9 age - Pytania ogolne
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
- Bearded Unclean 'Un
- Kretozord
Re: 9 age - Pytania ogolne
Tak to jest jak się "czyta booka", zamiast "readować booka"...
Przecież to jest paragraf 'Alligning Units', a kwestia maksymalizacji jest opisana w paragrafie kolejnym, który, choć może to byc mylące, ma tytuł 'Maximizing Contact', i nie ma tam ani słowa o maksymalizacji odcinka stycznego.
Na Make Wayu ostatnim pojawiła się ta wątpliwosc, ale na szczęscie została rozstrzygnięta prawidłowo.
Przecież to jest paragraf 'Alligning Units', a kwestia maksymalizacji jest opisana w paragrafie kolejnym, który, choć może to byc mylące, ma tytuł 'Maximizing Contact', i nie ma tam ani słowa o maksymalizacji odcinka stycznego.
Na Make Wayu ostatnim pojawiła się ta wątpliwosc, ale na szczęscie została rozstrzygnięta prawidłowo.
"Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki, panie, to nikomu tak nie podoba się. Wiec dlatego z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, zeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie tych naszych, prawda punktów, które stworzymy."
After the combat is resolved, several different situations may arise:
● If the assaulting unit(s)won, buttheDefenders didn't break,the assaulting unit(s) can choose to reform and be
nudged back 1” from the Building, or keep Assaulting the building, in which case both units will count as
Engaged and the Assault will go on in the next Close Combat Phase. If an Assaulting unit is Engaged to other
enemy units, it must choose to keep Assaulting the Building.
● If an assaulting unit won, and all its enemies broke from combat or were annihilated, an assaulting unit can
choose to enter the building (if able) or to be nudged back 1” and reform.Ifthiswas a Multiple Combat, it may
also pursue an enemy unit that broke and was notgarrisoning the Building.
● If the defender unit won, Assaulting Units must pass a Break Test as usual or Flee from the combat. The
garrisoning unit may not pursue. If the Break Testis passed, assaulting units can attemptto perform a Combat
Reform, using the usual rules for units on the losing side of a combat.
- Dancaarkiiel
- Falubaz
Pewnie standardowa procedura - ucieczka od atakującego czy coś takiego.
No pewnie tak. Ale raczej trzeba to uściślić.Dancaarkiiel pisze:Pewnie standardowa procedura - ucieczka od atakującego czy coś takiego.
Jeżus pisze:Trubas okazałeś się mieć większą choppę, więc masz swoją nagrodę:
Zawsze chciałem być w Nemezis
Jak mam wampira z dragon bloodline, to czy mogę przyjąć/rzucić challange innym charakterem jak na przykład barrow king? Czy muszę rzucić i przyjąć w 1 kolejności wampirem z dragon bloodline?
"The Vampire cannot refuse challanges and must issue one whenever it is possible, unless another character does it first"
"The Vampire cannot refuse challanges and must issue one whenever it is possible, unless another character does it first"
- Elvis is (un)dead
- Oszukista
Uważam, ze to próba interpretacji booka na swój "zdrowy rozsądek" jest błędem, w tej konkretniej sprawie, jeżeli na forum 9th age zostało to uściślone, to nie ma tematu, ale w każdym innym wypadku, do momentu wydania uściślenia pierwszeństwo ma literalne brzmienie podręcznika, a dopiero później stosujemy interpretacje "wydaje mi się, że to mieli na myśli".
Nie ma żadnych przeciwwskazań. Jedyne co jest ograniczone, to że Large Target nie może się nigdzie dołączyć (o ile nie jest War Platform) ani do niego nie można się dołączyć.
Pamiętaj tylko, że oddział z rydwanem nie może maszerować.
Pamiętaj tylko, że oddział z rydwanem nie może maszerować.
Złomowisko: https://goo.gl/photos/xRMRQZGkEgCpcHcx5
Dostałem odpowiedź na forum 9th age od jakiegoś chłopka z czerwoną belką pod obrazkiem więc chyba się zna. Mówi, że moge sobie przyjmować i rzucać kim chce, czyli po prostu musze mieć herosów w tym klocku.JarekK pisze:Jak mam wampira z dragon bloodline, to czy mogę przyjąć/rzucić challange innym charakterem jak na przykład barrow king? Czy muszę rzucić i przyjąć w 1 kolejności wampirem z dragon bloodline?
Dokładnie tak. Wcześniej było unless another blood dragon vampire does it first, zmienili na character więc każdy może.
Nie wiem jak z championem bo na logikę nie można rzucić drugiego challenge, ale z zasad by wynikało że jak jest vampir to champion nie może rzucić.
Nie wiem jak z championem bo na logikę nie można rzucić drugiego challenge, ale z zasad by wynikało że jak jest vampir to champion nie może rzucić.
- Dancaarkiiel
- Falubaz
RB, page 81 drogi Odoamarze. =)must allocate all their attacks towards each other, including special attacks made towards units (such
as Stomps, Breath Weapons, Impact Hits, Grinding Attacks)
Jeśli to do mnie:Elvis is (un)dead pisze:Uważam, ze to próba interpretacji booka na swój "zdrowy rozsądek" jest błędem, w tej konkretniej sprawie, jeżeli na forum 9th age zostało to uściślone, to nie ma tematu, ale w każdym innym wypadku, do momentu wydania uściślenia pierwszeństwo ma literalne brzmienie podręcznika, a dopiero później stosujemy interpretacje "wydaje mi się, że to mieli na myśli".
