Kozie Sukcesy i Porażki

Beastmen

Moderator: Dibo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Re: Kozie Sukcesy i Porażki

Post autor: trikk »

Fisch pisze:nieźle Klops

krzyk może zrobi niewiele ale w walce wraciaki zdejmują całą armię bestii!

ogólnie z wampirami jest turbo przesranka i chyba najlepiej całą armie schować do ambusha i wyjść w ostatniej turze po ćwiartki 8)
czy ja wiem.
Bestie maja w chuj dispela, wiec wrajciaki nie lecza sie jakos kosmicznie szybko. Do tego magia slaanesha i wraithy ida w druga strone ;) Ostra magia i są szanse ;)
Release the Przemcio!

Klops
Falubaz

Post autor: Klops »

Grałem dzisiaj parówkę z De przeciwko We He
mogą nie zgadzać się punkty u elfów bo kumpel coś minimalnie pozmieniał
master bsb 177
magiczka 2 lv dagger, 160
15 warjorów, FCG,shields 120
fast muzyk 117
harpie 55
6 koki, FCG, War Baner 227
6 szadów GW 108
6 szadów AHW 102
hydra 175

mag lv 2 SoD, Bestial Visage,
Chaos Armour 160
mag lv2 DS DS bray staff 166
Herd 110
Herd 110
Herd 64
Psy 36
Psy 36
Psy 30
Minosie 184
Minosie 184
rydwan 85
rydwan 85

Przeciwnicy mieli
We
3 10 łuki
driady 10
WD 9
GR 5
WW jakieś 8
magiczke
drychę
He
mag ze smokiem
BSB na orle z D6 do kombatu
8 WL
5 DP z elrondem
2x 10 spearmenów

Scenarjusz 18" rozstawienia, my zaczynaliśmy, więc byliśmy na połowie stołu po pierwszej rundzie, przeciwnik wystawił się przy krawędzi. Warto nadmienić genialność mojego zagrania typu czemu tam dajesz pendanciste.
1 opów szarża DP na minosie my flle przedeklarował na fast my flee przedeklarował na pendanta, który utknoł tam do końca bitwy, zabił on na spułę z Kokami DP, przyjął smoka, BSB i ich pokroił, z drugiej strony minosie i hydra robili swoje zabili na spułę driady z drychą potem 2 pozostale po ostrzale z GG i 2 oddziałów łukó minosie ugrzęzły w łukach a hydra rozkroiła WD a potem zionęła w WL. Genialnie spisał się SoD w pierwszej popychaczka i zabite WW po 2 turach walki zabił mi 4 Gory, potem jeszcze zjadłem tak fasta
Skończyło się 19 1 albo 20 0

Awatar użytkownika
Crane
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Crane »

Ok nowe Bestie dały radę w dzisiejszej małej potyczce na 1000 p z Vampirami

Miałem:

Shaman, level, staff of darkoth
Shaman, level, fetish, scroll

3x 5 Ungor Raiders
2x 5 Hounds
20 Gor Herd (Fcgm full metal jacket 8) )
3 Minosy
2 Spawny

Przeciwnik miał

2 vampiry obaj 2 level, jeden dosc wysokiego save i przywolywanie ghuli, drugi ksiazke i moc dajaca mu mozliwosc wziecia gw i ha

5 wilkow
2x po 10 ghuli
5 Rycerzy

4 batki
4 wraithy z banshee

Zaczął on i ruszył wszystkim do przodu osłaniając wraithy batkami. Ja posłalem 2 oddziały ungorów do ambusha i w mojej turze
jeden wyszedl z prawej krawedzi, drugi pozostal w ukryciu. poslalem oba spawny do przodu i calkiem daleko zaszly dzieki niezlym rzutom.
Tak naprawdę zawazyła przez cala bitwe magia i pare bledow które obaj popelnilismy. Uzywalem Wilda a przeciwnik z 4 koscmi nie mogl zablokowac wszystkich trzech Viletidow (nawiasem mówiąc z fetishem sprawdza sie doskonale), więc w pierwszej turze stracil batki, w drugiej zagrawszy IMO błędnie wraithami - bo zamiast leciec na pałe i liczyc na zterroryzowanie mi oddzialu Gorow z magiem i krzyk banshee to zagral nimi dosc zachowaczo ukrywajac za wzgorzem- stracil owe wraithy (oba oddzialy z Viletide) i mialem wydawac by sie moglo spokoj na lewej flance. Niestety ustawiwszy sie tak by pomacac z Viletide wraithy wystawilem sie Gorami bokiem na ghule z vampirem i teraz z kolei ja nie bylem w stanie zablokowac wszystkich popychaczek rzuconych na ten oddział, dostali wiec szarze, z mojej strony nikt nie mogl odpowiedziec wiec sie sypnalem az za plansze. Na prawej flance bylo lepiej, Spawn wytrzymal szarzę Black Knightow i Ghuli z drugim vampirem od boku, wiec minosy mogly z kolei sprzedac swoja szarze w bok rycerzy, zamietli ich, w kolejnych turach zamietli ghule z vampirem. Drugi spawn w miedzyczasie , rozprawiwszy sie z wilkami dotral - znow majac fartowne rzuty na ruch, do drugich ghuli i znów- takze fartownie przetrzymal ten oddzial z vampirem az nie dotarly do niego minosy i nie zrobily reszty.

