8 edycja- pytania
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
-
- Oszukista
Re: 8 edycja- pytania
1) feedback na bank nie, ale nie musi - po prostu zadaje woundy niezależnie od wszystkiego
2) chodzi o przedmiot the other`s tricksters shard? Przecie to tylko przerzut wardów, anie ataki...
3) misscasty chyba już były jakoś uściślone ale nie mogę znaleźć jak, jak nikt nie odpowie to zdecyduj zgodnie z własnym sumieniem, aczkolwiek jak dla mnie to powinny być...
2) chodzi o przedmiot the other`s tricksters shard? Przecie to tylko przerzut wardów, anie ataki...
3) misscasty chyba już były jakoś uściślone ale nie mogę znaleźć jak, jak nikt nie odpowie to zdecyduj zgodnie z własnym sumieniem, aczkolwiek jak dla mnie to powinny być...
- Infernal Puppet
- Masakrator
Miscasty są magiczne - errata do RB . Rany zadane z działania przedmiotów magicznych też zawsze są magiczne ( chyba że przedmiot mówi inaczej ).
Ach te uroki bycia ciągle głodnym .Mad Mike pisze:To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezarakwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
Chciałbym zapytać o zasady związane z grą w sojuszach. W podręczniku nie mogłem znaleźć odpowiedniej informacji. Czy jeśli gramy w sojuszu to zakaz powielania magicznych przedmiotów dotyczy strony czy każdej armii sojuszniczej z osobna? Jeśli jest scenariusz B&G to jak liczyć generałów - każdy jest warty 2 pkt czy też wszyscy razem są warci 2pkt i zlikwidowanie jednego oznacza odpowiedni ułamek tych punktów? Czy w ogóle takie zasady są sprecyzowane czy może wszystko opiera się na umowie między graczami?
- gerald_tarrant
- Masakrator
1.nie możesz wypchnąć za stół
2.po zatrzymaniu
2.po zatrzymaniu
A ja mam pytania dot. głównie lore of beast...
Chodzi o czar transformation of kadon > "Whilst transformed, the wizard cannot channel or cast spells, and all of his magic ittems and moundane equipment (armorur, weapons, etc.) temporarily stop working.
Nie ma nic napisane o mocach/giftach, a więc rozumiem, że red fury w VC działa na to? ;>
i kolejne pytanko > jak ktoś ubije mi załóżmy 9/10 ran na tej chimerze to jak zakończe ten czar, to mag nadal bedzie mial 2W?. Jeśli całego stworka ubije to rozumiem, że oczywiscie jestem zdechly ?
Chodzi o czar transformation of kadon > "Whilst transformed, the wizard cannot channel or cast spells, and all of his magic ittems and moundane equipment (armorur, weapons, etc.) temporarily stop working.
Nie ma nic napisane o mocach/giftach, a więc rozumiem, że red fury w VC działa na to? ;>
i kolejne pytanko > jak ktoś ubije mi załóżmy 9/10 ran na tej chimerze to jak zakończe ten czar, to mag nadal bedzie mial 2W?. Jeśli całego stworka ubije to rozumiem, że oczywiscie jestem zdechly ?
-
- Oszukista
tracisz tyle woundów, ile straciłeś jako monster - czyli po stracie 2 wd już się lepiej w wampira z powrotem nie zmieniaj
edit: i moje własne pytanie: oddział szarżuje na przeciwnika, ma możliwość dostawienia się do niego, niestety może dojść tylko 'rogiem' i przy dostawianiu do oddziału zachaczy tyłem o impossible terrain/inny oddział. Jak to sędziować?
a) szarża niemożliwa
b) tak jak w poprzedniej edycji, przy szarży 'kantem': dostawiasz oddział szarżujący, jeżeli to niemożliwe to dostawiasz obrońców, jeśli to także niemożliwe przestawiasz przeszkadzające oddziały/tereny tak, aby możliwie jak najmniej zmienić sytuację na polu bitwy.
jestem zwolennikiem wersji b, ale dzisiaj na turnieju mnie zakrzyczeli...
edit: i moje własne pytanie: oddział szarżuje na przeciwnika, ma możliwość dostawienia się do niego, niestety może dojść tylko 'rogiem' i przy dostawianiu do oddziału zachaczy tyłem o impossible terrain/inny oddział. Jak to sędziować?
