kilka pytań początkującego 2
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: kilka pytań początkującego 2
no dokładnie o to mi chodziło myśli miałem gdzie indziej chyba pisząc posta
"For a sharp second, Selenia froze, and Crovax's blade found home. As the Angel shattered like glass, Crovax felt his mind collapse - the curse had been fulfilled"
- The tale of Crovax the Cursed
- The tale of Crovax the Cursed
Czy czary typu Buff (brzytwa itd) są traktowane do ataków jako magiczne ?
Zwyciężaj bez przechwalania się, przegrywaj bez biadolenia, a inni wkrótce zaczną cię szanować - Napoleon Hill
kudłaty pisze:80+ siekier dwuręcznych to odkryta opcja ofensywna.
- krystian1wielki
- Niszczyciel Światów
zależy od czaru
Jak w opisie masz że tak to tak, jak nie masz to nie są
Jak w opisie masz że tak to tak, jak nie masz to nie są
..................
... ...
... ...
... ...
... ...
- monki/stormy
- fura/dzwonek
- klocek piechoty
Ilu może bić po ?
... ...
... ...
... ...
... ...
- monki/stormy
- fura/dzwonek
- klocek piechoty
Ilu może bić po ?
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.
No właśnie nie jest to takie oczywiste. Z tego co zrozumiałem, Lidder mówił że nie można bić w furę wogóle.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
Chyba, że Lidder się tak wyraził. A czy można bić w tego kto na niej siedzi? W jaki sposób można zniszczyć to w CC? Przecież po coś ten dzwonek ma ten swój toughness.
I teraz moje pytanie: jak rzucam, dajmy na to jakąś snajperkę na dzwonek, to czy mogę wcelować dokładnie w dzwonek i używać statystyk dzwonka, czy sera, który na nim jedzie? Bo na przykład testy inicjatywy składają takie rzeczy automatycznie. I jeszcze jedno: jak się rzuca Flames of Phoenix na dzwonek, to kto obrywa? Ser, dzwonek, czy jedno i drugie? Pytam się, bo ekspertem od tego modelu nie jestem.
I teraz moje pytanie: jak rzucam, dajmy na to jakąś snajperkę na dzwonek, to czy mogę wcelować dokładnie w dzwonek i używać statystyk dzwonka, czy sera, który na nim jedzie? Bo na przykład testy inicjatywy składają takie rzeczy automatycznie. I jeszcze jedno: jak się rzuca Flames of Phoenix na dzwonek, to kto obrywa? Ser, dzwonek, czy jedno i drugie? Pytam się, bo ekspertem od tego modelu nie jestem.
Tu masz, co Kudłaty napisał:
kudłaty pisze:Kod: Zaznacz cały
Testy charakterystyk: kto na czym zdaje Jeśli test charakterystyki (lub podobny efekt) ma zdać oddział jako całość (jeden rzut dla całości, np. siły), zdajemy go na najwyższej wartości tej charakterystyki w oddziale Jeśli test charakterystyk muszą zdać pojedyncze modele w oddziale (np. dwellers below), każdy model testuje na własnej charakterystyce. Jeśli test charakterystyk musi wykonać cały model (np. - znów - dwellers below), testujemy na najwyższej wartości tej charakterystyki na modelu. Jeśli test charakterystyk musi wykonać część modelu lub wszystkie jego częsci (np. pit of shades, fate of bjuna), każda część modelu testuje na własnej charakterystyce.
Moge sie jednak mylic. furmana jest w pierwszym szeregu, ale nie wiem czy mozna traktowac jej tylna czesc jako modele na potrzeby tego rodzaju ataków. jak ktos ma fajny cytat to niech sie podzieli ja rb nie mam przy sobieAndrzej pisze:No właśnie nie jest to takie oczywiste. Z tego co zrozumiałem, Lidder mówił że nie można bić w furę wogóle.
- The WariaX
- Falubaz
Rb strona 49 -> Niekompletne szeregi + ostatni rysunek na dole.
Dla mnie to pasuje do sytuacji z furą, więc można ją bić imho.
Dla mnie to pasuje do sytuacji z furą, więc można ją bić imho.
Zapraszam do mojej galerii :
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=10&t=35475
Maluję na zamówienie:
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 13#p990613
Właśnie wyobraziłem sobie dzwonek uskakujący przed pitką .Goglem pisze:A i dzwonek nie składa się automatycznie z testów inicjatywy... dla twojej informacji
W RB wirtualny kontakt został uzasadniony tym, że w prawdziwej bitwie żołnierze nie zatrzymaliby się, tylko dążyli do kontaktu z przeciwnikiem. To, że dzwonek jest jednym modelem nie ma tu nic do rzeczy, jednostka wirtualnie styka się z nim, więc może walczyć, później można dostawić modele normalnie, tak jak to opisano w podręczniku.Lidder pisze:Moge sie jednak mylic. furmana jest w pierwszym szeregu, ale nie wiem czy mozna traktowac jej tylna czesc jako modele na potrzeby tego rodzaju ataków. jak ktos ma fajny cytat to niech sie podzieli ja rb nie mam przy sobieAndrzej pisze:No właśnie nie jest to takie oczywiste. Z tego co zrozumiałem, Lidder mówił że nie można bić w furę wogóle.
No właśnie. Poza tym gdyby było inaczej, to nie opłacało by się szarżować w bok oddziału z furą, co byłoby absusrdem
A jak już przy furze jesteśmy. Można furę/dzwon ustawić w taki sposób:
- monki/stormy
- fura/dzwonek
A jak już przy furze jesteśmy. Można furę/dzwon ustawić w taki sposób:
- monki/stormy
- fura/dzwonek
@Klafuti
tak, ale mowa tam o modelach w niekompletnych rankach. oczywiście dzwonek "robi" za modele w tylnych szeregach tak jakby to byly szczurki, ale tylko na potrzeby liczenia szeregow(RB p. 98). nie wiem co z modelami, ktore nie maja wielokrotnosci podstawki odzialu do ktorego wchodza. np taki ork na boku goblinow bedzie uderzany czy nie. nie ma go w tylnym szeregu, ale wystaje. wprowadzac wlasne zasady do tego i domyslac sie co autor mial na mysli czy isc isc wg RB i tez sie domyslac co tam jest zapisane?
tak, ale mowa tam o modelach w niekompletnych rankach. oczywiście dzwonek "robi" za modele w tylnych szeregach tak jakby to byly szczurki, ale tylko na potrzeby liczenia szeregow(RB p. 98). nie wiem co z modelami, ktore nie maja wielokrotnosci podstawki odzialu do ktorego wchodza. np taki ork na boku goblinow bedzie uderzany czy nie. nie ma go w tylnym szeregu, ale wystaje. wprowadzac wlasne zasady do tego i domyslac sie co autor mial na mysli czy isc isc wg RB i tez sie domyslac co tam jest zapisane?
- Infernal Puppet
- Masakrator
Jeden szereg to więcej niż zero, prawda ? Więc tak.
Ach te uroki bycia ciągle głodnym .Mad Mike pisze:To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezarakwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.