Zapytania o zielone zasady
Moderator: Kołata
Re: Zapytania o zielone zasady
Czy szamani mogą nosić zbroję? Nigdzie nie mogę znaleźć, że nie mogą...
Pain is temporary. Pride is forever.
Jeśli w AB nie jest napisane że nie mogą wykupić zbroi to nie mogą jej nosić. Jeśli nie mogą wybrać zwykłej zbroi to nie mogą również mieć magicznej (RB p.500)
Kalesoner pisze:Orki i gobliny są częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro.
Co robi fanatyk w sytuacji, gdy po przeleceniu przez oddział wroga jest 2<x<3 cala miejsca do drugiego oddziału wroga? Zgodnie z zasadami nie może być bliżej niż 1 cal od jednostki, no ale za mało by wpaść na następną?
a.) Nie wyskakuje z oddziału - absurd.
b.) Nie można wypuścić w tą stronę (gryzie się z zasadami AB)
c.) Przymykamy oko na to i przelatuje przez drugi oddział.
d.) Blokuje się w oddziale pierwszym, wypłaca 2d6 i ginie.
a.) Nie wyskakuje z oddziału - absurd.
b.) Nie można wypuścić w tą stronę (gryzie się z zasadami AB)
c.) Przymykamy oko na to i przelatuje przez drugi oddział.
d.) Blokuje się w oddziale pierwszym, wypłaca 2d6 i ginie.
w opisie zasad fanola masz napisane że ląduje cal za oddziałem więc leci przez następny
Ostatnio zmieniony 15 mar 2011, o 22:11 przez maciom, łącznie zmieniany 1 raz.
czy jeśli mam przedmiot, który pozwala mi przerzucać każdego warda to, czy mogę też przerzucać ochronę magiczną?
Mam podobne pytanie ktore pojawilo sie na turnieju. Celuje (albo scatteruje sie sam) manglerem w oddział który stoi cal od impasu. Mangler przelatuje ale nie ma tam dla niego miejsca.
Zdaje trudny teren i umiera zadając ekstra d6 hitów?
Może ekstra 3d6 (-: ?
Może zawraca i zatrzymuje sie przed oddziałem?
Pain is temporary. Pride is forever.
Czasami mam wrażenie że odpowiadacie bez zastanowienia.
W podręczniku jest wyraźnie napisane że przelatujemy przez oddział gdy wejdziemy w styk z nim i stajemy jeden cal za nim. Ale podstawka fanatyka ma też jeden cal. Drugi oddział stoi 2,5 cala za pierwszym. Stając cal za pierwszym, lądujemy pół cala przed drugim. Co jest nielegalne. Więc odsyłam do mojego pytania, trzy post wyżej.
W podręczniku jest wyraźnie napisane że przelatujemy przez oddział gdy wejdziemy w styk z nim i stajemy jeden cal za nim. Ale podstawka fanatyka ma też jeden cal. Drugi oddział stoi 2,5 cala za pierwszym. Stając cal za pierwszym, lądujemy pół cala przed drugim. Co jest nielegalne. Więc odsyłam do mojego pytania, trzy post wyżej.
@Brygu po co pytasz? skoro uzyskane odpowiedzi nie są dla Ciebie zadowalające? Chyba że szukasz potwierdzenia na własną teorię. Fanatyk będzie przebijał się przez oddziały dotąd aż będzie mógł ustawić się za nimi 1" (od każdego) lub się o coś nie zabije.
Co do manglera to nie mam podręcznika teraz ale jeśli zabija się o impasa to nie ma tutaj żadnego problemu ładuje hity w oddział wychodzi z tyłu trafia w impasa i ginie. Nic dodatkowo nie zadaje i nic nie zdaje. (pod warunkiem że ginie na impasie, będę w domu to luknę w podręcznik).
Co do manglera to nie mam podręcznika teraz ale jeśli zabija się o impasa to nie ma tutaj żadnego problemu ładuje hity w oddział wychodzi z tyłu trafia w impasa i ginie. Nic dodatkowo nie zadaje i nic nie zdaje. (pod warunkiem że ginie na impasie, będę w domu to luknę w podręcznik).
Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek
To ostatnie. Zabijanie manglera (i 3d6 trafień na maskę) jest możliwe przez wejście w styk z nim. Sam mangler nikomu na głowie się nie może zatrzymać. Zdaje się więc trudny teren a potem cofasz się na 1" przed oddział, w który właśnie wpadłeś. Trafienia tylko raz.bob. pisze:Mam podobne pytanie ktore pojawilo sie na turnieju. Celuje (albo scatteruje sie sam) manglerem w oddział który stoi cal od impasu. Mangler przelatuje ale nie ma tam dla niego miejsca.
Maciek
Jeśli rzucisz 1 i 1, to dwa oddziały wypłacają sobie hity, a potem siezdą na dupach i nic nie robią, bo się kłócą
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.
- Aron_Banalny
- Masakrator
10 10 15 sztandar, muzyk, boss
Zacznij od książki, serio. Bez niej i tak nigdzie nie zajedziesz. A w 8ed grupy dowodzenia składa się w zasadzie zawsze, w szczególności dla walczącej piechoty.Gonzo88 pisze:Nie mam jeszcze podręcznika, a zastanawiam się czy opłaca mi się złożyć grupę dowodzenia dla orków. Pisano na tym forum, że cena punktowa się zwiększyła, więc grzecznie pytam się o ile.
Maciek
u mnie można wybrać, poza tym na bank jest to kwestia Twoich plików do ABKhanrad pisze:Dlaczego AB nie pozwala wybrać mi Biting Blade, na orkach? TO jakiś błąd AB czy jakaś errata jest o której nie wiem?
Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek