Wybór składu - ETC 2011

Moderator: swieta_barbara

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Re: Wybór składu - ETC 2011

Post autor: Barbarossa »

Dalmar pisze: Dębek da się ale dlaczego jedno mają być przycięci, a inni nie - zasady muszą być fair dla wszyskich, a tylko największe przegięcia mają być tępione, dlatego pkt. powinno być więcej, żeby każdy złożył sobie smoka jakiego chce.
Wymaksowany vampire lord na zombie dragonie to 730 punktów, czy to znaczy, że jedyne uczciwe turnieje WFB zaczynają się od 2950 pkt :wink: ?

Awatar użytkownika
Jasiuuu
Undead, Flying, Lucky Git

Post autor: Jasiuuu »

jeśli uwzględnić chaosowego tęczowca na smoku (750) to na 3000!

; ]
Obrazek
T

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

Wyczesany tęczowiec na smoku to 800 pkt. startujemy od 3200 ! #-o

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

No właśnie.

Jeśli chodzi o zasady bardziej "army-specific" to czekamy po prostu na wyniki turniejów. Np. TK mają porąbaną fazę magii, ale poza tym siłę uderzeniową zarobaczonego zmokniętego szczeniaczka, więc kompowanie ich wydaje się być mocno przedwczesnym pomysłem.

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Pal licho TK. Da się z nimi grać... Co z VC ?

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

A nie da się z nimi grać?

Opowiedz mi o trudnościach, jakie sprawiają VC WoChowi. Proszę.

Bo na razie mam wrażenie, że nie wzięcie bannera z płonącymi atakami i trafienie na drakenhoffa sprawia, że ludziom jest przykro.

Z drugiej strony mogę zapewnić, że wzięcie Drakenhoffa jak ktoś ma banner z płonącymi jest przykre w dokładnie odwrotnym kierunku.
Ostatnio zmieniony 6 paź 2010, o 15:21 przez Barbarossa, łącznie zmieniany 1 raz.

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kudłaty »

Wochowi nie, ale jest dobrych kilka armii z TK na czele, które nie muszą wyjmować figurek w takich bitwach, no chyba że zakładamy że gracz VC da sobie zabić skorpionem lorda. To że armia ma słaby/średni paring nie znaczy że wszystko jest ok.

Pomijam że naszą radosną dyskusję można by gdzieś przenieść.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

no chyba że zakładamy że gracz VC da sobie zabić skorpionem lorda. To że armia ma słaby/średni paring nie znaczy że wszystko jest ok.
Ale to drużynówka. Jeśli się dostawiasz do armii, z którą przegrywasz na etapie wymiany rozpisek, to zasługujesz, by przegrać.

Co do zmiany zasad - modyfikacja steadfasta ssie, z przyczyn, które wskazał kudłaty.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

No zaraz zaraz.

Z mojego doświadczenia wynika, że Lizaki, Demony i WoCh mają przewagę w pojedynku z VC. Skaveny są co najmniej równe.

TK z kolei mają problemy z prawie wszystkim (patrz mój post powyżej).

Więc powinniśmy wszystkich sprowadzić do poziomu TK? Czy tylko VCty, bo już nie kumam?

Dodatkowo każda armia może brać banner z płonącymi atakami zamiast np. banner of the world dragon na głównym klocku... i wtedy VCty na hoffie płyną.

To powiedziawszy: jeśli VCty lub jakakolwiek inna armia będzie za często za blisko topów w turniejach na zasady ETC - na pewno czekają ją ścięcia, w wypadku VC pierwszymi kandydatami do ścięć są hełm+hoff i popychaczka, to jest chyba w miarę oczywiste.

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Absolutnie nie postuluje gwałcenia wszystkich armii do poziomu TK, nie o to przecież chodzi. Owszem jest baner z płonącymi atakami (nie przypadkowo jest jednym z najpopularniejszych sztandarów w armiach, jak nie najpopularniejszym), aczkolwiek powiedzenie że siła VC to jeden klocek GG z BSB nie jest prawdziwe, ta armia ma czym grać oprócz tego i wcale nie są to słabe opcje.

Swoją drogą na zasadach ETC gyrocopter jest maszyną?

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Jak dla mnie połączenie WS10 na lordzie przekazywane na gwardię za pomocą hełmu, na gwardii +1 do hita i dwuraki, regenka na bsb, hate na drugiej gwardii i reszta zabawek jest wystarczająca... Recast popychaczek lub w zależności od potrzeb wskrzeszanie... klocki po 30ghuli w corach za śmieszne pkt., wraithy czasami całkowicie bezkarne... Dość teoryhammera... Może faktycznie jestem przewrażliwiony...

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

Jankiel pisze: Co do zmiany zasad - modyfikacja steadfasta ssie, z przyczyn, które wskazał kudłaty.

