Nowe WE w 7 Edycji - czyli koncert życzeń i o minusach AB

Wood Elves

Moderator: Gremlin

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

Post autor: ksch »

Fakt, że ten monster truck u lizaków wygląda...specyficznie. Oby u nas tak nie było. Inna sprawa, jak sobie będziemy teraz z lizaczkami radzić, jak w każdym miejscu na stole będzie coś z T6 :-)
--
Krzysztof "ksch" Schechtel
ksch@gazeta.pl
gg 7052764
http://www.veto2ed.pl

Kal_Torak
Masakrator

Post autor: Kal_Torak »

Specyficznie to ująłeś :)

Nie chciałbyś tak - wystawić np. na 1500 3 drzewka ;). Na 2500 już tak z 6 :lol2:

A swoją drogą nie zauważyliście, że teraz każda nowa armia musi mieć jakiś ołtarz, kowadło etc. Chaos dostał warshrina, nowe lizaki dostały ołtarzyki zwane engine of the gods czy jakoś tak, w tle się przewinął średnio udany corpse cart, nowe bestie mają mieć herdstona działającego jak kowadło, nowe skaveny to wiadomo że coś takiego dostaną, jak nie w postaci dzwona to w innej :). Bodajże w III edycji WFB każda armia posiadała War Altara. Macie jakiś pomysł jaki to ołtarzo podobną rzcz miałyby dostać WE ? ;)

Ciekaw jestem również jakie nowe jednostki WE dostaną w nowym kodeksie. Moimi faworytami jest jazda na jelonkach, w rarach jazda na jednorożcach albo wielkich orłach, Swarmy spitówi, oczywiście jakiś "leśny ołtarz" :lol2:. Jakieś pomysły? :)

Wiem bredzę ale mam dobry humor :)

Awatar użytkownika
Michał Archanioł
Mudżahedin

Post autor: Michał Archanioł »

wielki pień ......
jeśli nie ścięty to drzewo powalone....
albo dąb wieków :lol2:
pzdr

Awatar użytkownika
Piotras
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Piotras »

Jakoś nie widzę w mobilnej armii WE jakiegoś "war altaru".
Ale wasze pomysły mnie powalają. :D

Co do nowych lizaków - myślałem, że będzie gorzej. Bo zauważcie, że jak są już 2-3 tuptusie na małe pkt, to wchodzi mało śmiecia. Także mozna próbować powalczyć (nie mówie, że to jest proste, ale probowac mozna).

Pozdrawiam :)

P.S. Moim faworytem są swarmy spitów :lol2:

Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

Swarmy irytujących siecioplotek, albo ogłupiających świetlików ;-) A jako ołtarz wielki korowód dzierzb prowadzony przez kapłana z kośbą Daitha w ręce :-)

Co do grania z lizakami raz jeszcze - wiadomo, że taki monster truck dla naszej armii jest przegwizdany, szczególnie jeśli będzie połączony z mocną magią, ale jest tego na stole na tyle mało, że zapewne będzie dało się grać.
--
ksch@gazeta.pl
gg 7052764

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

jak to ma 6 ruchu i jest tego malo to da sie to wymanewrowac

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Myth »

Gorzej jeśli każde bydlę sprzedaje co turę nierozpraszalne 6d s5 (lub s4 zwykłym elfom) w promieniu 2k6 cali... A do tego dochodzi magia skinków.

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

kazde??

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Myth »

Każde z enginem oczywiście, nie że każde w ogóle. To jest kolejna niemiła sprawa na treemana, bo to jest no AS a warda neguje skoro to magiczny atak. Zresztą driady też nie będą miały za miło z tym.

Kal_Torak
Masakrator

Jest tak jak pisze Myth.

Dlatego z niecierpliwością oczekują nowego AB WE z masą treemenów, które też w promieniu iluś tam cali będą dawały super bonusy ;)

Oj boję się o nowe WE, oj bardzo boję :)

Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

Kurde jeśli będą cisnąć taki ostrzał to już gorzej. No i tak, jak pisze Myth - jeszcze magia. Robi się kijowo. Pierwsze starcie z nimi czeka mnie na turnieju 7. II. Przewiduje z 2-3 armie lizaczków na jakiś 12 uczestników...
--
ksch@gazeta.pl
gg 7052764

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

engine jest strasznie drogi - innymi slowy bedzie tego wszystkiego malo - najlepiej bedzie to wybic w walce wrecz, wpadna tancerze i zrobia mielonke:D

Pedros
Oszukista

Post autor: Pedros »

No nie tak latwo niestety.

