po co komu DoW?

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Sevi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Re: po co komu DoW?

Post autor: Sevi »

MlSlEK pisze: Znowu i znowu. CHD dostało świeżego booka, jest różnica między armią wydaną pół roku temu, już w czasie 8ed i z notką GW pozwala, a armią oficjalną ale zarzuconą przez wydawcę.
ChD dostało świeżego booka który jest nieadekwantny do 8 ed.
DoW otrzymało rulepacka który pozwala tej armii być grywalną w 8 ed.

Chyba widać różnice?

Z mojej strony EoT bo nie chce mi się już czytać tego tematu.
Wisła Kraków.

Awatar użytkownika
eliah91
Masakrator

Post autor: eliah91 »

MlSlEK pisze:Znowu i znowu. CHD dostało świeżego booka, jest różnica między armią wydaną pół roku temu, już w czasie 8ed i z notką GW pozwala, a armią oficjalną ale zarzuconą przez wydawcę.
Piszesz o tej armii która parę miesięcy temu była: martwa, opuszczona, niekochana przez wydawcę, a jej gracze używali fun booka? Pamiętam że wtedy jeszcze nikt nie słyszał o Thamurkhanie, prawda?
Obrazek

Awatar użytkownika
MlSlEK
Chuck Norris

Post autor: MlSlEK »

Znowu i znowu :) Więc ja nie widzę twoich różnic, są pozbawione obiektywizmu. Oficjalne vs nieoficjalne, to nie gięte vs obsysające. CHD jest gięte i oficjalne, beastmeni obsysają, ale są oficjalni, DoW jest jak się tu twierdzi słabe i nieoficjalne pod względem braku supportu wydawcy i nakładki/erraty pochodzącej od GW, tylko od LS która obiektywnie wydawcą nie jest. Trzymajmy się faktów. DoW miało oficjalne zasady, CHD je niedawno odzyskało.
Obrazek

Awatar użytkownika
eliah91
Masakrator

Post autor: eliah91 »

Ale kiedyś los tej armii był tak samo przesądzony jak DoW. Dopuszczone było Indy, napisane przez graczy tą armią, tam też ciężko było mówić o obiektywizmie.
Obrazek

Awatar użytkownika
MlSlEK
Chuck Norris

Przeciwko Indy też bym oponował.

Mam pytanie o Golgfaga i jego Maneaterów. Czy w DoW używany jest na starych czy nowych z AB ogrów zasadach?
Obrazek

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

W sumie z ciekawością obserwuję te nekromantyczne zapędy.

W końcu rzuciłem w swojej karierze kilka tysięcy czarów nekromantycznych i napisałem trochę uściśleń, więc czuję ten klimat :)

Sprostowanie co do ChD - zostało wprowadzone przez ETC. IMO decyzja średnia, bo turniejowo zaowocowała kilkoma paskuuudnie wyglądającymi proxy-armiami (coś jak za wyjścia demonów), a sam kodeks to przykry powiew najgorszych wspomnień z poprzednich edycji - przegięte monstery broniące parku maszyn. ChD ewidentnie odstaje od nowych 8-edycyjnych armii.

Co do DoW - cóż, jak umarli powstają z grobów, to widać komuś bardzo na tym zależało. Jedyne, czego się obawiam, to pojawienia się jakiegoś "PG" dogsowego buildu i towarzyszących mu nieodłącznie: rules lawyeringu, naciągania starych zasad, no i oczywiście syfiastych ulepioków na turniejach z gatunku "te skaveny z plastelinowymi płaszczami to mengile, a te rurki wystające z ziemi to działa".

Awatar użytkownika
MlSlEK
Chuck Norris

CHD mają choć drogie modele do kupienia, także to jest sprawa nacisku by ich gracze używali.
Obrazek

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

GOLGFAG’S OGRES
For Hire: Golgfag’s Ogres can be hired as a Special Unit in Dogs
of War armies.
Points: Golgfag and three Ogres, including Skaff the Standard
Bearer and a Horn Blower, cost a total of 285 points. This is the
minimum unit you can hire. The size of the regiment may be
increased at a cost of 45 points per additional Ogre.
M WS BS S T W I A Ld
Golgfag 6 5 2 5 5 4 3 5 8
Skaff 6 3 2 4 4 3 2 4 7
Ogre 6 3 2 4 4 3 2 3 7
Unit size: 4+
Equipment: Two hand weapons and heavy armour.
SPECIAL RULES
Fear: Golgfag’s Ogres instill fear in their enemies.

nie mają żadnych zasad dodatkowych - nie mają nawet impactów...

Sprawdźcie ceny modeli DoW a potem gadajcie ...
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
SoCiu
Wodzirej

Post autor: SoCiu »

PiotrB pisze:
Sprawdźcie ceny modeli DoW a potem gadajcie ...
Po co wciskasz ludziom głupoty, że na turniejach będą grane "klimatyczne" jednostki?

Przecież każdy średnio ogarnięty wie że zobaczy po drugiej stronie stołu hotpoty(za 50 pkt?), cannony(85pkt?), tanich kowbojów na pegazach, malakaje, mengile , magów z dostępem do wszystkich lorów i śmiecio odginaczki. Jest sporo rzeczy które jest tańsze i bardziej grywalne niż w innych armiach. Nie jest to może game-breaker, ale miło też z tym nie będzie się grało-taka wyciągająca małe zwycięstwa, coś odstrzeli, sama nie da się złapać.

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Dokładnie. A to wszystko zlepione z plasteliny i z resztek z różnych bitzboxów i odpadów, aby dostarczyć "wyjątkowe wrażenia" oponentowi :)

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

I będzie ten sam problem, co z beastmenami - kto może, wrzuca swoją armię do static grassa i drybrushuje na brązowo, żeby tylko zagrać najbardziej przegiętą armią w systemie.
Przecież każdy średnio ogarnięty wie że zobaczy po drugiej stronie stołu hotpoty(za 50 pkt?), cannony(85pkt?), tanich kowbojów na pegazach, malakaje, mengile , magów z dostępem do wszystkich lorów i śmiecio odginaczki.
Tylko, że imperium ma generalnie wszystko lepsze...
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

armata

120 pkt vs 85

;)

mozdziez vs hotpot ;)

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Stare zasady + niezbalansowane (na obecną edycję) kosztowo jednostki = potencjał przegięć i dziwnych rozp.

Nie łudzę się, że kiedykolwiek zobaczę na turnieju rozpiskę DoW zrobioną przez pasjonata, by pochwalić się pięknymi modelami pikinierów, long drongów itd. Jestem na 99% przekonany, że jeśli zobaczę rozpiskę DoW, będzie pełna brzydkich quasi-proxów i będzie jechała na wymaksowanym strzelaniu + 1000 tanich odginaczek - dokładnie taka, jaką opisał SoCiu. IMO nie pasuje toto do 8 edycji (tak samo jak Chadecja) i będzie tylko psuło powietrze.

Awatar użytkownika
Grichalk
Masakrator

Post autor: Grichalk »

Shino pisze:
armata

120 pkt vs 85

;)

mozdziez vs hotpot ;)
Dwarfy mają jeszcze lepsze, ale biorąc pod uwagę koszt punktowy......

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Nom zgadzam się ,że rary są dobre w DoW ale są to rary i można mieć po 2. Hot pot jest fajny ale T4 sprawia ,że łatwo go wyeliminować. Imperium obecnie jest lepsze - za te same punkty mają np +1 As - herosi mają zasadę Hold in the line ,mają inżynierów mają kapłanów i mają tańszych magów (tak ,tak!) z dostępem do wszystkich magii...

Co do śmiecio armii uważam ,że to wszystko zależy od organizatora turnieju - mnie zawsze jest wstyd jeśli jakąś figurkę mam nie pomalowaną a nie mówię już o proksach. Są jednak ludzie których nie interesuje hobby a samo granie i mają w nosie czym grają - czy są to podstawki czy są trolle z zabawkowego za 3 zł. Trochę ostatnio jeździłem po Polsce i wiele takich armii widziałem - nie wmawiajcie więc ,że ten problem dotyczy tylko DoW. U nas na miejscu staramy się nie puszczać na turniejach takich rzeczy - podstawki są zdejmowane - czy inne "super modele"...

Co do ceny za DoW - to nie jest niska (gdyby ktoś chciał ich teraz kupować) - Hot Pot = Fincast = 90 zł (metal nie schodzi poniżej 150 na Ebay ) działa - wiadomo - imperialne 75 zł. Lekkiej kawalerii ludzkiej w zasadzie nie ma (Sqiuerzy bretońscy chodzą drogo - 120 -150) - Volands Venator - oryginalne figurki 175 zł za 5szt - moim zdaniem must have - slayerzy Dronga - 150 zł za 12 szt... etc etc. Jeśli ktoś tych figurek nie ma to musi sporo wydać - oczywiście zawsze może je zastąpić np Knightly Order z Imperium za 80 zł (10szt) ale to właśnie jest proksowanie - i organizatorzy powinni tego zakazywać.
``
Nie jest to armia rzędu DE , Lizaków czy Skavenów - szału nie zrobi...

