kilka pytań o Chaos Dwarfy
Moderator: esgaroth
Re: kilka pytań o Chaos Dwarfy
na wagę kupowałem gobliny ze skullpasa xD a green stuff na cale chyba 36. Ale to tylko się wydaje że to tak strasznie dużo roboty zrobić konwersje CHD na przyzwoitym poziomie z instrukcją obsługi i kilkoma prostymi sztuczkami to naprawdę nie jest wiele roboty. A skoro takiemu beztalenciu jak mi się to udało to każdemu się uda. A ile przyjemności potem na nie patrzeć.
- rudobrody79
- Falubaz
termi pisze:na wagę kupowałem gobliny ze skullpasa xD a green stuff na cale chyba 36. Ale to tylko się wydaje że to tak strasznie dużo roboty zrobić konwersje CHD na przyzwoitym poziomie z instrukcją obsługi i kilkoma prostymi sztuczkami to naprawdę nie jest wiele roboty. A skoro takiemu beztalenciu jak mi się to udało to każdemu się uda. A ile przyjemności potem na nie patrzeć.
to wrzuc do galerii swoje prace, chętnie spojrzę i podpatrzę co nieco, żebym sam mógł zrobic conieco

są na 21 stronie galeriirudobrody79 pisze:
to wrzuc do galerii swoje prace, chętnie spojrzę i podpatrzę co nieco, żebym sam mógł zrobic conieco![]()
![]()
http://img24.imageshack.us/img24/3227/obsidiano.jpg
http://img193.imageshack.us/img193/397/ ... atorzy.jpg
Z kumplami w kanciapie, tak, "na legalu" na turniejach nie.Mysza_on pisze:Dzięki , czyli jeśli bym posiadał ten podręcznik to mógłbym śmiało grać na jego zasadach na legalu ??
To przecież 5th ed. , kompletnie inne zasady, punkty i "silnik" rozgrywki...

Ja tam nie chcę Cię do niczego zniechęcać, ale CHD'ki nie są armią zbytnio "newbie friendly". Ktoś już na pewno wspomniał o stylu zbierania tejże armii... Albo polujesz przez okrągły rok na oryginały, szukając ich na ebayu, lub konwertujesz i tak naprawdę nigdy nie jesteś w 100% zadowolony z efektu końcowego, albo kupujesz po zatrważających cenach od Forge Worldu. Oczywiście, jeżeli wszystko to, plus niemożność grania, jak to określiłeś, "full legal" Cię nie odstrasza, to jest to armia właśnie dla ciebie 

oj tam wszystkie te cierpienia wynagradza mi mina skavena jak się dowiaduje że ma zemną paring xd
Pudełko greenstafu na konwersje 36.99
Model DreadQuaka z Forg Worda 300 złoty
Chaos Dwarfs WarWagon z ebaja 1990$
Anihilacja 40 stormverminów z Serem na dzwonie, bsb i 2 alektrykami w pierwszej turze bezcenne.
Pudełko greenstafu na konwersje 36.99
Model DreadQuaka z Forg Worda 300 złoty
Chaos Dwarfs WarWagon z ebaja 1990$
Anihilacja 40 stormverminów z Serem na dzwonie, bsb i 2 alektrykami w pierwszej turze bezcenne.
2 razy anihilatorzy, Helena(która nie trafiła ale spanikowała slavy na 9 z przeżutem), dead roket i bsb z karabinem,,, sztormuwa oczywiście działała. Co prawda herosi i 6 stromwerminów przeżyło tą ture ser dostał ranę. ale w następnej turze szarża na klocek z moim generałem stand and shot rana na elektryku i 2 kolejnych do piachu ser ifka na skiterlapie zabił połowe storm werminów i zranił drugiego elektryka i wessał 6 kości. Combat czeleng generałem przyjął bsb black gem off narlg usuwam siebie i dzwon który notabene zadzwonił 13. I potym jak usnąłem mu herosów poddał się. A jeszcze w między czasie mój hobegoblin kamikadze wpakował 30 monków z furmanką w impasible. W mojej turze by dostał szarże bull centaur lorda klepacza na bok dzwona. maszyny zabiły by abomkę bo stormuwa już nie działała. a obsidiani bawili by się w kotka i myszke z monkami. Bo abomka mi blokowała na nich szarże
that's the way, I like it ! <tańczy makarene>termi pisze:2 razy anihilatorzy, Helena(która nie trafiła ale spanikowała slavy na 9 z przeżutem), dead roket i bsb z karabinem,,, sztormuwa oczywiście działała. Co prawda herosi i 6 stromwerminów przeżyło tą ture ser dostał ranę. ale w następnej turze szarża na klocek z moim generałem stand and shot rana na elektryku i 2 kolejnych do piachu ser ifka na skiterlapie zabił połowe storm werminów i zranił drugiego elektryka i wessał 6 kości. Combat czeleng generałem przyjął bsb black gem off narlg usuwam siebie i dzwon który notabene zadzwonił 13. I potym jak usnąłem mu herosów poddał się. A jeszcze w między czasie mój hobegoblin kamikadze wpakował 30 monków z furmanką w impasible. W mojej turze by dostał szarże bull centaur lorda klepacza na bok dzwona. maszyny zabiły by abomkę bo stormuwa już nie działała. a obsidiani bawili by się w kotka i myszke z monkami. Bo abomka mi blokowała na nich szarże

