Czy oby na pewno tak można??

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

a reformem w bok, ruchem lekkim i ponownym obrotem chyba dałoby się wyjść ;)

Poza tym to działa chyba tylko na oddziały potworów, pojedyńcze monstery... albo na małych oddziałach. Ale zagrywka sama w sobie miażdży

Awatar użytkownika
Corvus Albus
Kretozord

Post autor: Corvus Albus »

Kawaleria się w to łapie, więc najważniejsze :P
Obrazek

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

działa chyba tylko na oddziały potworów, pojedyńcze monstery... albo na małych oddziałach
Działa na wszystko. Na 15 BK też :) Nie trzeba unieruchamiać, wystarczy zablokować ruch do przodu.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Brożek
Wałkarz
Kontakt:

Post autor: Brożek »

Ja mam troche inne pytanie. Zakładamy, że regiment kuszników mrocznych elfów strzela do driad oddalonych o ponad połowe zasięgu z 12 wystawionych kusznicy widzą tyko 4 (reszta jest zasłonięta przez las) to strzelają do wszystkich, czy tylko do tych 4? Dzięki za odpowiedź :)

lorgoth
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: lorgoth »

Do wszystkich o ile każdy z kuszników widzi choć jeden model driady i wszyscy są w zasięgu broni.

Awatar użytkownika
Miszczu
Chuck Norris

Post autor: Miszczu »

No tak..
Nie znam wszystkich zasad hydry. Jeśli żeczywiscie wymagane do szarzy jest widok hydry to jest to problematyczna zasada.
Jednak z tego co ja czytałem w RB to na czas szarzy (ale hydry!) obowiazuje zasada widoku potwora.

Z drugiej jednak strony trzeba sie zdecydować. Albo taktujemy ja jako skirmish i wtedy nie ma szans na szarze boczne. Albo patrzymy tylko jako potwora i wtedy żeczywiscie, należy ignorować poganiaczy a co za tym idzie dziwne było by gdyby potwor ten nadal nie miał kar za trudny teren.

Dlatego chyba czas sie zdecydować. Albo w prawo albo w lewo.
I to kolejna nieścisłość która zafundowało nam GW.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Jedna z wielu nieścisłoości w "jasnych i prostych" zasadach. Przyzwyczaisz się.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Miszczu
Chuck Norris

Już sie JUŻ przyzwyczaiłem :D

Tylko jeszcze nie potrafię przełknąć zbytniej ingerencji w te niejasne zasady :P. Może przyjdzie z czasem. Do tego jednak czasu pozostane w opozycji. Jesli pozwolisz :)
Myślę że nawet bedzie to zdrowsza sytuacja jak nie wszyscy bedą zgodnie z "trzymającymi władze" :D

Awatar użytkownika
Miszczu
Chuck Norris

(znów świadomie pisze osobny post)

Czy jest jakaś zasada normalizująca sytuację szarży rydwanów w odział częściowo ustawiony w lesie.

Tzn. Czy rydwany muszą się maskymalizować i rozbijać po drzewach? Czy może jest gdzieś niepisana umowa, że nie każdy jest z def kamikadze.
Dla jasności przykład.
Oddział 10 łuczników WE stoi tak w lesie ze 4 jest w lesie a 6 poza nim. Szarzuje na nich odział 3 rydwanów.
a) Dostawiają się w 3 ta aby dostawić się do 6 modeli?
b) Czy maksymalizują się do wiekszej ilosci modeli i grzecznie giną?

Awatar użytkownika
MUKER
Falubaz

Post autor: MUKER »

Musisz maksymalizować nie ważne czy się rozbijasz czy nie.
And the ground did tremble as the king marched to war...
Dziecko jest idealnym przykładem rządów mniejszości!

Awatar użytkownika
Browar
Mudżahedin

Post autor: Browar »

Cadaverous Cuirass + Enchanted Shild Mozna tak ??
W skrócie Magic Armor + Magic Shild

Awatar użytkownika
BOGINS
Postownik Niepospolity

Post autor: BOGINS »

Nie - zasada one magic armour!

Awatar użytkownika
Hobbit
Falubaz

Post autor: Hobbit »

True, nie mnożna, chociaż to głupie strasznie :( Tak by sobie sava na 1+ szczurem wykręcił
O największy z wielkich! Co będziemy robić w tej edycji? To samo co w każdej głupcze... Opanowywać świat!
Opolski klub gier bitewnych "WarAcademy"

ODPOWIEDZ