szarza do lasu a gonienie w locie w reakcji na ucieczke
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
- szafa@poznan
- Rulzdaemon
- szafa@poznan
- Rulzdaemon
jak cel robi flee to szarża latajaca jest rownie prawdopodobna.
Beasts of Chaos - circa 5k
Warriors of Chaos - circa 5k
Daemons of chaos - circa 3,5k
......22".....15"szafa@poznan pisze:jak cel robi flee to szarża latajaca jest rownie prawdopodobna.
x <-->p <---> xx
x i xx to moje jednostki. p to jednostka przeciwnika.
czy moge zadeklarowac szarze xx i x naraz? (zakladajac, ze xx ma wiekszy us oraz, ze szarza x wynosi 20")
i czemu nie? przeciez prawdopodobne jest, ze przeciwnik da flee a wtedy bede mogl x dojsc do przeciwnika... taki mniej wiecej jest twoj tok rozumowania...
chyba rozumiem o co szafie chodzi, i nawet zaczyna brzmieć to logicznie, aczkolwiek niefajnie...
1 krok - deklaracja szarży, tu nie mówimy jakim ruchem się poruszamy
2 krok - deklaracja reakcji
3 krok - wykonanie ruchów, i tu deklarujemy jak się poruszamy
a. jeżeli cel stoi - idziemuy po ziemi
b. jeżeli cel ucieka - lecimy
...
1 krok - deklaracja szarży, tu nie mówimy jakim ruchem się poruszamy
2 krok - deklaracja reakcji
3 krok - wykonanie ruchów, i tu deklarujemy jak się poruszamy
a. jeżeli cel stoi - idziemuy po ziemi
b. jeżeli cel ucieka - lecimy
...
Ostatnio zmieniony 16 maja 2008, o 14:39 przez grzech76, łącznie zmieniany 1 raz.
- szafa@poznan
- Rulzdaemon
i jest.Szarża ma być prawdopodobna w momencie deklaracji a nie po reakcjach.
nie mam nakazu wybierania typu ruchu przed ruchem, a jedynie zakaz łączenia typów ruchu.
Wszystko zgodnie z prawem.
szafa odpowiedz mi na moje pytanie...Shino pisze:......22".....15"szafa@poznan pisze:jak cel robi flee to szarża latajaca jest rownie prawdopodobna.
x <-->p <---> xx
x i xx to moje jednostki. p to jednostka przeciwnika.
czy moge zadeklarowac szarze xx i x naraz? (zakladajac, ze xx ma wiekszy us oraz, ze szarza x wynosi 20")
i czemu nie? przeciez prawdopodobne jest, ze przeciwnik da flee a wtedy bede mogl x dojsc do przeciwnika... taki mniej wiecej jest twoj tok rozumowania...
aczkolwiek powstaje pytanie, co w przypadku, gdy jednostka w lesie stojąca deklaruje flee, ucieka na tyle by uciec szarży na piechotę, ale nie wyjdzie z lasu, natomiast lotem zagonić się ją da.
co wtedy
co wtedy
Jak to co? Uciekla a latacz idac na piechote pali szarze. Proste jak drut.grzech76 pisze:aczkolwiek powstaje pytanie, co w przypadku, gdy jednostka w lesie stojąca deklaruje flee, ucieka na tyle by uciec szarży na piechotę, ale nie wyjdzie z lasu, natomiast lotem zagonić się ją da.
co wtedy
No co Ty!! Idąc tokiem rozumowania Szafy możesz wybrać lot i ruszyć się na 20"bless pisze:Jak to co? Uciekla a latacz idac na piechote pali szarze. Proste jak drut.grzech76 pisze:aczkolwiek powstaje pytanie, co w przypadku, gdy jednostka w lesie stojąca deklaruje flee, ucieka na tyle by uciec szarży na piechotę, ale nie wyjdzie z lasu, natomiast lotem zagonić się ją da.
co wtedy
Temat wraca jak bumerang.
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?p=175318#175318
Ja swoje zdanie zmienilem i teraz tez uwazam, ze w momencie szarzy deklrauje sie czy lotem czy na piechote.
Ale w rulebooku nic na ten temat nie ma niestety .
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?p=175318#175318
Ja swoje zdanie zmienilem i teraz tez uwazam, ze w momencie szarzy deklrauje sie czy lotem czy na piechote.
Ale w rulebooku nic na ten temat nie ma niestety .
