9 age - Pytania ogolne

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Artur
Chuck Norris

Re: 9 age - Pytania ogolne

Post autor: Artur »

Atrybut z Lore of Change jest co fazę magi czy na całą grę jeden token ?
Obrazek

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Post autor: Stan »

Na grę. Ale możesz ich mieć więcej niż 1.

Awatar użytkownika
Artur
Chuck Norris

Stan pisze:Na grę. Ale możesz ich mieć więcej niż 1.
Za każdego maga czy co ? Ale jesteś pewien że na gre ? To by było bardzo słabe choć w sumie mamy również warpflame - które jest tak jak by lore atibute.
Obrazek

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

The army gets a Winds of Change counter. When casting
non-bound spells from Path of Change, any dice that
results in a natural ‘1’ may be rerolled at the expense of a
counter. Remove a counter and reroll the dice.
Czego nie rozumiesz? Za każdy rzucony czar masz znacznik.
Możesz wykorzystać znacznik do przerzucenia 1 na casting.
Co w tym słabego? Chyba tylko to że przerzucając możesz mieć miscast.

Awatar użytkownika
Artur
Chuck Norris

Stan pisze:
The army gets a Winds of Change counter. When casting
non-bound spells from Path of Change, any dice that
results in a natural ‘1’ may be rerolled at the expense of a
counter. Remove a counter and reroll the dice.
Czego nie rozumiesz? Za każdy rzucony czar masz znacznik.
Możesz wykorzystać znacznik do przerzucenia 1 na casting.
Co w tym słabego? Chyba tylko to że przerzucając możesz mieć miscast.
Ok, zrozumiałem na początku że mam tylko jeden jedyny znacznik na całą grę bez możliwościowi dogenerowania, teraz wychodzi że jest to mega mocne. Ale tu jest pytanie:

Czy znaczniki się kumulują np. wycastuje 2 czary to znaczy że w 3 czarze mogę przerzucić 3 jedynki (2 za poprzednie czary i 3-ci za aktualny czar) ?
Obrazek

Awatar użytkownika
Dancaarkiiel
Falubaz

Post autor: Dancaarkiiel »

Znaczników masz tyle ile rzuciłeś czarów, tutaj nie ma żadnej filozofii. Możesz przerzucić tyle jedynek w rzucie ile chcesz - zakładając, że posiadasz odpowiednią ilość znaczników, oczywiście.

Znacznik z rzucanego czaru jest generowany dopiero po udanym zaklęciu, nie w trakcie (jak każdy atrybut zresztą) więc w tym wypadku będziesz mógł przerzucić maksymalnie dwie gały.
Obrazek

Awatar użytkownika
Odoamar
Wodzirej

Post autor: Odoamar »

Szarżując pojedynczym modelem na pojedynczy model mogę się dostawić tak by stykać się tylko rogami?
Obrazek

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Tak

Awatar użytkownika
Glegut
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Glegut »

Stan pisze:Tak
Nie, mowi o tym wyrazny zapis ze teraz trzeba dążyć do tego aby model był jak najabrdziej zmaksymalizowany.... skonczyly sie czasy dostawiania rogiem - niestety 8)

Awatar użytkownika
Dancaarkiiel
Falubaz

Pokażesz odpowiedni zapis z rb?

Dzięki.
Obrazek

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Maximizing Contact
Charge moves must be made so that the number of models (on both sides) in base contact with an enemy model is
maximized, prioritizing previously Unengaged models (i.e. not already in base contact with an enemy) over already
Engaged models whenever possible. Sometimes, this requirement comes into conflict with rotating the enemy unit as
little as possible when aligning. When this is the case, prioritize not rotating the enemy at all. If this is not possible,
prioritize maximizing models in base contact instead (see figure 5).
O ten zapis chodzi? Jedyny jaki znalazłem o maksymalizacji. I nie wynika z Niego że nie można rogiem.