Na dole jest ancient stegadon. Na gorze 5 skinkow z savem 2+ (takze priest)

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

laduje sie w skinkow z killing blowem ewentualnie a stegadon ma chyba 2 WS wiec trafia nas na 5+

Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

Najpierw tego stegadona trzeba tancerzami złapać i nie stracić większości figurek po drodze od ostrzału i magii.
--
ksch@gazeta.pl
gg 7052764

Kal_Torak
Masakrator

Widzę, że dyskusja zszedła na tor walki z nowymi lizakami :)

Engine wcale taki drogi nie jest. Skink priest na ancient stegadonie to jakieś 425 punktów - czyli tyle co treeman + caddy. Dodatkowo lizardy mają mase tanich jednostek. Są wstanie wystawić nawet całkiem miłą horde z enginem.

Ja tam jestem ciekaw rozpisek w których będzie kilka stegadonow a reszta armii to oddziały skinków paltejacymi sie miedzy stegadonami :)

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

z boku wpadamy, las wykorzystujac

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

Gralem wczoraj z nowymi lizakami na Engine, caddym, Carnim, BSB na CO (sv 1+), do tego 2 razordony, 2x 5 Terków, 5/6 CO z WB, 2x 10 kohorty z jav, 2x 10 skirmisz z blowp, i chyba tyle... Rozpa prawie identyczna jak ta Ziemka z forum rozpisek.

Ja mialem smoka, caddy, dryche, 2x GG, 3x driady, 2x 7 WD, 5 WR (WB), drzewo i 5 WW.

Wrazenia i dokonania?

Terki sa smiertelnie niebezpieczne. Jesli doleca pelnym skladem do dowolnego naszego oddzialu to go skladaja zrzucaniem kamieni (5D3 S4 hitów). Sa pierwszym celem do wyeliminowania. Mnie sie w tej bitwie udalo terki dosyc skutecznie zneutralizowac.

Razordony, ktore maja BS3, kiedy trafiaja na 6+, bo maja modyfiaktory za skirmisz i las przeciwnika, nie sa takie straszne. Powolutku je sobie wystrzelalem.

Skinkow w tej bitwie nie zauwazylem - wystrzelane szybko i bezbolesnie. Nie zadaly chyba zadnych obrazen.

Wiekszym bolem byli dla mnie herosi. Engine boli jak cholera. Jest twardy a nawalanie blyskawicami dookola naprawde daje popalic. Na szczescie w 4 turze dopadlem go z boku driadami, ktore najpierw szybko rozklepaly skinkpriesta a w nastepnej turze zlamaly tez stedzia. Warto pamietac, ze po zabiciu priesta engine przestaje nawalac blyskawicami i jest zwyklym stegadonem z 3 atakami + atakami skinków, czyli niczym strasznym.

Zabolal mnie tez carni, ktory rozklepal mi smoka (4A z S7 i D3W sprawilo ze moj smoczek dostal chyba z 10W) a potem jeszcze treemana (pozwolilem sie zaszarzowac, bo po strzale carni zostal na jednej ranie i liczylem, ze przetrwam ataki lorda i monsterka, by nastepnie ubic jaszczurke, ale niestety ultimatepredator znowu sie sprezyl i wbrew statystyce wbil drzewku chyba z 9W.... :/

Niestety przezyl tez BSB, ktory rozklepal mi dwie jednostki driad, w tym jedna z Drychą.

Wszystkie punkty po stronie Lizaków zdobyli herosi. Z resztą armii nie mialem wiekszych problemów.

Po bitwie lizakom zostal jeden terradon, BSB, ranny lord na rannym carnim i mały priest. Mi zostaly dwie jednostki luczników i jedne driady.
Wynik 12:8 dla lizaków.

Gralo sie bardzo fajnie. Mysle, ze z lizakami w takim ksztalcie spokojnie mozemy powalczyc o dobry wynik. Nie czulem sie jakbym nie miał szans w tym starciu. Wystarczy szybko wyeliminowac terki i Engine, oraz unikac biegajacych samopas rzeznikow, a bedzie dobrze. Oczywiscie to dopiero pierwsza bitwa z dosyc specyficzna armia. Pewnie ze Slanem to bedzie zupelnie inna gra, ale to sie jeszcze przetestuje. :)
Obrazek

Kal_Torak
Masakrator

Bless dzięki za komentarze :)

Bardzo ładnie to wszystko ująłeś i napewno Twoje sprawozdanie z bitwy bardzo się przydadzą :)

Ja ze swojej strony bardzo możliwe ze w ten weekend zetre się z nowymi lizakami w formacie lubelskim (1650). Zatem też będę mógł dołożyć swoje trzy grosze, aczkolwiek możnaby to zrobić w nowym temacie bo do tego chyba nie za bardzo pasuje.

Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

Pozostaje jeszcze pytanie Bless o skilla Twojego rywala, bo to też ważna rzecz. Plus kwestia ogrania z nowymi ludkami i nową strategią przez samych lizak-generałów. Zobaczymy, też spróbuję coś posparować w najbliższym czasie. Aha, jeszcze jedno - czym Twoim zdaniem najlepiej ściągać tych skinków? Alterzy? Driady? Wildzi?
--
ksch@gazeta.pl
gg 7052764

ODPOWIEDZ