Niech ktoś takiej akcji spróbuje na turnieju - u mnie polecą karniaki. Trochę rozsądku panowie (choć Szafa już zasłynął szarżami smokiem na kancik w strefy boczne, mimo, że jest się od przodu, to jakoś mnie to zagranie nie dziwi).
Draconis - FOR EVER !!!
Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild
Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild
Pozwolę sobie zabrać głos, gdyż jestem autorem interpretacji zasad.
Przedłożę mój tok myślenia:
1.Początek tury i deklaracja szarż, deklaracja szarży to TYLKO kto kogo szarżuję (deklarowanie szarż w podręczniku), nie znalazłem nigdzie zapisu że trzeba na tym etapie wybrać jakim ruchem szarżujemy. W tym momencie nasze figurki stoją.
2.Reakcja na szarże. Nadal nasze figurki stoją a przeciwnik wybiera co będzie robił.
2.a i b. Ewentualne compulsory i kolejne reakcje.
3.Wykonanie reakcji na szarże. Tu uciekający się przesuwa a nasze figurki nadal stoją.
4.Przesunięcie oddziałów szarżujących, i tu czytamy (w dziale moving flyres) że ruszając lataczy możemy wybrać jakim ruchem ich przesuwamy. Czyli musimy starać się tak przesunąć figurki by doszły do kontaktu z wrogim oddziałem w odpowiedniej strefie, lub gdy ucieka go zniszczyły, albo palimy szarżę. W tym konkretnym przypadku lecimy.
5.Jest zapis że cel wystarczy widzieć na początku szarży, a w wyniku reakcji odział może wyjść z pola widzenia.
Jeżeli przeoczyłem jakiś istotny zapis w rulebooku to proszę mnie poprawić, jednakże podczas rozstrzygania sytuacji na żaden takowy nie natrafiliśmy.
Jeżeli mógłbym prosić to chłopaki merytoryka, a nie "mi się wydaje", mi tez się wydawało ze nie można a po otworzeniu podręcznika okazało się że wydawać to się może zasady 7 edycji swoje.
Możecie nie lubić Szafy ale co mu trzeba oddać jako jedyny zajrzał na poważnie do rulebboka żeby wyjaśnić tą kwestie a nie pisał z pamięci, popierając to ty jak by to on autorytarnie zasędziował.
Przedłożę mój tok myślenia:
1.Początek tury i deklaracja szarż, deklaracja szarży to TYLKO kto kogo szarżuję (deklarowanie szarż w podręczniku), nie znalazłem nigdzie zapisu że trzeba na tym etapie wybrać jakim ruchem szarżujemy. W tym momencie nasze figurki stoją.
2.Reakcja na szarże. Nadal nasze figurki stoją a przeciwnik wybiera co będzie robił.
2.a i b. Ewentualne compulsory i kolejne reakcje.
3.Wykonanie reakcji na szarże. Tu uciekający się przesuwa a nasze figurki nadal stoją.
4.Przesunięcie oddziałów szarżujących, i tu czytamy (w dziale moving flyres) że ruszając lataczy możemy wybrać jakim ruchem ich przesuwamy. Czyli musimy starać się tak przesunąć figurki by doszły do kontaktu z wrogim oddziałem w odpowiedniej strefie, lub gdy ucieka go zniszczyły, albo palimy szarżę. W tym konkretnym przypadku lecimy.
5.Jest zapis że cel wystarczy widzieć na początku szarży, a w wyniku reakcji odział może wyjść z pola widzenia.
Jeżeli przeoczyłem jakiś istotny zapis w rulebooku to proszę mnie poprawić, jednakże podczas rozstrzygania sytuacji na żaden takowy nie natrafiliśmy.
Jeżeli mógłbym prosić to chłopaki merytoryka, a nie "mi się wydaje", mi tez się wydawało ze nie można a po otworzeniu podręcznika okazało się że wydawać to się może zasady 7 edycji swoje.
Możecie nie lubić Szafy ale co mu trzeba oddać jako jedyny zajrzał na poważnie do rulebboka żeby wyjaśnić tą kwestie a nie pisał z pamięci, popierając to ty jak by to on autorytarnie zasędziował.
- szafa@poznan
- Rulzdaemon
dokładnie tak - poczytaj prosze rulebooka - tam wyraxnie jest napisane ze ucieka sie PRZED wykonaniem szarż.powszechnie wiadomo, że atakowany oddział zacznie uciekac zanim szarżujący w ogóle się ruszy. Jakie to oczywiste....
