NoWE (zbiór plot str. 113)

Wood Elves

Moderator: Gremlin

Zablokowany
Awatar użytkownika
Urban
Falubaz

Re: NoWE (zbiór plot str. 113)

Post autor: Urban »

no, za 270 pkt masz 6W z T3

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

a po co chcecie dawać jakiemuś Bow of loren? Żeby miał 2 strzały zamiast 2?
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Ready
Mudżahedin

Post autor: Ready »

PiotrB pisze:Ej widzieliście Waystalkera? Przecież 3 takich to 3 strzałów co turę w opancerzonego generała lub 6 w maga z bsem 7 - fajne! :)

eee a jakim cudem 6 ??

Awatar użytkownika
Jacobs
Falubaz

Post autor: Jacobs »

Shino pisze:podoba mi sie sposob bronienia armii, ktory prezentujecie.

frenzy bylo bardzo przemyslalenym rozwiazaniem ze strony tworcy ab, ze jelonki maja dodatkowy atak, ale juz na strzaly bym patrzyl z przymruzeniem oka, bo chodzilo mu o cos innego niz to co wyszlo
No jeśli chodzi o Jelonki to nie sądzę, żeby działało to też na nie, ale strzały IMHO to jak wyposażenie oddziału.
Przy strzałach Twoje logika rozbija się o najbardziej podstawową rzecz. Dlaczego na oddziale mogę wziąć 20 tych samych strzał, ale na herosie takie strzały to już będzie o jedną za dużo ?

@Ready

Może strzelać albo pojedynczym bez Asv albo po prostu 2 strzałami z normalnym Sv. Ale taki i taki strzał ma snajpera ;)
wenanty pisze: Anioł zagłady przerzuca się na budżetową kawę? Koniec świata (sic!).
Turniejowo nowe WE

12/4/5

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

chyba 2x3=6 ale mogę się mylić ;)
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Ready
Mudżahedin

Post autor: Ready »

PiotrB pisze:Ej widzieliście Waystalkera? Przecież 3 takich to 3 strzałów co turę w opancerzonego generała lub 6 w maga z bsem 7 - fajne! :)
loko pisze:mój autorski build. na patencie. wymyśliłem też nazwę : "sniper"

1 * Waystalker @ 110.0 Pts
2ndWeapon
Bow of Loren [20.0]

znaczy to jak to z nim jesty dajesz mu łuk +1 atak to ma 2 ataki czy da się zniego wycisnąć więcej?

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Bo każdy ma dwa tryby strzelania - albo 2 strzałki albo strzał bez sejva :)

A jak działa hoda z jakimś "strzałkami" na bsb?
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Przy strzałach Twoje logika rozbija się o najbardziej podstawową rzecz. Dlaczego na oddziale mogę wziąć 20 tych samych strzał, ale na herosie takie strzały to już będzie o jedną za dużo ?
nie wiem. Tak samo jak nie wiem dlaczego moze byc 15 rycerzy inner cricle w armii a juz 15 i 5ciu nie moze byc. To pewnie zostanie takze jednym z wielu niewyjasnionych zjawisc starego swiata.
A jak działa hoda z jakimś "strzałkami" na bsb?
nie dziala.

PSz
Falubaz

Post autor: PSz »

czy to w pliku do AB jest poprawne ze bow of loren daje multiple(a+1)?

Taka trójka snajperów ależ to będzie bat na inne elfy, choć nikt nie powinien się czuć bezpieczny.

@el victor
co z tego że sisterki mają lepsze łuki jak GG bez kar do strzelania rozstrzelają je szybciej niż one będą w stanie podejść.

