Plotki na temat army booka do 7. edycji

Dark Elves

Moderator: Yudokuno

Zablokowany
Awatar użytkownika
hypnotic
Kretozord

Post autor: hypnotic »

Właśnie przeglądałem plotki z druch.net i zauważyłem kilka szczegółów, na które jak dotąd nie zwracałem uwagi. Po pierwsze wygląda na to, że te francuskie plotki były najbliżej prawdy i pisał je ktoś kto ma podręcznik przed oczami (zapewne wersje z pewnego etapu playtestingu a nie finalną) Po drugie już w trakcie tworzenia podręcznika (a chyba nawet już pod koniec) zmieniła się osoba odpowiedzialna za całą sprawę co mogło spowodować pewne zmiany tego co powstało wcześniej, pytanie tylko czy na dobre dla nas czy też nie.
No i ogólnie można wysnuć wnioski że DE nie będą armią z kilkoma jednostkami wystawianymi zawsze i siekającymi wszystko od krasnoluda po skavena, ale raczej armią ze zbalansowanymi jednostkami, które wypadają świetnie współpracując (czyli tak jak dotąd z wyjątkiem pojawienia się tego zbalansowanymi na początku;)
Po tym co mówi DA mam wrażenie że egzekutorzy mogą dostać coś o czym jeszcze nie słyszeliśmy ale w każdym razie będą nieźli (DA właśnie szykuje sobie ich 21 osobowy oddział:) Shade'y też będą mocne jeśli dostaną dwuraki, żadna maszynka się im nie oprze w szarży. Jedyne co wydaje się być osłabione to wiczki, ku mojej wielkiej rozpaczy, liczyłem na ASF a tu nawet pewnie ws5 nie uchowają. No ale cóż nie można mieć wszystkiego:)

Awatar użytkownika
zaf
Masakrator

Post autor: zaf »

jarlaxle17 pisze:
- zabójcze CoK
mówisz i masz trochę gorszą wersje blood nightów

czysto statystycznie: wystawiamy 6 cok +banner hydry + kociołek krwiiiii sztandar +1A (wybieramy +1 Atak z kotła) + hate

co nam daje: góra 21(champion +bohater) ataków z S6 +hate, dół 18 ataków z s4 +hate

tak zwana "hujnia z patatajnią"

u mnie 2x6 cok to będzie podstawa :P
fajnie na papierze.
Ja tez takie czysto teoretyczne załozenia miałem w poprzedniej ed
Jazda savage big un na dzikach + nogs banner of butchery
trylion ataków ze spora siła = no way

Pierwsze co to skupia sie na ostrzale wlasnie tej jedn.
albo zaprosza je edo tanca z fastami :roll:

Najlepiej miec wszystkiego potrochu

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Kusznik z tarczą kosztuje 11. RxB mają AP. Bretonia nagle stanie się dużo mniejszym zmartwieniem.

A efekty z kotła będą najprawdopodobniej wchodziły z automatu, bez możliwości jakiegolwiek niepowodzenia.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Murmandamus
Niszczyciel Światów

Post autor: Murmandamus »

ws 4 to przecierz dla nas lepiej nawet teraz na wiczkach.
zapraszam na Polskie Forum Kings of War

https://kow.fora.pl/

Awatar użytkownika
Jarlaxle
Kretozord

Post autor: Jarlaxle »

fajnie na papierze.
Ja tez takie czysto teoretyczne załozenia miałem w poprzedniej ed
Jazda savage big un na dzikach + nogs banner of butchery
trylion ataków ze spora siła = no way

Pierwsze co to skupia sie na ostrzale wlasnie tej jedn.
albo zaprosza je edo tanca z fastami Rolling Eyes

Najlepiej miec wszystkiego potrochu
Jak zrobię tym komuś krwawą miazgę to się podzielę wrażeniami :P Co nie zmienia faktu, że jest to ciekawa kombinacja.

H@lfing
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: H@lfing »

no tak kocioł się wydaje fajną opcją ale denerwuje mnie to żę trzeba będzie do niego brać tą durną wiedźmę która nic ciekawego sobą nie reprezentuje.

No ale cóż... nie można mieć wszystkiego ja i tak jestem zadowolony z tego kształtu tej armii

Awatar użytkownika
Murmandamus
Niszczyciel Światów

nie doceniasz tej wiedzmy, wielu z oddało by życie(i rzeczywiście to robi) by tylko zobaczyć uśmiech na jej ustach.

H@lfing

No właśnie nie doceniam i nie wiem co doceniać, pozatym niestety nie ma już miejsca dla niej w mojej armii

Awatar użytkownika
Pitagoras
Falubaz

Post autor: Pitagoras »

jeśli te ostatnie ploty to prawda, to doombolt s5, a chillwind s4 bardzo mnie cieszą :D
Obrazek

Awatar użytkownika
wrogu
Falubaz

Post autor: wrogu »

Oj, wydaje mi sie ze wiedzma nie bedzie taka zla. Moze stanowic super zapychaczke do oddzialu wiczek. Chociaz fakt ze przy wiekszosci ustawien taki kloc bedzie sie gdzies z tylu platal... faktycznie ciekawa opcja moga byc zabojcy z ASF porozmieszczani sprytnie w kolocy kociolka. Stubborn z ld 10 i spora iloscia atakow z odpowiednimi poisonami moze zdzialac cuda.

