Pogłoski

Bretonnia

Moderatorzy: Jagal, Milczek

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Hoops
Oszukista

Re: Pogłoski

Post autor: Hoops »

Azurix pisze:Dla mnie 2 sprawy:
Hoops pisze:Według mnie Devasteting charge załatwia wszystko (oczywiście trzeba czasem dobrze kulnąć na zasięg szarży). Zaczynałem ustawiając graili w dwuszeregu tak samo zrobiłem z realmami.
Devastating Charge jest fajne, ale trzeba pamiętać, że jeśli nie ma Lancy, to +1A nie dotyczy Supportów z 2 szeregu. Może się okazać, że ilość ataków w Lancy i formacji po 5 w szeregu będzie porównywalna :)
Hoops pisze:Kiedy rycerstwo dojeżdżało do celu i wypalało swoje ataki doliczając również te z Devasteting charge zmieniałem sobie formacje na lance by uzyskać szeregi i niejednokrotnie zmniejszyć ilość ataków przeciwnika w moich chłopaków w następnej turze o ile takowa następowała.
Pamiętaj, że jeśli wpadasz Kawalerią w formacji po 5 modeli w szeregu i każdy z nich jest B2B z Przeciwnikiem, to nie możesz się następnie tak Reformować, aby wyłączyć modele ze styku, zarówno twoje, jak i Przeciwnika, więc nie wiem czy zmniejszysz liczbę ataków kierowanych w twój oddział :wink:
Devastating Charge daje większą ilość ataków niż formacja lancy :)

Co do reformowania. To jednak zależy z czym walczysz i ile z przeciwnika zostało.. :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Hoops
Oszukista

swieta_barbara pisze:Dla mnie tylko 1 sprawa:
na tydzień przed premierą booka do WoC, DoC, HE, DE nie było o nim wiadomo właściwie nic. A Wy już już pierwsze testy gracie :)
Barbara sceptycznie podchodzę do wszelkich plotek pojawiających się na internetach co zresztą podkreśliłem (nie dosłownie) dwa swoje posty wcześniej, ale kto komu zabroni w domku przy piwku klepnąć sobie partyjkę w wfb na troszkę zmienionych zasadach.. :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

Hoops pisze:Devastating Charge daje większą ilość ataków niż formacja lancy :)
Wystawiając 10 KoTR, nie licząc FCG, w Lancy masz 8 ataków, ale i 3 szeregi. Jeśli dasz ich po 5 w szeregu, masz 15 ataków i 2 szeregi, więc faktycznie Devastating Charg odgrywa sporą rolę. Jeśli jednak wejdą oddziały 15 KoTR (bo inne armie od takiej ilości Kawalerzystów zaczynają), w formacji po 5 w szeregu masz nadal 15 ataków i 3 szeregi, ale w Lancy jest już 12 ataków i aż 5 szeregów. Dodatkowo sytuacja wygląda jeszcze korzystniej na rzecz Lancy w przypadku Gralowców. Tak jak mówiłem, wszystko zależy od ilości i jakości rycerzy oraz sytuacji na stole, bo Steadfasty są kluczowe w grze przeciwko Bretonni, która nie robi wiele od 2 rundy CC. Nie należy także zapominać o atakach Koni, które niekiedy są równie krwiożercze co mitologiczne Klacze z 12 prac Herkulesa ;)
Hoops pisze:Co do reformowania. To jednak zależy z czym walczysz i ile z przeciwnika zostało.. :)
Ale jeśli przeciwnik ma nadal 4 modele w oddziale, to w dalszym ciągu styka się z twoimi 5 KoTR, a oni z nim, więc nie zwiniesz się w Lancę. Dodatkowo, w sytuacji zdziesiątkowania przeciwnika nie widzę tego kluczowego elementu minimalizacji ataków wyprowadzanych w KoTR, bo przeciwnik zostanie wybity, złamany, albo wręcz nie będzie stanowił zagrożenia. Jeśli walczysz z czymś mocniejszym, jak jakichś 5ciu Chaos Knightów na przykład, to też się nie zwiniesz w Lancę, bo nie możesz wyłączyć własnych modeli z B2B :)
swieta_barbara pisze:Dla mnie tylko 1 sprawa:
na tydzień przed premierą booka do WoC, DoC, HE, DE nie było o nim wiadomo właściwie nic. A Wy już już pierwsze testy gracie :)
Widać na forum Bretonni od dłuższego czasu nic się nie działo i najmniejsza plotka roznieca ogień. Hoops akurat jest z Łodzi i się widujemy dosyć regularnie, więc zajrzałem z ciekawości, co tam spłodził :P
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Hoops
Oszukista