Awatar użytkownika
Dancaarkiiel
Falubaz

Bo nic takiego nie ma, przynajmniej w przypadku pojedynczych modeli. =)

Jak niby można maksymalizować jeden model do jednego modelu?
Obrazek

Awatar użytkownika
Glegut
Szef Wszystkich Szefów

Tak ze jesli to mozliwe musisz doprowadzić do sytuacji w ktorej musisz stykać się maksymalną cześcia modelu a nie jego 10% 8)
czyt. rogiem

ślivek
Kretozord

Post autor: ślivek »

Maksymalizujesz "number of models". Nie "contact space" czy jakkolwiek byś chciał wymyślić nazwę tego :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Glegut dopóki nie wstawisz cytatu z rulebooka to bez sensu dyskutować.
Ja przytoczylem zapis, Ty napisałeś co myślisz ale tak naprawdę nic z tego nie wynika :/

Awatar użytkownika
Glegut
Szef Wszystkich Szefów

@Slivek - Jesli nie ma innej zasady mowiacej o maksymalizacji modelu w ten sposob co podalem powyzej to zostałem okrutnie zwałowany (powiedziałbym jak dziecko gdybym nie siedział w tym od prawie 20 lat :P) i żałuje ze sam tego nie sprawdziłem :(

Tak czy siak dzięki :)

Awatar użytkownika
Elvis is (un)dead
Oszukista

Post autor: Elvis is (un)dead »

str. 29, Aligning Units
If the charger manages to move into base contact, the units now must be aligned towards each other until their entire Facings are in contact.

Czytamy booka Panowie, czytamy...

Anadim
Chuck Norris

Post autor: Anadim »

Czyli - szarzujac jednym modelem na jeden model nie można dostawic się rogiem?

Awatar użytkownika
Glegut
Szef Wszystkich Szefów

Elvis is (un)dead pisze:str. 29, Aligning Units
If the charger manages to move into base contact, the units now must be aligned towards each other until their entire Facings are in contact.

Czytamy booka Panowie, czytamy...
Dzięki Elvis że wybroniles swój wałek który jak widać nie był wałkiem:)

Więc odpowiedz dla Stana slivka i innych jest - nie nie można JUZ dostawiac się rogiem:)

ślivek
Kretozord

Post autor: ślivek »

Elvis się myli - to nie znaczy, że wałuje.
Upewniłem się jeszcze na forum 9th Age bo jednak faktycznie niejasno to napisali.
Tak - można stać corner to corner a maksymalizuje się tylko liczbę modeli dokładnie tak jak w 8th ed.

Jak podejrzewałem w tym Aligning Units mieli na myśli to, żeby oddziały były równolegle do siebie ustawione. Dlatego napisali niefortunnie "entire Facings are in contact" bo chcieli jakoś wyjaśnić, że nie możesz zaszarżować tak by stykać się rogiem hordy i mieć ją przekręconą o 45 stopni tylko musisz domknąć szarżę (zrobić close the door) do końca. Ten fragment nie ma się nijak do maksymalizacji która opisana jest fragment dalej.

Generalnie zgodnie z RAW obecnie możesz się Elvis wykłócać bo jakby nie patrzeć źle to napisali. Jednakże ten zapis nie rozwiązuje sytuacji jak masz dwie jednostki gdzie jedna ma dłuższy Facing od drugiej. Jeśli przyjmujemy Twoje rozumowanie to nie mają one "entire Facings in contact" ponieważ jeden z oddziałów ma część Facingu nie w styku. Problem jest taki, że zasady nie mówią co to oznacza - czy szarża jest spalona? Nigdzie tego nie masz napisanego.

Liczę, że przy turniejach będzie to dobrze sędziowane :)

cytat potwierdzający:
arthain pisze:
slivek pisze: page 29, Aligning Units

What exactly "until their entire Facings are in contact"? I mean... Do we need to maximize the Facing of the chargers?
In single model charging against another single model do we need to maximize contact fully or we can stand corner to corner?
I guess intention was to consider charge as successful only if facings are parallel but current wording is unclear for some players hence I ask in their name.

Part about Maximizing contact (page 30) does not mention that and only states that number of models in base contact for both sides should be maximized.
yes, it means the facings must be paralell to each other. Ie: you can't do a half-close-the-door
Obrazek

Zablokowany