Popieram.Wojtku pisze:oddajcie Ameryke IndianomEsco pisze:Co do Irlandii (północnej) to nikt nie musi tam jechać, już mi jej szkoda, tak jak Szkocji, kanadyjskiego Quebec i paru innych małych państw podbitych i od setek lat okupowanych przez Anglie.
Kosowo
Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo
Jak byłem w podstawówce to kolega wymyślił taką głupią zabawę w serbów i kosovian. I sie wszyscy bili
tutaj nie chodzi o historie, o % ludnosci... tutaj chodzi o to ze mamy XXI wiek, a jakies zadupiaste panstewko, bez akceptacji miedzynarodowej, bez obustronnej zgody państw zaangazowanych nagle proklamuje sobie niepodleglosc... państewko bez jakichkolwiek zloz, zasobow i bogactw, panstewko ktore bedzie na utrzymaniu UE i USA przez kolejne pierdylion lat... starczy dodac ze w Kosowie JUŻ (bez zgody panstwa w ktorym byla ona budowana, czyli Serbii) powstala amerykanska baza wojskowa...
ciekaw jestem jakby nagle Kraj Basków sobie proklamował niepodleglosc... dla mnie jest to dokladnie taka sama sytuacja...
i zgadzam sie z Tarasiem, moim zdaniem Polska jako kraj powinna wspierac Słowian, nie potomków Osmańców... i to tylko po to zeby pokazac jacysmy nie sa cywilizowani i tolerancyjni...
ciekaw jestem jakby nagle Kraj Basków sobie proklamował niepodleglosc... dla mnie jest to dokladnie taka sama sytuacja...
i zgadzam sie z Tarasiem, moim zdaniem Polska jako kraj powinna wspierac Słowian, nie potomków Osmańców... i to tylko po to zeby pokazac jacysmy nie sa cywilizowani i tolerancyjni...
Wolę tą amerykańską bazę, niż bazę islamskich terrorystów
Natomiast nie czuję jakiejś specjalnej więzi z innymi Słowianami - czy to ruscy, serbowie, knedle, czy ktokolwiek inny - i nie widzę powodu aby traktować ich inaczej niż muzułmanów, murzynów czy eskimosów
Natomiast nie czuję jakiejś specjalnej więzi z innymi Słowianami - czy to ruscy, serbowie, knedle, czy ktokolwiek inny - i nie widzę powodu aby traktować ich inaczej niż muzułmanów, murzynów czy eskimosów
Ja również nie popieram niepodległości dla Kosowa. Serbowie powinni wkroczyć normalnie z wojskiem i stłumić bunt. Wyobrażacie sobie, żeby tak nagle kawałek Polski się odłączył?
A co do % ludności, to w Kosowie jest takie miejsce (to chyba miasto, nazwa Mrizovica czy jakoś tak) gdzie mieszka zdecydowana większość Serbów. To czy oni teraz mają prawo sobie ogłosić niepodległość dla Mrizovicy w Kosowie? Czy Kosowo na to przystanie?
Co do ilości arabów, to nic dziwnego że ich więcej. W całej Europie ich odsetek rośnie i ten proces będzie się nasilał, dopóki w rodzinach arabskich będzie się rodziło 5-7 dzieci, a u białych 1,5.
A co do % ludności, to w Kosowie jest takie miejsce (to chyba miasto, nazwa Mrizovica czy jakoś tak) gdzie mieszka zdecydowana większość Serbów. To czy oni teraz mają prawo sobie ogłosić niepodległość dla Mrizovicy w Kosowie? Czy Kosowo na to przystanie?
Co do ilości arabów, to nic dziwnego że ich więcej. W całej Europie ich odsetek rośnie i ten proces będzie się nasilał, dopóki w rodzinach arabskich będzie się rodziło 5-7 dzieci, a u białych 1,5.