a) szarża niemożliwa
b) tak jak w poprzedniej edycji, przy szarży 'kantem': dostawiasz oddział szarżujący, jeżeli to niemożliwe to dostawiasz obrońców, jeśli to także niemożliwe przestawiasz przeszkadzające oddziały/tereny tak, aby możliwie jak najmniej zmienić sytuację na polu bitwy.
toc przecież to rip, wiec zawsze ktos zdispelluje i zabije mi w ten sposob magaemiel_regis pisze:tracisz tyle woundów, ile straciłeś jako monster - czyli po stracie 2 wd już się lepiej w wampira z powrotem nie zmieniaj
To byloby troche bezsensowne. Mógłby to ktoś poprzeć cytatem?
b) str. 22 RBemiel_regis pisze:tracisz tyle woundów, ile straciłeś jako monster - czyli po stracie 2 wd już się lepiej w wampira z powrotem nie zmieniaj
a) szarża niemożliwa
"Any wounds suffered by the wizard are carried over between transformations" - i nie trzeba było daleko szukać bo jest to na dole opisu czaru, przed opisem mocniejszej wersji.....Drwal pisze:toc przecież to rip, wiec zawsze ktos zdispelluje i zabije mi w ten sposob magaemiel_regis pisze:tracisz tyle woundów, ile straciłeś jako monster - czyli po stracie 2 wd już się lepiej w wampira z powrotem nie zmieniaj
To byloby troche bezsensowne. Mógłby to ktoś poprzeć cytatem?
Nie bardzo rozumiem o co Ci chodziło. Możesz jaśniej?Szymon pisze:Pytanie :
jeśli rzucam brzytwę i wypadło mi na kościach suma 20 to dodaję +4 za lvl
Czy żeby dodać +4za lvl muszę wyturlać 21 i w tedy mam dopiero +4 za lvl
I kolejne pytanie
I co z tym:
zastanawia mnie jedna rzecz: oddziały mają obowiązek brania liderki od generała, dopóki jest w zasięgu. Mag-generał po zamianie w małą, słodką żabkę ma Ld 1. Czy mi się wydaje, czy w takiej sytuacji WL z magiem-żabą w oddziale stoją na stubbornie na 1? Keeper/wrona dzieli są swoją niesamowitą liderką w 18''?
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.
@Andrzej
1. chodzilo o to, ze jak masz do wyrzucenia 20+ to czy musisz miec na kosciach 20+ czy moze to vyc kosci+mag 20+. oczywiscie to drugie.
2. coprawda RB w sa zapiski, ze gdy model podiada 2 rozne statystki to testuje na tej wyzszej. Jednak general zamienia charakterystyke LD w jednostce na swoja. Wiec gen moze rozdawac mniejszy LD. Ma ktos cos zeby temu zaprzeczyc (prosze )
1. chodzilo o to, ze jak masz do wyrzucenia 20+ to czy musisz miec na kosciach 20+ czy moze to vyc kosci+mag 20+. oczywiscie to drugie.
2. coprawda RB w sa zapiski, ze gdy model podiada 2 rozne statystki to testuje na tej wyzszej. Jednak general zamienia charakterystyke LD w jednostce na swoja. Wiec gen moze rozdawac mniejszy LD. Ma ktos cos zeby temu zaprzeczyc (prosze )
a) Czar Scaly skin z metalu +5 armor, kumuluje się to naprzykład z light armor ? czy tylko z np: tarczą ? jesli taką jednostka posiada
b) Hellblaster - inżynier stojąc 3" od niego ma prawo rerolować missfire?
c) jeżeli spanikowany oddział przelatuje przez maszyne. To dana maszyna zdaje też panike? coś mi sie obilo o uszy że oni chowią sie pod nia i nie zdają paniki... ale moge sie mylic
b) Hellblaster - inżynier stojąc 3" od niego ma prawo rerolować missfire?
c) jeżeli spanikowany oddział przelatuje przez maszyne. To dana maszyna zdaje też panike? coś mi sie obilo o uszy że oni chowią sie pod nia i nie zdają paniki... ale moge sie mylic
Zdajesz panikę normalnie. Jak nie zdasz, to nie możesz z niej w swojej najbliższej fazie strzelania strzelać.tilt112 pisze:
- gerald_tarrant
- Masakrator
czy MR poprawia regenke?