Fakt. Przepraszam. Zrozumiałem "horda" jako duża ilość hammererów, a nie formacja. Kocham 8 ed.Quaki pisze:I właśnie dlatego można ich bez ryzyka utraty steadfasta wystawić w hordzie! I właśnie o tym pisałem... Kłania się czytanie ze zrozumieniemKubcio pisze:
O to, że Hammererzy mają stubborna z bazy i nie jest im potrzebny żaden steadfast
Pytania krótkobrodego - zasady
Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer
Re: Pytania krótkobrodego - zasady

- Slayer Zabójców
- Masakrator
Nie chciałem tworzyć nowego tematu, więc zapytam się tutaj.
Chodzi o Master rune of balance, odejmuje ona 1 PD z puli mocy przeciwnika i dodaje 1 DD do mojej puli rozproszenia, a jeżeli gramy z kolegami 3vs3 to odejmuje każdemu przeciwnikowi po 1 PD i dodaje mi 1 DD za każdy odebrany, czy działa tylko na 1 osobę? Jeżeli na 1 to wybieram sobie komu, czy rzut kostką zadecyduje?
Druga sprawa to Zabójcy gigantów, są oni czempionami, lecz można ustawiać ich w 1 linii, słyszałem o jakimś myku, że ustawia się Gigantów z przodu i zostawia 1 Trolla. Na czym dokładnie ten myk polega?
Trzecia sprawa nie dotyczy zasad, ale zapytam się już tutaj jeżeli pozwolicie
Co sądzicie o Thundererach i Quarrellerach? Sam dotychczas wystawiałem kuszników głównie ze względu na 30 cali zasięgu, koszt (Quarr 11pkt, Thund 14) i możliwość wyboru GW. Z chęcią wystawiłbym oddział Thundów, lecz nie wiem czy to ma sens.
Z góry dziękuje za pomoc.
Chodzi o Master rune of balance, odejmuje ona 1 PD z puli mocy przeciwnika i dodaje 1 DD do mojej puli rozproszenia, a jeżeli gramy z kolegami 3vs3 to odejmuje każdemu przeciwnikowi po 1 PD i dodaje mi 1 DD za każdy odebrany, czy działa tylko na 1 osobę? Jeżeli na 1 to wybieram sobie komu, czy rzut kostką zadecyduje?
Druga sprawa to Zabójcy gigantów, są oni czempionami, lecz można ustawiać ich w 1 linii, słyszałem o jakimś myku, że ustawia się Gigantów z przodu i zostawia 1 Trolla. Na czym dokładnie ten myk polega?
Trzecia sprawa nie dotyczy zasad, ale zapytam się już tutaj jeżeli pozwolicie
Co sądzicie o Thundererach i Quarrellerach? Sam dotychczas wystawiałem kuszników głównie ze względu na 30 cali zasięgu, koszt (Quarr 11pkt, Thund 14) i możliwość wyboru GW. Z chęcią wystawiłbym oddział Thundów, lecz nie wiem czy to ma sens.
Z góry dziękuje za pomoc.

- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
jeżeli macie wspólne pule (tak się gra turniejowe parówki) to zabiera po prostu z puli.Slayer Zabójców pisze:Chodzi o Master rune of balance, odejmuje ona 1 PD z puli mocy przeciwnika i dodaje 1 DD do mojej puli rozproszenia, a jeżeli gramy z kolegami 3vs3 to odejmuje każdemu przeciwnikowi po 1 PD i dodaje mi 1 DD za każdy odebrany, czy działa tylko na 1 osobę? Jeżeli na 1 to wybieram sobie komu, czy rzut kostką zadecyduje?
Wy grając 3vs3 jak rozumiem macie każdy oddzielne pule? jeśli tak to powinniście ustalić takie rzeczy między sobą bo nie jest to nigdzie opisane w zasadach.
IMHO zabierasz w takim wypadku jednemu wybranemu przeciwnikowi.
chyba chodzi ci o sytuacje gdy ustawia się na początku kreski ZG, a za nim zwyklaków. przeciwnik walczący od frontu atakuje tylko ZG a rany mu zadane nie przenoszą się na resztę oddziału, więc na jedną ture zatrzymujesz klocek przeciwnika by wbić się w kolejnych czymś w bok.Slayer Zabójców pisze:Druga sprawa to Zabójcy gigantów, są oni czempionami, lecz można ustawiać ich w 1 linii, słyszałem o jakimś myku, że ustawia się Gigantów z przodu i zostawia 1 Trolla. Na czym dokładnie ten myk polega?
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..
- Slayer Zabójców
- Masakrator
Dzięki za odpowiedź, lecz z tymi Gigantami to nie do końca o to chodziło.
Czytałem kiedyś na forum, jak ktoś wystawiał na przodzie 4 gigantów i 1 trolla, przeciwnicy zabijali trolli z tylu, a 4 gigantów oddawało im swoje ataki(opponentom ofc.). Nie rozumiem na jakiej zasadzie to działa : (
Czytałem kiedyś na forum, jak ktoś wystawiał na przodzie 4 gigantów i 1 trolla, przeciwnicy zabijali trolli z tylu, a 4 gigantów oddawało im swoje ataki(opponentom ofc.). Nie rozumiem na jakiej zasadzie to działa : (

