Ogrowe rozpiski

Ogre Kingdoms

Moderator: Afro

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kubencjusz
Szef Wszystkich Szefów

Re: Ogrowe rozpiski

Post autor: kubencjusz »

Pograłem ostatnio rozpą bez mournów i takie następujące rzeczy mi wyszły. Zrobiłem z BSB mini klepacza. Generałowi dałem sceptre bo mi trochę antymagii brakowało. W dodatku wymieniłem stonehorna na 2 mourny z BoEF. Wiem, że miało być bez mournów, ale potrzebuje płonących ataków, a w dodatku dużuś nie spisuje się przy msu>gutstar. Frenzy z 7 to jednak upierd. dodałem jednego bulla i odjąłem irona. Genek trafi do ironów, bsb do snipków, butcher do bulli. Mourny i scauty mają za zadanie ułatwić okrążanie przeciwnika. Co do gnoblarów jeszcze się nie miałem okazji zrazić. 10 woundów robi swoje. Nawet durny fireball czy salwa z skaweńskiego gutlinga nie zmiotła ich na raz. Uwagi brzuchacze mile widziane
Katyusha Ogres Army2400 Pts

1 Slaughtermaster @ 380.0 Pts
General; Lore of Beasts; Magic Level 4
Talisman of Preservation [45.0]
Sceptre of Stability [15.0]
Potion of Strength [20.0]
Sword of Striking [15.0]

1 Butcher @ 152.0 Pts
Lore of Great Maw; Magic Level 1; 2ndWeapon
Hellheart [50.0]

1 Bruiser @ 180.0 Pts
Light Armour; Battle Standard
The Other Trickster's Shard [15.0]
Fencer's Blades [35.0]

8 Ironguts @ 394.0 Pts
Look-Out Gnoblar; Great Weapon; Heavy Armour; Standard; Musician
Standard of Discipline [15.0]

4 Ogres @ 134.0 Pts
2ndWeapon; Light Armour; Musician

10 Gnoblars @ 25.0 Pts

10 Gnoblars @ 25.0 Pts

10 Gnoblars @ 25.0 Pts

6 Maneaters @ 337.0 Pts
Stubborn; Scouts; Additional Hand Weapon (x6); Light Armour; Standard;
Musician
Gleaming Pendant [5.0]

6 Maneaters @ 397.0 Pts
Poisoned Attacks; Sniper; Look-Out Gnoblar; Brace of Ogre Pistols (x6);
Light Armour; Standard; Musician

1 Ironblaster @ 170.0 Pts

2 Mournfang Cavalry @ 160.0 Pts
Heavy Armour; Iron Fist; Standard
Banner of Eternal Flame [10.0]

1 Sabretusk Pack @ 21.0 Pts

Models in Army: 61
Total Army Cost: 2400
Edit: Nikt, nic ? :roll:

Awatar użytkownika
lahire12
Chuck Norris

Post autor: lahire12 »

według mnie bsb od byle gówna spada.
Czy to żer, czy to wróg.
Żelazobrzuchy dadzą radę.
Najpierw pobijemy,
A potem to zjemy.

Awatar użytkownika
kubencjusz
Szef Wszystkich Szefów

Nie wiem co definiujesz jako tak zwane byle gówno. IMO chłopak daje radę. Za 15 pkt niewiele podrasuje jego umiejętności bojowe. Ewentualnie mogę mu zamienić mieczyk na słomke i dać warda na 5+

Awatar użytkownika
Sevi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Sevi »

Bez warda długo nie pożyje.
Pozatym jest chyba OK, chociaż ja wolę 3 byczków niż 4, ale to już wedle uznania :)
Wisła Kraków.

Awatar użytkownika
kubencjusz
Szef Wszystkich Szefów

Minimum core 603 pkt. :P

_reszka
Chuck Norris

Post autor: _reszka »

Bardzo mi się podoba. Zakładam, że grasz hellhart/DS max-1. Osobiście wolę DS, ale to kwestia upodobań. Jeśli nie, to DS bym nawet na siłę wcisnął. scauci zrobieni idealnie moim zdaniem, choć czy nie lepiej dać tylko 3x AHW? Drugiemu szeregowi różnicy to nie robi a zawsze 6 pkt.

i jako odginaczki (biorąc pod uwagę 600 na core) wolałbym już układ - 2x bulle, 1 gnobblarki i kotek niż większe bulle, 3x gnobblarki i kotek. Ale to może dlatego, że ja nawet z 1 maluchami mam problem żeby ich wykorzystać.

Więc co bym zmienił konkretnie - zdjął 3AHW, hellhart ---->DS, zdjął 2x gnobblarki, zdjął 1 bulla a za te punkty wstawił 3x bull z AHW i 1 kotka. Chyba się mieści. Ale jak wspomniałem, bardzo mi się podoba.

Awatar użytkownika
Silvestro
Falubaz

Post autor: Silvestro »

A moim zdaniem choć jedne gnoblary powinny mieć Trappera, aby iść w kierunku hord ;)
Wierzę w Wolny Rynek, Niewidzialną Jego Rękę, kuców obcowanie, Unii rozwiązanie, lewaków zaoranie, Wolną Polskę. Amen.

Awatar użytkownika
kubencjusz
Szef Wszystkich Szefów

Panie ale gdzie na to punkty. traper to koszt drugiego oddziału...
@reszka
Bule zostaną jak zostaną. W core nie poszaleje bo brak mi pola do popisu mam 603 pkt i powyżej 620 wchodzić nie zamierzam bo to strata pkt. Nasze core jest nie najgorsze ale IMO w stosunku to reszty armii overprised.

_reszka
Chuck Norris

Prawda jest taka, że każdemu w duszy gra coś innego. Mi bullami (po 3) gra się bardzo dobrze, kotki to potęga ale w każdym z ostatnich spotkań 10 gnobblarków pałęta się w miejscu i nic nimi nie potrafię zrobić. Jakkolwiek widzę ich potencjał, po prostu nie umiem go wykorzystać. Jeśli umiesz, to chwała Ci, bo to że nie wzbudzają paniki jest nieocenione.

Ale co do punktów, to się nie zgodzę, bo ironi (394) + 2x 3 bulle z AHW (2x93) + gnobblarki (25) to raptem 605 pkt. Wystarczy zdjąć 1xAHW ze scautów (bo z pewnością 1 zginie zanim AHW na nim się zamieni w ten atak).

ravtheone
Mudżahedin
Lokalizacja: Najczarniejsze, najrzadziej odkurzane zakątki Ciemnogrodu

Post autor: ravtheone »

Reszka... Dobrze prawi.
MISFIRE 2022 - turniej WFB6
MISFIRE 2022 na Facebook

WFB: HE, SK, OK, EMP, O&G
WH40K: IG Steel Legion, Catachan, Karskin, Tallarn, Vostroyan, GK, DA, SoB, Orks, Necrons, Kroot Mercenaries
Mordheim: Skaven, Possesed
Box: Warhammer Underworlds, Warhammer Quest, Space Hulk, Blacktone Fortress, Blood Bowl, Deathwatch Overkill

Awatar użytkownika
Kruszyna
Mudżahedin

Post autor: Kruszyna »

Po co BSB bez żadnej ochrony ( chyba żeby miał Rune maw ) bo zanim uderzy to zginie
trochę dużo tych gnoblarów można było by spokojnie wcisnąć 2x3ogr ( jakby punktów nie stykało to można zawsze jednego ironguta dodać / odjąć
jeśli potrzebne ci były ogniste ataki to można było dać taki sztandar ludojadom z pistoletami docisnąć ich jeszcze 2 i dać więcej kotów
masz wtedy 3 kocie odginaczki i 2x3 ogry do tego kloc ironow do bicia ,kloc ludojadów do bicia , i spory kloc ludojadów do strzelania ( czego więcej trzeba :) )
Krasnoludy, krzaty, Dorfy (znani też jako ważniacy ze złotem) – jedna z ras humanoidalnych, są to praktycznie niscy Żydzi zrobieni z mięśni, alkoholu, bród i zarąbistości.

