Działo czy katapulta?

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Supeł
Kretozord

Post autor: Supeł »

jak trafiasz podstawkę środkiem wzornika - tą dziurką to sie zawsze liczy za trafienie z podwójną siłą na 100% - nawet jak nie pokrywasz całej podstawki

Awatar użytkownika
slifek
Pseudoklimaciarz

Post autor: slifek »

Ja mam sentyment do cannonek 2 razy sprzedalem magowi hedszota :twisted: . Raz gobliskiemu szamnowi i raz elfickiemu magowi (mialem :!: na bansa) Katapy wymiataja jak sie umie strzelac. Ja sie staram nauczyc. Bolce sa przydatne ale tylko czasem.

Awatar użytkownika
argoth
Mudżahedin

Post autor: argoth »

Tylko że bolce są tak tanie że grzech ich nie brać :D A moim zdaniem katapa lepsza od cannona. Ale grać nią trzeba umieć faktycznie. Cannon fajny ale tylko z mistrzem inżynierem i runką spalenia. Wtedy to wymiatacz tylko troszke drogi :cry:
Ogień oczyszcza ciało i dusze nawet największych wrogów Imperium...niech zapłoną stosy!

PG...czyli jak wygrać bitwę przed jej rozpoczęciem. 100% HATE!!!

Awatar użytkownika
okurdemol
Wodzirej

Post autor: okurdemol »

Katapulta ma dwa minusy. S8 pod kropką, co oznacza, że wrogie maszyny, o ile w nie trafi, co oczywiście nigdy pewne nie jest, rani na 3+, nie na 2+. Drugi minus, częściej wybucha, bo nie można na nią włożyć runki z przerzutem misfire, a dwie jedynki pod rząd wcale tak trudno rzucić nie jest.

ksuM
Falubaz

Post autor: ksuM »

To jest szansa jakaś 1/216.

A co do ranienia na 3+... To od czego jest +1 do siły runa?

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

Aye katapulta zawsze z +1 do siły (chyba że masz ich powiedzmy ze 3 to już ta ostatnia może być tańsza) jednak +1S na klopie zwraca się zazwyczaj po 1 strzale.

Awatar użytkownika
Grazbird
Kretozord

Post autor: Grazbird »

ostatnio pierwszym strzałem z działa rozwaliłem szaremu serowi dzwonek :D

w innej bitwie klopami zdjąłem hellcannona :D

generalnie bez dwóch klop i organek nie wychodzę z domu :D

kiedyś byłem zwolennikiem działa ale teraz przekonuję się do klopy..chociaż pech przy rzutach skaterką jest frustrujący...zamiast działa wolę bolty-tańsze a robią prawie to samo (zwłaszcza z siłą 7). Chociaż ostatnio moje bolce nie mogą się wstrzelać :(

Dźwiedź
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Dźwiedź »

Ja mam mieszane uczucia co do katapy... Z moim szczęściem często znosi tam gdzie nikogo nie ma(nawet z przerzutem) :? No ale jak siądzie tam gdzie chce to już inna bajka 8)
Armatka jest niezła ale żeby miała kopa to musi mieć mistrza inżyniera bo k3 rany to za mało by coś zdziałać...
To i to ma swoje zastosowanie więc czasem korzystam z obydwu na raz :wink:

Bolce nie zdejmą maszyn wroga, nie zdejmą też bohaterów hasających za wrogimi oddziałami, na skirmisze są prawie bezużyteczne (działa raczej też, ale jeśli przeciwnik źle się ustawi to można jeszcze coś nim zdziałać)... Bolec dobry bo tani i czasem potrafi namieszać, ale działo jednak daje więcej możliwości...

