Szybkie pytania
Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji
Re: Szybkie pytania
"zmiedz?" mialo charakter potwierdzajacy, prosze, niech nie zostanie to spostrzeżone jako ironia.
- Skavenblight
- Naczelna Prowokatorka
- Kontakt:
Już mam taki drut, to jest stalowy drut czymś powlekany bo jest taki lekko brązowy chyba 1,5 mm bo takim wiertłem wierciłem i pasował jako drzewce włóczni do Warriorsów DE, miedziany sie nie nadaje bo jest miękki i się łatwo gnie
- gerald_tarrant
- Masakrator
z czego robicie podstawki najczęściej?
chodzi mi o takie większe np rydwanowe czy 80x100
ostatnio zrobiłem sobie komplet "rydwanówek z podstawek modularnych GW, ale są dużo za cienkie, więc proszę o podpowiedzi
chodzi mi o takie większe np rydwanowe czy 80x100
ostatnio zrobiłem sobie komplet "rydwanówek z podstawek modularnych GW, ale są dużo za cienkie, więc proszę o podpowiedzi
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
Ja robię z 3mm Plasticardu. Wymaga trochę czasu, bo trzeba wyciąć i wyprofilować boki, ale można sobie stworzyć podstawki o dowolnym rozmiarze i jest to praktyczniejsze niż np. sklejanie z kilku mniejszych podstawek a przy odrobinie wprawy wygląda jak oryginalna.
Arbiter, dobry pomysł. Mój filler to własnie 4 złączone podstawki, na razie nie jest wykończony, ale sporo GSu pójdzie na to ;p
No i sama estetyka tworu też zyska.
No i sama estetyka tworu też zyska.
"Jeździec patrzy na nią. Ciri widzi błysk oczu w szparze wielkiego hełmu, ozdobionego skrzydłami drapieżnego ptaka. Widzi odblask pożaru na szerokiej klindze miecza trzymanego w nisko opuszczonej dłoni."
- gerald_tarrant
- Masakrator
niezły pomysł , chyba skorzystam, ale myślę nad plasticardem 23 mm, bo tyle mniej więcej ma standardowa podstawkaArbiter Elegancji pisze:Ja robię z 3mm Plasticardu. Wymaga trochę czasu, bo trzeba wyciąć i wyprofilować boki, ale można sobie stworzyć podstawki o dowolnym rozmiarze i jest to praktyczniejsze niż np. sklejanie z kilku mniejszych podstawek a przy odrobinie wprawy wygląda jak oryginalna.
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
ale pisząc 3 mm miałem na myśli grubość bo długość/szerokość to sobie wycinasz jaką tylko chcesz.gerald_tarrant pisze:23 mm, bo tyle mniej więcej ma standardowa podstawka
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..
- gerald_tarrant
- Masakrator
rozumiem, że chodzi o grubość
po prostu 3mm grubości mnie wydaje się troszeczkę za gruba, poza tym na necie znalazłem do zakupienia tylko 2,3mm
zapomniałem "," napisać wcześniej
po prostu 3mm grubości mnie wydaje się troszeczkę za gruba, poza tym na necie znalazłem do zakupienia tylko 2,3mm
zapomniałem "," napisać wcześniej
Jak staroedycyjne, to musi być wesoło, czysto i kolorowo ! W każdym razie, obojętnie jakiego koloru nie wybierzesz powinien pasować do reszty armii. Ja swoich (ale nowoedycyjnych) pomalowałem na czerwono ze stalowymi dodatkami.
Przyłączam się do zdania Klafuti (no, może nie pierwszej części ). Stare, nowe - ważne, żeby pasowały kolorystycznie do reszty (oczywiście bez przesadyzmu), trzymaj się barw klanowych. Jak dla mnie to standardowo dużo brudu, blachy i rdzy (ew. zaschniętej krwi - estetami to one nie są).Klafuti pisze:Jak staroedycyjne, to musi być wesoło, czysto i kolorowo ! W każdym razie, obojętnie jakiego koloru nie wybierzesz powinien pasować do reszty armii. Ja swoich (ale nowoedycyjnych) pomalowałem na czerwono ze stalowymi dodatkami.
Nic tak nie przekona w dyspucie, jak dwie stopy krasnoludzkiej stali między łopatkami. Trudno zignorować tak celny argument.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mam w sobie taki potencjał, że gdybym tylko chciał, rzuciłbym do swych stóp cały świat. Na szczęście dla świata jestem na to zbyt leniwy...
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mam w sobie taki potencjał, że gdybym tylko chciał, rzuciłbym do swych stóp cały świat. Na szczęście dla świata jestem na to zbyt leniwy...
-
- Pseudoklimaciarz
Który podkład lepiej pasuje do bretki? Czarny czy biały? Jestem początkujący i preferuje jasną kolorystykę. Z góry dziękuję bardzo
- smiejagreg
- Ciśnieniowiec
Nie jestem ekspertem od bretki, ale zawsze i wszędzie preferuję czarny podkład, brak wtedy cukierkowatości, której nie lubię. Poza tym - IMO b.ważna sprawa - podkład biały jest o wiele bardziej wymagający, co dla początkującego jest większym wyzwaniem.
Ale każdy ma swój gust. Proponuję po 1 figsie spodkładować czarno i biało, pomalować
i porównać efekty, a potem wybrać. Powodzenia.
Ale każdy ma swój gust. Proponuję po 1 figsie spodkładować czarno i biało, pomalować
i porównać efekty, a potem wybrać. Powodzenia.
Jak jasna to, biały. Za bardzo blaszana armia to to nie jest, więc tym bardziej biały. Zbroje rycerzy możesz za to podkładować na czarno. Z drugiej strony czarny podkład jest uważany za łatwiejszy w zastosowaniu (cienie powstają automatycznie itd.) ale co z tego, skoro ładniejszy efekt i tak powstaje choćby od przyciemniania washem? Na biały trzeba m.in. nakładać więcej warstw, żeby nie było tak zupełnie jasno, ale to też nie problem, gdy używa się farbek z linii foundation.