1.Irlandia Północna nie była napadnięta przez Anglię misiaczku. Akurat tam wprowadzili się szkoccy protestanci w przeciągu paru wieków i zostali. Przyszłość IP to przyłączenie do Republiki Irlandzkiej, czas jest tu jedynym graczem. W ciągu paru dekad ilość katolików tam wzrośnie i będzie referendum. 50%+ na przyłączenie i Westminster z pocałowaniem ręki odda ten region.Esco pisze:
Co do Irlandii (północnej) to nikt nie musi tam jechać, już mi jej szkoda, tak jak Szkocji, kanadyjskiego Quebec i paru innych małych państw podbitych i od setek lat okupowanych przez Anglie.
2. Niezależność Szkocji jest równie absurdalna jak np. Walii. Fajnie jest myśleć o wolności i paszporcie nowym ale nikt jakoś nie wspomina że Szkocja nie przetrwa ekonomicznie. A EU nie może dawać kasy na przetrwanie. Szkocja dostaje takie fundusze od Anglii że się w głowie nie mieści, ma dzięki temu darmową edukację i spokój, własny system prawny, własny parlament i jeszcze narzekają. Thatcherowa by rozgromiła SNP w ciągu 10 minut i by była cisza. A zrobiłaby to tak że cały świat by jej przyklasnął.
3. O jakich innych państwach oprócz Quebecku mówisz?
1. Nie mów do mnie "misiaczku", bo jeszcze ktoś pomyśli, że jesteś gejem (w sumie może i jesteś, ale nic mi do tego).
2. Jakby USA zrównało Polskę z ziemią, a innym krajom wypłaciło po 100 mld $, to też cały świat by im przyklasnął. I co z tego?
3. Gibraltar, Anguilla, Bermudy, Brytyjskie Wyspy Dziewicze, Falklandy, Georgia Południowa i Sandwich Południowy, Kajmany, Montserrat, Turks i Caicos, Św. Helena, Brytyjskie Terytorium Oceanu Indyjskiego i Pitcairn.
Przykładu Szkocji nie skomentuje, bo jedni wolą być wolnymi ludźmi, pomimo ze głodni a inni lubią byc niewolnikami, byle mieli pełną michę.
2. Jakby USA zrównało Polskę z ziemią, a innym krajom wypłaciło po 100 mld $, to też cały świat by im przyklasnął. I co z tego?
3. Gibraltar, Anguilla, Bermudy, Brytyjskie Wyspy Dziewicze, Falklandy, Georgia Południowa i Sandwich Południowy, Kajmany, Montserrat, Turks i Caicos, Św. Helena, Brytyjskie Terytorium Oceanu Indyjskiego i Pitcairn.
Przykładu Szkocji nie skomentuje, bo jedni wolą być wolnymi ludźmi, pomimo ze głodni a inni lubią byc niewolnikami, byle mieli pełną michę.
Najpierw chciałem ten temat olać, ale to powyższe mnie wkurwiłoTaraś pisze: 100% poparcia dla naszych Słowiańskich braci!!
[Męski narząd płciowy] z ruskimi, dla serbów wyrzynających bośniaków też masz 100% poparcia? Obejżyj sobie materiały na temat Srebrnicy, by wziąć tylko ten jeden, bo najlepiej nagłośniony przykład, i jeśli nadal będziesz tak uważał, to [męski narząd płciowy] ci na imię, i żeby nie było wątpliwości - to jest OFENCE.
Jestem co najmniej ostrożny jeśli chodzi o tego rodzaju zmiany map, ale serbowie w ostatnich akcjach zasłużyli na wszystko co ich spotkało, i nie dziwię się nikomu, kto nie będąc serbem nie chce żyć pod żądami serbów
kolejny, kurtyzana, rozgarniętythurion pisze: i zgadzam sie z Tarasiem, moim zdaniem Polska jako kraj powinna wspierac Słowian, nie potomków Osmańców... ...
Następne takie posty wylecą.
zanim jakis trendi-wolnosciowiec zacznie popierac niepodleglosc kosowa to czekam na deklaracje co zrobi gdy taka sama niepodleglosc oglosi slask czy niegdys wolne miasto gdansk.
kosowo na zawsze serbskie.