Twoja interpretacja była tak samo na zdrowy rozsądek jak i moja. Założyłeś mimo wszystko, że możesz szarżować i dostawiać legalnie oddziały które nie mają równych Facingów a wedle RAWowego zapisu tamtego to nie mogło mieć miejsca. Poza tym nigdzie nie twierdziłem, że ten zapis brzmi inaczej - jak najbardziej przyznałem, że zapis RAW mówi co innego Co więcej - twierdziłeś, że trzeba maksymalizować a to czysta nieprawda bo w zacytowanym fragmencie nie było słowa o maksymalizacji Facingu tylko o tym, że "must be entirely connected" co znaczy, przyznasz, całkiem co innego. Wspomniałem także w poprzedniej wypowiedzi, że nie ma podanego co się dzieje kiedy ten warunek "must" jest nie spełniony i to także w pewnym sensie jedynie domysł z kontekstu paragrafów, że oznaczało by to szarżę spaloną.
... nie wspominając o tym, że interpretacja języka naturalnego to zawsze jedynie interpretacja
Zresztą teraz został tamten fragment trochę zmieniony. Wciąż imho nie jest idealnie ale teraz nawet biorąc dosłownie cały akapit wychodzi dobrze i grywalnie więc problemu nie ma i gramy jak dawniej czy biorąc RAW czy RAI z wypowiedzi Rules Teamu z forum.
Masz rację wciąż w tym, że powinno się grać RAW kiedy tylko się da jak by to się głupie nie wydawało. Jednak nadrzędny i tak powinien być sędzia dla płynności rozgrywki - także niezależnie od tego jakie głupoty wygaduje... chyba, ze zostanie zakrzyczany
- Elvis is (un)dead
- Oszukista
Przeanalizowałem jeszcze raz Twój wywód i muszę przyznać, że nie przekonuje mnie on do Twojej koncepcji.ślivek pisze:Elvis się myli - to nie znaczy, że wałuje.
Upewniłem się jeszcze na forum 9th Age bo jednak faktycznie niejasno to napisali.
Tak - można stać corner to corner a maksymalizuje się tylko liczbę modeli dokładnie tak jak w 8th ed.
Jak podejrzewałem w tym Aligning Units mieli na myśli to, żeby oddziały były równolegle do siebie ustawione. Dlatego napisali niefortunnie "entire Facings are in contact" bo chcieli jakoś wyjaśnić, że nie możesz zaszarżować tak by stykać się rogiem hordy i mieć ją przekręconą o 45 stopni tylko musisz domknąć szarżę (zrobić close the door) do końca. Ten fragment nie ma się nijak do maksymalizacji która opisana jest fragment dalej.
Generalnie zgodnie z RAW obecnie możesz się Elvis wykłócać bo jakby nie patrzeć źle to napisali. Jednakże ten zapis nie rozwiązuje sytuacji jak masz dwie jednostki gdzie jedna ma dłuższy Facing od drugiej. Jeśli przyjmujemy Twoje rozumowanie to nie mają one "entire Facings in contact" ponieważ jeden z oddziałów ma część Facingu nie w styku. Problem jest taki, że zasady nie mówią co to oznacza - czy szarża jest spalona? Nigdzie tego nie masz napisanego.
Liczę, że przy turniejach będzie to dobrze sędziowane
cytat potwierdzający:arthain pisze:yes, it means the facings must be paralell to each other. Ie: you can't do a half-close-the-doorslivek pisze: page 29, Aligning Units
If the charger manages to move into base contact, the units now must be aligned towards each other until their entire Facings are in contact.
What exactly "until their entire Facings are in contact"? I mean... Do we need to maximize the Facing of the chargers?
In single model charging against another single model do we need to maximize contact fully or we can stand corner to corner?
I guess intention was to consider charge as successful only if facings are parallel but current wording is unclear for some players hence I ask in their name.
Part about Maximizing contact (page 30) does not mention that and only states that number of models in base contact for both sides should be maximized.
1. "entire Facings are in contact" - to w zasadzie nie pozwala na jakiekolwiek luki interpretacyjne.
2. "Jednakże ten zapis nie rozwiązuje sytuacji jak masz dwie jednostki gdzie jedna ma dłuższy Facing od drugiej." - oczywiście, że nie. Ale idąc tym tropem, mogę się stwierdzić, że jeżeli szarżuję na jednostkę która w połowie jest za obeliskiem to nie zmaksymalizuję wszystkich modeli. Na szczęście w tym przypadku AB daje nam podpowiedź w rodzaju "whenever possible". Tutaj również bym podążał za zasadą "entire Facings are in contact whenever possible".
3. Ten cytat nie odpowiada wprost na Twoje pytanie. On w sumie na nic nie odpowiada...
4. Nie widzę powodu, aby do czasu następnej aktualizacji, gdzie zostanie to jednoznacznie rozstrzygnięte, ignorować zapis "entire Facings are in contact".
W przypadku dalszej polemiki, proszę chętnych o przytaczanie konkretnych części podręcznika lub wypowiedzi Ludzi z rules teamu w formie linków.
- Dancaarkiiel
- Falubaz