycznej ilości ataków świetnie sobie radzą.

Awatar użytkownika
Loremaster
Oszukista

Kal_Torak pisze:Z łuków na ellyrianach nie chcę rezygnować. Ja grywam WE na masie glade ridersach i warhawkach z wildami to zdaje się sprawe co robi fast z łukami :). Na ellyrianach łuki wychodzą bardzo tanio i daje mi to jednocześnie 3 oddzial łuczników zarazem. Za 10 punktów podwajam skuteczność takiej jednostki. Ja poprosu kocham fasty z łukami i wiem co potrafią :). Mając dwa fasty odpuściłem sobie orzełka.

Aczkolwiek zauważyłem, że większość osób jednak radzi mi zamianę liczebną WL z SM. Możecie mi przybliżyć zastosowanie większej ilości SM? WL dałem większy oddział gdyż chciałem aby ze stubbornem jak drzewo przetrzymywali jakiś 15 BK, czy inne tego typu jednostki - nie musząc zdawać testów strachu i terroru - taki pewnik. SM nie dają mi tej pewności z testem LD na strach/terror i wystaniem w przypadku kiepskich rzutow na trafianie/woudnowanie lub dobrych rzutow na pancerz przeciwnika.

W SM zdecydowałem się na 7 gdyż przy mojej sile strzeleckiej daje tym panom ochronę w postaci eliminacji zagrożenia strzeleckiego - no i przeciwnik ma mase celów do wystrzelania w tej armii, a zatem SM nie są z reguły jego priorytetem do wyeliminowanie z dystansu. Stąd jestem o nich spokojny w tej kwestii.

Jakie jest zatem Wasze założenie taktyczne 6 WL a 14 SM?
jak to Swormasterzy nie daja Ci takie samej pewnosci przy strach/terror oni maja tyle samo Ld a Lion Standar mozesz dac i tym i tym wiec w czym problem?? nie mają stubbrona ale przy Ld8 na takim drogim unicie wole wiec 2xwiecej atakow z WS6 niz stubborna na8 a 14 Swordmasterow full command z amulet o light wyplaca 15A na 3+ S5 i ma na starcie dodatkowo +2 do combatu za rank i sztandar nie do przejscia dla wielu armii a 6 WL z championem zatrzyma wiele wiele rzeczy nawet lance bo 7A S6 zabija na tyle duzo aby nie oddalo duzo kolesi a stubborn i tak zdaja , pozatym WL duzo trudniej schodza w 7 Swordmasterow cos Ci strzeli jakis fast nie fast i masz oddzial w plecy prawie z automatu, WL dzieki 3+save i woodsmen sa duzo trudniejsi do wystrzelani

A wlasnie i gem of courage na magu by sie przydal albo championie Swordmasterow ale zalezy jak z punktami stoisz

Kal_Torak
Masakrator

Fakt można dać SM lion standard co rozwiązuje kwestie ze strachami/terrorami. W tym wypadku przychylam sie do opcji 7 WL i 14 SM z lion standard.

Na amulet of light i gem of courage musialbym oddzial SM przycinac do 12 albo zabierać luki Ellyrianom (mimo wszystko wole 10 kolejnych lukow niz te dwie zabawki ktore sa uzyteczne od czasu do czasu, a luki zawsze, w kazdej bitwie i z kazdym przeciwnikiem :) ).

Zatem nowa opcja dzięki Waszym radom - dzięki wielkie panowie :)

Mage 1 lvl
- 2xDS

18 włóczników
- FCG

10 łuczników
10 łuczników

6 Dragon Princess
- Sztandar, muzyk

14 Sword Master
- FCG
- Lion Standard

7 White Lions

5 Ellyrian Reavers
- Włócznie
- Łuki

5 Ellyrian Reavers
- Włócznie
- Łuki

Repeater Bolt Thrower
Repeater Bolt Thrower

P.S. dźejdziej też twado testuj ropze na Lorenzie. Gra się tym poporstu wybitnie, a i narazie żadnej bitwy nie przegrałem :). Muszę przyznać jedno - fajnie móc pograć armią która ma w rozpie wszystko :). Dlatego HE są stały się moją 2 armią po WE. W zasadzie czekałem do nowej edycji bo na 6 edycyjny AB patzreć nie mogłem - tak mnie odrzucał. Ten to co innego ;)

ELMALIER
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: ELMALIER »

Niestety nie mozna dac czempionowi SM jednoczesnie Amulet of Light i Gem of Courage gdyz obydwa (z tego co pamietamn ,a nie mam kodeksu po reka) sa enchanted itemami i nie mozna dac ich naraz jednemu czempionowi czy bohaterowi.

