Sędziowski Rynsztok

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Re: Sędziowski Rynsztok

Post autor: Shino »

To już nowa LS.
to ls ma szanse jeszcze jesli sie ogarnie przed wyborami nowej ls (czyli mniej wiecej do babic)

Awatar użytkownika
Gokish
Księciunio

Post autor: Gokish »

Shino pisze:[

do uscislen dodamy, ze od podstawki. Jak rozumiem kudlacz ma tu takie samo zdanie jak i ja. Z tego co pamietam Barb tez mial dokladnie takie zdanie wiec nie bedzie to zbyt burzliwa dyskusja

eh... a taki ładny model z Gamezone'a już pod kolesia z wyrmlancą miałem :D 2" lanca ah :D
LICZNIK: W/D/L od 2012
Brettonia 23/1/13
Lizardmen 1/0/0 <-------- FTW :D
Fumijako pisze: Przepraszam bardzo, ale mag Khorna na dysku jest rzeczą , którą nie nazwałbym , że jest dla słabych

Bretonnian
Falubaz

Post autor: Bretonnian »

Sytuacja z Babic, pytam zeby sie upewnic?
Lanca Bretońska z pegazistą stojącym z boku oddziału (w oddziale). Część pierwszego szeregu stoi na górce (ale nie sam pegazista). Pytanie - Czy można celować z działa/katapulty w pegazistę?

Pozdro

Suchy

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kudłaty »

Z działa linia musi być położona tak by strzał optymalnie trafiał w legalny cel, jak coś było widoczne na linii.

Z klopy masz indirecta ale możesz.

Bretonnian
Falubaz

Post autor: Bretonnian »

Czyli z Canona nie można. A ze indirect z klopy to wiedziałem. Aj ty Moroku szczwany! Zasędziwałeś że można :evil: :wink: :mrgreen:

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Nie widać celu to nie ma strzelania.

Awatar użytkownika
Bizim
Falubaz

Post autor: Bizim »

Znaczy według rulebooka takie zagranie jest legalne. Jeśli tylko zadeklarujesz strzał w widoczne miejsce przed niewidocznym pegazistą.
"nominate a point within the war machine's line of sight and that is not outside the cannon's maximum range. Your target does not have to be an enemy model; it can be point on the ground if you wish."

Ale za takie zagranie to chyba zasługuje na WP o ile się orientuje. :roll:
Caius Ceplus pisze: Zaatakowane imperium kontratakuje.

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Pomijam już że uściślenia na to nie pozwalają.

Awatar użytkownika
Bizim
Falubaz

A gdzie można znaleźć wszystkie uściślenia? Linki Barbarosa na forum nie działają. :/

Awatar użytkownika
Bizim
Falubaz

Dzięki, widocznie kliknąłem na jakiś niedziałający. :)

Cylindryk
Chuck Norris

Post autor: Cylindryk »

kudłaty pisze:Pomijam już że uściślenia na to nie pozwalają.
Co dalej nie zmienia faktu, że Rulebook na takie coś pozwala. ;)

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

Nie pozwala. Poczytajcie cala sekcje strzelania z machin a znajdziecie zakaz strzelania tak by trafic w niewidoczny cel.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

Awatar użytkownika
kubencjusz
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kubencjusz »

Kudłaty mówi o overguessingu, a to podpada pod WP, ale w jakimś stopniu jest dozowlony. IMO pozwolić mógł, a potem powinien wlepić karniaki :roll:

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

Eh, no dobra, RB niestety na takie bzdury pozwala.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

Awatar użytkownika
Robo
Chuck Norris

Post autor: Robo »

Szybkie pytanie- czy wystawianie scoutów sprawia, że kończymy rozstawianie jako ostatni i przez to nie mamy szansy na +1 do zaczynania?

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

nie
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Robo
Chuck Norris

Post autor: Robo »

Zasada Steadfast mówi że jesteśmy Stubborn jeśli mamy więcej szeregów niż przeciwnik. Czy liczymy od pierwszego szeregu, czy od drugiego?
Np 5 Warriorsów bije się z 3 Treekinami, mają Steadfast?

Mam trzy klocki obok siebie, między nimi jest może po 20mm odstępu. Czy środkowy oddział może wyokonać wirtualny pivot i zaszarżować wrogi oddział stojący np tuż przed oddziałem po lewej? Jeśli tak, to gdzie mogę znaleźć zasady to potwierdzające?

Dragon Slayer bije płonącą runą po Treekinach, trafia wszystkim, zadaje 6 ran, zabija 2. Co by było gdyby zadał np 7 ran tymi 3 atakami, zraniłby trzegiego czy rana by przepadła? Co jeśli zada 7 ran dwoma atakami? Jest szansa zabić więcej modeli niż się trafiło?

