Kosowo

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Esco
Chuck Norris

Post autor: Esco »

Wojtku pisze:
Esco pisze:Co do Irlandii (północnej) to nikt nie musi tam jechać, już mi jej szkoda, tak jak Szkocji, kanadyjskiego Quebec i paru innych małych państw podbitych i od setek lat okupowanych przez Anglie.
oddajcie Ameryke Indianom :!:
Popieram.

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

Ale za 2 lata, po moim Work & Travel, jakby co, ok?

Awatar użytkownika
TomCio
Masakrator

Post autor: TomCio »

Jak byłem w podstawówce to kolega wymyślił taką głupią zabawę w serbów i kosovian. I sie wszyscy bili Obrazek
Obrazek
http://www.pajacyk.pl <klikać w pajaca, bo wp***dol! Obrazek
a goryl we mnie mówi mi..

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

tutaj nie chodzi o historie, o % ludnosci... tutaj chodzi o to ze mamy XXI wiek, a jakies zadupiaste panstewko, bez akceptacji miedzynarodowej, bez obustronnej zgody państw zaangazowanych nagle proklamuje sobie niepodleglosc... państewko bez jakichkolwiek zloz, zasobow i bogactw, panstewko ktore bedzie na utrzymaniu UE i USA przez kolejne pierdylion lat... starczy dodac ze w Kosowie JUŻ (bez zgody panstwa w ktorym byla ona budowana, czyli Serbii) powstala amerykanska baza wojskowa...

ciekaw jestem jakby nagle Kraj Basków sobie proklamował niepodleglosc... dla mnie jest to dokladnie taka sama sytuacja...

i zgadzam sie z Tarasiem, moim zdaniem Polska jako kraj powinna wspierac Słowian, nie potomków Osmańców... i to tylko po to zeby pokazac jacysmy nie sa cywilizowani i tolerancyjni...

Awatar użytkownika
Esco
Chuck Norris

Wolę tą amerykańską bazę, niż bazę islamskich terrorystów :P

Natomiast nie czuję jakiejś specjalnej więzi z innymi Słowianami - czy to ruscy, serbowie, knedle, czy ktokolwiek inny - i nie widzę powodu aby traktować ich inaczej niż muzułmanów, murzynów czy eskimosów :P

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Post autor: Kołata »

Ja również nie popieram niepodległości dla Kosowa. Serbowie powinni wkroczyć normalnie z wojskiem i stłumić bunt. Wyobrażacie sobie, żeby tak nagle kawałek Polski się odłączył?
A co do % ludności, to w Kosowie jest takie miejsce (to chyba miasto, nazwa Mrizovica czy jakoś tak) gdzie mieszka zdecydowana większość Serbów. To czy oni teraz mają prawo sobie ogłosić niepodległość dla Mrizovicy w Kosowie? Czy Kosowo na to przystanie?

Co do ilości arabów, to nic dziwnego że ich więcej. W całej Europie ich odsetek rośnie i ten proces będzie się nasilał, dopóki w rodzinach arabskich będzie się rodziło 5-7 dzieci, a u białych 1,5.

Awatar użytkownika
Fanatyk
Masakrator

Post autor: Fanatyk »

Esco pisze:
Co do Irlandii (północnej) to nikt nie musi tam jechać, już mi jej szkoda, tak jak Szkocji, kanadyjskiego Quebec i paru innych małych państw podbitych i od setek lat okupowanych przez Anglie.
1.Irlandia Północna nie była napadnięta przez Anglię misiaczku. Akurat tam wprowadzili się szkoccy protestanci w przeciągu paru wieków i zostali. Przyszłość IP to przyłączenie do Republiki Irlandzkiej, czas jest tu jedynym graczem. W ciągu paru dekad ilość katolików tam wzrośnie i będzie referendum. 50%+ na przyłączenie i Westminster z pocałowaniem ręki odda ten region.

2. Niezależność Szkocji jest równie absurdalna jak np. Walii. Fajnie jest myśleć o wolności i paszporcie nowym ale nikt jakoś nie wspomina że Szkocja nie przetrwa ekonomicznie. A EU nie może dawać kasy na przetrwanie. Szkocja dostaje takie fundusze od Anglii że się w głowie nie mieści, ma dzięki temu darmową edukację i spokój, własny system prawny, własny parlament i jeszcze narzekają. Thatcherowa by rozgromiła SNP w ciągu 10 minut i by była cisza. A zrobiłaby to tak że cały świat by jej przyklasnął.