Awatar użytkownika
Me_gusta
Chuck Norris

Post autor: Me_gusta »

Ready pisze:mój autorski build. na patencie. wymyśliłem też nazwę : "sniper"

1 * Waystalker @ 110.0 Pts
2ndWeapon
Bow of Loren [20.0]
A to działa? W sensie ten 2ndWeapon doda atak do BoL'a?
Tak w ogołe to Waystalker ma wbudowany 2ndWeapon
PiotrB pisze:A jak działa hoda z jakimś "strzałkami" na bsb?
nie działa, bo z tego co pamiętam to w opisie jest, że wykonujemy atak strzelecki 3d6 S4 ap "zamiast" strzału z Asrai Longbow. Stąd strzałki nie działają. Nie ma też nigdzie zaznaczone, że ataki HoDy są magiczne.
Pytanie czy sztandar z płonącymi, lub zaklęcie np. mieczyk z metalu będą z nią działć? Pamiętam że ze starą chyba działało

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Me_gusta pisze:A to działa? W sensie ten 2ndWeapon doda atak do BoL'a?
1001 procent że nie - ta kmina jest bez sensu :) Co nie zmienia faktu że waystalkerzy nawet na hard cowerze trafiają na +4 z multiplem i snajperem a na +3 bez sejva... jak dla mnie to jest najsilniejsza broń w tej armii...
Obrazek

Awatar użytkownika
Jarlaxle
Kretozord

Post autor: Jarlaxle »

Taka trójka snajperów ależ to będzie bat na inne elfy, choć nikt nie powinien się czuć bezpieczny.
Trójka sniperów zostanie zapewne przycięta w pierwszej kolejności :P

U DE jest dobra kontra na WE. Bohater z cloakiem co daje warda 3+ na strzelanie i magie na DSie +2xhandbow. Dzięki DSowi można podjechać na 18 cali i strzelić 4x na 12 bez kary za ruch(handbowy mają quit to fire) i walić multiplem na bliskim na 2/3+, bo bohaterowie mają po 6 BSa :P idealnie do kasowania waye'ów i innego zła.

Awatar użytkownika
Milutki
Mudżahedin

Post autor: Milutki »

Powiem szczerze, że wolę maga z deathem z book of ashur, który w lesie ma +6 do casta, niż inwestować 300 punktów w trzech mośków, którzy przy dobrych wiatrach co najwyżej zestrzelą wrogiego maga i zginą. Dobrze jak w ogóle im się zestrzelić tego maga bo od wrogich łuczników, dział i innych spłyną w ekspresowym tempie.
Obrazek

Awatar użytkownika
Me_gusta
Chuck Norris

Post autor: Me_gusta »

PiotrB pisze:1001 procent że nie - ta kmina jest bez sensu Co nie zmienia faktu że waystalkerzy nawet na hard cowerze trafiają na +4 z multiplem i snajperem a na +3 bez sejva... jak dla mnie to jest najsilniejsza broń w tej armii...
to nadal tylko S3 wiec dupy nie urywa. Moim zdanie najsilniejsi sa WR. Tym bardziej że wychodzi na to że z jelonka są 2 ataki
Jarlaxle pisze:U DE jest dobra kontra na WE. Bohater z cloakiem co daje warda 3+ na strzelanie i magie na DSie +2xhandbow. Dzięki DSowi można podjechać na 18 cali i strzelić 4x na 12 bez kary za ruch(handbowy mają quit to fire) i walić multiplem na bliskim na 2/3+, bo bohaterowie mają po 6 BSa idealnie do kasowania waye'ów i innego zła.
cieszymy się, że ktoś obmyśla kontry na WE. Nawet nie wiesz jak się ciesymy :D

PSz
Falubaz

Post autor: PSz »

oni mogą normalnie dołączać się do oddziałów (snajperzy)?

Awatar użytkownika
Luc
Kretozord

Post autor: Luc »

PSz pisze:oni mogą normalnie dołączać się do oddziałów (snajperzy)?
Oczywiście, to normalni bohatorowie, nic im nie zabrania :)
Zwyciężaj bez przechwalania się, przegrywaj bez biadolenia, a inni wkrótce zaczną cię szanować - Napoleon Hill
kudłaty pisze:80+ siekier dwuręcznych to odkryta opcja ofensywna.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

