Pytania dotyczące wersji 2.0
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: Pytania dotyczące wersji 2.0
Pytanie za million jeden punktów.
Where the fuck have You been?
Edit: mnie to śmierdzi nadużyciem.
Where the fuck have You been?
Edit: mnie to śmierdzi nadużyciem.
Drutek!!! ![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
A bywam tu i tam![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
Ale mam nadzieję, że zobaczymy się w Zajezdni![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Co do przedmiotu - już niestety wiem, że nie można
((
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
A bywam tu i tam
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
Ale mam nadzieję, że zobaczymy się w Zajezdni
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Co do przedmiotu - już niestety wiem, że nie można
![Sad :(](./images/smilies/icon_sad.gif)
Dębek pisze:Polska to jednak dziki kraj, więc jak tylko zbierzesz odpowiednie poparcie dla swojego pomysłu, możesz odrzucić reguły wykładni i interpretować każdy wyjątek rozszerzająco, per analogiam, a nawet, tak bo kurwa tak.
Na świdkon jeszcze nie będę miał figsów ![Sad :(](./images/smilies/icon_sad.gif)
Uszło na sucho bo są równi, równiejsi i kumple od browara + pacyn![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
Nie nadużywam zasad
dlatego pytam ![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
![Sad :(](./images/smilies/icon_sad.gif)
Uszło na sucho bo są równi, równiejsi i kumple od browara + pacyn
Nie nadużywam zasad
![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
Dębek pisze:Polska to jednak dziki kraj, więc jak tylko zbierzesz odpowiednie poparcie dla swojego pomysłu, możesz odrzucić reguły wykładni i interpretować każdy wyjątek rozszerzająco, per analogiam, a nawet, tak bo kurwa tak.
Witam - mam pytanko o Dryiad Ancient z SE - jak wybiera:
Dryad Matriarch : Universal Rule.
The model knows the following spells: Know thy
Enemy from Divination and Mist Walker
(Hereditary Spell). This overrides the normal
rules for Spell Selection associated with being a
Wizard Adept.
To jako adept zna tylko te 2 czary - czy może sobie jeszcze dobrać 2 z druidyzmu ?
Dryad Matriarch : Universal Rule.
The model knows the following spells: Know thy
Enemy from Divination and Mist Walker
(Hereditary Spell). This overrides the normal
Wizard Adept.
To jako adept zna tylko te 2 czary - czy może sobie jeszcze dobrać 2 z druidyzmu ?
- Slayer Zabójców
- Masakrator
Zna tylko te dwa czaryThis overrides the normal
Wizard Adept.
![Obrazek](https://www.dropbox.com/s/jf2dfqxdhifvnv1/slayerzabojcow.jpg?dl=1)
Też mi się tak wydaje - ale napisane jest że ta zasada nadpisuje/zastępuje "override" normalne zasady wyboru czarów, dlatego chciał bym mieć pewność.
Czyli to tylko pozwala zmienić ścieżkę z której dobiera sobie czary ale nie pozwala zwiększyć ich ilości do 4 - jak w przypadku Wizard Mastera ?
Czyli to tylko pozwala zmienić ścieżkę z której dobiera sobie czary ale nie pozwala zwiększyć ich ilości do 4 - jak w przypadku Wizard Mastera ?
- Dancaarkiiel
- Falubaz
Ma pierwszeństwo przed normalnymi zasadami wyboru zaklęć wynikających z Adepta - ilość zaklęć, ścieżka, które numery.
![Obrazek](https://casecoregames.com/wp-content/uploads/2023/07/animosity3.png)
Mam pytanko odnośnie Undead:
20.A.35 Undead
1...
2...
3 If the unit receives Rally Around the Flag, reduce the number of lost Health Points with by the unit’s current Rank Bonus. Units with no Rank Bonus reduce the number of Health Points lost by 1 instead
Czy jeśli mam gwardię w hordzie i nie dostaje do combata bonusów za szeregi, to czy przy rozliczaniu przegranej także się to nie liczy i tak jak jest napisane redukuję o 1. Czy jeśli mam nadal np 2 szeregi to redukuję o 2?
20.A.35 Undead
1...
2...