3. O jakich innych państwach oprócz Quebecku mówisz?

Awatar użytkownika
Esco
Chuck Norris

1. Nie mów do mnie "misiaczku", bo jeszcze ktoś pomyśli, że jesteś gejem (w sumie może i jesteś, ale nic mi do tego).

2. Jakby USA zrównało Polskę z ziemią, a innym krajom wypłaciło po 100 mld $, to też cały świat by im przyklasnął. I co z tego?

3. Gibraltar, Anguilla, Bermudy, Brytyjskie Wyspy Dziewicze, Falklandy, Georgia Południowa i Sandwich Południowy, Kajmany, Montserrat, Turks i Caicos, Św. Helena, Brytyjskie Terytorium Oceanu Indyjskiego i Pitcairn.

Przykładu Szkocji nie skomentuje, bo jedni wolą być wolnymi ludźmi, pomimo ze głodni a inni lubią byc niewolnikami, byle mieli pełną michę.

Awatar użytkownika
Kerim
Master Convertor

Post autor: Kerim »

Taraś pisze: 100% poparcia dla naszych Słowiańskich braci!!
Najpierw chciałem ten temat olać, ale to powyższe mnie wkurwiło

[Męski narząd płciowy] z ruskimi, dla serbów wyrzynających bośniaków też masz 100% poparcia? Obejżyj sobie materiały na temat Srebrnicy, by wziąć tylko ten jeden, bo najlepiej nagłośniony przykład, i jeśli nadal będziesz tak uważał, to [męski narząd płciowy] ci na imię, i żeby nie było wątpliwości - to jest OFENCE.

Jestem co najmniej ostrożny jeśli chodzi o tego rodzaju zmiany map, ale serbowie w ostatnich akcjach zasłużyli na wszystko co ich spotkało, i nie dziwię się nikomu, kto nie będąc serbem nie chce żyć pod żądami serbów
thurion pisze: i zgadzam sie z Tarasiem, moim zdaniem Polska jako kraj powinna wspierac Słowian, nie potomków Osmańców... ...
kolejny, kurtyzana, rozgarnięty

Następne takie posty wylecą.

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

zanim jakis trendi-wolnosciowiec zacznie popierac niepodleglosc kosowa to czekam na deklaracje co zrobi gdy taka sama niepodleglosc oglosi slask czy niegdys wolne miasto gdansk.

kosowo na zawsze serbskie.

PS:
GW: W rezolucji z 1999 r. ONZ zapewniał, że szanuje integralność terytorialną Serbii (wtedy Jugosławii). Czy zatem oderwanie Kosowa od Serbii będzie zgodne z prawem międzynarodowym?

Prof. Adam Rotfeld, były szef MSZ: Może nie będzie w pełni legalne, ale inne rozwiązanie byłoby gorsze.

Edit: chcialbym zapytac czy procedura banowania kerima jest juz w toku, a jjesli nie to czy ten fakt wywoluja jakiekolwiek okolicznosci za wyjatkiem sympatii ktora sie cieszy wsrod moderaturo-administratury.
Ostatnio zmieniony 26 lut 2008, o 08:00 przez TruePunk, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
szczurek
Niszczyciel Światów

Post autor: szczurek »

@Kerim
To samo mogłeś wyrazić bez bluzgów ... :?
Malowanie figurek ---> szczurek1903@wp.pl
Coolminiornot ---> LINK

Michaelius
Mudżahedin

Post autor: Michaelius »

W sumie nie moge sie zdecydowac czy to dobrze czy nie bo z jednej strony to sytuacje Albanczykow mozna po czesci utozsamiac z nasza (chociaz my nie zasiedlalismy sila jakichs obszarow a przewaga ludnosci Albanskiej na tych terenach zaczela sie w czasach 2 wojny swiatowej), a z drugiej to tak jakby nam chcieli Pomorze zabrac.

Jedno jest pewne prezydent Bush na koniec kadencji wrzucil g... sporych rozmiarow w wentylator bo chyba nikt nie ma watpliwosci , ze Albanczycy by zrobili cos takiego bez cichego tak ze strony USA.

Teraz tylko czekac az Serbowie Bosniaccy oglosza niepodleglosc , a Serbowie Kosowscy sprobuja oderwac choc kawalek teretorium z Mitrovica od nowej "macierzy".

A w kolejce czeka nas jeszcze rozpierducha w Sri Lance czy proba powolania wolnego Kurdystanu na terytoriach Iracko-Tureckich, nie wspominajac nawet o tak niewielkich problemach jak mniejszosc Albanska w Macedonii, Hiszpania czy Cypr.

