Border Princes E-zin: o krok dalej
Moim skromnym zdaniem powinniście jak na razie założyć, że Ezin będzie obejmował głównie systemy ze Starego Świata. Artykuły na temat innych systemów jak 40-ka można by po prostu publikować w dziale "Inne..." (taki przykładowy tytuł). I nie ograniczać się do jedynie systemów GW. Jak ktoś będzie chciał napisać artykuł o Warmachine, Hordach itd. to czemu nie.
Proponuję np. do pisania artykułów np. o 40-ce zaprosić kogoś z Gloria Victis.
Proponuję np. do pisania artykułów np. o 40-ce zaprosić kogoś z Gloria Victis.
to tylko rokuje na przyszloścMKG pisze:Cóż, były już conajmniej dwa podejścia do polskiego e-zinu. Oba skończyły się fiaskiem. Na razie powtarzacie błędy pierwszego z nich...
Ale cóż, życzę powodzenia.
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
do trzech razy sztuka jak glosi stare polskie porzekadlo
sam coś może skrobne, szczególnie (jedynie?) o elfach, ale raczej nie obiecuje stalej wspólpracy. Ot moze czasem coś, nop chyba, że chcecie artykól: a co na to Arystoteles i Kant?
![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
tak czy owak mam nadzieje, ze na gadce sie tylko nie skonczy, a nawet jeśli nic z tego nie powstanie, to szczerze myśle, że chociaż skonćzy sie to już na próbie wydania.
Wartoby bylo jeszcze "zatrudnić" dobrego angliste, z wiadomych przyczyn, a na forum jest ich zapewne pelno, wszakże Polacy nie gęsi i swojego warhammera mają.
-
- Kretozord
Pozdro&poćwiczKosa pisze:...chyba, że chcecie artykól
![Cool 8)](./images/smilies/icon_cool.gif)
Sorry musiałem
Przybliżysz te błędy?MKG pisze:Cóż, były już conajmniej dwa podejścia do polskiego e-zinu. Oba skończyły się fiaskiem. Na razie powtarzacie błędy pierwszego z nich...
Ale cóż, życzę powodzenia.
artykul, artykul, artykul, artykul, artykul, artykul, artykul, artykul, artykul, artykul, artykul, artykul, artykul, artykul, artykul, artykul, artykul, artykul, artykul, artykul, artykul, artykul, artykul, artykul, artykul, artykul, artykul, artykul, artykul, artykul, artykul, artykul, artykul, artykul, artykul, artykul, artykul, artykul, artykul, artykul.kurka_z_podworka pisze:Pozdro&poćwiczKosa pisze:...chyba, że chcecie artykól![]()
Sorry musiałem
bez tego wrednego myku: kopiuj+wklej
- Temple Guard
- Falubaz
MKG, który wpisał się kilka postów wyżej wydawał e-zin Miragliano, o drugim e-zinie nic nie wiem. Fajnie, gdyby MKG napisał o nich coś więcej, dał nam jakieś wskazówki i wyjaśnił jakie błędy popełniamy.Raptaparat pisze:A ktory z Panow udzielajacych sie wyzej redagowal wczesniej pismo lub mial z tym jakikolwiek zwiazek? Bez zadnych uszczypliwosci - tak tylko pytam, bo zapal to nie wszystko
Gwardia umiera, ale się nie poddaje
www.robinofsherwood.fora.pl - forum o wspaniałym, klimatycznym serialu "Robin z Sherwood" - zapraszam serdecznie!
www.robinofsherwood.fora.pl - forum o wspaniałym, klimatycznym serialu "Robin z Sherwood" - zapraszam serdecznie!
Jakos info o wczesniejszych e-zinach do mnie nie doszlo. Czy mi sie zdaje, czy tamte inicjatywy nie byly bezposrednio zwiazane z najwazniejszym forum batlowym w Polsce?
Juz kiedys myslalem o gazetce, lecz braklo determinacji w dazeniu do celu.
Marzy mi sie gazetka "spolecznosciowa" - poswiecona ludziom a nie tylko grze (w oderwaniu od czlowieka). Chcialbym, zebysmy pisali o ludziach znanych w naszym srodowisku - o ich karierze, dokonaniach i wrazeniach na temat zachodzacych zmian (wszystko w kontekscie batla). Sa wsrod nas ludzie, ktorzy moga miec wiele ciekawego do powiedzenia.
Na samych strategiach do gry i poradach malarskich (choc te na pewno sa przydatne i potrzebne) nie zlozy sie ciekawego materialu.
I nie, nie mam na mysli gazety sensacyjnej w stylu "Pomorze znowu złapane na wałowaniu" (
), ale zeby gazeta nie byla oderwana od naszej rzeczywistosci.