To Kudłaty coś powiedział, poza tym, żeby temat wydzielić? :shock:
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

No właśnie tyle w temacie theoryhammera... Zapewniam, że mnie osobiście przerażają: helka, puppet, maraudersi, warriorzy na shrine'ach.

Najłatwiejszym rozwiązaniem jest w istocie ban na to wszystko, niech ludzie wystawiają tylko marauderów z hand weapon+shield, bedę miał komfort psychiczny w matchupach :)

A tak poważnie - tymczasowo, poza ogólnymi ramami (liczba modeli w unicie, ogólne zasady magii i większość dobrych rare'ów ograniczona do 0-1) staramy się nie wnikać w szczegóły. To będzie możliwe dopiero na podstawie obiektywnych danych z turniejów. Czy to wydaje się rozsądne i sprawiedliwe?

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Podejście nie robienia cięć prewencyjnych jest jak najbardziej słuszne. Zresztą zwróć uwagę że największe kontrowersje budzi steadfast będący teraz kluczowym elementem tej gry, to że tu zeszła dyskusja na VC to raczej efekt tego że na naszym podwórku chwilowo ta armia naprawdę daje radę. Zaletą starego ETC było to że gość grający rozpiską zgodną z ETC mógł grać z gościem na czystym rulebooku i mógł sobie trenować, w chwili obecnej pojawiła się zasada to uniemożliwiająca. ETC modyfikowało nam rozpiski ale pryz stole graliśmy w jedną grę, teraz oprócz modyfikacji rozpisek mamy inną grę przy stole. Baliście się że zostając przy 7 edycji zostaniecie w swoistym getcie, natomiast ta wersja jest taką próbą zostania zbyt blisko wspomnianej 7 edycji.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Jedy Knight pisze:
Jankiel pisze: Co do zmiany zasad - modyfikacja steadfasta ssie, z przyczyn, które wskazał kudłaty.

ze siodma edycja sie skonczyla i nie powinno sie zmieniac zasad. nawet glupich
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Barbarossa pisze: TK z kolei mają problemy z prawie wszystkim (patrz mój post powyżej).
prawie? nawet z drugimi tk sie remisuje, bo ta armia sie wszybciej wskrzesza straty niz je sobie zadaje

;)
Ostatnio zmieniony 6 paź 2010, o 20:09 przez Shino, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Jankiel pisze:
Jedy Knight pisze:

ze siodma edycja sie skonczyla i nie powinno sie zmieniac zasad. nawet glupich
Z samego faktu, że siódma edycja się skończyła nie wynika absolutnie nic.
Kwestia czy nie powinno się zmieniać zasad – nawet głupich – jest właśnie przedmiotem dyskusji.
Jeśli zmienianie głupich zasad zostanie powszechnie zaakceptowane, tak jak było do tej pory – nie będzie problemu.
Jeśli przeważającą reakcją będzie – „Chrzanię, nie po to lecę 3 500 Km żeby grać w jakiegoś dziwoląga.” – trzeba będzie wycofać się na z góry upatrzone pozycje.
Shino pisze:
Barbarossa pisze: TK z kolei mają problemy z prawie wszystkim (patrz mój post powyżej).
prawie? nawet w drugimi tk sie remisuje bo ta armia sie wszybciej wskrzesza niz fogurki t sa w stanie skrzywdzic drugie figurki tk

;)
Michał, znowu zaczynasz stawiać losowe ciągi literek czy to jakiś rebus?

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Jedy Knight pisze:
Michał, znowu zaczynasz stawiać losowe ciągi literek czy to jakiś rebus?
chyba poprawione.

po calym dniu wlacza mi sie tryb zombie i zbytnio uzywam skrotow myslowych :oops:

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Shino pisze:
po calym dniu wlacza mi sie tryb zombie i zbytnio uzywam skrotow myslowych :oops:

Mi się też włączył, i nie dałem rady rozszyfrować. :P

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Jedy Knight pisze: Z samego faktu, że siódma edycja się skończyła nie wynika absolutnie nic.
Z samego faktu że 7 edycja się skończyła wynika to że nowy gracz, na którym niektórym zależy, statystycznie będzie nią mniej zainteresowany niż kolejną.
Jedy Knight pisze: Jeśli zmienianie głupich zasad zostanie powszechnie zaakceptowane, tak jak było do tej pory – nie będzie problemu.
Do tej pory nie zmieniliśmy tak potężnie mechaniki, owszem limitowaliśmy/dodawaliśmy ograniczenia/dawaliśmy więcej ale nie wpadliśmy na tak istotną zmianą mechaniki pociągającą za sobą wedle sporego prawdopodobieństwa potężne zmiany w metagamie.

Nie twierdzę że gdyby GW rok temu wpadło na plan że wasz wariant ze steadfastem jest lepszy to 8 edycja byłaby gorsza. Po prostu moim zdaniem jak na pierwszą wersję drafta w tym miejscu jest zbyt istotna modyfikacja.

ODPOWIEDZ