3 If the unit receives Rally Around the Flag, reduce the number of lost Health Points with by the unit’s current Rank Bonus. Units with no Rank Bonus reduce the number of Health Points lost by 1 instead
Czy jeśli mam gwardię w hordzie i nie dostaje do combata bonusów za szeregi, to czy przy rozliczaniu przegranej także się to nie liczy i tak jak jest napisane redukuję o 1. Czy jeśli mam nadal np 2 szeregi to redukuję o 2?
ID: 2477
Tak tak, to wiem, tylko się zastanawiałem jak to jest z tymi szeregami jeśli mam ich nadal kilka. Ale widzę że odejmuję tylko 1, ale zawsze cośShino pisze:O1. Pamietaj, ze najpierw polowisz za stubborna a potem odejmujesz 1
Dzięki za odpowiedź.
ID: 2477
Jak jest teraz ze strzelaniem z mortara area6 w DE altar w spearmenach? Altar dostaje 1 big hita i 14 w spearmenów? Czy tylko big hita?
Altar jest liczony jako modele które zastępuje, więc liczy się bodajże za 15 modeli. Wiec taki mortar z area (6) strzelając w powiedzmy 30 spearów z altarem robi 30 hitów. Właściciel mortara wybiera czy altar dostaje big hita czy zwykłego. No i trzeba pamiętać że ilość hitów nie może przekroczyć ilości modeli w unicie.
Edit: ofc zakładam że altar stoi w oddziale co ma 5 trybsonów na szereg.
Edit: ofc zakładam że altar stoi w oddziale co ma 5 trybsonów na szereg.
- SiersciucH
- "Nie jestem powergamerem"
1. Deep Watch czy ich ściana z tarcz w turze szarży wroga działa na 4+ czy na 5+
2. czy ściana z tarcz działa na deptania tratowania i trafienia z uderzenia?
3. Czy bohater w pojedynku może korzystać z zasady ściana z tarcz jeśli np pojedynkuje się z bohaterem który atakuje jego oddział od boku ?
4. czy bohater z bronią z runami i tarczą może korzystać z parowania ?
2. czy ściana z tarcz działa na deptania tratowania i trafienia z uderzenia?
3. Czy bohater w pojedynku może korzystać z zasady ściana z tarcz jeśli np pojedynkuje się z bohaterem który atakuje jego oddział od boku ?
4. czy bohater z bronią z runami i tarczą może korzystać z parowania ?
1. Nie, kolesie po prostu mają zawsze shieldwalla na 5+ niezależnie czy byli szarżowani czy nie.
2. Nie. Działa na close combat attaki czyli zwykłe ataki które rzucają na trafienie i zranienie. W slim rbku na stronie 62 masz opisany podział meele ataków.
3. Nie może korzystać. Od boku znaczy od boku a używasz tego tylko przeciwko typom od przodu.
4. Tutaj nie jestem pewien ale ni widzę żadnych przeciwwskazań byś nie mógł używać parry.
2. Nie. Działa na close combat attaki czyli zwykłe ataki które rzucają na trafienie i zranienie. W slim rbku na stronie 62 masz opisany podział meele ataków.
3. Nie może korzystać. Od boku znaczy od boku a używasz tego tylko przeciwko typom od przodu.
4. Tutaj nie jestem pewien ale ni widzę żadnych przeciwwskazań byś nie mógł używać parry.
- Slayer Zabójców
- Masakrator
Może ale pod warunkiem, że nie dosiada żadnego wierzchowca (tronu lub nosicieli tarczy, jakkolwiek to brzmi).SiersciucH pisze: 4. czy bohater z bronią z runami i tarczą może korzystać z parowania ?
![Obrazek](https://www.dropbox.com/s/jf2dfqxdhifvnv1/slayerzabojcow.jpg?dl=1)
Czary typu permanent.
Przykład:
W 1 turze rzucam Corruption of Tin (-1 armor, permanent) na regiment A.
Pytania:
1. Czy mogę ten czar rzucić ponownie w drugiej i/lub późniejszych turach?
2. Jeśli tak, to czy jeśli rzucę go na ten sam regiment to czy efekt skumuluje się do -2 armora?
Przykład:
W 1 turze rzucam Corruption of Tin (-1 armor, permanent) na regiment A.
Pytania:
1. Czy mogę ten czar rzucić ponownie w drugiej i/lub późniejszych turach?
2. Jeśli tak, to czy jeśli rzucę go na ten sam regiment to czy efekt skumuluje się do -2 armora?