Ogrowe rozpiski

Ogre Kingdoms

Moderator: Afro

ODPOWIEDZ
ravtheone
Mudżahedin
Lokalizacja: Najczarniejsze, najrzadziej odkurzane zakątki Ciemnogrodu

Re: Ogrowe rozpiski

Post autor: ravtheone »

hmm... dzięki. Iron fisty przeliczę i przemyślę. Co do earthing roda, to rzeczywiście ma to uzasadnienie, szczególnie jakbym rzucał regenerację na całą armię, ale myślę, że większość czarów będę rzucał na 2-3 kościach (mając beasta, sierp, level 4). Jedna runda powinna wystarczyć na pozbycie się dispel scrolla, a później odpalę forbiden roda, ale kostki wykorzytam na większą ilość czarów, a nie na IF. Więc może to też przejdzie.

Co do pancerza na BSB, to zastanawiam się nad tym, czy go nie stawić w pierwszym szeregu. Miałbym wtedy formację 4x3 z BSB w pierwszym i dwoma magami w drugim szeregu. BSB wypalałby wszystkie ataki (może nawet z dwóch broni a nie dwuraka), ładowałby impacty z siłą 7 i stompy z siłą 5. Na bretonię (z którą gram czesto) w szeregu byłoby jednak trzech. Armour jest mu potrzebny bo jak zginie champion, on albo mag ląduje w pierwszym szeregu.

Zastanawiałem się nad bronią magiczną dla BSB na eteryków (ale na razie wybrałem Rocky Eye). Mam do tej funkcji łowcę. Myślisz że się nie sprawdzi? Może też szarżować w maszynki i bohaterów (solo lub w oddziale). Biorąc pod uwagę że ma szansę na 2 rany na oddziale (impacty i stompę) oraz zaklepać większość championów i bohaterów, może wygrywać kombat (poprzez pojedynek) nawet z niektórymi klockami. Lepiej wziąć Sword of Anti-heroes, czy może mieczyk +1 do hita i przerzut udanych wardów wroga? (jego główne funkcje to eliminacja etherali, zaginaczek, magów, herosów, ew. maszyn). Wystawiany jest z jednym pieskiem.
MISFIRE 2022 - turniej WFB6
MISFIRE 2022 na Facebook

WFB: HE, SK, OK, EMP, O&G
WH40K: IG Steel Legion, Catachan, Karskin, Tallarn, Vostroyan, GK, DA, SoB, Orks, Necrons, Kroot Mercenaries
Mordheim: Skaven, Possesed
Box: Warhammer Underworlds, Warhammer Quest, Space Hulk, Blacktone Fortress, Blood Bowl, Deathwatch Overkill

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

Zmodyfikowałem eurotribe na:
1 Ironblaster @ 170.0 Pts

1 Sabretusk Pack @ 21.0 Pts

6 Maneaters @ 402.0 Pts
Sniper; Poisoned Attacks; Brace of Ogre Pistols (x6); Light Armour;
Standard; Musician
Banner of Eternal Flame [10.0]

8 Maneaters @ 449.0 Pts
Scouts; Stubborn; Additional Hand Weapon (x3); Great Weapon (x3); Light
Armour; Musician

3 Ogres @ 93.0 Pts
2ndWeapon; Light Armour

10 Gnoblars @ 25.0 Pts
Throwing Weapons
10 Gnoblars @ 25.0 Pts
Throwing Weapons
10 Gnoblars @ 25.0 Pts
Throwing Weapons

8 Ironguts @ 432.0 Pts
Great Weapon; Heavy Armour; Standard; Musician
Standard of Discipline [15.0]
1 Gutlord @ [10.0] Pts

1 Bruiser @ 195.0 Pts
Look-Out Gnoblar; Light Armour; Battle Standard
Rune Maw [60.0]

1 Slaughtermaster @ 370.0 Pts
General; Lore of Death; Magic Level 4
Crown of Command [35.0]
Talisman of Preservation [45.0]
Warrior Bane [5.0]

1 Butcher @ 150.0 Pts
Lore of Great Maw; Magic Level 1
Dispel Scroll [25.0]
Ruby Ring of Ruin [25.0]

Models in Army: 63
Total Army Cost: 2399.0
Gra mi sie tym super a na ostatnim lokalu zrobiełm 2 miejsce, choc wtedy miałem firebellego zamiast butchera i guta na dużym magu. Niestety GuT praktycznie nic nie robił apunktował sam firebelly... no i pomogło mi że grałem z VC a Andrew chciałsprawdzic czy jego lord z 11 crypt ghoulami przetrzyma 6 maneaterów z flamingami firebellym i BSBekiem - nie przetrzymał ; ) grałem też z LiZ i WE i jest tak samo mecząco i słąbo jak na mornach, z tym że Liz były na death+metal więc z magii nie działo się nic poza D&D na IFce (DS czekał bo na firebellym miałem przedmioty jak na butcherze) w maneaterów którzy spłyneli z paniki. Ale zjedli potem treekiny i VC więć się spłacili ; )

Co do broni na scout+stubborn - grałem sobie z WoCHem na 9 juggerach i 15 ciezkiej kawy i sobie cenię ; ) zabijają o wiele lepiej, a Ci z GW dozyja przewaznie do swojej kolejki, wtedy jest szansa że siarna po tych wrednych MC i ustoją na stubbornie i jeden oddział z głowy

Generalnie granie na maneaterach daje mi dużo więcej frajdy niz na morfangach i moim zdaniem ze względu na WS i liczbe ataków mają dużo więcej peirdolnięcia a to się robi ważne. no i w pojedynku 1 vs 1 ze względu na inicjatywe tez karca morny ; )
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Awatar użytkownika
mnp21
Chuck Norris

Post autor: mnp21 »

Czekam na więcej relacji z gier tym. Odkąd wyszedł nowy AB ogrów przeczuwałem, że będzie można duuużo kombinować. No i mieliśmy już etapy 16IG+GUT i że death kompletnie nie pasuje, heaven-i-tylko-heaven, death+greedy fist ("jak można grać inaczej!?")

Może uda ci się wymyślić coś jeszcze innego??

Nie sądzisz jednak że brak greedy fista na deathie to strata potencjału? Chyba że uznajemy nową erratę, tak jak IMO ma być uznana?
Kiedyś grejtsłordy to były grejtsłordy, a nie jakieś "miecz + tarcza"...

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Własnie pod errate się ustawiam. Imo GF nie bedzie tak działa kiedy poprawia FAQa

A uznałem też że runemaw+DS to lepszy dispel niż greedy. No i lord ma warda co tez cenne jest
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Brolg
Warzywo

Post autor: Brolg »

Gramy ze znajomymi w kampanię Blood in Badlands. Mam w najblizszy weekend bitwe na 1800 punktów z Greenskinami. Jako generał musi być Slaughtermaster, dodatkowo chce wystawic sobie kawalerie Rhinoxów (dopuszczamy modele wraz ze statystykami z Forge Worlda, jeden z kumpli gra Chaos Dwarfami). Zastanawiałem się co wystawić.

Slaughtermaster 4 level Death albo Heavens - 285
Butcher 2 level Great Maw - Dispel scroll - 160
Ironguts x 5 FCG - 245
Gnoblary x10 - traperzy - 50
Gnoblary x10 25
Rhinox Cavalry - 355 - ironfists, heavy armor, musician
Maneaters x3 - Brace of Ogre Pistolsx3, HA musician 208
Maneaters x3 - Brace of Ogre Pistolsx3, HA musician 208
Gorger 90
Ironblaster 170

Gramy raczej bez wielkiego spinania się i gnoblary wrzuciłem tak dla funu. Poza tym przy szarży na traperów test niebezpiecznego terenu jest na 1-2 (wiosna w kampanii). Maneaterom chciałem wrzucić jednym skautów a drugim vanguard. Podejrzewam, że po drugiej stronie może być dużo Doom diverów, manglerów itp no i na 100% fanatycy. Aha nie mam na razie kotków (przyjdą dopiero w sobotę), a uparłem się że do bitew będę wystawiał tylko pomalowane modele.

Co o tym sądzicie?

PS. Dodatkowo mam jeszcze dwa magic itemy, które mogę dołożyć generałowi, ale one nie wchodzą do limitu punktowego armii, jeden za maks 50 a drugi 20 punktów.

Awatar użytkownika
kubencjusz
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kubencjusz »

Jak itemki nie wchodzą do limitu punktowego armii to chyba najlepszym wyborem będzie hellhart.
Co do samej kawalerii to ile wystawiasz rinoxów na moje oko 3, ale nie wiem czy dobrze koszta pamiętam.
Maneaterzy IMO najlepiej Ci się sprawdzą w wersji 1x6 a nie 2x3. Sugeruje na O&G zdolności scaut i ITP.
Gnoblary są spoko. Jeśli według scenariusza gracie na 1,2 dangerusy to pomyślałbym nawet o 2x traperach. W końcu z 30 savedży zabijesz takim klockiem 3 i 1/3 orka, a do tego masz odginaczkę, oddział który zje fanatyka i nie spowoduje paniki. Akurat na O&G gnoby są ok :).
Co do lore IMO zdecydowanie lepszy będzie death. Przyda Ci się on to rozwalania doomdiverów- zmory twoich rinoxów :)

Brolg
Warzywo

Post autor: Brolg »

Taki mały update, mam od kumpla 3 kotki w razie czego. Rhinoxy są trzy, ale jak im wyjdzie maks rzut na ilość impactów to są w stanie wywalić 43 ataki z siłą 5 w pierwszej rundzie.

Awatar użytkownika
Pająk
Masakrator

Post autor: Pająk »

jak?

sorki, doczytałem, że rhinoxy z forge'a...

Awatar użytkownika
kubencjusz
Szef Wszystkich Szefów

tam chyba było coś koło 11 ataków na model dodał do tego impacty i stompy i mu wyszło.

Awatar użytkownika
Silvestro
Falubaz

Post autor: Silvestro »

W najbliższym czasie mam zamiar grać z kumplem (OnG) i postanowiłem spróbować czegoś takiego:

Unnamed2100 Pts - Ogre Kingdoms Army

1 Slaughtermaster @ 388.0 Pts
General; Magic Level 4; Lore of the Great Maw; Iron Fist
Armour of Destiny [50.0]
Hellheart [50.0]

1 Bruiser @ 178.0 Pts
Iron Fist; Heavy Armour; Battle Standard
Dragonhelm [10.0]
Talisman of Endurance [30.0]

1 Butcher @ 118.0 Pts
Magic Level 1; Lore of Beasts; Iron Fist
Channeling Staff [15.0]

7 Ironguts @ 394.0 Pts
Look-Out Gnoblar; Great Weapon; Heavy Armour; Standard; Musician
Standard of Discipline [15.0]

1 Gutlord @ [10.0] Pts

6 Ironguts @ 336.0 Pts

1 Gutlord @ [10.0] Pts

4 Ogres @ 190.0 Pts
Iron Fist; Light Armour; Standard; Musician

1 Crusher @ [10.0] Pts

2 Mournfang Cavalry @ 255.0 Pts
Iron Fist; Heavy Armour; Standard; Musician
Lichebone Standard [15.0]

1 Crusher @ [10.0] Pts

3 Mournfang @ [0.0] Pts

1 Gnoblar Scrapper @ [0.0] Pts

1 Leadbleacher @ [0.0] Pts

1 Rhinox @ [0.0] Pts

11 Gnoblars @ 27.5 Pts

Models in Army: 36

Total Army Cost: 2098.5

Założenie armii to dwa klocki Ironów w centrum, w środku 7 + BSB, z lewej 5 Ogry (formacja 3x2) + mały mag, z prawej 8 Ironi (formacja 3x3) + duży mag. W którymś kącie chce umieścić działo, niedaleko będą kręcić się gnoblary, które w razie w przytrzymają wroga na chwile atakiem z flanki, a po przeciwnej stronie (lewy/prawy dolny róg) Mournfangi.

