Ogrowe rozpiski
Moderator: Afro
Możecie oceni moją rozpiskę na 1000pkt.długo nie grałem w wfb ale w końcu mam trochę wolnego czasu.
Bruiser-general [130]
-great weapon [8]
-brace of handguns[12]
-luck gnoblar [5]
-ward save 3+ [20]
Hunter + dwa pieski [185]
3*bulls double hand weapon [117]
bellower [10]
3*Jronguts [144]
bellower [10]
standar ber [20] - Rune maw [20]-lookout gnoblar[5]
3*Jronguts [144]
bellower[10]
2*leadbearchers [110]
21*gnoblars [42]
8*gnoblars trappers [48]
Razem to 1005 co myślicie o tym?
Bruiser-general [130]
-great weapon [8]
-brace of handguns[12]
-luck gnoblar [5]
-ward save 3+ [20]
Hunter + dwa pieski [185]
3*bulls double hand weapon [117]
bellower [10]
3*Jronguts [144]
bellower [10]
standar ber [20] - Rune maw [20]-lookout gnoblar[5]
3*Jronguts [144]
bellower[10]
2*leadbearchers [110]
21*gnoblars [42]
8*gnoblars trappers [48]
Razem to 1005 co myślicie o tym?
Hunter Ci się za bardzo nie przyda
Tak się trochę przymierzam do zagrania ogrami przynajmniej paru bitewek. I tak kminie coś takiego:
(pisze z łowy bo jestem w pracy i nie mam booka przed nosem, więc nie wiem ile dokładnie punktów wyjdzie w domu policze)
Tyrant D3 woundy, 5+ ward, bieganie pistolety
Butcher +3 do siły, przerzut breaka
Butcher DS - 1 do ld
Butcher DS bangstick
2x3 dołe byki
2x20 gnoby
8 trapper (czy ile tam jest min)
2x4 Ironi sztandar z gnoblarem
3 ironi warbanner z gnoblarem (szefo)
2x2 cannony
scrapka
żorż
2 maneatersi z pistoletami (do nich wchodzi butcher z s7)
Co myślicie? (no oko wychodzi chyba koło 2,5k)
(pisze z łowy bo jestem w pracy i nie mam booka przed nosem, więc nie wiem ile dokładnie punktów wyjdzie w domu policze)
Tyrant D3 woundy, 5+ ward, bieganie pistolety
Butcher +3 do siły, przerzut breaka
Butcher DS - 1 do ld
Butcher DS bangstick
2x3 dołe byki
2x20 gnoby
8 trapper (czy ile tam jest min)
2x4 Ironi sztandar z gnoblarem
3 ironi warbanner z gnoblarem (szefo)
2x2 cannony
scrapka
żorż
2 maneatersi z pistoletami (do nich wchodzi butcher z s7)
Co myślicie? (no oko wychodzi chyba koło 2,5k)
And the ground did tremble as the king marched to war...
Dziecko jest idealnym przykładem rządów mniejszości!
Dziecko jest idealnym przykładem rządów mniejszości!
Przymierzam się by na następnym turnieju zagrać ogrami. Na 2250 planuje wystawić:
Tyrant - Tenderriser, Great Skull
Bruiser - BSB, Siegebreaker,Wyrdstone necklace
Butcher - 2*Scroll
Butcher - scroll,bangstick
CORE
2*20 gnoblarów
8 traperów
3 bulsy z muzykiem
4 bulsy z muzykiem i sztandarem i lookout gnoblarem
4 ironi z muzykiem i sztandarem runemaw banner( lub war banner)i lookout gnoblarem
SPECIAL
3*2 leadbelchers
3 yeti
RARE
George
DoW cannon (lub george)
w nawiasach zamieściłem alternatywy jakie przyszły mi na mysl. rozpiska jest podyktowana modelami jakie moge wystawić. chciałbym poznać opnie graczy dłużej zajmujących się tą armią.
Butcher - 2*Scroll
CORE
2*20 gnoblarów
8 traperów
3 bulsy z muzykiem
4 bulsy z muzykiem i sztandarem i lookout gnoblarem
4 ironi z muzykiem i sztandarem runemaw banner( lub war banner)i lookout gnoblarem
SPECIAL
3*2 leadbelchers
3 yeti
RARE
George
DoW cannon (lub george)
w nawiasach zamieściłem alternatywy jakie przyszły mi na mysl. rozpiska jest podyktowana modelami jakie moge wystawić. chciałbym poznać opnie graczy dłużej zajmujących się tą armią.
- Kedziorson
- Masakrator
mi sie nie podoba ta 4 bulich ze sztandarem....poprostu bule w tej armii są tak bardziej do śmierci a nie do walki
po małych modyfikacjach (typu muzyków i glupot na bohaterach) 
Butcher - 2*Scroll
CORE
2*20 gnoblarów
8 traperów
3*3 bulsy gołe
4 ironi z muzykiem i sztandarem runemaw banner i lookout gnoblarem
SPECIAL
3*2 leadbelchers
3 yeti
RARE
George
DoW cannon
im więcej kombinuje tym bardziej mi się ta armia podoba
wracam mecz oglądać dalej 
EDIT: brak smieciarki - tez go odczuwam ale niestety nie mam modelu i nie mam od kogo pozyczyc.