PS:
Edit: chcialbym zapytac czy procedura banowania kerima jest juz w toku, a jjesli nie to czy ten fakt wywoluja jakiekolwiek okolicznosci za wyjatkiem sympatii ktora sie cieszy wsrod moderaturo-administratury.
kosowo na zawsze serbskie.
PS:
GW: W rezolucji z 1999 r. ONZ zapewniał, że szanuje integralność terytorialną Serbii (wtedy Jugosławii). Czy zatem oderwanie Kosowa od Serbii będzie zgodne z prawem międzynarodowym?
Prof. Adam Rotfeld, były szef MSZ: Może nie będzie w pełni legalne, ale inne rozwiązanie byłoby gorsze.
Edit: chcialbym zapytac czy procedura banowania kerima jest juz w toku, a jjesli nie to czy ten fakt wywoluja jakiekolwiek okolicznosci za wyjatkiem sympatii ktora sie cieszy wsrod moderaturo-administratury.
Ostatnio zmieniony 26 lut 2008, o 08:00 przez TruePunk, łącznie zmieniany 1 raz.
@Kerim
To samo mogłeś wyrazić bez bluzgów ...
To samo mogłeś wyrazić bez bluzgów ...
-
- Mudżahedin
W sumie nie moge sie zdecydowac czy to dobrze czy nie bo z jednej strony to sytuacje Albanczykow mozna po czesci utozsamiac z nasza (chociaz my nie zasiedlalismy sila jakichs obszarow a przewaga ludnosci Albanskiej na tych terenach zaczela sie w czasach 2 wojny swiatowej), a z drugiej to tak jakby nam chcieli Pomorze zabrac.
Jedno jest pewne prezydent Bush na koniec kadencji wrzucil g... sporych rozmiarow w wentylator bo chyba nikt nie ma watpliwosci , ze Albanczycy by zrobili cos takiego bez cichego tak ze strony USA.
Teraz tylko czekac az Serbowie Bosniaccy oglosza niepodleglosc , a Serbowie Kosowscy sprobuja oderwac choc kawalek teretorium z Mitrovica od nowej "macierzy".
A w kolejce czeka nas jeszcze rozpierducha w Sri Lance czy proba powolania wolnego Kurdystanu na terytoriach Iracko-Tureckich, nie wspominajac nawet o tak niewielkich problemach jak mniejszosc Albanska w Macedonii, Hiszpania czy Cypr.
Jedno jest pewne prezydent Bush na koniec kadencji wrzucil g... sporych rozmiarow w wentylator bo chyba nikt nie ma watpliwosci , ze Albanczycy by zrobili cos takiego bez cichego tak ze strony USA.
Teraz tylko czekac az Serbowie Bosniaccy oglosza niepodleglosc , a Serbowie Kosowscy sprobuja oderwac choc kawalek teretorium z Mitrovica od nowej "macierzy".
A w kolejce czeka nas jeszcze rozpierducha w Sri Lance czy proba powolania wolnego Kurdystanu na terytoriach Iracko-Tureckich, nie wspominajac nawet o tak niewielkich problemach jak mniejszosc Albanska w Macedonii, Hiszpania czy Cypr.
Kerimowi się wytnie bluzgi i skończy na ostrzeżeniu, w końcu to pierwszy taki raz. Natomiast znam kogoś, kto za kolejne insynuacje i próby upupiania innych drogą oficjalną może zostać ostrzej potraktowany. Tak, sympatia lub niełaska moderaturo-administratury potrafi być straszna i niesprawiedliwa. Nie jest mi z tego powodu przykro.TruePunk pisze:Edit: chcialbym zapytac czy procedura banowania kerima jest juz w toku, a jjesli nie to czy ten fakt wywoluja jakiekolwiek okolicznosci za wyjatkiem sympatii ktora sie cieszy wsrod moderaturo-administratury.