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

TruePunk pisze:Edit: chcialbym zapytac czy procedura banowania kerima jest juz w toku, a jjesli nie to czy ten fakt wywoluja jakiekolwiek okolicznosci za wyjatkiem sympatii ktora sie cieszy wsrod moderaturo-administratury.
Kerimowi się wytnie bluzgi i skończy na ostrzeżeniu, w końcu to pierwszy taki raz. Natomiast znam kogoś, kto za kolejne insynuacje i próby upupiania innych drogą oficjalną może zostać ostrzej potraktowany. Tak, sympatia lub niełaska moderaturo-administratury potrafi być straszna i niesprawiedliwa. Nie jest mi z tego powodu przykro.

BTW, jestem jak najbardziej za niepodległością Śląska. Po jakichś 5-10 latach bardzo chudych taka niepodległość wybiłaby co do jednego wszystkich separatystów i zadymiarzy twierdzących że "Śląsk jest drenowany i ekonomicznie ciągnie całą Polskę". Niemcy też by odpowiednio potraktowali ewentualne wycieczki do stolicy z kilofami na zadymę. Po tych 5-10 latach Ślązacy byliby po kilku gruntownych restrukturyzacjach kopalń i być może cały górniczy biznes byłby o wiele mniej deficytowy niż jest teraz. Polska też mogłaby nareszcie bez kompleksów kupić węgiel z Ukrainy czy Rosji - tańszy, czystszy (mniej zasiarczony) i bardziej kaloryczny.
Potem można by na spokojnie przyłączyć Śląsk z powrotem do Polski, na wyraźną prośbę tych pierwszych, jak już trochę spokornieją i przekonają się jak to jest z tą siłą ekonomiczną Śląska.

Oczywiście to nie nastąpi, bo separatyzm śląski jest tylko na pokaz i nawet separatyści doskonale wiedzą, że niepodległość Śląska bardzo źle by się odbiła na regionie.

Takie moje 0.02 PLN.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

tutaj nie chodzi o historie, o % ludnosci... tutaj chodzi o to ze mamy XXI wiek, a jakies zadupiaste panstewko, bez akceptacji miedzynarodowej, bez obustronnej zgody państw zaangazowanych nagle proklamuje sobie niepodleglosc...
Ano. Wystarczy mieć poparcie USA i już mozna sobie wycinać fragmenty z niepodległego państwa. W Polsce nie ma problemu, bo jesteśmy dosyć jednorodni etnicznie.
Obejżyj sobie materiały na temat Srebrnicy, by wziąć tylko ten jeden, bo najlepiej nagłośniony przykład, i jeśli nadal będziesz tak uważał, to huj ci na imię, i żeby nie było wątpliwości - to jest OFENCE.

Jestem co najmniej ostrożny jeśli chodzi o tego rodzaju zmiany map, ale serbowie w ostatnich akcjach zasłużyli na wszystko co ich spotkało, i nie dziwię się nikomu, kto nie będąc serbem nie chce żyć pod żądami serbów
Zwalanie wszystkich win za wojny na Bałkanach na Serbów to tak, jak zwalanie całej odpowiedzialności za I wojnę światową na Cesarstwo Niemieckie. W Serbii ledwo co wygrały siły prozachodnie. I zamiast to wykorzystać i błyskawicznie rozpocząć proces integracji Serbii z UE, to najpierw się uczepili jakiegoś Mladicia, a teraz wycinają Kosowo. W ten sposób tylko wspieramy nacjonalistów i rewanżystów serbskich. W nastepnych wyborach wybiorą sobie Nikolicia czy innego oszołoma na prezydenta i rozpoczną proces zbrojnego odbijania utraconych terenów.
Już teraz jest problem z Serbami zamieszkującymi Bośnię - wątpię, czy to państwo się utrzyma po przyłączeniu serbskiej jego części do Serbii.
A UE ma wystarczające możliwości do wymuszenia na Serbach przestrzegania praw Albańczyków i zagwarantowania im autonomii.
100% poparcia dla naszych Słowiańskich braci!!
Srać braterstwo słowiańskie. Co mnie to obchodzi? Wycinanie kawałka terytorium państwa przez mocarstwa powinno być traktowane tak samo w każdym przypadku.
Mnie wycinanie Kosowa przypomina wycinanie Sudetenlandu, bo dużo tam Niemców.
jestem jak najbardziej za niepodległością Śląska. Po jakichś 5-10 latach bardzo chudych taka niepodległość wybiłaby co do jednego wszystkich separatystów i zadymiarzy twierdzących że "Śląsk jest drenowany i ekonomicznie ciągnie całą Polskę".
Ja też. Mieszkam, chwilowo na szczęście, w dzielnicach będących ostoją śląskości - Nikiszowiec, Giszowiec, Janów. Bród, smród, ubóstwo, bandyci, złodzieje i pijacy. Niech sobie to zabiorą.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