Gazetka moglaby tez wyjasniac wiele zawilosci naszego polswiatka dla graczy, ktorzy sa z nami od niedawna. Mozna poswiecic kilka artykulów aby opisac, chocby gwoli podsumowania, na czym polega liga, lista ligowa, lista sedziowska, jakie sa wymagania turniejowe, itd.
Kilka tematow, ktore moim zdaniem warto wziac na warsztat w pierwszych numerach.
Reportaze:
- z EURO (przyblizyc czym jest, jakie sa nasze dokonania, kto gral, wywiad z kims, kto bral udzial)
- z kazdego mastera warto zamiescic relacje (podsumowanie turnieju i wrazenia)
- z turniejow organizowanych w nowych osrodkach lokalnych
- z turniejow zagranicznych (niektorzy siedza za granica i moga opisac, jak to tam wyglada, niektorzy po prostu wyjezdzaja na turnieje zagraniczne od czasu do czasu - np. Giant Fanatic w Kopenhadze, GT w innych krajach, itd)
- z zycia spolecznosci batlowych w innych krajach
Wywiady:
- z czolowymi graczami polskimi
- z organizatorami turniejow
- z przedstawicielami GW (ja tam wzialbym chucby Szamana na spytki)
- z graczami zagranicznymi
- z kolekcjonerami przez duze "K"
Porady:
- taktyki i strategie
- malarskie
- makietarskie
- organizacyjne (imho wiele osob chcialoby cos zorganizowac, ale wydaje im sie, ze to mega formalnosci i papierologia. Gdyby jakis doswiadczony organizator opisal, jak to wyglada w rzeczywistosci, moze ktos by sie przekonal, ze jednak sie da)
Artykuly (debata spoleczna
):
- wlasny punkt widzenia na.... (pomalowanie armii, PG, klimaciarstwo, ewolucje Warhammera, i tysiac innych bardziej subtelnych i bardziej intersujacych tematow)
Inne:
- komiks Jasiaa i Szczurzego Juchy to mus
- horoskopy i porady seksualne mozna sobie darowac.... chyba ze spolecznosc batlowa wykaze zainteresowanie.![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
Gdyby nasz e-zin skladal sie z powyzszych, to zaczyna to dla mnie wygladac interesujaco i warto o to walczyc. I wtedy moge sie w to zaangazowac.
Kto ma ochote wziac sie za tak powazne rzeczy? I za co konkretnie (bez deklarcji w stylu: "moge cos napisac")?
Juz kiedys myslalem o gazetce, lecz braklo determinacji w dazeniu do celu.
Marzy mi sie gazetka "spolecznosciowa" - poswiecona ludziom a nie tylko grze (w oderwaniu od czlowieka). Chcialbym, zebysmy pisali o ludziach znanych w naszym srodowisku - o ich karierze, dokonaniach i wrazeniach na temat zachodzacych zmian (wszystko w kontekscie batla). Sa wsrod nas ludzie, ktorzy moga miec wiele ciekawego do powiedzenia.
Na samych strategiach do gry i poradach malarskich (choc te na pewno sa przydatne i potrzebne) nie zlozy sie ciekawego materialu.
I nie, nie mam na mysli gazety sensacyjnej w stylu "Pomorze znowu złapane na wałowaniu" (
![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)
Gazetka moglaby tez wyjasniac wiele zawilosci naszego polswiatka dla graczy, ktorzy sa z nami od niedawna. Mozna poswiecic kilka artykulów aby opisac, chocby gwoli podsumowania, na czym polega liga, lista ligowa, lista sedziowska, jakie sa wymagania turniejowe, itd.
Kilka tematow, ktore moim zdaniem warto wziac na warsztat w pierwszych numerach.
Reportaze:
- z EURO (przyblizyc czym jest, jakie sa nasze dokonania, kto gral, wywiad z kims, kto bral udzial)
- z kazdego mastera warto zamiescic relacje (podsumowanie turnieju i wrazenia)
- z turniejow organizowanych w nowych osrodkach lokalnych
- z turniejow zagranicznych (niektorzy siedza za granica i moga opisac, jak to tam wyglada, niektorzy po prostu wyjezdzaja na turnieje zagraniczne od czasu do czasu - np. Giant Fanatic w Kopenhadze, GT w innych krajach, itd)
- z zycia spolecznosci batlowych w innych krajach
Wywiady:
- z czolowymi graczami polskimi
- z organizatorami turniejow
- z przedstawicielami GW (ja tam wzialbym chucby Szamana na spytki)
- z graczami zagranicznymi
- z kolekcjonerami przez duze "K"
Porady:
- taktyki i strategie
- malarskie
- makietarskie
- organizacyjne (imho wiele osob chcialoby cos zorganizowac, ale wydaje im sie, ze to mega formalnosci i papierologia. Gdyby jakis doswiadczony organizator opisal, jak to wyglada w rzeczywistosci, moze ktos by sie przekonal, ze jednak sie da)
Artykuly (debata spoleczna
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
- wlasny punkt widzenia na.... (pomalowanie armii, PG, klimaciarstwo, ewolucje Warhammera, i tysiac innych bardziej subtelnych i bardziej intersujacych tematow)
Inne:
- komiks Jasiaa i Szczurzego Juchy to mus
- horoskopy i porady seksualne mozna sobie darowac.... chyba ze spolecznosc batlowa wykaze zainteresowanie.
