Jak tępić szczurki?

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

do tłuczenia jezzaili górnicy się nadają... tyle, że zazwyczaj jak gram ze szczurami na wieksze punkty to są w dwóch oddziałach po 10 śmerdziele...

ratlingi wchodzą nam w zasięg ale dobry gracz zasłania je czymś naszym strzelcom samemu zostawiając sobie widocznośc do strzelania np w klocki... smutne ale prawdziwe...

latarki... tu mam zawsze problem i licze że same wybuchną. Gdyby nie cholerny Ws4+ na ostrzał to był by luzik a tak? dobry gracz nie postawi blisko krawędzi obawiając się górników... jest gyros i to chyba jedyna opcja... gorzej że jak tam wleci gyros to cos pewnie wleci w niego ale może warto poswięcic go żeby ratował inne maszyny i oddziały...

ogólnie zawsze mam problem ze strzelającymi skavenami+tuneling... to mój znienawidzony wróg, którego nie moge pokonac tak, zeby chociaż solida wklepac nie wspominając o masce...
Obrazek

Awatar użytkownika
Grazbird
Kretozord

Post autor: Grazbird »

latarki staram sie pocisnąć gyrosem. z tego co pamietam latarka nie walczy wręcz i od razu ucieka...
gyros też może poziać po ratlingach, ewentualnie uderzyć w hth...
na wykopki ustaw sie między klockami...te cioty miękną jak musza sie tłuc z jakimś klocem...
kurzce, nie wiem co jest ale na ostatnie 3 bitwy ze szczurami to im 2 maski zasadziłem (2350pts, ograniczenia jak na euro)..może to dlatego że nie biorę kowadła ? :D

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

no ja też gram bez kowadła i dlatego jest z nimi jeszcze trudniej.. bo tak to się zawsze coś popchnęło i jakoś szło...

co do ziania w jezzaile... jak masz fart to kilku zdejmiesz i może spanikują... jak nie to w turze szczura tracisz gyrosa od ich salwy...
Obrazek

Awatar użytkownika
Vanirh
Chuck Norris

Post autor: Vanirh »

wyobraźcie sobie
4x10 jezzaili, 2 latarki dzwonek, i 2 mniejszych magów.... i wyobraźcie sobie nasze klocki po ich turze magi i strzelania....
grałem raz z czymś takim....
w 4 turze się poddałem bo z klocków piechoty zostało 2 irronów, 4 hammerersów....

Awatar użytkownika
Celedor
Kretozord

Post autor: Celedor »

I tak najgorsze jest jak gosc ma sztormowe i twoje maszyny sie zacinaja a to cholerstwo jeszcze nie chce sie wyczerpac... :roll:
Blog o malowanych przeze mnie figurkach. http://celedorverminhorde.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Grichalk
Masakrator

Post autor: Grichalk »

Mnie najbardziej boli ten ich sztandar: -2 do BS, działa wala na 4+ i nic nie może latać. zanim się wypali to cholerstwo może nie być czasu na strzelanie.

Awatar użytkownika
Supeł
Kretozord

Post autor: Supeł »

to ten sam właśnie :D:P

DolmiR
Falubaz

Post autor: DolmiR »

to jest wlasnie storm banner

Awatar użytkownika
Celedor
Kretozord

Post autor: Celedor »

Gosc mnie zniszczyl... :lol2: W szczurach jest jeszcze straszne to ze nie dosc ze maja w dziada tego swojego smiecia to nawet jak rozwalisz te co lepsze rzeczy to dojda ci te tunelingi, NR, giant raty czy inne globaldiery i wytluka maszyny bo nie masz jak ich zdjac... :roll:
Blog o malowanych przeze mnie figurkach. http://celedorverminhorde.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

ok... a teraz koniec narzekania i może ktoś da jakieś sensowne i SPRAWDZONE w boju porady...
Obrazek

DolmiR
Falubaz

Post autor: DolmiR »

Szczerze mowiac czekam az Gogol sie wypowie :D

Awatar użytkownika
okurdemol
Wodzirej

Post autor: okurdemol »

Ja znam jeden sposób.
Modlić się! Modlić się gorąco do wszystkich bogów krasnoludzkich, ludzkich, nieludzkich... baa nawet elfich.. tfu! O pecha na kościach dla przeciwnika. Niech mu wybuchną te latarki, banner się wyczerpie, elektrycy się zabiją a wykopki nie wykopią. To chyba jedyne co ratuje dwarfy. Jeśli się nie uda to kurcze pozostaje tylko ściągać swoje modele.

