Na pomoc LL w kwestii malowania.

Moderator: swieta_barbara

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Re: Na pomoc LL w kwestii malowania.

Post autor: Jankiel »

Ja to bym jeszcze LL pomógł w sprawie zakazu lokali w terminie Masterów –
Bardzo mnie bawią takie pomysły.
Raz - frekwencja na masterach nie ucierpiała specjalnie i wszystkie zaliczają komplet. Dwa - czasami ktoś chce sobie pograć w wfb bez konieczności płacenia 200 zeta i poświęcania 3 dni. Trzy - niektóre mastery mają słabe zasady/słabe warunki i nie ma ochoty się na nie jechać. Cztery - jak mam ochotę na mastera, to będzie mi wszystko jedno, ile lokali mi w okolicy zrobią.

Zakaz lokali w terminie masterów to zupełnie nieuzasadnione karanie lokalnych graczy. Ot, nic innego niż kaprys grających głównie na masterach. Co Wam się wydaje, że jak nie będzie lokala w Katowicach, to 30 osób ze Śląska pjedzie do Bydgoszczy czy Lublina? Czy może warto poświęcać te turnieje na rzecz jednej osoby z danego ośrodka, która z braku turnieju lokalnego pojedzie na mastera (co i tak wydaje mi się nieprawdopodobne).
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

Jankiel pisze:
Ja to bym jeszcze LL pomógł w sprawie zakazu lokali w terminie Masterów –
Bardzo mnie bawią takie pomysły.

Nas to bawi, oni tak na poważnie, zaś przegłosować można wszystko. :(
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Sceptycznie nastawieni do wszystkiego krytycy... :? :roll:

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Przepraszam. Od dzisiaj będę przyklaskiwał wszystkim głupim pomysłom (im głupszy, tym goręcej go poprę), by pokazać, że daleko mi do zrzędliwego betonu w stylu JJ.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Jankiel pisze:Przepraszam. Od dzisiaj będę przyklaskiwał wszystkim głupim pomysłom (im głupszy, tym goręcej go poprę), by pokazać, że daleko mi do zrzędliwego betonu w stylu JJ.
Jankiel, JJ - LL jest organem demokratycznym. Jesli wiekszosc wyrazi chec zbanowania lokali organizowanych rownolegle z masterami, tak wlasnie bedzie. Niezaleznie od tego, jak wiele osob bedzie uwazalo to a kretynizm. Cale szczescie czlonkowie LL rekrutuja sie sposrod graczy, wiec mozemy liczyc na to, ze kretynizmy, jakiekolwiek by one nie byly, moga zostac zastopowane.
Zas krytyka, chocby zjadliwa, jest pozadana. Bawcie sie dobrze i wyzywajcie dp bolu - osobiscie takze uwazam, ze to co zaproponowal Darek i Morrok to mzonka. Jesli zbiora 7 czlonkow LL, postawie glosowanie.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Wiem, wiem.
Kiedyś o mało co nie przegłosowaliśmy, że Kraśki i DE mogą mieć 4 mastery zaliczane do ligi, podczas gdy inne armie 3. W demokracji wszystko jest możliwe.

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

karlee pisze:A mi się WoW podoba. Premiuje armie, które są naprawdę majstersztykiem dla oka. O ile oczywiscie malarzem jest sam gracz....
A niby czemu? Armia malowana przez malarza za ciezkie pieniadze majstersztykiem juz nie jest? Nie rozumiem Twojego rozumowania.

Sam mam zdanie takie ze marginalna liczba punktow dla armii 'zjawiskowych' powinna byc, np WOW za 1 pkt (dla tych 5-6 armii na turnieju) w 15 pkt skali

pzdr

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

thurion pisze:
karlee pisze:A mi się WoW podoba. Premiuje armie, które są naprawdę majstersztykiem dla oka. O ile oczywiscie malarzem jest sam gracz....
A niby czemu? Armia malowana przez malarza za ciezkie pieniadze majstersztykiem juz nie jest? Nie rozumiem Twojego rozumowania.

Sam mam zdanie takie ze marginalna liczba punktow dla armii 'zjawiskowych' powinna byc, np WOW za 1 pkt (dla tych 5-6 armii na turnieju) w 15 pkt skali

pzdr
Ehh.

Co jakiś czas chodzi mi po głowie pomysł, żeby wybrać pieniądze z konta, dać malarzowi i całą kwestię oceny malowania mieć głęboko w dupie. Ba! Nawet promowałbym słuszność WOW, Unikatowości i cholera wie czego jeszcze - w końcu duże punkty na turnieju piechotą nie chodzą.

