The Fury of Kurnous

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

i kto to mowi? zwolennik szarzy na kant? wybacz szafa ale branie na rozum to nie w WFB...

wyraznie pisze ze szrzowalem ALE w poprzedniej turze... czego tu nie rozumiesz? nie mozna rozegrac combatu w tej turze w ktorej byla pogon wiec przenoszony jest do nastepnej... mam wszelkie bonusy za szarze bo takie sa zasady RB ale nie szarzowalem w tej turze! combat jest przeniesiony do nastepnej i dzieki temu mam +1 do ataku... prosze poprzec jakims cytatem errata czy czymkolwiek bo na razie sa to puste slowa ktore piszesz... wiem ze to pokrecone ale podajcie jakis inny argument niz ze szarzowalem... ja to wiem, jednak rownie wazne jest czy jak i KIEDY!

szafa@poznan pisze:
nigdzie w booku nie ma definicji kiedy ture traktowac jako moja tylko ture, a kiedy jako ture moja i nastepnie przeciwnika.
dziwne... jakos przy teleportacji to wszyscy zgodnie interpretowali ze tylko w mojej turze sie moge teleportowac i wtedy jakos Twoich wnioskow tego typu nie widzialem...?
poza tym w opisie nie chodzi o moja czy Twoja ture chodzi jedynie o obecna runde combatu... jezeli kiedy jest dana tura nie szarzowalem mam bonus... w innym wypadku go nie mam. czy wykonywalem szarze w tej turze? nie...
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

Pasiak, odpusc. To naprawde delikatnie mowiac: "trik szyty grubymi nicmi". Warto bylo sprobowac, ale nikogo, jak widzisz nie przekonales. Mnie tez nie. Szarzuja to szarzuja i tyle. Szkoda strzepic klawiatury.
Obrazek

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

bigpasiak:
spear: +1 s WHEN charging...

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

... Boze trikk... ameryki nie odkryles... wiesz? przeczytales chociaz temat...? a moze chociaz pierwszego posta? co ja na poczatku napisalem? co pisze i powtarzam w kazdym poscie? ONI SA LICZENI JAKO SZARZUJACY ZE WSZELKIMI BONUSAMI... jeden maly mankament to to ze szarzowali w ZESZLEJ turze...

rozumiem bless ale widzisz taki maly niedosyt jest... nikt mi nie jest w stanie zaprzeczyc sensownie... nikt nie powiedzial czegos czego ja juz nie napisalem... w kolko tylko jedno "bo szarzowales" oczywiscie ze szarzowalem ale kiedy? wg mnie kluczowe tu jest kiedy sie szarzowalo...
a jak jest z 3 szkieletami ktore szarzuja na bok unitu i potem sa dowskrzeszone do powiedzmy 10? kasuja ranki czy nie?
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...

Abandoned

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

bigpasiak pisze:... Boze trikk... ameryki nie odkryles... wiesz? przeczytales chociaz temat...? a moze chociaz pierwszego posta? co ja na poczatku napisalem? co pisze i powtarzam w kazdym poscie? ONI SA LICZENI JAKO SZARZUJACY ZE WSZELKIMI BONUSAMI... jeden maly mankament to to ze szarzowali w ZESZLEJ turze...

rozumiem bless ale widzisz taki maly niedosyt jest... nikt mi nie jest w stanie zaprzeczyc sensownie... nikt nie powiedzial czegos czego ja juz nie napisalem... w kolko tylko jedno "bo szarzowales" oczywiscie ze szarzowalem ale kiedy? wg mnie kluczowe tu jest kiedy sie szarzowalo...
a jak jest z 3 szkieletami ktore szarzuja na bok unitu i potem sa dowskrzeszone do powiedzmy 10? kasuja ranki czy nie?
WHEN CHARGING a nie WHILE COUNTING AS CHARGING.
Widzisz tę roznicę?
Skoro szarzowales w poprzedniej turze, to teraz zdanie "when charging" nie dziala, wiec mozesz wyplacic 2 a z s4, a bretonskie lance wala z s3 z pierwszego szeregu...

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

bigpasiak pisze: "In the following combat phase the pursuers will still counts as charging."
str.45 RB

.
i dalej na tej samej stronie przyklad z dwoma szarzujacymi:
"... in whitch case the charging units on both side will get the normal bonuses for charging..."

Abandoned

Awatar użytkownika
Christos
Kretozord
Lokalizacja: FKCC, sekcja Gdańsk Południe, oddział Zakoniczyn (na emeryturze)

Post autor: Christos »

Mamy tu kolejny przykład stosowania bonusów kiedy nam pasuje, nie pamiętając o minusach. Dosyć częsta tendencja.
Jednym słowem pasiak chcesz ich traktować jak szarżujących, aby dać im +1 S, ale żeby mieli +1 atak to już zapominasz że szarżowali?

Stwierdzenie "traktowani jak szarżujący" jest na tyle jasne,że naprawdę nie ma co sie ośmieszać dyskutując na ten temat.

I nie podam Ci strony. RB inteligencji nie uczy. Niestety.

Awatar użytkownika
szafa@poznan
Rulzdaemon

Post autor: szafa@poznan »

To się robi żałosne. I zenujące. Zamykam, koniec dyskusji, Pasiak - napisz do GW, moze wydadzą na to uścislenie, że mozna być zarazem szarzującym i nie szarzującym.

Zablokowany