Jak w 8 edycji wygląda
1. Ile ataków ma Kollosus - 10 za każdego anihilatora ? Czy tracąc woundy traci się ataki w walce wręcz a może dopóki Kollosus nie padnie model jako Monster będzie miał zawsze 10 ataków ?
2. Czy obsługa DR, ES, Hellcaona wlicza sie do liczby woundów a jeśli tak to czy rozdziela sie kto oberwał w strzelaniu, w końcu nie jest to maszynka tylko WB ? A jak to wygląda w walce wręcz (bo tutaj zapewne bije obsługa i sama maszynka) ?
Nikt z Was obecnie nie gra CHD
?
1. Ile ataków ma Kollosus - 10 za każdego anihilatora ? Czy tracąc woundy traci się ataki w walce wręcz a może dopóki Kollosus nie padnie model jako Monster będzie miał zawsze 10 ataków ?
2. Czy obsługa DR, ES, Hellcaona wlicza sie do liczby woundów a jeśli tak to czy rozdziela sie kto oberwał w strzelaniu, w końcu nie jest to maszynka tylko WB ? A jak to wygląda w walce wręcz (bo tutaj zapewne bije obsługa i sama maszynka) ?
Nikt z Was obecnie nie gra CHD

garść pytań o indy chd
1 demon enginesy maja 2 wysokosci?
2 death rocket fires as cannon described in warhammer rulebook-rozumiem ze zdaje d6 woundow pod dziurka?
3 czy blunderbassy strzelaja po marszu? Zawsze robią stand and shoota na wprost?
4 czy demon engin'y strzelaja po ruchu?
5 Czy na bull centaury dziala KB i czy maja lookauta tylko od kawy?
6 Czy indy chd maja jakies zasady typu hate na gobliny itp?
p.s jest gdzieś zbiór wszystkich FAQ do nich? Bo tylko strzępy pytań znajduje
1 demon enginesy maja 2 wysokosci?
2 death rocket fires as cannon described in warhammer rulebook-rozumiem ze zdaje d6 woundow pod dziurka?
3 czy blunderbassy strzelaja po marszu? Zawsze robią stand and shoota na wprost?
4 czy demon engin'y strzelaja po ruchu?
5 Czy na bull centaury dziala KB i czy maja lookauta tylko od kawy?
6 Czy indy chd maja jakies zasady typu hate na gobliny itp?
p.s jest gdzieś zbiór wszystkich FAQ do nich? Bo tylko strzępy pytań znajduje