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

Robo pisze:Zasada Steadfast mówi że jesteśmy Stubborn jeśli mamy więcej szeregów niż przeciwnik. Czy liczymy od pierwszego szeregu, czy od drugiego?
Każdy szereg się liczy.
Robo pisze:Mam trzy klocki obok siebie, między nimi jest może po 20mm odstępu.
To niemożliwe.
Robo pisze:Czy środkowy oddział może wyokonać wirtualny pivot i zaszarżować wrogi oddział stojący np tuż przed oddziałem po lewej?
Nie.
Robo pisze:Dragon Slayer bije płonącą runą po Treekinach, trafia wszystkim, zadaje 6 ran, zabija 2. Co by było gdyby zadał np 7 ran tymi 3 atakami, zraniłby trzegiego czy rana by przepadła? Co jeśli zada 7 ran dwoma atakami? Jest szansa zabić więcej modeli niż się trafiło?
Jak chcesz 2/3 atakami spowodować 7 ran?

Awatar użytkownika
White Lion
Kretozord

Post autor: White Lion »

Robo pisze:Zasada Steadfast mówi że jesteśmy Stubborn jeśli mamy więcej szeregów niż przeciwnik. Czy liczymy od pierwszego szeregu, czy od drugiego?
- zarówno 5 warriorów ma szerego jak i 3 treekiny. Treekiny są MI i im szereg liczy się już od 3 modeli.
Ale np. w sytuacji gdy np 5 warriorsów bije się z 2 treekinami to dopóki nikt z brodaczy nie zginie to mają steadfast (chyba że stoją w lesie lub wodzie)
Robo pisze:Mam trzy klocki obok siebie, między nimi jest może po 20mm odstępu. Czy środkowy oddział może wyokonać wirtualny pivot i zaszarżować wrogi oddział stojący np tuż przed oddziałem po lewej? Jeśli tak, to gdzie mogę znaleźć zasady to potwierdzające?
- w 8ed w żadnym momencie gry (z wyjątkiem szarży i walki) oddziały nie mogą stać bliżej siebie niż 1cal.
Jeżeli cokolwiek by to miało spowodować to oddziały są odsuwane od siebie o 1 cal (zresztą taka sama odległość musi być zachowana od impasów).
Tak więc zgodnie z tymi zasadami nie mogą stać 20mm od siebie.

Stojąc cal od siebie ale będąc dużymi klockami nie mogą zrobić wirtualnego pivota aby w coś zaszarżować. Jedyne co mogą w trakcie ruchu i manewrów szarżowych to złamać zasadę 1 cala i zbliżyć się do innych oddziałów ale jeśli mimo tego nie są w stanie dotknąć choć rogiem przeciwnika to niestety szarża spalona (a jeśli widać to od razu to nawet niemożliwa).

Wirtualne pivoty są tylko dozwolone przy odsuwaniu się od krawkędzi stołu + uściślenie sędziowskie:
"Wirtualne pivoty FAQ GW wskazuje, że wirtualne pivoty powinny być dozwolone nie tylko przy krawędzi stołu. Jednak w wypadku wirtualnych pivotów (wszystkie przypadki za wyjątkiem styku z krawędzią stołu), również sam manewr pivot/wheel (a nie tylko cały ruch) musi skończyć się w legalnej pozycji 1” od innych modeli/terenów impassable (itp.)."

Robo pisze:Dragon Slayer bije płonącą runą po Treekinach, trafia wszystkim, zadaje 6 ran, zabija 2. Co by było gdyby zadał np 7 ran tymi 3 atakami, zraniłby trzegiego czy rana by przepadła? Co jeśli zadda 7 ran dwoma atakami? Jest szansa zabić więcej modeli niż się trafiło?
- hmm podejżewam że chodzi ci o przypadek gdy masz płonące ataki i runę zadającą k6 ran ?
Jeżeli tak to z każdego ataku możesz zadać maksymalnie tyle ran ile ma w profilu Treekin.
Tzn. jeżeli zadasz atakiem 1-3 to zranisz lub zabijesz jednego treekina. Jeżeli zadasz np 12 ran (k6=6 x2) to i tak zabijasz jednego treekina a reszta ran przepada.
Nie ma też znaczenia czy jeden z Treekinów z którym się stykasz jest już ranny czy nie. Chyba że zadkeklarujesz że konkretnie w niego bijesz (bo np. jest czempionem). Jeżeli np. Kin ma 2 rany a ty rąbniesz za np. 4rany to zabijesz jednego całego treekina a 4ta rana przepadnie.

Czyli finalnie odpowiadając na twoje pytanie - nie, nie ma szansy zabić więcej modeli niż się trafiło. :)
Ostatnio zmieniony 28 maja 2012, o 14:10 przez White Lion, łącznie zmieniany 1 raz.
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1

Zablokowany