Azurix pisze:
Hoops pisze:Co do reformowania. To jednak zależy z czym walczysz i ile z przeciwnika zostało.. :)
Ale jeśli przeciwnik ma nadal 4 modele w oddziale, to w dalszym ciągu styka się z twoimi 5 KoTR, a oni z nim, więc nie zwiniesz się w Lancę. Dodatkowo, w sytuacji zdziesiątkowania przeciwnika nie widzę tego kluczowego elementu minimalizacji ataków wyprowadzanych w KoTR, bo przeciwnik zostanie wybity, złamany, albo wręcz nie będzie stanowił zagrożenia :)
Hmmm.. no to coś tu musieliśmy popieprzyć bo chyba nie braliśmy pod uwagę figurasków corner w corner #-o

Jasne jasne, ale zazwyczaj 15 realmów psuje trochę budowę rozpiski, a graili możesz mieć maksymalnie 12tu w lancy/klocku :wink:

Zresztą pograłem, strzeliłem sobie mały opis i tyle. Azur jak chcesz jeszcze pogadać dawaj na pw :P
Obrazek

Awatar użytkownika
vfn
Mudżahedin

Post autor: vfn »

Przecież ta zasada z lancą i DC w normalniej formacji prowadzi do kuriozalnych - śmiesznych sytuacji o których pisałem wcześniej :D IMO plotka wyssana z palca bo po co tworzyć zasadę lancy skoro i tak każdy będzie chciał mieć DC bo to się bardziej opłaca.

Niech dadzą, że jak wyrzucisz na zasięg szarży te 10+ to masz DC w lancy i już.

Awatar użytkownika
wind_sower
Masakrator

Post autor: wind_sower »

Jedyny plus byłby taki, że jak masz 5 Zbysi i dwóch ginie to reformujesz się i zachowujesz steadfasta.

Awatar użytkownika
Gniewko
Masakrator

Post autor: Gniewko »

Ciekawy kmin z tym rzucaniem wysokiej wartości na szarżę. Jak u ogrów z impactami.
Lepiej doma iść za pługiem, niż na wojnie szlakiem długiem.

Awatar użytkownika
r@fix
Masakrator

Post autor: r@fix »

Kacper ma racje nie ma co do AB bardzo daleko i nie ma co gdybać tylko czekać na bardziej aktualne ploteczki :)
Hoops pisze: Kiedy rycerstwo dojeżdżało do celu i wypalało swoje ataki doliczając również te z Devasteting charge zmieniałem sobie formacje na lance by uzyskać szeregi i niejednokrotnie zmniejszyć ilość ataków przeciwnika w moich chłopaków
Hoops ty zamiast grać bitwy na zasady których jeszcze nie ma moze ogarnij te które już są od paru lat :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Gniewko
Masakrator

Post autor: Gniewko »

Zasługuje na tytuł Drobnego Wałkarza miesiąca :D
Lepiej doma iść za pługiem, niż na wojnie szlakiem długiem.