Awatar użytkownika
kubencjusz
Szef Wszystkich Szefów

Kruszyna pisze: jeśli potrzebne ci były ogniste ataki to można było dać taki sztandar ludojadom z pistoletami docisnąć ich jeszcze 2 i dać więcej kotów
po tym zdaniu mam 1 wniosek. Uprawiasz mathhammera za dużo, za mało grasz.( jakbym nie chciał żeby strzelali do bohaterów nie dawałbym im snipera, a pan mam nadzieje słyszał o dragon helmach, dragonbane gemach, dragon armorach nieprawdaż ?) :mrgreen:

Za opinie dziękuję(wszytskie), choć ludziska( teraz do ogółu) miło by było gdybyście czytali ten króciutki tekst przed rozpiską. Skoro napisałem że testuje gnoblary to czemu 3/4 ludzi chce mnie od nich odciągnąć. Test polega na tym by tym zagrać a nie by tym nie grać. Praktyka=/=teoria.

Awatar użytkownika
ogrmasta
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: ogrmasta »

Gnoblary zawsze biorę z traperami - ustawiam takich 10 w szeregu i naprzeciwko hordzie przeciwnika (dodatkowo czasami puszczam tak 2-3 oddziały gnoblarów w odstępach 1-2 cali). Są spisani na straty i nawet się nimi nie przejmuję (a bardzo często nawet przeżywają całą bitwę) a jeśli horda przeciwnika chce wyczyścić sobie pole to przechodzi przez 2-3 regimenty traperów i na ogół po tych zabiegach jest już osłabiona. Nie bardzo rozumiem "wywal gnoblary i weź 3 ogrów" - mają różne zastosowanie, 3 ogrów może co najwyżej flankę przetrzymać/zabezpieczyć ale spada jeden ogr ze strzelania i zdajemy panikę. Gnoblary mają zupełnie inne zadanie - ja ustawiam ich środkiem i niech sobie dreptają do przodu z Stand and Shootem.
Przyszedłem na świat pokryty cudzą krwią, krzycząc i kopiąc wszystkich dookoła. Odejdę w ten sam sposób.

Awatar użytkownika
lahire12
Chuck Norris

Dla mnie to zanim gnoblary coś zrobią to blokują całą armię i zanim coś zrobisz główną armią to będzie koniec gry :D
Czy to żer, czy to wróg.
Najpierw pobijemy,
A potem to zjemy.

_reszka
Chuck Norris

kubencjusz pisze: Za opinie dziękuję(wszytskie), choć ludziska( teraz do ogółu) miło by było gdybyście czytali ten króciutki tekst przed rozpiską. Skoro napisałem że testuje gnoblary to czemu 3/4 ludzi chce mnie od nich odciągnąć. Test polega na tym by tym zagrać a nie by tym nie grać. Praktyka=/=teoria.
Masz rację :), daj znać jak Ci pójdzie.
Kruszyna pisze:Po co BSB bez żadnej ochrony ( chyba żeby miał Rune maw ) bo zanim uderzy to zginie
Bo to jest kwestia podejścia do bsb. Nawet Maciek P. kilka razy pisał, że posyła bsb zupełnie gołego do boju, za 130 punktów. Po prostu ma stać w 2 rzędzie, robić tłum i dawać przerzuty. Jego zadaniem nie jest walka.

Ja gram też ekonomiczną wersją, goły ze sztandarem flamingów (i LoG). Jak jest abdomka/trolle czy inne gówno regenerujące się, idzie np. do maneatersów i oni strzelają a działo doprawia. A jak jest boh. z wardem na 2+ to stoi w ironach i nie przeszkadza sniperom. A ostatnio spotkałem lorda bretonii na pegazie z HKB i wardem 2+ na ogniste, to postawiłem go z bullami żeby przypadkiem lord w pojedynkę nie zablokował ironów lub manów.

Ostatnio też goblin na wilku z hełmem 2++ wjechał w moich manów wśród których stał bsb. Wygrał 1 rundę, zremisował 2 i 3 (trochę fartem nabijał po 1 ranie a ja nie miałem muzyka), dopiero w 4 go sklepałem. 2 rundy mi ścierwo zabrało a manów ominął mega muli kombat. Przez głupiego wilka z 2++ zamiast 20-0 było 15-5 i to trochę na farcie.