Awatar użytkownika
Supeł
Kretozord

generalnie opłaca sie walić w odziały z eletrykami - skumulować wszystko w jeden odział i jak ich zostanie mało to nie zdadzą lidery bo ranków braknie. Dobrze jest tez nie podłazić za bardzo tylko sie ładnie skitrać, zastawić - jezzaile nie bolą na dalekim zasięgu (chyba że jest ich 40 :o ) - wykopki nie są straszne na maszyny bo nie przebijają sie raczej w 1 turze (i mamy stubborna) - jak się zredukuje magie im trochę to nasze klocki już spokojnie dają radę przeciwko ich klockom - zwłaszcza jak sie rypnie wcześniej z jakiejś klopki albo organek. Ratlingi tez się ze strzelania i kowadła ładnie ściąga :D

Jednak szczury w ręku dobrego generała umiejącego się dobrze zasłonić i wybierać cele odpowiednio to bardzo ciężki przeciwnik - zwłaszcza ze storm banerem... Powiem tylko że najlepsza broń to paniki. pzdr

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

Problemy :

Storm Banner
Dzwon
Kopacze
Magia
Ilość (czasem)

Po pierwsze nie bać się strzelać w dzwon z siłą 7+ (fakt może zadzwonić ale 33% że zginie a to -2 PD i koniec dzwonienia jeśli nie zginie to zadzwoni tak czy owak)

Po 2 starać się panikować

Po 3 nie ustawiać wszystkiego (maszyn) na kupie bo kopacze zjedzą (na kopaczy rzucić rune of challange jeśli sie uda)

Po 4 NIE IŚĆ DO NICH PÓKI MA STRZELANIE (eliminować strzelanie w 1 kolejności) z klockami najczesciej dwarfickie klocki dają radę (chyba że to warriorzy)

Po 5 lepiej jest przepłacić na scrollach te 25-50 pkt niż płakać że przez brak tego 1 - 2 extra scrolli zostało nam zniszczone 500 pkt (ale to sie tyczy nie tylko skavenów)

aaa i jeśli ma dzwon ustawić się tak żeby przynajmniej 1 maszynka zawsze widziała go (O ile to możliwe)

ksuM
Falubaz

Post autor: ksuM »

Nawet przy stormie włączonym przy 2 katapach 1 będzie strzelać na turę i ma duże szanse na rozwalenie klocka nie?

Więc chyba nie jest tak strasznie?

Pytam się, a nie odpowiadam.

Awatar użytkownika
Vanirh
Chuck Norris

Post autor: Vanirh »

Gogol pisze:Problemy :

Storm Banner
Dzwon
Kopacze
Magia
Ilość (czasem)

Po pierwsze nie bać się strzelać w dzwon z siłą 7+ (fakt może zadzwonić ale 33% że zginie a to -2 PD i koniec dzwonienia jeśli nie zginie to zadzwoni tak czy owak)
on nie ma przypadkiem tego warda na 3+...?
Ja jak grałem ze skavenami to łatwiej zdjełem tego gnoja co na nim siedzi

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

Gogol pisze:33% że zginie
Tak ma warda na 3+ ale 1 i 2 też się rzuca raz na 3 rzuty teoretycznie

KsuM powiem ci że jest raczej nie różowo

Awatar użytkownika
PAWLAK
Kretozord

Post autor: PAWLAK »

Jednym słowem skaveny śmierdzą i tego nikt nie ukryje :wink:
"W sumie nie zmienia to nic tylko tyle że wyczułeś okazje i ją wykorzystałeś a ja byłem naiwny i dałem się wykorzystać. Nie martw się następnym razem nie będe uprzejmy i miły" AS1 vs. Dymitr

Awatar użytkownika
Pijak
Chuck Norris

Post autor: Pijak »

Skaveny śmierdzą tak samo jak elfy. Jest ich kilka razy więcej są tanie jak spirytus ze schodu. Do tego mają dobra magie i strzelanie a najgorszy jest ten srom baner. Po kilku grach zauważyłem jedna rzecz nie można się dać wziąć w kanapkę to chyba jedyna armia na którą przydaje się postawić kloca (oath stona).

Awatar użytkownika
Supeł
Kretozord

tańsze niż spirytus ze wschodu - cena sprawdzonego i dobrego dochodzi już do 12zł za 0,5... niestety

ODPOWIEDZ