Awatar użytkownika
Hoops
Oszukista

Aaa dziękuję dziękuję :P Raczej nie zwijalem się DO lancy ostatnimi czasy, a jeżeli już to dokladalem do CC jakiegoś rycka. Do tego kilka piwek, luźna atmosfera i jjakoś tak wyszło :D
Obrazek

Awatar użytkownika
kangur
Masakrator

Post autor: kangur »

rafixator pisze:Kacper ma racje nie ma co do AB bardzo daleko i nie ma co gdybać tylko czekać na bardziej aktualne ploteczki :)
Hoops pisze: Kiedy rycerstwo dojeżdżało do celu i wypalało swoje ataki doliczając również te z Devasteting charge zmieniałem sobie formacje na lance by uzyskać szeregi i niejednokrotnie zmniejszyć ilość ataków przeciwnika w moich chłopaków
Hoops ty zamiast grać bitwy na zasady których jeszcze nie ma moze ogarnij te które już są od paru lat :)

miesiac przed premiera Dark elfow wszystcy mowili o krakenie i zasadzie sea creature a tu ......dostali jakiegos ślimaka :)
Obrazek

''If you show your teeth, bite''

Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Matis »

Teraz wychodzą tyranidzi, więc plotki się nie sprawdziły.
M&M Factory - Up. 14.01.2017 Ostatnia trójka pegazów

Awatar użytkownika
Dibo
Masakrator

Post autor: Dibo »

kangur022 pisze:
miesiac przed premiera Dark elfow wszystcy mowili o krakenie i zasadzie sea creature a tu ......dostali jakiegos ślimaka :)
No kharybda to przecież - taki kraken.

A ja znowu napisze to samo - nie chce nowego AB! Granie masą łuczników i kowbojów jest takie fajowe :D a jak przyjdzie nowy AB to wszystko to zepsuje :(
Czcij Koze !!

Twoja Stara gra w Age of Sigmar !

Awatar użytkownika
kangur
Masakrator

czas sie przełamac , moze bedzie lepiej , ja najbardziej na nasz nowy lore czekam
Obrazek

Awatar użytkownika
debelial
Szef Wszystkich Szefów
Kontakt:

Post autor: debelial »

Matis pisze:Teraz wychodzą tyranidzi, więc plotki się nie sprawdziły.
Przecież od dawna było wiadomo o tym że teraz wychodzą Tyranidzi - to jakie plotki się nie sprawdziły?

Awatar użytkownika
Gokish
Księciunio

Post autor: Gokish »

debelial pisze:
Matis pisze:Teraz wychodzą tyranidzi, więc plotki się nie sprawdziły.
Przecież od dawna było wiadomo o tym że teraz wychodzą Tyranidzi - to jakie plotki się nie sprawdziły?

Truu tyrki na styczeń jak mnie nei myli moja wiedza a do wfb marzec/kwiecień
LICZNIK: W/D/L od 2012
Brettonia 23/1/13
Lizardmen 1/0/0 <-------- FTW :D
Fumijako pisze: Przepraszam bardzo, ale mag Khorna na dysku jest rzeczą , którą nie nazwałbym , że jest dla słabych

Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Azgaroth »

via a Reader here on Faeit 212
over the past few months, GW has been quietly taking down models within the Bretonnian Army. At time of writing, their entire Rare section is now empty - including the Finecast Grail Knights (other no longer avalible Models include Questing Knights and various flavours of Lord - again, some of these include Finecast models). In fact, the army can no longer be legally fielded by new players due to the absence of the Battle Standard Bearer model (which as any Bretonnian player would know, having a BSB is a compulsory part of the army).

To me, it looks like GW is cleaning house. It could very much be clear signs that either the Army is going to get an update soon, or get the Squat treatment.
Oby to było tylko gadanie a GW dotrzyma obietnicy, że żadnej armii już nie porzuci...:) Choć fakt faktem, sekcja rare jest już całkowicie pusta.

Awatar użytkownika
Marcin z Bretonnii
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Marcin z Bretonnii »

Cóż, również na amerykańskiej stronie GW brak Trebuszy i Paladynów/Sztandarowego. Rycerze Graala nadal są (w Finecast)

Awatar użytkownika
kangur
Masakrator

W głowie tli sie iskierka ze moze wczesniej wyjdzie nowy armybook
Obrazek

Awatar użytkownika
Legion
Kradziej

Post autor: Legion »

Btw, to jakieś niezłe kuriozum - Warhammer jest niby największą tego typu grą na świecie, ale nie da się oficjalnie kupić do niego figurek? :D
Vae victis!

ODPOWIEDZ