Klika ważnych pytań (Indy Book):
1. Może zadam i śmieszne pytanie ale ile zazwyczaj przed celem no z 3 szeregów strzela się z Deathrocket ?
Kiedyś ktoś pisał 6 cali a może warto ciut bliżej jakieś 5 cali ?
2. Czy Rampage test można przerzucić jeśli w zasięgu 12 cali jest BSB ?
3. Rabble i ich zasada "Where There'a Whip, There's Way" - czy taki oddział z czampionem wykonując dodatkowe D6 cali ruchu traktuje się jako marsz.... czyli nie można strzelać ?
1. Może zadam i śmieszne pytanie ale ile zazwyczaj przed celem no z 3 szeregów strzela się z Deathrocket ?
Kiedyś ktoś pisał 6 cali a może warto ciut bliżej jakieś 5 cali ?
2. Czy Rampage test można przerzucić jeśli w zasięgu 12 cali jest BSB ?
3. Rabble i ich zasada "Where There'a Whip, There's Way" - czy taki oddział z czampionem wykonując dodatkowe D6 cali ruchu traktuje się jako marsz.... czyli nie można strzelać ?
- gerald_tarrant
- Masakrator
--->Duke
1. Demon enginy są MB, mają rozmiar 2. Helcannon 3.
2. Bya o tym długa dyskusja kiedyś. W końcu ustalono, że nie mają multiplikacji, ponieważ mają zamiast templatki liniowej placek, i niby już zasady multiplikacji przy kresce nie przenoszą się na placek. Osobiście uważam, że powinna być multiplikacja pod całą templatką, ale zależy od przypadków zasędziowania. U nas w klubie ustaliliśmy właśnie multiplikację tylko pod dziurą.
3.Nie
4.Nie
5.BC są zwykłą jednostką typu Cavalary.
6.Mają tylko Unyelding [marsz jak dwarfy], Slave Lords [niewolnicy nie wzbudzają paniki w chd i chaos armoury jak woch]
Hate mogą mieć na zwykłe Dwarfy, jeśli wykupisz im odpowiedni banner.
---Raamiel
1.Ja strzelam zwykle 6, ewentualnie 7 cali przed.Chyba, że mam przeczucie, że wypadnie 10, wtedy strzelam na 10
2.Można, tak jak każdy test ld.
3.Nie możesz strzelać po marszu, a tej zasady możesz użyć tylko jeśli marszujesz.
1. Demon enginy są MB, mają rozmiar 2. Helcannon 3.
2. Bya o tym długa dyskusja kiedyś. W końcu ustalono, że nie mają multiplikacji, ponieważ mają zamiast templatki liniowej placek, i niby już zasady multiplikacji przy kresce nie przenoszą się na placek. Osobiście uważam, że powinna być multiplikacja pod całą templatką, ale zależy od przypadków zasędziowania. U nas w klubie ustaliliśmy właśnie multiplikację tylko pod dziurą.
3.Nie
4.Nie
5.BC są zwykłą jednostką typu Cavalary.
6.Mają tylko Unyelding [marsz jak dwarfy], Slave Lords [niewolnicy nie wzbudzają paniki w chd i chaos armoury jak woch]
Hate mogą mieć na zwykłe Dwarfy, jeśli wykupisz im odpowiedni banner.
---Raamiel
1.Ja strzelam zwykle 6, ewentualnie 7 cali przed.Chyba, że mam przeczucie, że wypadnie 10, wtedy strzelam na 10

2.Można, tak jak każdy test ld.
3.Nie możesz strzelać po marszu, a tej zasady możesz użyć tylko jeśli marszujesz.
W Indy booku pisze jasno ze nie ma multiplikacji pod "dziurka:"gerald_tarrant pisze:2. Bya o tym długa dyskusja kiedyś. W końcu ustalono, że nie mają multiplikacji, ponieważ mają zamiast templatki liniowej placek, i niby już zasady multiplikacji przy kresce nie przenoszą się na placek. Osobiście uważam, że powinna być multiplikacja pod całą templatką, ale zależy od przypadków zasędziowania. U nas w klubie ustaliliśmy właśnie multiplikację tylko pod dziurą.