Alternatywą jest jeszcze Stonehorn i Dżordż, ale nie mam pomysłu za co ich dać.
Wierzę w Wolny Rynek, Niewidzialną Jego Rękę, kuców obcowanie, Unii rozwiązanie, lewaków zaoranie, Wolną Polskę. Amen.

QQrydza
Prawie jak Ziemko

butcher gnoblary zbędne za te punkty dopakuj ironó do maxa jeżeli gracie na euro do 450 jak nie to ile się da; ) teraz za małę są

Awatar użytkownika
Silvestro
Falubaz

A co złego z Butcherem? Chciałem aby rzucał sygnaturkę z Beasta (+1 str, +1 wt) więc nawet jeśli by to wyszło to potykanie się z oddziałem który ma (zakładając, że z Mawa wylosuje +1 T) 6 Wt jest wyzwaniem ;)
Wierzę w Wolny Rynek, Niewidzialną Jego Rękę, kuców obcowanie, Unii rozwiązanie, lewaków zaoranie, Wolną Polskę. Amen.

QQrydza
Prawie jak Ziemko

To złego że Twoje unitu mają za mało woundów imo. ale możesz w sumie wyrzuć 5 ogrów i dopakować irony do fulla

Awatar użytkownika
Kruszyna
Mudżahedin

Post autor: Kruszyna »

gnoby są nieopłacalne ogry w sumie fajnie wspierają ironów z boku ale 2 kloce ironów są skazane na stratę
Krasnoludy, krzaty, Dorfy (znani też jako ważniacy ze złotem) – jedna z ras humanoidalnych, są to praktycznie niscy Żydzi zrobieni z mięśni, alkoholu, bród i zarąbistości.

Awatar użytkownika
Silvestro
Falubaz

Gramy tak, że oddział może mieć max 600 pkt.
Poprawiona - teraz lepiej? Gnoblary zostawiłem, bo boję się oflankowania klocka Ironów.

Unnamed2100 Pts - Ogre Kingdoms Army

1 Slaughtermaster @ 388.0 Pts
General; Magic Level 4; Lore of the Great Maw; Iron Fist
Armour of Destiny [50.0]
Hellheart [50.0]

1 Bruiser @ 178.0 Pts
Iron Fist; Heavy Armour; Battle Standard
Dragonhelm [10.0]
Talisman of Endurance [30.0]

1 Butcher @ 125.0 Pts
Magic Level 1; Lore of Beasts
Channeling Staff [15.0]
Enchanted Shield [10.0]

12 Ironguts @ 594.0 Pts

1 Gutlord @ [10.0] Pts

4 Ogres @ 195.0 Pts
Look-Out Gnoblar; Iron Fist; Light Armour; Standard; Musician

1 Crusher @ [10.0] Pts

3 Mournfang Cavalry @ 360.0 Pts
Iron Fist; Heavy Armour; Standard; Musician
Dragonhide Banner [50.0]

1 Crusher @ [10.0] Pts

4 Mournfang @ [0.0] Pts

1 Gnoblar Scrapper @ [0.0] Pts

1 Leadbleacher @ [0.0] Pts

1 Rhinox @ [0.0] Pts

19 Gnoblars @ 47.5 Pts

Models in Army: 43

Total Army Cost: 2099.5

Awatar użytkownika
kubencjusz
Szef Wszystkich Szefów

Enchanted Shield [10.0]
chyba 5. :P

Awatar użytkownika
Wojtuś
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Wojtuś »

Po pierwsze czarodzieje nie mogą mieć magicznych zbroi.
https://idefly.pl - robimy koszulki, bluzy itd dla klubów!

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

WojtuśŚ pisze:Po pierwsze czarodzieje nie mogą mieć magicznych zbroi.
:shock:
:lol2: :lol2: :lol2:
Ale tylko w Heroes 3 :wink:
Spróbuj lepszej gry: boltaction.pl

Awatar użytkownika
kubencjusz
Szef Wszystkich Szefów

Zrąbałeś. Akurat w H3:M&M mogą. :D

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator