Ogrowe rozpiski

Ogre Kingdoms

Moderator: Afro

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kubencjusz
Szef Wszystkich Szefów

Re: Ogrowe rozpiski

Post autor: kubencjusz »

Oj nie psuj mi tu niecnych combosów. :D

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

Dawno nie wrzucałem rozpisek, więc wrzucam moją rozpiskę 4 fun na DMP :)
Unnamed2400 Pts - Ogre Kingdoms Army

1 Tyrant @ 310.0 Pts
General
Fencer's Blades [35.0]
Giantbreaker [25.0]
Glitering Scales [25.0]
The Other Trickster's Shard [15.0]

1 Slaughtermaster @ 285.0 Pts
Lore of Heavens; Magic Level 4

1 Butcher @ 194.0 Pts
Lore of Great Maw; Magic Level 2; Great Weapon
Hellheart [50.0]

1 Bruiser @ 191.0 Pts
Look-Out Gnoblar; Great Weapon; Light Armour; Battle Standard
Obsidian Lodestone [45.0]

8 Ironguts @ 437.0 Pts
Look-Out Gnoblar; Great Weapon; Heavy Armour; Standard; Musician
Banner of Swiftness [15.0]

1 Gutlord @ [10.0] Pts

5 Ogres @ 165.0 Pts
2ndWeapon; Light Armour; Musician

4 Mournfang Cavalry @ 350.0 Pts
Heavy Armour; Iron Fist; Standard; Musician
Dragonhide Banner [50.0]

4 Mournfang @ [0.0] Pts

6 Maneaters @ 332.0 Pts
Immune to Psychology; Stubborn; Additional Hand Weapon (x6); Light Armour;
Standard; Musician

1 Gorger @ 90.0 Pts
Frenzy

1 Sabretusk Pack @ 21.0 Pts

Models in Army: 31

Total Army Cost: 2396.0
edit:
mały update :)
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

Awatar użytkownika
Sevi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Sevi »

3 maneaterów nic nie zrobi, no chyba że będą mieć za zadanie strzelać w śmietnik przeciwnika ;)
Wisła Kraków.

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

w sumie wstawiłem ich tak, bo nie miałem co z punktami zrobić, może zamienię na dżordża i 2 kotki (i powiększę drugi oddział)
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

Morok

Post autor: Morok »

zastanawiam się dlaczego wystawiacie przykładowo 8 ironów do tego 2 x 3 ogre. Nie lepiej za to wystawić 5 ironów? lub skombinować parę punktów i wystawić 2 x 3 ironów za miast zwykłych ogrów

i pytanko jeśli 8 ironów z Tyrantem składam w 1 oddział to dostaję + 2 do siły przy szarży, gdy tyrant zastępuje irona w szeregu?

Awatar użytkownika
Necromanter
Falubaz
Kontakt:

Post autor: Necromanter »

2 3 ogrów mają zadanie bardziej taktyczne. One mają tak ustawić jednostki przeciwnika, żeby ironi, albo fangi mogły wykonać soczyste szarże. Tak tyrant zastępuje jednego kolesia i masz 2 szeregi.

Morok

No a czy 2 x 3 ironów nie zrobi zamieszania i większych szkód niż 2 x 3 bulle, a to za ledwie kilka punktów ale mają o 2 siły więcej i do Tego lepszy save. Ja mam 14 sztuk ironów i właśnie myślę sobie że patrząc pod euro to 8 IG + tyrant i teraz 2 x 3 czy może 1 x 6 lepiej? bulli wogle nie posiadam :P

i żeby nie robić spamu pytanko

Czy w ironach warto dać sztandar oraz miuzik? bo rozumiem że dowódca to bez sens
i przy okazji co daje sztandar i muzykant ?

Awatar użytkownika
Silvestro
Falubaz

Post autor: Silvestro »

Bez sensu jest nie dawać FCG ironom. To genialny oddział do trzymania. Co do większego Save to przy sile 5 to i tak nie ma znaczenia, a GW = ASL więc czasem Twoja trójka ironów może nie zdążyć zadać ciosu :) Lepiej te punkty wykorzystać na coś innego.