Kal_Torak
Masakrator

Gem of courage na chempionie SM jest niezłą pozycją postaram się jakoś punkty na to zdobyć :)

Awatar użytkownika
Loremaster
Oszukista

Lepiej na amulet of light bo trafisz na demony, duchy, basnhee cokolwiek i nie masz ani jednej jednostki ktora mozesz cos zrobic

Kal_Torak
Masakrator

Oczywiście do pełni szczęscią potrzebny jest mi War banner (na DP albo Włócznikach), banner of ellyrian (Na DP lub włócznikach), gem of courage (na SM lub magu), amulet of light (na DP albo SM). Amulet of fire to tez fajowa zabawka np. na WL . Dla WL to chempion tez by się przydał

Zawsze mogę pójść na żywioł i dać zwyklego herosa bez przedmiotów magicznych (albo z armour of caledor). Z armour of caledor starczyloby mi na gem of courage dla SM i banner of ellyrian dla DP. A bez magicznej zbroi to na np. na war bannera dodatkowo

Jeeee...nie ma to jak żyłowanie rozpiski :D

W sumie racja komuś by się przydał amulet of light :)

Kal_Torak
Masakrator

Odmiana powyższej rozpiski idąca bardziej w kierunku PG :). Chodzi oto, że ellyrianie z łukami są zastapieni dwoma oddziałami gołych DP. regiment 6 DP ze sztandarem tez staje sie goła piątka plus kilka innych pomniejszych cięć ale dało się to wyciągnać - Oto wynik:

Jak Waszym zdaniem prezentuje się ta odmiana rozpiski:

Mage 1 lvl
- 2xDS

18 włóczników
- FCG

10 łuczników
10 łuczników

5 Dragon Princess

5 Dragon Princess

5 Dragon Princess

12 Sword Master
- FCG
- Lion Standard

7 White Lions

Repeater Bolt Thrower
Repeater Bolt Thrower

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

takie se....

wymień na pewno czempiona od SM na lionka
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Kal_Torak
Masakrator

Kosa dasz radę napisać coś więcej - ciężko mi wywnioskować coś dokładniej i odnieść się po wypowiedzi typu: "takie se" :)

Chempionka w sumie racja można wymienic...

Awatar użytkownika
pingus
Oszukista

Post autor: pingus »

Kal_Torak pisze:Kosa dasz radę napisać coś więcej - ciężko mi wywnioskować coś dokładniej i odnieść się po wypowiedzi typu: "takie se" :)

Chempionka w sumie racja można wymienic...
takie se = Nie strzelasz wybitnie. Nie czarujesz wogole. Bijesz się fajnie, ale ni piechotnie ni kawaleryjsko... :)

Ale IMO jest ok.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

no racja ;) złe to nie jest ale włąsnie takie se :P

3 oddziały DP, ok ale są oni strasznie drodzy a z frontu nie przejadą prostego klocka w zasadzie, a dobremu graczowi bez "pozorowanych ucieczek" nie wejdziesz na flanke, a DP do tego szkoda używać. Ja bym wolał zamienić to 3x5 DP, na 2x5 SH i 6x DP z WB. SM chyba są najgorszą piechotą z tej elitarnej trójcy co nie znaczy, że słabą, ja bym ich wymienił na 10/12 WL z SoB bądz lion standar jak nie znajdziesz tych punktów i koniecnzie znalazłbym punkty na BSB, jakiegokolwiek, moze wersje tanią z AoC i grejtem i do spearelfów go, trzeba by było wyrzucić tych 7WL, wywalić spearelfa jednego i czempiona, coś tam jeszcze przyciąć...
F.N.

Kal_Torak
Masakrator

Kieruję się raczej w stronę rozpisek, które mogą wykorzystywać wszystkie albo przynajmniej większość faz tury (ruch/mobilność-strzelanie-magia-walka) przy jendoczesnynym posiadaniu dużej liczby modeli oraz regimentów. W zasadzie to brakuje mi właśnie magii, chociaż rozpe jestem wstanie podrasować o maga 2lvl np. z 2 scrollami i 3 zaklęciem oraz BoS. Wtedy magia też wejdzie w użycie :).

Kosa: SM dałem w większej liczbie zamiast WL - wynik dyskusji powyżej :). Chętnie poznam też Twoje zdanie w tej kwestii :).

BSB nie wchodzi w rachube bo to drugi drogi bohater - zje mi 1 lub nawet 2 regimenty.

Motyw z 2x5 SH i6 DP z war bannerem jest bardzo fajny i go uwzglendilem :)

Aczkolwiek 5 DP spokojnie są wstanie przebić się przez standardowe klocki piechoty, zwłaszcza nadagryzione przez np. lucznikow (chociazby zdjecie 1 ranka).

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

tak wiem z tymi SM, pomysł dobry ale nie wiem czy skuteczny, po prostu warte pogrania, ja nbym tam jednak wolał WL. A co do maga z BoS i SW, hehe już to rozkminiałem i warte jest też przetestowania tylko, że taka magia kosztuje około 250 pkt. 180 za maga+62 za BoS ze sztandarem, jednak przy nowym lorze elfików gdzie no po prostu nie ma słabego czaru może na mniejsze punkty dać rade i bym chyba spróbował pograc takim magiem. Wywaliłbym po prostu jednych DP a za zaoszczędzone punkty podpakował lionków i dał im BoS albo wymiennie z SM, tak dla kliamtu ;) . Cóż dalej by nie było BSb ale w tym sensie Wl nie traktowałbym jako przytrzymywaczki ale co z kopnięciem o sporej sile a stuborn to taki bonusik ;)
F.N.

Kal_Torak
Masakrator

Z Magią rozpa wtedy wygląda tak:

Mage 2 lvl
- 2xDS
- Silver wand

18 włóczników
- FCG

10 łuczników
10 łuczników

6 Dragon Princess
- Banner of Sorcery

5 Dragon Princess

12 Sword Master
- FCG
- Lion Standard

7 White Lions

Repeater Bolt Thrower
Repeater Bolt Thrower

Tutaj już występują wszystkie fazy tury :)

ODPOWIEDZ