Butcher - 2*Scroll
CORE
2*20 gnoblarów
8 traperów
3*3 bulsy gołe
4 ironi z muzykiem i sztandarem runemaw banner i lookout gnoblarem
SPECIAL
3*2 leadbelchers
3 yeti
RARE
George
DoW cannon
im więcej kombinuje tym bardziej mi się ta armia podoba

EDIT: brak smieciarki - tez go odczuwam ale niestety nie mam modelu i nie mam od kogo pozyczyc.
- Kedziorson
- Masakrator
jedziesz z tym na Dracon ?
Maciek Ty jedziesz ?
Maciek Ty jedziesz ?
Jadę.
Rozpiska podobna do tej z Master Blastera, ale z modyfikacjami
Zamiast 1 maneatera i 2 leadblelcherów wkakuje Bull Rhinox z War Bannerem do rare, a Tyrant dostaje Tenderisera (bo potrzebuje więcej magicznych broni na Wrighty), i Deathcheatera (bo potargany parę razy przez brata muszę z niego zrobić lepszego smokobójce)
Tyrant + Great Weapon, D3 wounds, Ward 6+, Deathcheater
BSB + Siege Breaker, Ward 5+
Hunter + Mastodont Armor, 2 psy
Butcher + 2 xDS
8 traperów
8 traperów
3 Bulle
3 Bulle
20 gnoblarów
20 gnoblarów
3 Irognuty + Runemaw banner
Scraplauncha
Scraplauncha
2 Leadbelchers
Maneater + handugns
Bull Rhinox + War banner
Rozpiska podobna do tej z Master Blastera, ale z modyfikacjami
Zamiast 1 maneatera i 2 leadblelcherów wkakuje Bull Rhinox z War Bannerem do rare, a Tyrant dostaje Tenderisera (bo potrzebuje więcej magicznych broni na Wrighty), i Deathcheatera (bo potargany parę razy przez brata muszę z niego zrobić lepszego smokobójce)
Tyrant + Great Weapon, D3 wounds, Ward 6+, Deathcheater
BSB + Siege Breaker, Ward 5+
Hunter + Mastodont Armor, 2 psy
Butcher + 2 xDS
8 traperów
8 traperów
3 Bulle
3 Bulle
20 gnoblarów
20 gnoblarów
3 Irognuty + Runemaw banner
Scraplauncha
Scraplauncha
2 Leadbelchers
Maneater + handugns
Bull Rhinox + War banner
- Kedziorson
- Masakrator
rozpiska nabierze teraz mocy, rinox jest genialny
nie uwarzasz, że screen w postaci piesków huntera jest gorszy niż możliwość pivotu przed strzałem ?
nie uwarzasz, że screen w postaci piesków huntera jest gorszy niż możliwość pivotu przed strzałem ?
Rozpiski Maćka po prostu mnie zadziwiają . Jak ty tym grasz powiedz mi ? Same gnoblary prawie , jeden oddział ironów . Gdzie ty trzymasz bsb a tyranta ? NIe twierdze , że jest słaba , ale dziwna jak dla mnie . A polecam cannona z Dow . Smoków się nie będziesz bał
Ale to już zabije troche klimat . IMO

Tak...wielokrotnie rozważałem opcje Huntera z psami, i bez psów. Możliwosć pivota jest kuszaca, ale:
- Huntera z psami można wystawic tak, żeby nie musial za duzo pivotować
- Hunter z psami może je wypuscić i staje sie Hunterem pivotującym
- Hunter z psami wychodząc na przeciw armii czarujacej, ktora ma magow w oddzialach sprawia, że wrogowi robi sie gorąco: jak nie wyjdzie z oddziału, to dostanie szarże psow, a jak wyjdzie to strzał z kuszy
- Hunter z psami szarżuje w 2 rundzie na 28". Często teren jest taki, ze tam już są maszyny wroga
- Hunter z psami ma US 7 więc jest swietnym odziałem flankującym
- Hunter z psami fajnie poluje na lekkie jazdy i na lataczy wroga. Jak mam 2 scraplaunche to jest to przydatna umiejętnosć.
- Hunter z psami zajebiscie wygląda!
A co do moich rozpisek: Skupiam sie na mocy bohaterow. Ironguty są fajne, ale nie utrzymają szarży kawalerii. A tak, jest mnie tak dużo, że wróg zanim sie dokopie do wartosciowych oddziałow to już jest otoczony. A od strzelania: wróg nic poza gnoblarami w zasadzie nie widzi. BSB ma look-out-gnoblara więc jak wejdzie do 3 ogrów to ma ochronę. W Irongutach też jest look-out-sir. To wystarcza.
Rozpiska się sprawdza na turniejach, choć zapragnąłem jej dać kopa - stąd pojawienie sie Bull Rhinoxa....będzie miał za zadanie masakrowanie flanki wroga, i mysle, ze sobie poradzi. Szczególnie, ze mam tyle ruchow wystawiania, że wrog już skonczy się rozstawiać, a ja wtedy zdecyduje na którą flankę go wysłać
- Huntera z psami można wystawic tak, żeby nie musial za duzo pivotować
- Hunter z psami może je wypuscić i staje sie Hunterem pivotującym