A teraz poczytaj nasze rozpiski i zastanów się dlaczego robimy tak a nie inaczej :P Ironi są fajni ale na trzech sztukach bulli oszczędzasz 33 pkt - kotek + płonąca szmata? Dla mnie bomba
Wierzę w Wolny Rynek, Niewidzialną Jego Rękę, kuców obcowanie, Unii rozwiązanie, lewaków zaoranie, Wolną Polskę. Amen.

Morok

możesz trochę jaśniej:

co to FCG? jakiś sztandar?

GW = ASL?

Dopiero zaczynam grać i uczę się zasad więc jestem jeszcze ciemny trochę wiec proszę o wyrozumiałość :)

co daje sztandar oddziałowi i muzyk?

Awatar użytkownika
Silvestro
Falubaz

Spoko :) FCG = full command group. Sztandar po to żeby wziąć magiczny z dyscypliną, wtedy rozdajesz ld 10 generalskie, muzyk, bo reform za darmo, a champion... Czasem są takie pojedynki których nie chcemy, wtedy używasz championa i nim przyjmujesz, ew rzucasz challenge :) GW - Great Weapon, ASL - Always strikes last. Co do sztandaru w oddziale to jeszcze daje Ci +1 do wyniku walki. Ale pamiętaj, nie opłaca dawać się sztandaru oddziałom potencjalnie spisanym na straty/ucieczke, bo chorąży ginie kiedy oddział ucieka
Wierzę w Wolny Rynek, Niewidzialną Jego Rękę, kuców obcowanie, Unii rozwiązanie, lewaków zaoranie, Wolną Polskę. Amen.

Morok

czyli tak jak zrobię kolesi 8IG z Tyrantem to dać sztandar ale mogę za 50 ptk. tak?

a te tak zwane trójki lepiej puszczać na sucho

a gdzie umieścić butchera i kola z wojennym sztandarem lepiej też w oddział czy mają biegać obok ?

Awatar użytkownika
Silvestro
Falubaz

Trójki ogrów mają muzyka, tak na wszelki wypadek, do klocka IG najlepiej dać Banner z dyscypliną ewentualnie jakiś inny jak grasz na euro. BSB/butcher albo w Maneaterach albo w klocku z tyranem. Ja zazwyczaj robie tak, że BSB wsadzam do maneaterów, a Generała z koroną do IG.

Morok

oglądałem ostatnio raporty z bitew ogrów i w dużo z nich widziałem kolegów z armatami w ilości 4szt, a z Tego co tu pisano to ponoć są do bani ale pytanie dlaczego? Jak oni wogle strzelają ?

Maciek P.
Falubaz

Post autor: Maciek P. »

Que pisze:oglądałem ostatnio raporty z bitew ogrów i w dużo z nich widziałem kolegów z armatami w ilości 4szt, a z Tego co tu pisano to ponoć są do bani ale pytanie dlaczego? Jak oni wogle strzelają ?
Zasięg 24" S4 Armour Piercing - każdy model D6 strzałów bez minusów za multiple i bez minusów za ruch.

Są słabe, bo statystycznie za mało zabijają jak na swój koszt, a za łatwo można je zabić - 4 modele mają średnio 14 strzałów, trafiajacych na 5+ (bo daleki zasięg) = 4,5 trafienia i ok 1-3 zranień w zależności od Toughness celu. Bez szału a kosztują ponad 180 pkt z muzykiem. To dużo taniej możesz zakupić 2 mournfangi jak wjadą z jednej strony, to wyjadą z drugiej przez większość lekkich celów, a ochronę mają niebo lepszą (sv2+ vs sv 6+)

Gdyby jednak były jednostką core, to zaroiłoby się od nich na stołach :)

Awatar użytkownika
Necromanter
Falubaz
Kontakt:

Post autor: Necromanter »

Gdyby miały o 1 więcej BSa to wtedy tak. Przy obecnych zasadach pojawią się tylko w grach domowych imo.

