Skaveńskie Q&A

Skaven

Moderator: Hoax

ODPOWIEDZ
Gibon

Re: Skaveńskie Q&A

Post autor: Gibon »

Kilka pytań:

1. Czy czar "Fala szczurów" można rzucać do combatu?
2. Czy doomrocket można rzucać z combatu?
3. Jak jest teraz z hitami w seera? Jeśli trebek strzelał w dzwon to wcześniej kulało się i na 1-5 dostawał dzwon, a na 6 Seer. Dalej tak jest?

szeszej
Falubaz

Post autor: szeszej »

1. Cholera wie, niby działa jak vortex, ale vortexem nie jest, więc pewnie nie.
2. Nie
3. Tak samo dalej

Gibon

Napisane też nic nie jest, także raczej nie można. Szkoda, bo urządzało by mnie to :D

Awatar użytkownika
lajkonik
Masakrator

Post autor: lajkonik »

Gallanomen pisze:3. Jak jest teraz z hitami w seera? Jeśli trebek strzelał w dzwon to wcześniej kulało się i na 1-5 dostawał dzwon, a na 6 Seer. Dalej tak jest?
No tutaj to chyba jest inaczej - trebki walą templatką, więc dostaje i góra i dół.
Bearded Unclean 'Un pisze:Fuck, będe miał na pieńku z Drobnymi Wałeczkami :)
lajkonik Obrazek

Marcins
Masakrator

Post autor: Marcins »

Jedno dostaje z dużą siłą a drugie z małą

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

Gallanomen pisze: 1. Czy czar "Fala szczurów" można rzucać do combatu?
A tutaj jest chyba nawet w opisie czaru jak działa, jeśli rzucasz do combatu, chyba, że chodzi Ci o rzucenie np w walkę kogoś ze slejwami to pewnie można, bo teraz w nich można wszystko :)
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

Gibon

Chodziło mi o combat ze sztormami, gdy rzucam z boku tak aby dostała tylko walcząca jednostka wroga. Co prawda jest do combatu ale obrywa tylko wroga jednostka.

Kolejne pytanie. Czy jak mam w rozpie 2 inżynierów i seera, to czy seer i inżynier albo 2 inżynierów może mieć czar "Spacz błyskawica"? Bo nie jest to sygnaturka, ale napisane w AB, że mogę zamienić jeden na ten właśnie czar (jeśli chodzi o Engów)

Awatar użytkownika
lajkonik
Masakrator

Mogą mieć wszyscy w tym przypadku.
lajkonik Obrazek

Awatar użytkownika
FAZIK
Oszukista

Post autor: FAZIK »

Wszystko zależy od kolejności w jakiej losujesz czary. Jak najpierw za Elektryków i weźmiesz WL to Seer już mieć nie może (wymienia sobie na dowolny czar jak trafisz WL). Jak Seer jest pierwszy i wylosuje WL to możesz sobie zostawić i do tego potem Elektrycy mogą również wybrać sobie ten czar.
Life's a game with save and load features disabled.

Gibon

Przeglądałem ostatnio rozpiski bez dzwonu i dużo ludzi wystawia Warlorda z Bonebreakerem. Zapewne ląduje w sztormach i tu moje pytanie, jak go składać i czy daje radę?

Figurki warlorda z bonebreakerem nie znalazłem w sklepach, ale mam go samego. Jak Wy go proksujecie albo z czego konwersja? Bo nie wiem czy on na nim siedzi, czy może stać obok :D

Awatar użytkownika
HarryAxe
Chuck Norris

Post autor: HarryAxe »

hej
pytanie: w jakich formacjach najszczesciej wystawiacie stormow, monkow, clanratow i slavov? pytam gdyż bede robic traye.. i nie mam pojecia jak duze.. :)
pozdrawiam
maciek

Gibon

Jeśli chodzi o slavy to zawsze wystawiam po 5 w szeregu i staram się maksymalizować to 40 modeli, żeby jak najdłużej trzymały przeciwnika i można było strzelać wszystkim do tego combatu. Także radziłbym żebyś zrobił treje 5x8. Clanratów daję do dzwonu, także treja pod dzwon mam osobnego na 30 pieszych modeli i ew dokładam z tyłu. Jeśli byś chciał wystawiać poza dzwonem to tak samo jak slavy, ponieważ ewentualny combat ma jak najdłużej pozwalać korzystać ze steadfasta. Na monkach nie gram, albo robię to rzadko także nie orientuje się. Jeśli chcesz ich z furą to tak samo jak z dzwonem, osobna podstawka na fure i piesze modele, a resztę ew dołożysz. Jeśli chodzi o sztormów to zależy z kim grasz. Jak grałem na 1500 to wystawiałem 5x8, bo moim generałem był inżynier także musiałem polegać na szeregach i BSB'ku, ale udało się na szczęście :D. Na format euro to opłaca się ich wystawiać w hordę. ponieważ mając halabardy, czyli +1 do siły biją z 3 szeregów. Czyli na coś lepszego styka się 7. 7x3=21+1(szef)=22 ataki. A liderę bierzesz od generała i ew przerzut od BSB'ka. Fajnie jak w nich siedzi też assasin z weeping blade na ew pojedynek lub, żeby po prostu wbić więcej woundów :)

Awatar użytkownika
HarryAxe
Chuck Norris

Post autor: HarryAxe »

good :-) mam treje 5 na 4 bez tylow.. tak wiec bedzie dobrze :-)

Awatar użytkownika
Deus
Falubaz

Post autor: Deus »

Najlepiej by było jakbyśzrobił sobie treje modułowe po 20 modeli bo wtedy i możesz zrobić łatwiej reformy i masz tedy wagonik i hordę w jednym. Co do plagów do jak mają plague bannera to można w hordzie wystawić dosyć śmiało.
Obrazek

Awatar użytkownika
lajkonik
Masakrator

Plague monk zdecydowanie w hordzie. Tym bardziej jeśli jest ich więcej niż 20.
lajkonik Obrazek

Awatar użytkownika
Deus
Falubaz

20 poza slejvami i guttersami nikt nie wystawia u nas :wink:
Obrazek

Awatar użytkownika
Opos
Falubaz

Post autor: Opos »

Gallanomen, warlord na BB to kowboj, nie opłaca się go wystawiać w jednostce, bo traci na mobilności, a u szczurów i tak nie dostaje LoSa od niczego :wink: Co do złożenia, zajrzyj do moich rozp na forum, lubuje się w tym kolesiu :twisted:
Let the River of Blood flow...

Awatar użytkownika
Deus
Falubaz

A sprawdza Ci się Opos jakoś ?
Obrazek

Awatar użytkownika
Opos
Falubaz

Post autor: Opos »

Odpowiednio zagrany owszem, choć zasuwa nie tyle jako "wolny strzelec" co posiadając CoC trzymam go w 12" od gienka i BSB z +1 do liderki :twisted: Albo można wziąć kilku, eg: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 8#p1057008 - ostatnia rozpa w wątku, choć to już wersja hardcore :twisted:
Let the River of Blood flow...

Awatar użytkownika
Deus
Falubaz

A takie pytanko, bsb ze standard of disciplin przekazuje te +1 ld w 12 calach?
Obrazek

ODPOWIEDZ