kilka pytań początkującego 2

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
crovaxus
Kretozord
Kontakt:

Re: kilka pytań początkującego 2

Post autor: crovaxus »

no dokładnie o to mi chodziło :P myśli miałem gdzie indziej chyba pisząc posta :P
"For a sharp second, Selenia froze, and Crovax's blade found home. As the Angel shattered like glass, Crovax felt his mind collapse - the curse had been fulfilled"
- The tale of Crovax the Cursed

Awatar użytkownika
Luc
Kretozord

Post autor: Luc »

Czy czary typu Buff (brzytwa itd) są traktowane do ataków jako magiczne ?
Zwyciężaj bez przechwalania się, przegrywaj bez biadolenia, a inni wkrótce zaczną cię szanować - Napoleon Hill
kudłaty pisze:80+ siekier dwuręcznych to odkryta opcja ofensywna.

Awatar użytkownika
krystian1wielki
Niszczyciel Światów

Post autor: krystian1wielki »

zależy od czaru
Jak w opisie masz że tak to tak, jak nie masz to nie są

Awatar użytkownika
Durin
Niszczyciel Światów

Post autor: Durin »

Chyba tylko flaming sword daje magiczne ataki
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kudłaty »

Jeszcze ten z metalu, co nie zmienia faktu że zasada jest taka że o ile nie ma napisane wprost to nie są.

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

.................. :twisted: :twisted: :twisted:
:) :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :) :twisted: :twisted: :twisted:
... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ... :twisted: :twisted: :twisted:

:) - monki/stormy
:mrgreen: - fura/dzwonek
:twisted: - klocek piechoty

Ilu :twisted: może bić po :mrgreen: ?
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Klafuti »

Dwunastu. Jak są takie luki w szeregach, walki rozgrywa się tak, jakby ich nie było. Czterej mogą bić po narożniku (dwóch bezpośrednio i dwóch wspierających), cała reszta ma to coś przed sobą.
Obrazek
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia."
~Warren E. Buffett

Andrzej
Pan Spamu

No właśnie nie jest to takie oczywiste. Z tego co zrozumiałem, Lidder mówił że nie można bić w furę wogóle.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Chyba, że Lidder się tak wyraził. A czy można bić w tego kto na niej siedzi? W jaki sposób można zniszczyć to w CC? Przecież po coś ten dzwonek ma ten swój toughness.
I teraz moje pytanie: jak rzucam, dajmy na to jakąś snajperkę na dzwonek, to czy mogę wcelować dokładnie w dzwonek i używać statystyk dzwonka, czy sera, który na nim jedzie? Bo na przykład testy inicjatywy składają takie rzeczy automatycznie. I jeszcze jedno: jak się rzuca Flames of Phoenix na dzwonek, to kto obrywa? Ser, dzwonek, czy jedno i drugie? Pytam się, bo ekspertem od tego modelu nie jestem.
Obrazek
~Warren E. Buffett

Andrzej
Pan Spamu

Tu masz, co Kudłaty napisał:
kudłaty pisze:

Kod: Zaznacz cały

Testy charakterystyk: kto na czym zdaje
 Jeśli test charakterystyki (lub podobny efekt) ma zdać oddział jako całość (jeden rzut dla całości, np. siły), zdajemy go na najwyższej wartości tej charakterystyki w oddziale
 Jeśli test charakterystyk muszą zdać pojedyncze modele w oddziale (np. dwellers below), każdy model testuje na własnej charakterystyce.
 Jeśli test charakterystyk musi wykonać cały model (np. - znów - dwellers below), testujemy na najwyższej wartości tej charakterystyki na modelu.
 Jeśli test charakterystyk musi wykonać część modelu lub wszystkie jego częsci (np. pit of shades, fate of bjuna), każda część modelu testuje na własnej charakterystyce.

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Jeżeli dobrze rozumiem, to wynika z tego, że obaj testują oddzielnie. Dzięki, właśnie to mi było potrzebne.
Obrazek
~Warren E. Buffett

Awatar użytkownika
Goglem
Wodzirej

Post autor: Goglem »

A i dzwonek nie składa się automatycznie z testów inicjatywy... dla twojej informacji

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

Andrzej pisze:No właśnie nie jest to takie oczywiste. Z tego co zrozumiałem, Lidder mówił że nie można bić w furę wogóle.
Moge sie jednak mylic. furmana jest w pierwszym szeregu, ale nie wiem czy mozna traktowac jej tylna czesc jako modele na potrzeby tego rodzaju ataków. jak ktos ma fajny cytat to niech sie podzieli ja rb nie mam przy sobie :)

Awatar użytkownika
The WariaX
Falubaz

Post autor: The WariaX »

Rb strona 49 -> Niekompletne szeregi + ostatni rysunek na dole.
Dla mnie to pasuje do sytuacji z furą, więc można ją bić imho.

Awatar użytkownika
Urban
Falubaz

Post autor: Urban »

A ile testów będzie w takim przypadku czy furze? 5 modeli się testuje od dołu patrząc czy żaden?

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Goglem pisze:A i dzwonek nie składa się automatycznie z testów inicjatywy... dla twojej informacji
Właśnie wyobraziłem sobie dzwonek uskakujący przed pitką :lol2: .
Lidder pisze:
Andrzej pisze:No właśnie nie jest to takie oczywiste. Z tego co zrozumiałem, Lidder mówił że nie można bić w furę wogóle.
Moge sie jednak mylic. furmana jest w pierwszym szeregu, ale nie wiem czy mozna traktowac jej tylna czesc jako modele na potrzeby tego rodzaju ataków. jak ktos ma fajny cytat to niech sie podzieli ja rb nie mam przy sobie :)
W RB wirtualny kontakt został uzasadniony tym, że w prawdziwej bitwie żołnierze nie zatrzymaliby się, tylko dążyli do kontaktu z przeciwnikiem. To, że dzwonek jest jednym modelem nie ma tu nic do rzeczy, jednostka wirtualnie styka się z nim, więc może walczyć, później można dostawić modele normalnie, tak jak to opisano w podręczniku.
Obrazek
~Warren E. Buffett

Andrzej
Pan Spamu

No właśnie. Poza tym gdyby było inaczej, to nie opłacało by się szarżować w bok oddziału z furą, co byłoby absusrdem :)

A jak już przy furze jesteśmy. Można furę/dzwon ustawić w taki sposób:

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
:) :) :)

:) - monki/stormy
:mrgreen: - fura/dzwonek

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

@Klafuti

tak, ale mowa tam o modelach w niekompletnych rankach. oczywiście dzwonek "robi" za modele w tylnych szeregach tak jakby to byly szczurki, ale tylko na potrzeby liczenia szeregow(RB p. 98). nie wiem co z modelami, ktore nie maja wielokrotnosci podstawki odzialu do ktorego wchodza. np taki ork na boku goblinow bedzie uderzany czy nie. nie ma go w tylnym szeregu, ale wystaje. wprowadzac wlasne zasady do tego i domyslac sie co autor mial na mysli czy isc isc wg RB i tez sie domyslac co tam jest zapisane? :)

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

Czy 5 modeli piechoty które przeżyło atak dajmy na to smoka zdaje breka na stubbornie?
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

Post autor: Infernal Puppet »

Jeden szereg to więcej niż zero, prawda :P ? Więc tak.
Mad Mike pisze:
kwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezara
Ach te uroki bycia ciągle głodnym ;) .

Zablokowany