Morok

to po co ja ich kupiłem 8 :D kurde myślałem że coś na nich zagram ale syf ;/ a do Tego są fajni no kto strzela z armat hehe

ravtheone
Mudżahedin
Lokalizacja: Najczarniejsze, najrzadziej odkurzane zakątki Ciemnogrodu

Post autor: ravtheone »

Bez stresu. Jak kiedyś zmienia edycje lub podręcznik i zaczna byc grywalne, a cena pojdzie w górę, będziesz sie cieszyl. Ja mam ich 12tu. Mam 24 Silver helmsow którzy kosztowali mnie grosze i nic nie robili a teraz rzadza.
MISFIRE 2022 - turniej WFB6
MISFIRE 2022 na Facebook

WFB: HE, SK, OK, EMP, O&G
WH40K: IG Steel Legion, Catachan, Karskin, Tallarn, Vostroyan, GK, DA, SoB, Orks, Necrons, Kroot Mercenaries
Mordheim: Skaven, Possesed
Box: Warhammer Underworlds, Warhammer Quest, Space Hulk, Blacktone Fortress, Blood Bowl, Deathwatch Overkill

_reszka
Chuck Norris

Post autor: _reszka »

ravtheone pisze:Bez stresu. Jak kiedyś zmienia edycje lub podręcznik i zaczna byc grywalne
to druga edycja, w której ledzi są funowym wyborem.

ledzi i mournfangi to nie ta sama jednostka, lepiej porównać ich do alternatywnych maneatersów strzelających.

Jak przedmówca napisał,

4 ledów za 172 to średnio 14 strzałów na daleki na 5+, czyli wchodzi 4,5 (dla uproszczenia). S4 AP.
3 maneatersów za 186 to 6 strzałów na daleki po ruchu na 5+ to 2. S4 AP.

Ale jeśli dasz im od czapy 2 zdolności, jak chociażby scout (nawet zakładając że kombo sniper-poison jest zajęte), będą mogli hipotetycznie trafiać na 4+ /zasięg lub ruch/. Pomijając już nawet, że 4 ledów wypłaci 12 ataków a maneatersi 15 z lepszą I, WS i S.

No i totalnie pomijając fakt, że 3 maneatersów strzelających ze scout-stubborn lub scout-swiftstrade to inna jakość oddziału.

Punktami za oddział ledzi nie odstają od ludojadów zbytnio, a taktycznie to inna liga.

Awatar użytkownika
Oki
Oszukista

Post autor: Oki »

A czymś takim już ktoś grał?

1 Tyrant @ 285.0 Pts
General
Fencer's Blades [35.0]
Glitering Scales [25.0]

1 Slaughtermaster @ 315.0 Pts
Lore of Great Maw; Magic Level 4
Dispel Scroll [25.0]
Ironcurse Icon [5.0]

1 Bruiser @ 206.0 Pts
Rune Maw [60.0]

9 Ironguts @ 422.0 Pts fcg
Look-Out Gnoblar; Great Weapon; Heavy Armour;

3 Ogres @ 90.0 Pts
3 Ogres @ 90.0 Pts

3 Mournfang Cavalry @ 230.0 Pts sztandar i muzyk
3 Mournfang Cavalry @ 240.0 Pts sztandar,muzyk i flamingi

6 Maneaters @ 310.0 Pts poison,znajper i muzyk

1 Ironblaster @ 170.0 Pts

Models in Army: 33
Total Army Cost: 2400.0

Punkty wydane wszystkie :) Myślę że wygląda mocno, a wy co myślicie?

Morok

Oki pisze:A czymś takim już ktoś grał?

1 Tyrant @ 285.0 Pts
General
Fencer's Blades [35.0]
Glitering Scales [25.0]

1 Slaughtermaster @ 315.0 Pts
Lore of Great Maw; Magic Level 4
Dispel Scroll [25.0]
Ironcurse Icon [5.0]

1 Bruiser @ 206.0 Pts
Rune Maw [60.0]

9 Ironguts @ 422.0 Pts fcg
Look-Out Gnoblar; Great Weapon; Heavy Armour;

3 Ogres @ 90.0 Pts
3 Ogres @ 90.0 Pts

3 Mournfang Cavalry @ 230.0 Pts sztandar i muzyk
3 Mournfang Cavalry @ 240.0 Pts sztandar,muzyk i flamingi

6 Maneaters @ 310.0 Pts poison,znajper i muzyk

1 Ironblaster @ 170.0 Pts

Models in Army: 33
Total Army Cost: 2400.0

Punkty wydane wszystkie :) Myślę że wygląda mocno, a wy co myślicie?
jak przewiniesz sobie strony uzyskasz odpowiedź :D

ODPOWIEDZ