ale wiadomo pierwsze reakcje są, że book słaby itd , ale uwierz mi ...... Book jest idealny
Nie zgodzę się.
Mnie się nie podoba, z tych samych przyczyn, co book DE. Jednostki są bardzo słabo wycenione w ramach kodeksu. Jest za dużo rzeczy oczywiście słabych i oczywiście dobrych. Nie rozumiem, po co aż tak dokopano forest spiritom, nie wiem, po co aż tak dopakowali łuki (tzn. łuki mogą być bronią na wszystko). Zamiast kombinować, jakie jednostki wybrać, to przede wszystkim rozkminia się, jakie strzały i gdzie dać (a z waywatcherami jest to samo, co z warlockami - bierzemy tyle, ile się dopuszczą na euro). Nie ma również dobrych bohaterów do combatu.
Nie twierdzę, że book jest słaby, bo nie jest - żałuję, że jest tak mocno ograniczony w porównaniu do poprzedniego. Z elfickich booków wyszedł im, moim zdaniem, jedynie book HE. Są rzeczy lepsze i gorsze, ale nie ma totalnego g...
albo flemingi ze sztandaru i mniejszy koszt.
Flaming ze sztandaru raczej nie zastąpi strzałek. Płonące ataki przydają się głównie na złe armie, więc +1 to wound również będzie bardzo przydatny.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Luc
Kretozord

Post autor: Luc »

@Jankielu wszystko zależy od punktu siedzenia ;)

Dla mnie book wydaje się idealnie wyważonym, forest spirit 5+ Ward ?
Wyobrażasz sobie takich "Glass Cannon Wildów z S5 A3 ASF, rerollem "1" w lesie z Wardem 5+ ?" Dla mnie to byłoby przegięcie, uwierz mi, jest naprawdę sporo fajnych motywów do złożenia, grywalnych i mocnych...book został przemyślany - taki sam płacz był z DF a po czasie krasie są naprawdę fajną armią do pogrania :)
WE mają jeszcze lepiej od DF bo mają magię, która daje im takiego kopa, że hej!

Wiadomo, mogłoby być więcej fajerwerków WIDOCZNYCH na pierwszy rzut oka, ale prawda jest taka, że WOOD ELFY nie są samograjem i tutaj naprawdę trzeba się nagimnastykować aby fajnie pograć/wygrać i za to tę armię cenię...jak ktoś chce łatwo i bez stresu wygrywać niech szuka innych figurek ;)

Book jest naprawdę świetny, trzeba sporo pomyśleć zanim się coś fajnego i grywalnego złoży i TO MI SIĘ PODOBA WŁAŚNIE u WE, że nie ma samograjów tylko czysta kombinatoryka :)
Zwyciężaj bez przechwalania się, przegrywaj bez biadolenia, a inni wkrótce zaczną cię szanować - Napoleon Hill
kudłaty pisze:80+ siekier dwuręcznych to odkryta opcja ofensywna.

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Jankiel pisze: Nie twierdzę, że book jest słaby, bo nie jest - żałuję, że jest tak mocno ograniczony w porównaniu do poprzedniego. Z elfickich booków wyszedł im, moim zdaniem, jedynie book HE. Są rzeczy lepsze i gorsze, ale nie ma totalnego g...
albo flemingi ze sztandaru i mniejszy koszt.
Flaming ze sztandaru raczej nie zastąpi strzałek. Płonące ataki przydają się głównie na złe armie, więc +1 to wound również będzie bardzo przydatny.
Generalnie prawda - ale klimat jest zachowany czego nie można powiedzieć o DE. Natomiast HE mają najbrzydszego graficznie booka i wygląda jak niedopracowany - mnie to bardzo przeszkadza....
Tak czy inaczej nowe WE w rękach dobrego gracza to będzie masakra...kto czy nie większa masakra niż DE obecnie ...
Obrazek

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

że WOOD ELFY nie są samograjem i tutaj naprawdę trzeba się nagimnastykować aby fajnie pograć/wygrać i za to tę armię cenię...
obawiam sie, ze nowe we to wlasnie jest samograj.

@Jankiel. W sumie mozliwe ze masz racje. Ale obawiam sie,z e wroci ograniczenie max. 3 gg, ci sprawi, ze lepiej bedzie miec wiecej modeli w jednym oddziale. To czy lepiej miec+1 to wound na zle armie czy wiecjlucznikow wyjdzie w praniu po prostu.

Zablokowany