Szybkie pytania

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
voodooml
Powergamer Rozpiskowy

Re: Szybkie pytania

Post autor: voodooml »

"zmiedz?" mialo charakter potwierdzajacy, prosze, niech nie zostanie to spostrzeżone jako ironia.

Awatar użytkownika
Skavenblight
Naczelna Prowokatorka
Kontakt:

Post autor: Skavenblight »

Drut w spinaczu jest cieńszy od tego.

Awatar użytkownika
Wotan
Mudżahedin
Kontakt:

Post autor: Wotan »

Już mam taki drut, to jest stalowy drut czymś powlekany bo jest taki lekko brązowy chyba 1,5 mm bo takim wiertłem wierciłem i pasował jako drzewce włóczni do Warriorsów DE, miedziany sie nie nadaje bo jest miękki i się łatwo gnie

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

Bez przesady. jak chcesz uber niewyginające się to zainwestuj w tytan.
Moim zdaniem miedziane dałyby radę. No i łatwo dostać.

Awatar użytkownika
gerald_tarrant
Masakrator

Post autor: gerald_tarrant »

z czego robicie podstawki najczęściej?
chodzi mi o takie większe np rydwanowe czy 80x100
ostatnio zrobiłem sobie komplet "rydwanówek z podstawek modularnych GW, ale są dużo za cienkie, więc proszę o podpowiedzi :)

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

Ja robię z 3mm Plasticardu. Wymaga trochę czasu, bo trzeba wyciąć i wyprofilować boki, ale można sobie stworzyć podstawki o dowolnym rozmiarze i jest to praktyczniejsze niż np. sklejanie z kilku mniejszych podstawek a przy odrobinie wprawy wygląda jak oryginalna.

Awatar użytkownika
cahir
Falubaz

Post autor: cahir »

Arbiter, dobry pomysł. Mój filler to własnie 4 złączone podstawki, na razie nie jest wykończony, ale sporo GSu pójdzie na to ;p
No i sama estetyka tworu też zyska.
"Jeździec patrzy na nią. Ciri widzi błysk oczu w szparze wielkiego hełmu, ozdobionego skrzydłami drapieżnego ptaka. Widzi odblask pożaru na szerokiej klindze miecza trzymanego w nisko opuszczonej dłoni."

Awatar użytkownika
gerald_tarrant
Masakrator

Arbiter Elegancji pisze:Ja robię z 3mm Plasticardu. Wymaga trochę czasu, bo trzeba wyciąć i wyprofilować boki, ale można sobie stworzyć podstawki o dowolnym rozmiarze i jest to praktyczniejsze niż np. sklejanie z kilku mniejszych podstawek a przy odrobinie wprawy wygląda jak oryginalna.
niezły pomysł =D> , chyba skorzystam, ale myślę nad plasticardem 23 mm, bo tyle mniej więcej ma standardowa podstawka

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

gerald_tarrant pisze:23 mm, bo tyle mniej więcej ma standardowa podstawka
ale pisząc 3 mm miałem na myśli grubość :P bo długość/szerokość to sobie wycinasz jaką tylko chcesz.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
gerald_tarrant
Masakrator

rozumiem, że chodzi o grubość :P
po prostu 3mm grubości mnie wydaje się troszeczkę za gruba, poza tym na necie znalazłem do zakupienia tylko 2,3mm
zapomniałem "," napisać wcześniej :mrgreen:

Awatar użytkownika
Erol
Mudżahedin

Post autor: Erol »

Mam pytanko. Mam staroedycyjne metalowe Black orki i nie mam zielonego pojęcia jak zrobić im zbroje :? . Macie może jakiś pomysł?
Solo pisze: Wjeba***** taką maskę że stoły powinny się załamać pod jej ciężarem.

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Klafuti »

Jak staroedycyjne, to musi być wesoło, czysto i kolorowo :wink: ! W każdym razie, obojętnie jakiego koloru nie wybierzesz powinien pasować do reszty armii. Ja swoich (ale nowoedycyjnych) pomalowałem na czerwono ze stalowymi dodatkami.
Obrazek
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia."
~Warren E. Buffett

Awatar użytkownika
Cormagh
Dr. House

Post autor: Cormagh »

Klafuti pisze:Jak staroedycyjne, to musi być wesoło, czysto i kolorowo :wink: ! W każdym razie, obojętnie jakiego koloru nie wybierzesz powinien pasować do reszty armii. Ja swoich (ale nowoedycyjnych) pomalowałem na czerwono ze stalowymi dodatkami.
Przyłączam się do zdania Klafuti (no, może nie pierwszej części :wink: ). Stare, nowe - ważne, żeby pasowały kolorystycznie do reszty (oczywiście bez przesadyzmu), trzymaj się barw klanowych. Jak dla mnie to standardowo dużo brudu, blachy i rdzy (ew. zaschniętej krwi - estetami to one nie są).
Nic tak nie przekona w dyspucie, jak dwie stopy krasnoludzkiej stali między łopatkami. Trudno zignorować tak celny argument.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mam w sobie taki potencjał, że gdybym tylko chciał, rzuciłbym do swych stóp cały świat. Na szczęście dla świata jestem na to zbyt leniwy...

Awatar użytkownika
Erol
Mudżahedin

Post autor: Erol »

Wielkie dzięki za pomoc :)
Solo pisze: Wjeba***** taką maskę że stoły powinny się załamać pod jej ciężarem.

Belisariusz
Pseudoklimaciarz

Post autor: Belisariusz »

Który podkład lepiej pasuje do bretki? Czarny czy biały? Jestem początkujący i preferuje jasną kolorystykę. Z góry dziękuję bardzo

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Post autor: smiejagreg »

Nie jestem ekspertem od bretki, ale zawsze i wszędzie preferuję czarny podkład, brak wtedy cukierkowatości, której nie lubię. Poza tym - IMO b.ważna sprawa - podkład biały jest o wiele bardziej wymagający, co dla początkującego jest większym wyzwaniem.
Ale każdy ma swój gust. Proponuję po 1 figsie spodkładować czarno i biało, pomalować
i porównać efekty, a potem wybrać. Powodzenia. :)

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Klafuti »

Jak jasna to, biały. Za bardzo blaszana armia to to nie jest, więc tym bardziej biały. Zbroje rycerzy możesz za to podkładować na czarno. Z drugiej strony czarny podkład jest uważany za łatwiejszy w zastosowaniu (cienie powstają automatycznie itd.) ale co z tego, skoro ładniejszy efekt i tak powstaje choćby od przyciemniania washem? Na biały trzeba m.in. nakładać więcej warstw, żeby nie było tak zupełnie jasno, ale to też nie problem, gdy używa się farbek z linii foundation.
Obrazek
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia."
~Warren E. Buffett

dexterzg
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: dexterzg »

czym najlepiej przykleic plastik do greenstuffu? klej games workshop trzyma kiepsko.

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

Kropelka?

Awatar użytkownika
Och Karol
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Och Karol »

Kropelką, klejem do plastiku (najlepiej Revell Contacta), a jeśli to coś naprawdę trudnego do przyklejenia, to popróbuj z poxipolem, ewentualnie zostaje ci tylko pinowanie. Sam pinowałem green stuff, bo też odpadał od reszty modelu.
Obrazek

ODPOWIEDZ