Na szczęście jak na razie reprezentuję głos graczy, którzy uważają, że powyższe podejście jest niezdrowe, i że armia zrobiona porządnie powinna mieć takie same możliwości wygrania turnieju jak te robione przez studia.

Sorry Thurion - moja armia jest zrobiona porządnie, nie mam sobie nic do zarzucenia. Nie uważam jednak żeby było fair, że na każdym turnieju muszę gonić 2-3 punkty Ciebie, Darka, Pasiak czy pozostałych kolegów z pięknymi armiami, ponieważ... moja jest "tylko" porządnie zrobiona.

pozdrawiam
Furion

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Furion pisze:
thurion pisze:

pzdr
Ehh.

Co jakiś czas chodzi mi po głowie pomysł, żeby wybrać pieniądze z konta, dać malarzowi i całą kwestię oceny malowania mieć głęboko w dupie. Ba! Nawet promowałbym słuszność WOW, Unikatowości i cholera wie czego jeszcze - w końcu duże punkty na turnieju piechotą nie chodzą.

Na szczęście jak na razie reprezentuję głos graczy, którzy uważają, że powyższe podejście jest niezdrowe, i że armia zrobiona porządnie powinna mieć takie same możliwości wygrania turnieju jak te robione przez studia.

Sorry Thurion - moja armia jest zrobiona porządnie, nie mam sobie nic do zarzucenia. Nie uważam jednak żeby było fair, że na każdym turnieju muszę gonić 2-3 punkty Ciebie, Darka, Pasiak czy pozostałych kolegów z pięknymi armiami, ponieważ... moja jest "tylko" porządnie zrobiona.

pozdrawiam
Furion
nie chce zebys gonil 2-3 pkt tylko symboliczny 1 pkt, doceniajacy prace graczy i ich wklad finansowy w hobby w postaic kasy placonej malarzowi :)

zreszta mi nie chodzilo o sama kwestie tych punktow tylko podejscie karleego, jak takich kategorii w ocenie nie bedzie to to przezyje, armie w odroznieniu od innych robie wg swoich pomyslow, dla siebie, nie dla punktow z malowania

pzdr

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

thurion pisze:nie chce zebys gonil 2-3 pkt tylko symboliczny 1 pkt,
Nie ma czegoś takiego jak "symboliczny" 1 punkt. Czołówka masterowa jest ścisła... zresztą co ja się będę rozchodził, kto jak kto ale przecież Ty to wiesz ;)
armie w odroznieniu od innych robie wg swoich pomyslow, dla siebie, nie dla punktow z malowaniapzdr
Tak jak ja ;)

Knight
Wodzirej

Post autor: Knight »

Czy w związku z tą dyskusją i dyskusją na forum LL będą wprowadzone jakieś zasady/wytyczne co do oceny malowania na turniejach? Widzę, że dyskusja umarła a szkoda żeby nic poza gadaniem z tej dyskusji nie wyniknęło.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

a szkoda żeby nic poza gadaniem z tej dyskusji nie wyniknęło
Byłoby szkoda, gdyby coś wyniknęło.

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Nie martwcie sie, wyniknie, wyniknie. Swieta sa, wszyscy ucichli.
Jankiel pisze:
a szkoda żeby nic poza gadaniem z tej dyskusji nie wyniknęło
Byłoby szkoda, gdyby coś wyniknęło.
Bo?

SexRocket
Piszczałka
Kontakt:

Post autor: SexRocket »

Furion pisze:Co jakiś czas chodzi mi po głowie pomysł, żeby wybrać pieniądze z konta, dać malarzowi i całą kwestię oceny malowania mieć głęboko w dupie. Ba! Nawet promowałbym słuszność WOW, Unikatowości i cholera wie czego jeszcze - w końcu duże punkty na turnieju piechotą nie chodzą.
i widac po co byla cala inicjatywa, dla zaoszczedzenia kasy a hugo z tym ze inni wydali mase gotowy, zeby miec typowe maxy. "mnie nie stac to trzeba zrobic cos zeby innym uciac"
kurw... ludzie nie na samym batlu i wygrywaniu masterow swiat sie konczy zacznijsie to w koncu traktowac jak gre w panolki a nie walke o dominacje na swiecie

swieta_barbara pisze:Bo?
bo byl by to jedan z najwiekszych baboli wypuszczonych przez LL, najwiekszy bonus dla wszystkich PG ktorych i tak mamy coraz wiecej a cios w pysk i dobicie do poziomu gleby dla wszystkich hobbystow i ludzi dla ktorych batl to zabawa i hobby
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