Gdyby nasz e-zin skladal sie z powyzszych, to zaczyna to dla mnie wygladac interesujaco i warto o to walczyc. I wtedy moge sie w to zaangazowac.
Kto ma ochote wziac sie za tak powazne rzeczy? I za co konkretnie (bez deklarcji w stylu: "moge cos napisac")?
To lipa trochę bo do pisania horoskopów to mógłbym się nawet zgłosić.bless pisze: - horoskopy i porady seksualne mozna sobie darowac.... chyba ze spolecznosc batlowa wykaze zainteresowanie.
![Sad :(](./images/smilies/icon_sad.gif)
A licky boom boom down!!!
Bless dobrze prawi. Myślę, że byłoby ciekawie gdyby taki magazyn był w wersji angielskiej. Dla naszych rodaków można by polskie tłumaczenia artykułów zamieszczać na końcu jako swego rodzaju indeks, aneks. W tedy nie tylko przybliżyłby on nasze środowisko batlowców nowym graczom w Polsce, ale i może ludzie z innych krajów trochę by nas poznali.
Oczywiście podnosi to poziom trudności i bardziej komplikuje tworzenie takiego E-zinu.
Oczywiście podnosi to poziom trudności i bardziej komplikuje tworzenie takiego E-zinu.
RAKb_sk pisze:To lipa trochę bo do pisania horoskopów to mógłbym się nawet zgłosić.bless pisze: - horoskopy i porady seksualne mozna sobie darowac.... chyba ze spolecznosc batlowa wykaze zainteresowanie.
Na najbliższym masterze będziesz miał misscasta w pierwszej turze
Uważaj na armię Ogrów bo z lekceważenie przeciwnika spowoduje, że przegrasz. Natomiast Bretonia będzie miała z Tobą pod górę. Nie wpatruj się w spadające gwiazdy bo komety nie spełniają życzeń.
squiq pisze:Mój Sigmar myśli inaczej.
Pomysł battlowego horrorskopu już mi się podoba ![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
I pomysł Blessa na gazetkę community - czyli także o ludziach - takoż.
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
I pomysł Blessa na gazetkę community - czyli także o ludziach - takoż.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
![Mr. Green :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
Ja też chętnie bym pomógł, ale nie wiem na ile się przydam, bo raczej nie bywam na turniejach (co możliwe, że niedługo się zmieni
).
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
Właśnie coś podobnego mi przyszło do głowy jak przeczytałem o tych horoskopach, tylko w mojej wersji by to pewnie było znając życie trochę cięższe.Sa!nt pisze:RAKb_sk pisze:To lipa trochę bo do pisania horoskopów to mógłbym się nawet zgłosić.bless pisze: - horoskopy i porady seksualne mozna sobie darowac.... chyba ze spolecznosc batlowa wykaze zainteresowanie.
Na najbliższym masterze będziesz miał misscasta w pierwszej turze
Uważaj na armię Ogrów bo z lekceważenie przeciwnika spowoduje, że przegrasz. Natomiast Bretonia będzie miała z Tobą pod górę. Nie wpatruj się w spadające gwiazdy bo komety nie spełniają życzeń.
- Temple Guard
- Falubaz
Ja mogę wrzucić różne statystyki WFB w pierwszym numerze najbardziej podstawowe (np. szanse zdania testów/breaka itd.), potem bardziej skomplikowane i wyspecjalizowane. Poza tym mogę opisywać wybrane oddziały WFB (najchętniej piechotę, szczególnie elitarną, bo to mój "konik") czy choćby naskrobać artykuł przybliżający system Warhammer Ancient Battles (z serii Warhammer Historical).
Wszystko kwestia zapotrzebowania i omówienia sprawy z redaktorem naczelnym. I tu dochodzimy do ważnej kwestii - kto nim będzie![Question :?:](./images/smilies/icon_question.gif)
Wszystko kwestia zapotrzebowania i omówienia sprawy z redaktorem naczelnym. I tu dochodzimy do ważnej kwestii - kto nim będzie
![Question :?:](./images/smilies/icon_question.gif)
Gwardia umiera, ale się nie poddaje
Z poradami seksualnymi jest ten problem, że nie ważne jak by się nie gimnastykować to i tak nie wyjdzie nic śmieszniejszego niż te dawane na poważnie w gazetach przeróżnych.bless pisze:Intrygujace... horoskopy poszly jak swieze buleczki, ale widze, ze zaden z kolegow nie czuje sie na silach dawac porad seksualnych....