H@lfing

No właśnie szkoda z tym poisonem bo tak to kiling blowy nie będą wchodziły. No ale wszystko ma swoje złe i dobre strony. Sam się zastanawiam and Assem ale nie mam zawiele piechoty do chowania. Wystawiam prawie samą kawe i potworsy

Awatar użytkownika
wrogu
Falubaz

Post autor: wrogu »

Wydaje mi sie, ze wtedy kociolek tez sie przyda. Lord z Kb z kotla, jesli wchodzi na caly model.

A taki Kb to wredota jest :wink: Dasz shadom w samobojczej misji od frontu z 6 atakami z rerollem i Kb :wink:

A assassina jestem pewien ze bez Kb idzie tez morderczego zlozyc :wink:

Kociol imo daje bardzo ale to bardzo duzo wrednych patentow.

Awatar użytkownika
Aldean
Kretozord

Post autor: Aldean »

Jankiel pisze:Kusznik z tarczą kosztuje 11. RxB mają AP. Bretonia nagle stanie się dużo mniejszym zmartwieniem.
mowisz tak jakbys widzial booka. ja osobiscie bym po prostu nie obstawial za ap na kuszach. Ofc moge sie mylic. Czego wam zycze.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jarlaxle
Kretozord

Post autor: Jarlaxle »

(A można dać smokowi tego KB :D )
mowisz tak jakbys widzial booka.
Ja od dawna mam takie wrażenie :P

Awatar użytkownika
max1
Chuck Norris

Post autor: max1 »

Ja mam wrażenie, że Jankiel nie widział booka tylko go sobie do snu czyta...

Awatar użytkownika
Aldean
Kretozord

Post autor: Aldean »

max1 pisze:Ja mam wrażenie, że Jankiel nie widział booka tylko go sobie do snu czyta...
Bardzo bylbym zaskoczony, poniewaz sekret booka DE jest jak tajemnica twierdzy szyfrow.
Ale zeby bez offa bylo. Czytalem chyba na druchii.net ze kociolek nie bedzie mogl wejsc do oddzialu:< jesli to prawda to znowu kiszka z nim bedzie imo.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Zgadzam się z przedmówcą, pozatym nowe DE bedą naprawde fajną armią, na szczęście nie tak przegiętą jak DL czy VC ale nie tak upośledzoną jak HE pod względem obsługi porównywalnej do cepa.
HE wcale nie są proste do grania ani przegięte. O czym świadczy choćby dosyć niskie zainteresowanie tą armią i słabe wyniki na turniejach.

Co do kotła, to raczej wątpliwe jest, by mógł się gdziekolwiek dołączać. War machiny nie mogą się do niczego dołączać.
mowisz tak jakbys widzial booka. ja osobiscie bym po prostu nie obstawial za ap na kuszach
Było to już w tylu miejscach, że jest praktycznie pewne. Jeżeli ta sama informacja pochodzi z kilku niezależnych źródeł, to można być jej pewnym. AP jest tak samo prawdopodobne, jak hatred na całej armii i brak limitu kostek na czar. A propos czarów, nie wykluczone, że wrócą do tych lorów, które były w ravening hordes, bo ostatni kodeks strasznie nas pokrzywdził.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Murmandamus
Niszczyciel Światów

nie nie nie.

Sekretem jest jedynie wiadomość którą zna jedna osoba.
Jeśłi wiadomość zna więcej niż jedna jest to już tylko trudno dostępna informacja

Awatar użytkownika
Wilhelm
Wałkarz

Post autor: Wilhelm »

ja bym powiedział, że pomiędzy sekretem, a trudno dostępną informacją jest jeszcze tajemnica. . .

Awatar użytkownika
Paraszczak
Falubaz

Post autor: Paraszczak »

No więc tak. Panowie szlachta - grałem nowymi Dark elfami bitwę domową. Tak zwaną "Opponent approval". Zebrałem sobie wszystko do kupy z Warseera, Durchii i BP. Dodatkowo mam kilka BARDZO prawdopodobnych informacji ze Stanów (siedze na zamkniętym forum DE na Yahoo).

Przedmioty magiczne mieszane. Trochę z plotek, trochę ze starego Booka.
Koszty punktowe ze starego Booka.
Statystyki modeli ze starego booka.
Zasady specjalne, Force Chart i magia z Nowego Booka.

Konkluzje:

Magia bardzo mocna. Zerowy czar przy 3 magach robi mielone z DD przeciwnika. Albo dispelujesz albo mam 2x PD wiecej, Stefan. Masakra.

Hate miażdży. Na wszystkim zawsze. Każda jednostka dostała mega kopa w HtH.

Kocioł to jakaś abdominacja. Ja nie do końca daję wiarę ze to tak wygląda, ale to jest po prostu MUS. +1A na COKs i mamy 12A S6 WS5 z rerollem. Black Knights się zwijają do domu po 1 szarży.

14 Black Guardów w 3 rundy (1,5 tury!!!) rozwierciło 28 Grave Guardów z War Bannerem. Kolesie przejezdzają przez wszystko. W zasadzie mordują prawie po 10 na rundę walki. Zginął 1 Black Guard.

AP na kuszach...mało robi...przynajmniej na VC.

IMHO pierwsze wrażenie: Będzie duużo lepiej niż było.

Pogram więcej, to coś skrobnę.

pzdr: JP

Zablokowany