Ogólnie , spawny miały duzego farta- raz ze jeden przetrzymal kombinowana szarze rycerzy i vampira z ghulami zostajac na 1 woundzie, drugi ze dotarł i przytrzymal oddzial ghuli czekajac na odsiecz Minotaurów. Magia, jako że obaj nie mielismy jak jej zatrzymac majac tylko 4 kosci i, w moim przypadku, jednego scrolla mocno wplywala na wynik bitwy ( wspomniany Viletide pomogl pozbyc sie Wraithow i Batkow, no i popychaczki przeciwnika mialy tu znaczenie)

Awatar użytkownika
Crusader
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Crusader »

Wylosowałeś Viletide'y na magach ? Bo teraz można zamienić na zerówkę tylko nie na jedynkę w Wildzie.
Z VC bestie mają ok

pozdro

Awatar użytkownika
Pieta
Chuck Norris

Post autor: Pieta »

Fajnie, ale dwóch oddziałów ungorów przy tej rozpisce raczej nie można wysłać do ambusha. 1 Unit do ambusha za 1 taki sam unit na stole. Musiałoby być 4x 5 ungor raiders i nawet 10 zwykłych ungorów nie pomoże, tym bardziej 20 gorów.

Awatar użytkownika
Crane
Szef Wszystkich Szefów

Wylosowałeś Viletide'y na magach ?
zgadza się, dlatego napisałem, że zaważyła magia w tej rozgrywce

Co do możliwości wystawienia więcej niż jeden oddział w ambushu w takiej sytuacji, to pamiętam, że była żywa dyskusja o tym na forum i zdania były podzielone. Ambush, choć fajny, nie zaważył na losach tej bitwy, fakt, zająłem cwiartki, ale przeciwnika i tak nie było na stole pod koniec gry. Niemniej być może masz rację i rzeczywiście powinienem posłać tylko jeden oddział do ambusha, choć w książce nie jest to jakoś jasno sprecyzowane " You may keep any unit (...)in Ambush (...) provided you have a unit of the same type and of the same size(or larger) that you deploy as normal"

war2bone
Chuck Norris

Post autor: war2bone »

Pieta pisze:Fajnie, ale dwóch oddziałów ungorów przy tej rozpisce raczej nie można wysłać do ambusha. 1 Unit do ambusha za 1 taki sam unit na stole. Musiałoby być 4x 5 ungor raiders i nawet 10 zwykłych ungorów nie pomoże, tym bardziej 20 gorów.

you do it wrong,

zresztą jest glosowanie na LS w tej sprawie - narazie jest 2:0 na twoją nie korzyść

Awatar użytkownika
Dibo
Masakrator

Post autor: Dibo »

przy tej rozpisce w ambushu mogł być tylko 1 odział ungorów. Zgadzam sie ze mogły być 2 jeśli odziałów było by 4 po co najmnije 5 chłopa. 2 na stół 2 do schowka.
Czcij Koze !!

Twoja Stara gra w Age of Sigmar !

Awatar użytkownika
Proch
Chuck Norris

Post autor: Proch »

Crane pisze: you have a unit of the same type and of the same size(or larger) that you deploy as normal"
sam sobie odpowiedziałeś że musi być taki sam lub większy oddział wystawiony nomalnie..