BTW, jestem jak najbardziej za niepodległością Śląska. Po jakichś 5-10 latach bardzo chudych taka niepodległość wybiłaby co do jednego wszystkich separatystów i zadymiarzy twierdzących że "Śląsk jest drenowany i ekonomicznie ciągnie całą Polskę". Niemcy też by odpowiednio potraktowali ewentualne wycieczki do stolicy z kilofami na zadymę. Po tych 5-10 latach Ślązacy byliby po kilku gruntownych restrukturyzacjach kopalń i być może cały górniczy biznes byłby o wiele mniej deficytowy niż jest teraz. Polska też mogłaby nareszcie bez kompleksów kupić węgiel z Ukrainy czy Rosji - tańszy, czystszy (mniej zasiarczony) i bardziej kaloryczny.
Potem można by na spokojnie przyłączyć Śląsk z powrotem do Polski, na wyraźną prośbę tych pierwszych, jak już trochę spokornieją i przekonają się jak to jest z tą siłą ekonomiczną Śląska.
Oczywiście to nie nastąpi, bo separatyzm śląski jest tylko na pokaz i nawet separatyści doskonale wiedzą, że niepodległość Śląska bardzo źle by się odbiła na regionie.
Takie moje 0.02 PLN.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
Ano. Wystarczy mieć poparcie USA i już mozna sobie wycinać fragmenty z niepodległego państwa. W Polsce nie ma problemu, bo jesteśmy dosyć jednorodni etnicznie.tutaj nie chodzi o historie, o % ludnosci... tutaj chodzi o to ze mamy XXI wiek, a jakies zadupiaste panstewko, bez akceptacji miedzynarodowej, bez obustronnej zgody państw zaangazowanych nagle proklamuje sobie niepodleglosc...
Zwalanie wszystkich win za wojny na Bałkanach na Serbów to tak, jak zwalanie całej odpowiedzialności za I wojnę światową na Cesarstwo Niemieckie. W Serbii ledwo co wygrały siły prozachodnie. I zamiast to wykorzystać i błyskawicznie rozpocząć proces integracji Serbii z UE, to najpierw się uczepili jakiegoś Mladicia, a teraz wycinają Kosowo. W ten sposób tylko wspieramy nacjonalistów i rewanżystów serbskich. W nastepnych wyborach wybiorą sobie Nikolicia czy innego oszołoma na prezydenta i rozpoczną proces zbrojnego odbijania utraconych terenów.Obejżyj sobie materiały na temat Srebrnicy, by wziąć tylko ten jeden, bo najlepiej nagłośniony przykład, i jeśli nadal będziesz tak uważał, to huj ci na imię, i żeby nie było wątpliwości - to jest OFENCE.
Jestem co najmniej ostrożny jeśli chodzi o tego rodzaju zmiany map, ale serbowie w ostatnich akcjach zasłużyli na wszystko co ich spotkało, i nie dziwię się nikomu, kto nie będąc serbem nie chce żyć pod żądami serbów
Już teraz jest problem z Serbami zamieszkującymi Bośnię - wątpię, czy to państwo się utrzyma po przyłączeniu serbskiej jego części do Serbii.
A UE ma wystarczające możliwości do wymuszenia na Serbach przestrzegania praw Albańczyków i zagwarantowania im autonomii.
Srać braterstwo słowiańskie. Co mnie to obchodzi? Wycinanie kawałka terytorium państwa przez mocarstwa powinno być traktowane tak samo w każdym przypadku.100% poparcia dla naszych Słowiańskich braci!!
Mnie wycinanie Kosowa przypomina wycinanie Sudetenlandu, bo dużo tam Niemców.
Ja też. Mieszkam, chwilowo na szczęście, w dzielnicach będących ostoją śląskości - Nikiszowiec, Giszowiec, Janów. Bród, smród, ubóstwo, bandyci, złodzieje i pijacy. Niech sobie to zabiorą.jestem jak najbardziej za niepodległością Śląska. Po jakichś 5-10 latach bardzo chudych taka niepodległość wybiłaby co do jednego wszystkich separatystów i zadymiarzy twierdzących że "Śląsk jest drenowany i ekonomicznie ciągnie całą Polskę".