Reasumując, boję się dawać flamingi na maneatersach, bo coś silniejszego niż goblin na wilku z hełmem ich zatrzyma na dobre i nie postrzelają do niektórych bohaterów. Na ironach lepsza dyscyplina. Zostaje bsb i mourny. Bo bez ognia czasem straszno.

A co do rozpiski, to złożenie kubencjusza bsb jest pierwszym ofensywnym, które mi się podoba. Do tej pory myślałem, że poza gołym (z ewentualnym sztandarem) lub uzbrojonym w warda 4++ niewiele się da z niego wycisnąć.

Dzokejek94
Warzywo

Post autor: Dzokejek94 »

Ostatnimi czasy zdarzyło mi się grać ze znajomymi na mniejsze punkty i po wielu różnych próbach otrzymałem coś takiego ;) nawet ciekawie się tym gra :D co wy o tym sądzicie

Unnamed1600 Pts - Ogre Kingdoms Army

1 Firebelly @ 205.0 Pts
General; Magic Level 2; Lore of Fire
Grut's Sickle [50.0]

1 Bruiser @ 182.0 Pts
2ndWeapon; Heavy Armour; Battle Standard
Talisman of Preservation [45.0]

40 Gnoblars @ 135.0 Pts
Throwing Weapons; Musician; Gnoblar Trappers

6 Ironguts @ 308.0 Pts
Look-Out Gnoblar; Great Weapon; Heavy Armour; Standard; Musician; Gutlord
Standard of Discipline [15.0]

5 Maneaters @ 340.0 Pts
Poisoned Attacks; Stubborn; Look-Out Gnoblar; Additional Hand Weapon (x5);
Light Armour; Standard; Musician; Captain
Razor Standard [45.0]

4 Maneaters @ 238.0 Pts
Scouts; Immune to Psychology; Ogre Pistol (x4); Light Armour; Musician

2 Mournfang Cavalry @ 150.0 Pts
Heavy Armour; Iron Fist; Musician

2 Mournfang @ [0.0] Pts

Models in Army: 61

Total Army Cost: 1600.0

Awatar użytkownika
Odoamar
Wodzirej

Post autor: Odoamar »

Opisz dlaczego tak a nie inaczej złożyłeś ludojadów - chodzi o ich liczbę w oddziałach, bronie i umiejętności, magiczny sztandar itp
Obrazek

Awatar użytkownika
kubencjusz
Szef Wszystkich Szefów

Grut's Sickle to niebezpieczna zabawka :)

_reszka
Chuck Norris

Grut sicle jest totalnie do bani. Masz DWA czary, wchodzące wcale nie na jakiś niesamowitych wartościach. Losujesz powiedzmy 7, czyli 3 i 4. Przeciwnik ma 4 na dispel. Żeby nie przedłużać, 1 czar może zdispeluje - i nie pomoże tu grut. Grut byłby pomocny na 4lev. Pomijam, że to odrobina ryzyka zawsze.

Lepiej standardowo, dispel+ rubby ring.

poza tym wolę butchera niż firebellego - masz sporo oddziałów którym wsparcie może się przydać - ale to kwestia gustu.

40 gnoblarów - nie podoba mi się. Testowałem kiedyś 60 i to potrafiło coś tam przetrzymać (a konkretnie abdomkę 3-4 tury), 40 lada runda straci stedfasta. Albo 10 albo dużo więcej niż 40.

Co bym zmienił:

wywalił gnobblarki i dał bulle z AHW - trzymasz core.
wywalił generała i dał butchera z DS - oszczędzasz 50 pkt.
wywalił 1 maneatersa ze scauta
wywalił muzyków na scaucie i mournfangach (raczej nie będą zbyt potrzebni)

Kupił ironblaster

Awatar użytkownika
lahire12
Chuck Norris

Ja tam wole firebelly 2 lvl z ds i ward bsb 4+ward z ha i gw . 9 ig z dyscypliną. 4 mourny 1 kot dzialo
Czy to żer, czy to wróg.
Najpierw pobijemy,
A potem to zjemy.

ODPOWIEDZ