Nasze dzieła i starania czyli rozpiski brodaczy

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Supeł
Kretozord

Post autor: Supeł »

nie tylko w Bilesku, za 6ed. można było wszędzie w Polsce wystawiać, wg, uściśleń

DolmiR
Falubaz

Post autor: DolmiR »

w wielkopolsce mozna normalnie bez problemu, podobnie jak goblin ecology i inne takie xD

@Supeł tez nie lubie cannonow ale wystawilem jednego jakbym na jakies inne maszynki trafil. Ostatnio strasznie mnie bolalo jak mi dzialka katapki sciagaly ;/

Daro
Oszukista

Post autor: Daro »

W zasadzie miło by było jak by uściślenia znów dopuściły MR ;) mam figurki, i lubię ten oddział :D

Awatar użytkownika
Supeł
Kretozord

Post autor: Supeł »

katapka łatwiej zabić maszynę niż armata - a to dlatego że ma d6 nie d3 W...

DolmiR
Falubaz

kurcze dzisiaj dzialko splewilo po calosci...
lepsze dwa bolce czy trzecia katapka?

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

nie oceniaj działka bo splewiło jedną bitwe...

ale przy dwóch katapach to bym chyba jednak bolce dał... tanio, gdzies na boku jeden wystawic, drugi z lepszymi runami wśród naszych jednostek...
Obrazek

DolmiR
Falubaz

No tak tylko generalnie nie widze dzialka w porownaniu we wszystkim wychodzi mi gorzej. ma k3 woundy, wali po linii (co na armie w skirmishu nic nie daje).

Bolce wszedzie moga dac rade - zawsze sie jakas piatka kawy napatoczy czy jakis monster.

Z kolei trzy katapki wygladaja bardzo ok. mam czym je obstawic i nie musze sie o nie martwic. pieciu maszyn moge juz nie upilnowac.

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

Jednak działa mogą zniszczyć 2 cele np rydwan + kilku kolesi ... a także przy odrobinie szczęścia zabić herosa w oddziale ... Tego bolec nie potrafi... są też lepsze na maszyny wroga, ranią smoki i czołgi na 2+ ... Osobiście mam mieszane odczucia.

DolmiR
Falubaz

Za dzialko z forgingiem wchodza dwa bolce z inzynierami lub katapa z accuracy i sam juz nie wiem...

Awatar użytkownika
k.a.r.p
Mudżahedin

Post autor: k.a.r.p »

Moim skromnym zdaniem działo wychodzi lepiej od katapulty, może dlatego że mi łatwiej jest z niego strzelać.

Ale jak nauczę się strzelać lepiej throwerem to może zmienię zdane ;)
Obrazek
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
tedzio
Masakrator

Post autor: tedzio »

karp, działo ma przegrywa w porówananiu z katasiem bo ma K3 rany i nie jest dobre na hordowe armie, klopa jednak to ma

Awatar użytkownika
k.a.r.p
Mudżahedin

No dobrze, to fakt, ale jak chcesz ściągnąć coś "precyzyjnie" to działo chyba bardziej się do tego nada? No bo łatwiej trafić w cel cannonem niż throwerem, no i chyba lepiej zadać K3 rany niż nie trafić katapultą i nic nie zadać?

No ale jak ktoś ładnie centralnie trafia w cel, nic mu nie znosi, to wtedy katapulta jest lepsza.
Obrazek
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
marcus_cheater
Oszukista

Post autor: marcus_cheater »

Szanowna Braci Krasnoludza oto nadszedł dzień, w którym postanowiłem zerwać z monotonią i niedoskonałościami gry na maszynach, w związku z czym potrzebuję Waszej pomocy... :wink: Potrzebuję jakiejś standardowej punktowo (czyli 2250pkt) rozpiski na samym ofensie... Żadnych maszyn, prócz żyrokopterów... I bez strzelców, bo żadko kiedy mi się spłacają... Nie podaję żadnego ze swoich pomysłów, ponieważ w mojej głowie rodzi się 1000 myśli, a żadna nie jest doskonała... Z jednej strony kowadło całkiem bez ochrony, ale popychające klocki, z drugiej lord na tarczy + jakiś bsb z popychającym sztandarem, a jeszcze innej runlord bez kowadła (dla DD) + wyżej wymieniony bsb... Prosiłbym o pomoc najlepiej w formie gotowych rozpisek(któe oczywiście zmodyfikuję wedle mojej koncepcji 8) ) lub chociaż o jakieś zarysy armii, ale jednak mieszczące się w tych punktach... Za wszystko będę bardzo wdzięczny...:P

P.S. I nie piszcie, że nie warto grać, bo bez maszyn to lipa, bo wiem, że maszyny niezbyt często się spłącają całkowicie i dotrwają do końca bitwy... Jeżeli mam przegrywać to wolę się nie spinać i martwić się o liczebne klocki, niż o drogie i zawodne maszyny...

P.S.2. Zapomnialem dodać, że widziałbym w armii tak 4-5 regimentów piechoty minimum... 8)

Awatar użytkownika
k.a.r.p
Mudżahedin

Taki szybki pomysł, bez maszynek, lord na tarczy, nie wiem czy sie sprawdzi, ja pewnie i tak nie będę miał przyjemności grania taką rozpiską bo nie widzę dwarfów bez maszynek strzelających ;)

Total Army Cost: 2231 - jest jeszcze troszkę pkt na coś ;)

1 * Dwarf Lord @ 301 Pts
General; Shieldbearers; Great Weapon; Gromril Armour
#Shield Bearer [0]
Runic Armour [30]
Rune of Resistance
Rune of Stone
Runic Weapon [65]
Master Rune of Kragg the Grim
Rune of Cleaving
Rune of Snorri Spangelheim
Runic Talisman [30]
Master Rune of Challenge
Rune of the Furnace

1 2 Shield Bearers @ [0] Pts

1 Thane @ 145 Pts
Gromril Armour; Battle Standard
Runic Banner [55]
Strollaz's Rune

1 Runesmith @ 124 Pts
Great Weapon; Gromril Armour
Runic Talisman [50]
Rune of Spellbreaking (x2)

1 Runesmith @ 99 Pts
Great Weapon; Gromril Armour
Runic Talisman [25]
Rune of Spellbreaking

20 Warriors @ 195 Pts
Heavy Armour; Shield; Standard; Musician

20 * Rangers @ 315 Pts
Great Weapon; Rangers; Heavy Armour; Shield; Standard; Musician

20 Longbeards @ 255 Pts
Heavy Armour; Shield; Standard; Musician

18 * Hammerers @ 252 Pts
Great Weapon; Heavy Armour; Shield; Standard; Musician

20 Miners @ 265 Pts
Blasting Charges; Great Weapon; Heavy Armour; Standard; Musician

1 Gyrocopter @ 140 Pts

1 Gyrocopter @ 140 Pts

Dispel Pool: 6

Casting Pool: 2

Models in Army: 105
Obrazek
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Żużel
Wałkarz

Post autor: Żużel »

Marcusie - coś takiego ostatnio pisałem, gdy wraz z najczęstszymi przeciwnikami ustaliliśmy armie bez strzelania i powiem tak - jak się nie obrócisz i tak dupa z tyłu, czyli:

Jak pójdziesz w wiele klocków, to i tak po kolei je rozniosą szarżami.
Jak pójdziesz w jakieś 4 klocki, to nawet jak się wróg będzie odbijał nie zdołasz go dogonić (chyba że ja źle kojarzę zasady i nawet jak wroga nie dogonisz, to rozpędzi go w czasie Twojego ruchu żyrokopter).

Sam widzę to tak: olej kowadło bo jest drogie jak cholera a trzeba regimentom zapewnić solidny static CR. Zainwestuj w Króla (shieldbearers, MRoChallenge i takie tam), BSB (magiczny sztandar pod przeciwnika - mobilnego i tak dodatkowym ruchem nie zaskoczysz, ale +1 CR dla wszystkich wokół to już prędzej; za to jak i tak będziesz musiał walczyć ze strzelającym to ruch jak najbardziej wskazany), Kowala (do rozpraszania), Hammerersów, Slayersów (bo napewno nie uciekną), Longbeardów, 2 Żyrokoptery i solidnie wyposaż w runy sztandary (Runy Bitwy, Odwagi i co tam jeszcze).

Czyli ogólnie szedłbym w jakość.

Ale nie oszukujmy się - krasnale mimo wszystko nie są stworzone do uganiania się za wrogiem po polu bitwy. M3 skutecznie to wyklucza.

Awatar użytkownika
marcus_cheater
Oszukista

Postaram się skorzystać chociaż częściowo z każdej rady... Minersów i rangersów raczej się będę wystrzegał... Drogie klocki... Minersi za poźno i zbyt daleko moga się pojawić jak walka będzie toczyła się gdzies pośrodku stołu, a longbeardsów po prostu ciężko wystawić tak żeby przeciwnik nie widział... Z lasem to już wogóle kicha, bo ze swoim ruchem to by z niego do końca gry nie wyszli...;-/
Dzięki za podpowiedzi... W miarę możliwości będę testował wszystko...

Awatar użytkownika
k.a.r.p
Mudżahedin

Ja generalnie nie widzę takiego rodzaju rozpiski bez porządnego klocka minersów, a nawet dwóch. Jak będzie na środku stołu walka, to wychodzisz oddziałem po krawędzi i tyle. Jak będziesz grał z amią strzelającą to bez minesów będzie ciężko.

Idziesz se armijką na przód dzięki sztandarowi całe 6 cali, Twoja tura znowu 6 to już całe 12 i w zależności co robi przeciwnik ruszasz klocki minersów, najlepiej jakby były dwa to może nawet byś w jakiś sposób okrążył przeciwnika ( :shock: ) odpowiednio grając żyrosami i wystawiając rangerów.

Nie wiem, nie znam się, zarobiony jestem.. ale jak zagrasz czymś takim to daj znać jak poszło ;)

Ale jak już mówiłem, krasnoludy nie są armią do parcia..
Obrazek
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
marcus_cheater
Oszukista

Spróbuję i minersów, ale jednak zabójcy są dla mnie osobiście lepszym wyborem... Jak uda mi się tym zagrać to na pewno dam znać... 8)

Awatar użytkownika
Vanirh
Chuck Norris

Post autor: Vanirh »

moim zdaniem klord na tarczy bsb, 2 tanów jeden w minersach, ,20 irronów 21 hammerersów, 20 sleyerów i 20 minersów, do tego 15 długobrodych i żyrokoptery, ja bym widział coś takiego, sztandary wedle uznania

Awatar użytkownika
marcus_cheater
Oszukista

Vanihr... Wszystko ładnie pięknie, ale gdzie ja znajdę punkty na kolejne dwa cory...?? :P

ODPOWIEDZ