chyba chodzi o to że giganci stali w 1 szeregu a poległych ściąga się"z tyłu" więc w pierwszym rzędzie nadal stoją giganciSlayer Zabójców pisze:Dzięki za odpowiedź, lecz z tymi Gigantami to nie do końca o to chodziło.
edit:
chyba Graz takie coś opisywał
Moje morskie krasie z Barak Varr teraz także na blogu www.BarakVarr.pl
- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.
- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
teraz ja nie rozumiem, jeśli przeciwnik uderza w ZG to nie ściąga się ZT tylko ZG właśnieSmh pisze:chyba chodzi o to że giganci stali w 1 szeregu a poległych ściąga się"z tyłu" więc w pierwszym rzędzie nadal stoją giganci
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..
W tym przypadku przeciwnik atakował tylko zwykłych zabójców.Smh pisze:Czytałem kiedyś na forum, jak ktoś wystawiał na przodzie 4 gigantów i 1 trolla, przeciwnicy zabijali trolli z tylu, a 4 gigantów oddawało im swoje ataki(opponentom ofc.). Nie rozumiem na jakiej zasadzie to działa : (
Bardziej rezolutny gracz rozdzielał swoje ataki i atakował zabójców gigantów
dokładnie tak jak opisał to Kolega wyżej że giną zabójcy gigantów
Moim zdaniem Giant Slayer jest oddziałowym czempionem, nawet jeśli jest ich paru. Więc jeśli przeciwnik nie powie, że ataki kieruje właśnie w nich to zdejmuje się resztę oddziału, bo wg zasad czempion schodzi ostatni...
"Jeździec patrzy na nią. Ciri widzi błysk oczu w szparze wielkiego hełmu, ozdobionego skrzydłami drapieżnego ptaka. Widzi odblask pożaru na szerokiej klindze miecza trzymanego w nisko opuszczonej dłoni."
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
chyba że są ustawieni w kreskę tak że przeciwnik styka się tylko z ZG. wtedy nie ma co deklarować ataków, wszystkie idą w ZG i to ich się ściąga.cahir pisze:Więc jeśli przeciwnik nie powie, że ataki kieruje właśnie w nich to zdejmuje się resztę oddziału, bo wg zasad czempion schodzi ostatni...
Albo kiedy w pierwszym szeregu stoją sami Giant Slayerzy.Arbiter Elegancji pisze:chyba że są ustawieni w kreskę tak że przeciwnik styka się tylko z ZG. wtedy nie ma co deklarować ataków, wszystkie idą w ZG i to ich się ściąga.cahir pisze:Więc jeśli przeciwnik nie powie, że ataki kieruje właśnie w nich to zdejmuje się resztę oddziału, bo wg zasad czempion schodzi ostatni...

Tak, i wtedy taka kreska złożona z 3 Giant Slayerów i 2 Troll Slayerów mozę zrobić myk: Challenge! Ohohoho, zdjęło mi jednego Slayera. Następna tura: Challenge! i tak można się bawić. A Gwardia czy DE sobie stoją...
"Jeździec patrzy na nią. Ciri widzi błysk oczu w szparze wielkiego hełmu, ozdobionego skrzydłami drapieżnego ptaka. Widzi odblask pożaru na szerokiej klindze miecza trzymanego w nisko opuszczonej dłoni."
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
pięknie to wygląda w teorii 
No w sumie ;] trzeba wziąć pod uwagę, że Slayerzy nie zostaną skanapkowani ani wystrzelani zanim dojdą tam gdzie chcemy...
- gerald_tarrant
- Masakrator
skanapkowani może i nie zostaną, jak się względnie rozważnie zagra, ale wystrzelani na 100% :p
Może też nie, jak się ich odpowiednio skitra, zresztą można obok nich dać Hamków z Grugni na sztandarze... zawsze coś. Muszę spróbować Slayerów, ale jak wyjdą ci z AoW 
nie. jak pierwszy szereg sklada sie z samych GS to deklarujesz ataki. jesli bije sie na slepo (tak jak po oddziale) to sciagnie sie 2 - max 3 GS (zakladam, ze w szeregu jest 5). nadwyzka ran z championa nie przechodzi na oddzial/hero/innych championow.Kubcio pisze:Albo kiedy w pierwszym szeregu stoją sami Giant Slayerzy.Arbiter Elegancji pisze:chyba że są ustawieni w kreskę tak że przeciwnik styka się tylko z ZG. wtedy nie ma co deklarować ataków, wszystkie idą w ZG i to ich się ściąga.cahir pisze:Więc jeśli przeciwnik nie powie, że ataki kieruje właśnie w nich to zdejmuje się resztę oddziału, bo wg zasad czempion schodzi ostatni...
DragoMir pisze:Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie
- Slayer Zabójców
- Masakrator
Dziękuje za wypowiedzi, myślę, że teraz będę wystawiać chociaż 10-tkę slayerów 
A co do tych Thundererów i Quarrelerów, jakie jest wasze zdanie?
A co do tych Thundererów i Quarrelerów, jakie jest wasze zdanie?

- Rakso_The_Slayer
- Postownik Niepospolity
- Kontakt:
A jak nie zadeklarujesz ataków to bijesz w powietrzeMorsereg pisze:nie. jak pierwszy szereg sklada sie z samych GS to deklarujesz ataki. jesli bije sie na slepo (tak jak po oddziale) to sciagnie sie 2 - max 3 GS (zakladam, ze w szeregu jest 5). nadwyzka ran z championa nie przechodzi na oddzial/hero/innych championow.Kubcio pisze:
Albo kiedy w pierwszym szeregu stoją sami Giant Slayerzy.
Giant Slayer nie jest oddziałowym czempionem, w oddziale, w którym są zarówno troll jak i giant slayerzy rany są rozdzielane tak jak w herdzie z gorami i ungorami.

Nie wiem jak jest w herdzie, ale GS to zwykli czempioni (chyba, że jakaś errata to zmieniła)...Kubcio pisze:Morsereg pisze:Kubcio pisze: [...]
Giant Slayer nie jest oddziałowym czempionem, w oddziale, w którym są zarówno troll jak i giant slayerzy rany są rozdzielane tak jak w herdzie z gorami i ungorami.