5 raiders = 5 w ambusz
15 raiders = 10 w ambusz = FAIL

Awatar użytkownika
Crane
Szef Wszystkich Szefów

Chwilunia, nic sobie nie odpowiedzialem, bo z mego cytatu nie wynika że : " for each unit in ambush you must have a unit deployed as normal" tylko że oddział w ambushu ( słownie jeden) nie może swą wielkoscia przekraczać oddziału wystawionego normalnie.No i że -oczywiscie- zeby móc wystawic oddzial w ambushu musi byc tego samego rodzaju wystawiony normalnie.
Marek Golan: nie wiem, nie jest to jasne, wiec niech bedzie na korzysc bestii na razie (jeden oddzial umozliwia pojscie do ambusha 100 innym), jak wyjdzie faq to pewnie to wyjasnia
Shino:Jak marek.
Panowie, chcecie sie spierac z naszymi sędziami? Proszę bardzo 8)

CAR2N
Chuck Norris

Post autor: CAR2N »

Crane dobrze prawi :twisted:
WFB playing since 1994

Awatar użytkownika
Kefas
Masakrator

Post autor: Kefas »

no fajna bitewka Kranie... miałeś sporo szczęścia i pewnie gdyby nie spawny i magia miałbyś ciężko... dobra taktyka zespa(w/n)mować coś twardego i potem dobić ciężkim uderzeniem ;) gratuluję ziom

Awatar użytkownika
Crane
Szef Wszystkich Szefów

potem dobić ciężkim uderzeniem gratuluję ziom
No dzięki, dzięki, ale -jak mówisz, miałem szczęscie z wylosowaniem Viletide no i że Spawn nie spadł od tych poisonów z ghuli, ataków vampira, black knightów i ich koni- jak teraz nad tym myślę, to się zastanawiam jak on to zrobił 8)

Awatar użytkownika
GarG
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: GarG »

Crane pisze:jak teraz nad tym myślę, to się zastanawiam jak on to zrobił 8)
Stanął, zapalił szluga, wyciągnął fajke i olał ich ciepłym moczem ;)
kangur022 pisze: Ze niby czarodziejki są szpetne ? :)
dzikki pisze:Wypadki z kotłem się zdarzają ;] , nożem rytualnym można się skaleczyć jak się ofiara poruszy. Tudzież jakieś obmierzłe praktyki seksualne.
Kacpi 1998 pisze:te praktyki to chyba z użyciem cegły...

Awatar użytkownika
Crane
Szef Wszystkich Szefów

i olał ich ciepłym moczem
nie wiem czym ich olał, ale czymś napewno 8)

Awatar użytkownika
Gobos
Falubaz

Post autor: Gobos »

nowe bestie sa zalosne.
gralem dzis moimi DE z bestiami Szafy (format bazyla) - w DE ofens z solidnym strzelaniem, bestie: doombull/3 magow/2 jabbery/2 harpie/minosy/pumby/smietnik.
gra skonczyla sie maska w 4 turze...
Jesteś Aspołecznie Nastawionym Kutafonem, Inspirującym Ekstatyczne Lamenty Tłumu, Oraz Imbecylem Demonstrującym Ignorancję, Ogarniającym Tylko Alfabet.

Varinastari
Masakrator

Post autor: Varinastari »

To nie Bestie są żałosne tylko DE przepakowane.

Awatar użytkownika
Dziki
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Dziki »

Varinastari pisze:To nie Bestie są żałosne tylko DE przepakowane.
To po pierwsze. Po drugie to ja bym na podstawie jednej bitwy nie twierdził od razu, że armia jest żałosna...
"...And in that time of darkness,
Man became Beast and Beast became Man..."

Awatar użytkownika
Dibo
Masakrator

Post autor: Dibo »

Oj Gobos Gobos plizzz - przecież włąśnie z tak złożoną armią kozy mają najgorzej :evil: 4t bez sejva na strzelające DE #-o
Czcij Koze !!

Twoja Stara gra w Age of Sigmar !

Awatar użytkownika
GarG
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: GarG »

wiecej jak 15;5 chyba jest prawie nie możliwe by wyciągnąć z takimi DE i to przy DUŻYM farcie ;)
kangur022 pisze: Ze niby czarodziejki są szpetne ? :)
dzikki pisze:Wypadki z kotłem się zdarzają ;] , nożem rytualnym można się skaleczyć jak się ofiara poruszy. Tudzież jakieś obmierzłe praktyki seksualne.
Kacpi 1998 pisze:te praktyki to chyba z użyciem cegły...

ODPOWIEDZ