Post autor: b_sk »

TruePunk pisze:Edit: chcialbym zapytac czy procedura banowania kerima jest juz w toku, a jjesli nie to czy ten fakt wywoluja jakiekolwiek okolicznosci za wyjatkiem sympatii ktora sie cieszy wsrod moderaturo-administratury.
Mylisz fora, tu są PiM i za takie rzeczy się nie banuje. Już prędzej bym zbanował Kerima za tego ortografa w użytym przez niego synonimie słowa prącie. :P
A licky boom boom down!!!

Awatar użytkownika
Nijlor
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Nijlor »

Hmm z tego co pamiętam ze studiów to dość pokojowo i etapami niepodległość uzyskała Finlandia (najpierw część Królestwa Szwecji, później Imperium Rosyjskiego,stopniowa autonomia, na końcu niepodległość. Co do Kosowa, zbyt mało wg. ma to wspólnego z naszą sytuacją geopolityczną, może jednak spowodować precedens, ktoś juz wspomniał o Bośni i Herc.(twór sztuczny), ponadto część Macedonii zamieszkuje spora liczba Albańczyków, o Baskach , Kurdach , Flamandach i Walonach też można już dyskutować.

Awatar użytkownika
aiuto
Bóg Rekonstrukcji

Post autor: aiuto »

Problem w tym ze w Europie stworzy sie muzulmanskie panstwo ,zyjace z przemytu i handlu narkotykami , wiec potencjalne centrum webunkowe dla kolesi ktorzy nie maja nic do stracenia i moga sie wysadzic w imie Allacha ..no po prostu super .

Awatar użytkownika
Esco
Chuck Norris

E tam. W samym centrum Europy leży już ultrakatolickie państwo, żyjące z przekrętów i złodziejstwa, pełne kolesi którzy nie mają nic do stracenia i wiecznie uskarżają się na wszystko, jak by ich kto w dupę ruchał, więc gorzej już nie będzie.

Maciek P.
Falubaz

Post autor: Maciek P. »

thurion pisze:panstewko ktore bedzie na utrzymaniu UE i USA przez kolejne pierdylion lat.
To byłby optymistyczny scenariusz. Niestety w to państewko w sercu Europy będą również pompowane petrodolary z Iranu albo Arabii Saudyjskiej. Liśnić będą minatery meczetów a naokoło będa wybuchać bomby podkładane przez fundamentalistów.

Serbowie mieli pecha, że nie mnożyli się tak szybko jak muzułmanie przywleczeni tam przez Imperium Osmańskie. I tak powstało muzułmańskie "Kosowo".

Autonomia, samorząd, wolnośc owszem, ale niepodległość imho to niesprawiedliwość.

Fajny ktoś podał przykład z Irlandią...kraj ma 4 mln mieszkańców, Polaków już jest ok 200-500 tys..... jak się sprzężymy, utrzymamy emigracje, zaczniemy się rozmnażać (becikowe mają 4 razy większe!) to za pare lat możemy sobie coś oderwać. Fajnie, prawda? Na pewno zaczną się jakies spięcia etniczne, więc pewnie ONZ i UE się za nami wstawią!

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

Nijlor pisze:Hmm z tego co pamiętam ze studiów to dość pokojowo i etapami niepodległość uzyskała Finlandia (najpierw część Królestwa Szwecji, później Imperium Rosyjskiego,stopniowa autonomia, na końcu niepodległość. Co do Kosowa, zbyt mało wg. ma to wspólnego z naszą sytuacją geopolityczną, może jednak spowodować precedens, ktoś juz wspomniał o Bośni i Herc.(twór sztuczny), ponadto część Macedonii zamieszkuje spora liczba Albańczyków, o Baskach , Kurdach , Flamandach i Walonach też można już dyskutować.
Bo Ci finowie wogóle chyba są leniwi... Oni tak naprawdę nigdy nie byli rewolucyjni, chociaz ruskim całkiem niezły łomot zasadzili ;)

Dodatkowo Hiszpania, Cypr, Belgia, Nederlandy nie uznały Kosowa (kto by się dziwił?)
Ostatnio zmieniony 26 lut 2008, o 12:13 przez trikk, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