Jak na mnie sprawa jest jasna, prosta, klarowna i legalna, ale nieee, po co, "bo tak się nauczyliśmy i przyzwyczailiśmy", mimo że z niczego to nie wynika...
Przypominam - NIE ma wymogu wczesniejszego wyboru typy ruchu, a jedynie zakaz zmiania typu ruchu w trakcie jego wykonywania.
Gdzie tu zakaz wybrania sposobu szarzowania?
Shino - to nie jest żaden przykład; masz wówczas sytuację że szarża może być wykonana tylko w bardzo specyficznych okolicznościach (ucieczka celu od bliższego szarzującego). W przypadku który omawiamy w temacie - masz sytuację szarży która zostanie wykonana bez względu na to czy cel ucieknie, czy tez nie.
Rozumiem, ze wedlug Ciebie mozesz tez sobie wybrac sposob spalenia szarzy?szafa@poznan pisze:dokładnie tak - poczytaj prosze rulebooka - tam wyraxnie jest napisane ze ucieka sie PRZED wykonaniem szarż.powszechnie wiadomo, że atakowany oddział zacznie uciekac zanim szarżujący w ogóle się ruszy. Jakie to oczywiste....
Jak na mnie sprawa jest jasna, prosta, klarowna i legalna, ale nieee, po co, "bo tak się nauczyliśmy i przyzwyczailiśmy", mimo że z niczego to nie wynika...
Przypominam - NIE ma wymogu wczesniejszego wyboru typy ruchu, a jedynie zakaz zmiania typu ruchu w trakcie jego wykonywania.
Gdzie tu zakaz wybrania sposobu szarzowania?
Shino - to nie jest żaden przykład; masz wówczas sytuację że szarża może być wykonana tylko w bardzo specyficznych okolicznościach (ucieczka celu od bliższego szarzującego). W przypadku który omawiamy w temacie - masz sytuację szarży która zostanie wykonana bez względu na to czy cel ucieknie, czy tez nie.
Ja tez swego czasu dokladnie przestudiowalem te czesc rulebooka.
Wyszedlem mniej wiecej z podobnego zalozenia jak Kudlaty czy Szafa.
Jednak jednoznacznie nie ma tam wskazania, ze to czy sie szarzuje na piechote czy lotem okresla sie dopiero w przesuwaniu szarzujacych.
A teraz przyklad dlaczego lepsze jest decydowanie o tym w momencie deklaracji:
Szarzuje smokiem na skirmish oddalony ok. 19" ode mnie. Przeciwnik daje flee, bo jak sie rusze 20" wpadne w pulapke. W tym momencie ja deklaruje ruch po ziemi i ruszam sie 6"... i takim mykiem jestem zdrow .
Nie powinno tak byc, bo nieuczciwie faworyzuje lataczy IMO.
Wyszedlem mniej wiecej z podobnego zalozenia jak Kudlaty czy Szafa.
Jednak jednoznacznie nie ma tam wskazania, ze to czy sie szarzuje na piechote czy lotem okresla sie dopiero w przesuwaniu szarzujacych.
A teraz przyklad dlaczego lepsze jest decydowanie o tym w momencie deklaracji:
Szarzuje smokiem na skirmish oddalony ok. 19" ode mnie. Przeciwnik daje flee, bo jak sie rusze 20" wpadne w pulapke. W tym momencie ja deklaruje ruch po ziemi i ruszam sie 6"... i takim mykiem jestem zdrow .
Nie powinno tak byc, bo nieuczciwie faworyzuje lataczy IMO.
Promuje jak promuje tych lataczy, rozważając spór o zasady uważam że powinno się go rozpoznawać zgodnie z zasadami a nie przez pryzmat tego czy dany oddział jest czy nie jest dobry. Generalnie wybór nie lotu w sytuacji gdy lot jest możliwy jest swoistym przegięciem, nie mam pod ręką angielskiego rulebooka ale zapis z naszego rodzimego nie wymusza palenia szarży lotem, co moim zdaniem w przypadku gdy cel nie jest w lesie lub domku jest nagięciem.
Zasady nie są optymalne o czym wszyscy wiemy, ale jak zaczniemy grać na to co nam się wydaje to będzie jeszcze większy burdel.
Zasady nie są optymalne o czym wszyscy wiemy, ale jak zaczniemy grać na to co nam się wydaje to będzie jeszcze większy burdel.