a i proponowal bym nie zastanawiac sie nad tym co jest linia szarzy tlyko wziac to co jest linia szarzy w szarzach na maszyne

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
a myślałem, że wyrażam się choć odrobinę jasno... chodzi o to, że niezależnie od tego którędy biegł pierwszy szarżujący model (a jeśli starczy mu ruchu to możesz sobie nawet okrążyć w trakcie szarży cel ze dwa razy), ważne gdzie stał szarżujący zanim kazałeś mu wykonywać szarżę i gdzie ruch zakończył.Shino pisze:Rzgadzam sie... tworzymy wiec linie. jesli cos stoi miedzy dwoma najblizszymi skirmiszerami nie mogana siebie szarzowac... .w koncu raw... nie robia wheeli ani pivotow...
"Man sized characters on foot (normally mounted on a square 20mm or 25mm wide base), (...) follow the movement rules for skirmishers, (...)." - nie mogą robić taktycznych szarż.Shino pisze:a co ciekawe jest tylko o tactical wheeling nie ma nigdzie tactical pivoting... wiec monstery i pojedyncze modele tez nie moga robic taktycznych szarz.... to ci dopiero...
IIRC w maszynach stoi, że obsługa ustawia się "perpendicular to the direction of charge" tak by stanąć między szarżującym a maszyną. Nie ma przy maszynach definicji terminu "line of charge".Shino pisze:a i proponowal bym nie zastanawiac sie nad tym co jest linia szarzy tlyko wziac to co jest linia szarzy w szarzach na maszyne
tak ta czesc jest oczywista.... mi chodzilo o modele konne... tudziez characteorw na podstawkach wiekszych niz piechotna (orgy treeman itd.)"Man sized characters on foot (normally mounted on a square 20mm or 25mm wide base), (...) follow the movement rules for skirmishers, (...)." - nie mogą robić taktycznych szarż.
Hmmm... Szczerze mówiąc, nie przychodzi mi do głowy, jak mogłyby istnieć dwie proste łączące dwa najbliższe modele, które nie pokrywałyby się.Czy po prostej znaczy 'po najkrotszej prostej' czy po prostej jakiej sie chce byle byl najblizszy do najblizszego?
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
Jankiel pisze:Hmmm... Szczerze mówiąc, nie przychodzi mi do głowy, jak mogłyby istnieć dwie proste łączące dwa najbliższe modele, które nie pokrywałyby się.Czy po prostej znaczy 'po najkrotszej prostej' czy po prostej jakiej sie chce byle byl najblizszy do najblizszego?
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.