Ja np mam regiment VV i slayerów i będę ich wystawiał (chcesz zobaczyć taką armię ) przyjedź do Krakowa...

Edit: Szkoda ,że Voland Venators nie mają już zasady ,że piją przed bitwą - bardzo odpowiadało mi to ideologicznie :lol2:
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
Kokesz
Kretozord

Post autor: Kokesz »

Śmiecio-armie to żaden argument. Istniały zawsze i póki organizatorzy nie zaczną nosić ze sobą swoje jaja, istnieć będą.

Owszem, zapewne jeśli pojawią się jakieś Psy na turnieju, to będą to Psy strzelające. Jednakże co z tego? Czy ktoś tak narzeka na skinkong? Nie, choć jest mocniejszy.
Obrazek

Awatar użytkownika
Przemcio
Postownik Niepospolity

Post autor: Przemcio »

Dokładnie głównie z tych samych powodów co Barbarossa jestem przeciwko DOW... katapa no-as 50 pkt. , działa 85 pkt. itd. itd.
Tak samo oponowałem przy dopuszczaniu CHD na turniejach ale tu niewiele można było zrobić bo weszły do rulespacka ETC i jak się miało grać na ETC to niestety trzeba było z nimi. Mam nadzieje, że ich w tym roku na ETC nie będzie.
Tak jak napisał Barb CHD odstają drastycznie od nowych booków i w miarę pojawiania się kolejnych (o ile będą zbalansowane) będą tylko coraz lepsze... a szansa na to, że FW je updatuje jest żadna.
Wiem miłośnicy CHD powiedzą, że Kad'ai nie jest przegięty i wystarczy go kowbojem z wardem 2+ od ognia zablokowac tylko w nie każdej armi da się takiego kowboja wystawić a złapanie nim kad'aia jeśli się nie lata do łatwych nie należy. O parku maszynowym nie będę się wypowiadał bo każdy wie jaki jest. Do tego magia i mamy potworka.
We Bust in, Fight Through the Carnage, let the BOOMSTIK do the Talking...

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

@Piotr

ChD też chyba miała być ukłonem w stronę klimatu, a wyszła jedna z mocniejszych armii z "oldskulowymi przegięciami" w zasadach, która tym bardziej będzie psuła 8 ed, im więcej nowych kodeksów wyjdzie.

Moim zdaniem dopuszczanie "kolekcjonerskich" armii na lewych zasadach zawsze niesie ryzyko, że pojawią się rozkminiacze.... którzy w tym przypadku wystawią zbieraninę knightly orders, hot potów z lego, chłopów bretońskich itp. itd. jako partyzantkę a'la skinki, będą lobbować za dopuszczeniem przedmiotów z Włoskiej kampanii, takimi a nie innymi zasadami "Dark Emissary", naginać nieaktualne zasady na lewo i prawo... a przede wszystkim trollować bitwy armią składającą się ze śmietnika (zarówno w sensie modelarskim, zasadowym jak i rozpiskowym). I to będzie główna obecność DoW na turniejach.

Opowieści o pijących przed bitwą Veneratorach są bardzo romantyczne, ale jeszcze bardziej - odległe od realiów turniejowych.

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Nie jestem przekonany - albowiem tak jak mówię - widziałem w Polsce wiele armii śmieciowych - i to włącznie z turniejami klasy Master. Szeroko otwierałem oczy ze zdziwienia na DMP jak jeden z przeciwników wystawił podstawki na których były plastikowe palmy z zabawkowego i oświadczył ,że to terradony. I co ? I przeszło ! Tak samo jak plastikowa ciufcia z zabawkowego udająca Iron Demona. To ,że tak się dzieje jest winą organizatorów a nie konkretnej armii. Skoro jest to dopuszczone to po co mam się starać i kupować figurki za kilkaset złotych - pójdę do Smyka i tam znajdę smoka za 25 zł już pomalowanego!- tak myśli większość ludzi. Odnoszenie tego tylko do DoW jest niesprawiedliwe.
Szczerze wątpię aby ktoś tym grał z młodych graczy a już zupełnie wątpię aby odnosił sukcesy...
Obrazek

Awatar użytkownika
Kokesz
Kretozord

Post autor: Kokesz »

100% racji. Argument o śmiecioarmiach można przytoczyć przy okazji "premiery" każdej armii. Karanie armii za głupotę graczy i organizatorów jest nieuczciwe.
Obrazek

ODPOWIEDZ