Nagrody za ligę.

Tematy z poprzednich sezonów LL

Moderatorzy: Dymitr, CzarnY, c4h10

Zablokowany
Koszu
Chuck Norris

Post autor: Koszu »

Dydek-pomysłodawca się zadeklarował, myślę że jest na tyle odpowiedzialnym człowiekiem, że możemy mu śmiało powierzyć tą funkcję :wink:

Awatar użytkownika
Szmajson
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Szmajson »

Elo najpierw ustalmy ile i czy bedziemy zbierac... a nie od konca.. kto bedzie zbieral :)
Spokój to kłamstwo, jest tylko pasja. Dzięki pasji, osiągam siłę. Dzięki sile, osiągam potęgę. Dzięki potędze, osiągam zwycięstwo.

Obrazek

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Szmja rob glosowanie , bo bardziej w temacie ode mnie siedzisz... Imho moznaby rozdzielic na 2 glosowania - pierwsze czy w ogole haracz z masterow bedzie zbierany , a drugie w jakiej formie , co myslicie ?

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

Narazie nie ma nikogo kto bylby przeciwny wiec chyba mozna od reki zrobic.. np dac 3 opcje
1) tak, ma byc zbierany, stala kwota od imprezy
2) tak, ma byc, 1pln/uczestnik mastera
3) ma nie byc

pzdr

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Tez racja , zakladam glosowanie.

Awatar użytkownika
szafa@poznan
Rulzdaemon

Post autor: szafa@poznan »

Jak juz mówiłem, zła idea, imho, jeszcze troche zaargumentuję.

1 - zwyciezcy ligi i tak wygrali mase turniejów, więc nagród im nie trzeba chyba wiecej?

2 - jesli juz - dyplomy+puchary, wydatek rzędu 100, 150 zł max, a nie 600-800 (liczac zł od uczestnika).

3 - sposnor - NIE WIERZE ze nie znajdzie sie sponsor na ligę...a że nikomu sie nie chce poszukac? Opodatkowac łatwo, co nie? ale samemu poświęcić swój cenny czas to już nie...banda leniów.

Zaproponuje nastepującą rzecz: znajde sposnora na nagrody za ligę, rzedu powiedzmy 500 zł, ale pójdzie to w 100% na "trofea" tylu puchary dyplomy, a nie jakieś army dile które potem wyląduja na allegro.

Ale sponsor nie jest debilem i tez liczy kase, więc jego logo zawiśnie na stronie ligi, ewentualnie tak jak mamy Era Basket Ligę tudziez Orange Ekstraklasę to będziem mieli "Sklep spozywczy Pana kazia Lige WFB".

I łapska precz od budżetów masterów - jesteśmy do cięzkiej cholery ligą fanów która ma sprawić by turnieje stały sie fajniejsze, a graczom lepiej sie grało, a nie sponsorowaniem nagród dla najelpszych...sorry, wolę te dodatkowe 100 zł od 100 graczy wydac na żarcie dla uczestników a nie na box figurek który dostanie 3 w lidze i sprzeda go na allegro...

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kudłaty »

Zaletą proporcjonalnej jest to że z DMP pójdzie sporo na nagrody.

Awatar użytkownika
KOOBA.84
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: KOOBA.84 »

No ale po co z dmp 200zl i ok 70+ z kazdego z masterow?? Po co tyle siana na 25 dyplomow i 3 pucharki?? :shock: :shock: W ogole dziwna metoda nam sie tu wytworzyla, bo najpierw powinnismy ustalic ile pieniedzy nam, na to potrzeba, a dopiero pozniej szukac tych srodkow, a tak to niue wiadomo o czym mowimy.

Oczywiscie ze pisze to z mojej perspektywy, ale zrozumcie PGA ma to do siebie ze cena wejsciowki nie zalezy od nas a od Targow, amy dostajemy jedynie z tego jakas czesc. W przypadku kiedy cena wbitki to 25zl, a my dostajemy z tego czesc, to KAZDA ZLOTOWKA jest wazna. Dlatego jestem na NIE.

Co do sponsora - ludzie, robicie MASTERY i umiecie znalezc sponsorow, dl;aczego sadzicie ze liga jako calosc nie znalazlaby sponsora ktory chcialby wylozyc te 200zl? (caly czas nie wieze ze sa potrzebne wieksze pieniadze)
bo tak. :lol:

Awatar użytkownika
Gobo
Masakrator

Post autor: Gobo »

SzafP...pucharki tez kosztuja...razem z koloryowymi dyplomami to wyjdzie z 300pln ;) wiec trzeba sie zastanowic skad wziac ta kase ;)

ale tak mi sie zdaje...jak przegladalem stare tematy na NG...ze problem angrod za lige ciągnie sie juz od dluzszego czasu...i nie ma żadnego pomysłu jak go rozwiazac...

w glosowaniu ktore teraz mamy chbya wygra odpowiedz B...wiec skoro ma byc 10 masterow... to może zrobmy stawke 35-40 zl... to chyba nie jest duzo....wpisowe 1, max. 1,5 gracza ;) ...przy 70 czy 100 osobach to nie bedzie bolec ;)

a jak sie potem okaze ze nam kasa zostala to bedzie na przyszly rok i wtedy mozna ustalic mniejsza kwote ;)

pozdro

Awatar użytkownika
KOOBA.84

Gobo, czytales to co napisalem? Ze szczegolnym naciskiem na:
najpierw powinnismy ustalic ile pieniedzy nam, na to potrzeba, a dopiero pozniej szukac tych srodkow, a tak to niue wiadomo o czym mowimy.
Skad Ci sie wzielo te 300 zl? Moze zabierzmy sie za to fachowo i ustalmy w koncu ile kasy potrzeba?

IMO powinnismy raczej skupic sie na tym by wyszlo wjednak w miare tanio. Za 25zl/szt mozna juz dostac spoko pucharki i w jakim chcesz kolorze :) Ile kosztuje kolortowy dyplom? Stawiam ze 5zl/szt starczy w zupelnosci: 5x25 = 125zl. Razem 200 jak w morde... i starczy.
I zanim nalozymy na siebie podatek - sprobujmy to siano wyciagnac z czyjejs kieszeni (co - nigdy nie zulicie fajek, nie przysiadacie sie na krzywy ryj do 0,5?). Zawsze lepiej jak nie musimy placic my, a tzw. "Ci państwo". Moze ktos bedzie sklonny wylozyc 200 zlo wzamian za reklame na stronie ligi i swoje logosy w regulaminie kazdego mastera.

Nie wiem czy regulamin przerwiduje taka mozliwosc (nie chce mi sie teraz sprawdzic) ale wnosze o zawieszenie tego niefortunnego glosowania, az do momentu dokladnego omowienia sprawy i poszukania innych rozwiazan niz zagladanie do kieszeni organizatorow masterow.
Ostatnio zmieniony 2 mar 2008, o 14:15 przez KOOBA.84, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Gobo
Masakrator

patrząc na posta szafy włączył mi sie kalkulator w głowie ;) i znając mniej więcej ceny pucharów, tuszu do drukarki i papieru na dyplomy...taka kwota sie urodziła ;)

a Twojego posta i jego nacisk zauważyłem ;) więc podałem Ci przybliżony koszt tego...chyba ze mówimy o jakiś kosmicznych pucharach...ale to wszystko jest do ustalenia ;)

Awatar użytkownika
szafa@poznan
Rulzdaemon

gobo, wejdz sobie na jakis sklep internetowy chociaz najpierw i obejrzyj ceny pucharow. Sa wyzsze niz w sklepach stacjonarnych...

Ceny wahaja sie od 30 zł za małe, do ok 100 zł za full wypas full metal...

Ładny pucharek mozna miec za ok 50-60 zł, koszt wydruku dyplomu to 3-5 zł za sztukę, MAKSIMUM! więc kwota 200 zł jest jak najbardziej adekwatna.

Akurat po złotówce od każdego uczestnika DMP...

A poza tym, jak już mówiłem, prosze o odpowiedx na jedno, proste pytanie:

Która wersje ligi wybieramy?

a) amatorska - zadnych sponsorow, zadnych wplywyw z zewnatrz, ale i zadnych skladek, podatkow i innych debilstw typu ingeneracja w budżety . masterów. I żadnych nagród za ligę.

b) profesjonalna - sponsora, jak już mówłem, sam na pewno znajdę, jak nie jednego to dwóch, bedzie kasa i na puchary, i na dyplomy, i na nagrody czysto battlowe - ale wówczas sponsor (sponsorzy) wrzucają swój link banner na strone główna do adeona, a w przypadku znalezienia jednego, dużego sponsora, dajacego dobra kwotę na nagrody, robi nam się Orange ekstraklasa, Era Basket liga tudzież Misrosoft Liga WFB.

Która wersje wolimy?

Awatar użytkownika
Gobo
Masakrator

przegladalem ceny w sklepie stajonarnym... i wyszlo mi tak 50-80/szt...w zależności co byśmy chcieli ;) dyplomy liczylismy mniej wiecej tak samo (tusz + papier z 70-100)

co do opcji to jak na moje oko chyba lepsza jest wersja a) ...ale jakieś uhonorowanie zwycięzców, chociaż w postaci samych dyplomów powinno być... a jak z głosowania widać, większość chce opodatkować mastery...

Awatar użytkownika
szafa@poznan
Rulzdaemon

jak chce opodatkowania, to chce profesjonalnej ligi. Tylko nikomu dupy ruszyć do sponsorów. A dla swojego mastera to każdy chętnie i bezproblemowo sponsorów znajduje.

Adeonie - msz jakies statystyki dotyczące liczby odwiedzin strony ligi WFB? Bez tego nie ma co do sponsorów uderzać.

@ gobo - typowa hipokryzja, mieć ciasteczko i zjeśc ciasteczko.

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Lepiej olac sprawe i doprowadzic do stytuacji , ze zwyciezccy ligi znowu nic nie dostana. Kasa , ktora bedzie zbierana z masterow to de facto grosze , ciesze sie , ze w koncu glos rozsadku wygral. Jesli bedzie wiecej kasy zawsze mozna na nagrody tez dla czolowki je przeznaczyc.

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

jezeli Poznan tak bardzo nie chce sie dokladac (protestujecie w zasadzie tylko wy) to naprawde nie musicie robic mastera... nikt takiego nakazu na was nie naklada :roll:

Awatar użytkownika
szafa@poznan
Rulzdaemon

thurion - jak chcemy miec lamerska lige dla dzieciakow do ktorej sami dokladamy to prosze bardzo.

Nie mowie tego po to by cos rozwalic, tylko zeby popchnac cos do przodu - i wprost pytam: szukac sponsora? Bo daje glowe ze sie znajdzie, i spokojnie sypnie rownowartosc tego co chcecie z masterów wysepic, czyli te 500-600 zl.

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

moim zdaniem dysponowanie wlasnym budzetem na dyplomy i pucharki to podstawa

dalej wchzodi kwestia sponsorow z ktorych to powinno sie doic nagrody rzeczowe i rozne takie

ale dyplomy i pucharki powinny byc z 'naszej' puli, jezeli obliczycie ze kasy potrzeba mniej (3 wypasne pucharki + ok 20-25 dyplomow (armie + 10tka ligi) to skladka moze wynosic mniej, mi to bez roznicy

pzdr

Awatar użytkownika
szafa@poznan
Rulzdaemon

Zostawmy na razie kwestie finansów i tego co trzeba nam (imho pucharki i dyplomy tak, nagrody rzeczowe niekoniecznie).

Potrzeba prostej decyzji: checemy sposnora, który daje kase, w zamian dostaje swój banner na stronie ligi, a jak dobrze sypnie kasa to ewentualnie "Era Basket Ligę" albo "Orange Ekstraklasę".

Tak czy nie?

Awatar użytkownika
KOOBA.84

Ziemko pisze: Lepiej olac sprawe i doprowadzic do stytuacji , ze zwyciezccy ligi znowu nic nie dostana. Kasa , ktora bedzie zbierana z masterow to de facto grosze , ciesze sie , ze w koncu glos rozsadku wygral. Jesli bedzie wiecej kasy zawsze mozna na nagrody tez dla czolowki je przeznaczyc.
Alez Ziemko! My nie dazymy do olania sprawy ale pragniemy naklonic LL do glebszej dyskusji na ten temat i poszukania alternatywnych mozliwosci. Od tego jest to cialo, nie?
Thurion pisze: jezeli Poznan tak bardzo nie chce sie dokladac (protestujecie w zasadzie tylko wy) to naprawde nie musicie robic mastera... nikt takiego nakazu na was nie naklada
Ojojo. Brzmi jak grozba. Napisales poniekad to co gdzies tam kolacze mi sie jako kolejny problem - czy to nie ewoluuje w "wykupywanie praw do masterow" - kto da wiecej ten dostanie naklejeke MASTER.
A to ze protestuje akurat Poznan wyksztalconego czlowieka nie powinno dziwic - wszak tacy juz jestesmy my z Wlkp :) A i widze ze Krakowiacy tez sie nie do konca odcinaja od swoich oszczednosciowych nawykow :)
Napisalem tez powyzej ze nasz protest wynika tez z takiego a nie innego modelu finansowania PGA, wiec sie Thurionie nie unos i nie pisz bzdur.

Z mojego krotkkiego rekonensansu po sieci wynika, ze na pucharki i dyplomy starczy nawet 200zl. Za 300 mamy juz naprawde fajne pucharki. Wiecej to IMO zbytek.
bo tak. :lol:

Zablokowany