Awatar użytkownika
okurdemol
Wodzirej

ksuM a wiesz, jakoś Ci nie wierzę, ostatnio przez 3 bitwy pod rząd jedna z katap mi wybuchała w ten sposób.
Gogol ja tam jestem zwolennikiem jak najtańszych maszyn. Tylko z minimalnym sensownym obrunowaniem. A dwie katapy po około 150 pts. każda, to dla mnie za drogo. Zwłaszcza w grach na jakieś 1500 i mniej punktów.

Awatar użytkownika
ensifer

Post autor: ensifer »

Działko ma klimat i dośc sporą pewność trafienia. Jedyny minus to d3 rany. Ja częstwo używam w zależności od wroga :D.

Awatar użytkownika
CzarnY
Falubaz

Post autor: CzarnY »

@okurdemol - jak Ty skladasz katape za 150 pkt? :>

Awatar użytkownika
Grazbird
Kretozord

katapa za 150 pts:

katapa 85 pts
r.of accuracy 35 pts
r. of penetration 25 pts
r. of burning 5 pts
inżynier 15 pts

byc może pomyliłem się o kilka punktów ale to dlatego że siedze w pracy na spotkaniu służbowym

Awatar użytkownika
CzarnY
Falubaz

Post autor: CzarnY »

Burning jeszcze moze byc, ale nie wiem po co inzynier. Sama Accuracy sie sprawdza, jak umiesz przycelowac - sila 8 to juz duzo, jak walisz w maszyne.

Awatar użytkownika
Celedor
Kretozord

Post autor: Celedor »

No rzeczywiscie inzynier to najgorsza rzecz jaka kiedykolwiek widzialem... :roll: Kurna za 15 punktow, mam dodatkowego oblusganta (przy stubbornie bardzo wazna rzecz), przezut tabelki missfire'a i dodatkowo ziomek jest championem... Malo...? :roll: Katapki sa o wiele lepsze bo maja D6 woudnow 9S i rozwalaja wszystko wokol dzieki czemu sa lepsze na skirmishe... Co do cannonow nie wystawiam prawie nigdy, bo mi sie nie sprawdzaja... A bolczyki dobre i tanie lecz wypadly u mnie w rozpie na rzecz minersow... :)
Ostatnio zmieniony 8 maja 2008, o 15:29 przez Celedor, łącznie zmieniany 1 raz.
Blog o malowanych przeze mnie figurkach. http://celedorverminhorde.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Shakin' Dudi
Masakrator

Post autor: Shakin' Dudi »

inzynier to koniecznosc...
dolaczasz hero i masz us5 (cwiare mozesz zajac)
mozesz krzyknac chalange jak ci wpadnie jakis heros
daje przezut na misfire (bardzo wazne)
jest to jeden obslugant ekstra :)

Awatar użytkownika
okurdemol
Wodzirej

Ja składam katapę za 125/130 punktów. A takie ekstrema, za 150 i czasami więcej punktów to tutaj Gogol z ksuMem proponują.
btw.
Mały inżynier to świetna sprawa.

Awatar użytkownika
Supeł
Kretozord

Post autor: Supeł »

taka katapka za 150 pkt to bardzo skuteczny środek na prawie wszystkie armie...

Awatar użytkownika
ensifer

Post autor: ensifer »

Jakoś niegdy nie mam punktów na taki twór, ale muszę to wypróbować.

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

inżynierowie - obowiązkowi, fajnie jak maja pistoleciki, wtedy potrafia namieszac jak szarżujacego bohatera z S&S zdejmuje taki pan :)

katapka - tylko z runa na przerzut scatera, no i inżynier... droższa to juz tylko przy dużych formatach

Bolce - ostatnio do nich wróciłem, dwa gołe z inżynierami, zazwyczaj sie splacają...

Działo - czasem z sentymentu, jak wystawiam to z inżynierem małym i runą kucia...

A i tak najbardziej z machin lubie gyrosa :p
Obrazek

Awatar użytkownika
Grazbird
Kretozord

u mnie inżynier z s&s zdjął jadących na niego dwóch chosen korników, z czego jeden był sztandarowcem...

ODPOWIEDZ