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
Mylisz fora, tu są PiM i za takie rzeczy się nie banuje. Już prędzej bym zbanował Kerima za tego ortografa w użytym przez niego synonimie słowa prącie.TruePunk pisze:Edit: chcialbym zapytac czy procedura banowania kerima jest juz w toku, a jjesli nie to czy ten fakt wywoluja jakiekolwiek okolicznosci za wyjatkiem sympatii ktora sie cieszy wsrod moderaturo-administratury.
A licky boom boom down!!!
Hmm z tego co pamiętam ze studiów to dość pokojowo i etapami niepodległość uzyskała Finlandia (najpierw część Królestwa Szwecji, później Imperium Rosyjskiego,stopniowa autonomia, na końcu niepodległość. Co do Kosowa, zbyt mało wg. ma to wspólnego z naszą sytuacją geopolityczną, może jednak spowodować precedens, ktoś juz wspomniał o Bośni i Herc.(twór sztuczny), ponadto część Macedonii zamieszkuje spora liczba Albańczyków, o Baskach , Kurdach , Flamandach i Walonach też można już dyskutować.
Problem w tym ze w Europie stworzy sie muzulmanskie panstwo ,zyjace z przemytu i handlu narkotykami , wiec potencjalne centrum webunkowe dla kolesi ktorzy nie maja nic do stracenia i moga sie wysadzic w imie Allacha ..no po prostu super .
E tam. W samym centrum Europy leży już ultrakatolickie państwo, żyjące z przekrętów i złodziejstwa, pełne kolesi którzy nie mają nic do stracenia i wiecznie uskarżają się na wszystko, jak by ich kto w dupę ruchał, więc gorzej już nie będzie.
To byłby optymistyczny scenariusz. Niestety w to państewko w sercu Europy będą również pompowane petrodolary z Iranu albo Arabii Saudyjskiej. Liśnić będą minatery meczetów a naokoło będa wybuchać bomby podkładane przez fundamentalistów.thurion pisze:panstewko ktore bedzie na utrzymaniu UE i USA przez kolejne pierdylion lat.
Serbowie mieli pecha, że nie mnożyli się tak szybko jak muzułmanie przywleczeni tam przez Imperium Osmańskie. I tak powstało muzułmańskie "Kosowo".
Autonomia, samorząd, wolnośc owszem, ale niepodległość imho to niesprawiedliwość.
Fajny ktoś podał przykład z Irlandią...kraj ma 4 mln mieszkańców, Polaków już jest ok 200-500 tys..... jak się sprzężymy, utrzymamy emigracje, zaczniemy się rozmnażać (becikowe mają 4 razy większe!) to za pare lat możemy sobie coś oderwać. Fajnie, prawda? Na pewno zaczną się jakies spięcia etniczne, więc pewnie ONZ i UE się za nami wstawią!
Bo Ci finowie wogóle chyba są leniwi... Oni tak naprawdę nigdy nie byli rewolucyjni, chociaz ruskim całkiem niezły łomot zasadziliNijlor pisze:Hmm z tego co pamiętam ze studiów to dość pokojowo i etapami niepodległość uzyskała Finlandia (najpierw część Królestwa Szwecji, później Imperium Rosyjskiego,stopniowa autonomia, na końcu niepodległość. Co do Kosowa, zbyt mało wg. ma to wspólnego z naszą sytuacją geopolityczną, może jednak spowodować precedens, ktoś juz wspomniał o Bośni i Herc.(twór sztuczny), ponadto część Macedonii zamieszkuje spora liczba Albańczyków, o Baskach , Kurdach , Flamandach i Walonach też można już dyskutować.
Dodatkowo Hiszpania, Cypr, Belgia, Nederlandy nie uznały Kosowa (kto by się dziwił?)
Ostatnio zmieniony 26 lut 2008, o 12:13 przez trikk, łącznie zmieniany 1 raz.