- Hunter z psami wychodząc na przeciw armii czarujacej, ktora ma magow w oddzialach sprawia, że wrogowi robi sie gorąco: jak nie wyjdzie z oddziału, to dostanie szarże psow, a jak wyjdzie to strzał z kuszy
- Hunter z psami szarżuje w 2 rundzie na 28". Często teren jest taki, ze tam już są maszyny wroga
- Hunter z psami ma US 7 więc jest swietnym odziałem flankującym
- Hunter z psami fajnie poluje na lekkie jazdy i na lataczy wroga. Jak mam 2 scraplaunche to jest to przydatna umiejętnosć.
- Hunter z psami zajebiscie wygląda!

A co do moich rozpisek: Skupiam sie na mocy bohaterow. Ironguty są fajne, ale nie utrzymają szarży kawalerii. A tak, jest mnie tak dużo, że wróg zanim sie dokopie do wartosciowych oddziałow to już jest otoczony. A od strzelania: wróg nic poza gnoblarami w zasadzie nie widzi. BSB ma look-out-gnoblara więc jak wejdzie do 3 ogrów to ma ochronę. W Irongutach też jest look-out-sir. To wystarcza.
Rozpiska się sprawdza na turniejach, choć zapragnąłem jej dać kopa - stąd pojawienie sie Bull Rhinoxa....będzie miał za zadanie masakrowanie flanki wroga, i mysle, ze sobie poradzi. Szczególnie, ze mam tyle ruchow wystawiania, że wrog już skonczy się rozstawiać, a ja wtedy zdecyduje na którą flankę go wysłać

- Zed Zediculus
- Mudżahedin
Nie do końca sie z tym zgodzę. 4 Byków z 2nd weapon i czarem Bullgorger może sporo namieszać. Każdy Byk wypłaca 4 ataki z S5. Tylko jak zawsze wszystko rozbija się o to czy trafią we wroga...Kedziorson pisze:mi sie nie podoba ta 4 bulich ze sztandarem....poprostu bule w tej armii są tak bardziej do śmierci a nie do walki
Co do armii Maćka to jest orginalna. W tej armii najlepiej się sprawdzają "trójki" Byków i Ironów, a Ty masz ich...ciut za mało...jeszcze jadna trójeczka Ironów...

No fajny by był jeszcze jeden oddział Ironów...ale za co go wsadzić? Jedyne opcje to albo za Huntera, albo za miks Bulle + Gnoblary, ale z której storny bym nie spojrzał to obie te opcje lepiej się sprawdzają niż 3 IronówZed Zediculus pisze:Co do armii Maćka to jest orginalna. W tej armii najlepiej się sprawdzają "trójki" Byków i Ironów, a Ty masz ich...ciut za mało...jeszcze jadna trójeczka Ironów...
Zresztą....panowie.... Ogrom na turniejach...delikatnie mówiąc...nie idzie. Więc coś trzeba zmienić, spróbowac czegoś innego.
No bo skoro wszyscy tak grają (trójkami) i wychodzi słabo, to znaczy, że nie jest to takie mocne, jak się wszystkim wydaje.
Ja stawiam na trudno zabijalnych bohaterów i mordercze Scraplaunche, dzięki którym mam przewagę nad armiami hordowymi. Na razie się w miarę sprawdza. Było trochę mało kopa w HTH poza bohaterami, ale teraz bedzie Bull Rhinox.
Po Draconisie i turnieju w Warszawie 29 czerwca (wybieram się) opowiem jak poszło..
- Zed Zediculus
- Mudżahedin
Masz rację - może ten nowy schemat się sprawdzi.
Kiedyś chciałem grać tak:
Tyrant
Biegacz
2xButcher
2x3Bulle
2x3Ironi
Traperzy
2xGnoblary
2xScrap
2xBull Rhinox
ale jakoś nie mogę się zebrać, żeby tyle Rhinoxów kupić...
Kiedyś chciałem grać tak:
Tyrant
Biegacz
2xButcher
2x3Bulle
2x3Ironi
Traperzy
2xGnoblary
2xScrap
2xBull Rhinox
ale jakoś nie mogę się zebrać, żeby tyle Rhinoxów kupić...
jeśli to było do mnie to odpowiadam.armie kupilem doslownie wczorajKedziorson pisze:jedziesz z tym na Dracon ?
Maciek Ty jedziesz ?

Zed - może przyjdziesz w końcu na jakiś turniej czy to w bydzi czy toruniu