bo byl by to jedan z najwiekszych baboli wypuszczonych przez LL
Babol to wlasnie byly krytyki oceny malowania po kazdym masterze i podciaganie kryteriow ocen pod armie kolegow z klubu organizatora. Stad powstala ta inicjatywa i cale szczescie, ze tak sie stalo. Jak widze Twoj upor, mam wrazenie ze nie rozumiesz ocb nam tak naprawde.
najwiekszy bonus dla wszystkich PG ktorych i tak mamy coraz wiecej a cios w pysk i dobicie do poziomu gleby dla wszystkich hobbystow i ludzi dla ktorych batl to zabawa i hobby
Jednak wiekszosc LL zdecydowala, ze wolalaby ujednolicona ocene malowania.

Zamiast krytykowac, zaproponuj jako profesjonalny malarz dobre progi i kryteria. Odpowiedni temat juz istnieje.

Ocena malowania ujednolicona bedzie na 100%, teraz jest to wylacznie kwestia zgodzenia sie co do tego "jak bedzie ona wygladac".
Ostatnio zmieniony 29 gru 2009, o 16:04 przez swieta_barbara, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

SexRocket pisze:
bo byl by to jedan z najwiekszych baboli wypuszczonych przez LL, najwiekszy bonus dla wszystkich PG ktorych i tak mamy coraz wiecej a cios w pysk i dobicie do poziomu gleby dla wszystkich hobbystow i ludzi dla ktorych batl to zabawa i hobby
A gdzie tu konflikt z ujednoliconą oceną malowania? Bo ja nie widzę... :roll: Chyba na wyrost panikujesz, Sex Rocket.
Obrazek

SexRocket
Piszczałka
Kontakt:

Post autor: SexRocket »

moze i na wyrost ale czuje, ze tym razem nie wyjdzie z tego nic dobrego...
ObrazekObrazek

gillead
Pseudoklimaciarz

Post autor: gillead »

A ja czuję, że bobry na spółkę z kretami i głuchymi wiewiórkami opanują świat zaraz po nowym roku... Patrz, mimo że "czuję", że coś się stanie to antyterroryści nie latają po lasach z kałachami wybijając przeróżne zwierzątka, prawda?

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Drodzy gracze, co myślicie o takiej ocenie malowania?
Jakość pomalowania
1 - paskudztwo ledwo na granicy dopuszczenia
2 - poprawnie nałożone 3/4 kolory
3 - poprawny table top (słaby drybrush, słabe bejcowanie, słabe malowanie tradycyjne)
4 - ładna armia (dobry drybrush, dobre bejcowanie, dobre malowanie tradycyjne)

Spójność armii
1 - zbieranina modeli z różnych armii, brak spójności
2 - raczej spójna, choć są pojedyncze modele odstające stylem od reszty armii
3 - armia spójna, jeden styl malowania, takie same traye, oddziały tworzą jedną armię

Podstawki modeli i oddziałów
+1 - modele mają modelowane podstawki
+1 - oddziały mają traye
+1 - traye są modelowane

WYSYWIG
0 - rażące braki wysywigu na oddziałach (jakikolwiek proks w armii, oczywiście z takich jakie są dopuszczalne typu Silver Helms za Dragon Princes)
+1 - wysywig na większości armii (pojedyncze odstępstwa na modelach w oddziałach)
+1 - full wysywig na oddziałach
+1 - full wysywig na herosach (typ broni, tarcza, zbroje, łuki i kusze, także magiczne)

Przygotowanie do gry
0 - brak więcej niż jednego z następujących przyborów: kości/miarki/podręcznik armijny/wzorniki używane przez armię/rozpiski
1 - brak jednego z wyżej wymienionych elementów
2 - pełne przygotowanie do gry

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Jakość pomalowania
1 - paskudztwo ledwo na granicy dopuszczenia
2 - poprawnie nałożone 3/4 kolory
3 - poprawny table top (słaby drybrush, słabe bejcowanie, słabe malowanie tradycyjne)
4 - ładna armia (dobry drybrush, dobre bejcowanie, dobre malowanie tradycyjne)

Spójność armii
1 - zbieranina modeli z różnych armii, brak spójności
2 - raczej spójna, choć są pojedyncze modele odstające stylem od reszty armii
3 - armia spójna, jeden styl malowania, takie same traye, oddziały tworzą jedną armię

Podstawki modeli i oddziałów
+1 - modele mają modelowane podstawki
+1 - oddziały mają traye
+1 - traye są modelowane

WYSYWIG
0 - rażące braki wysywigu na oddziałach (jakikolwiek proks w armii, oczywiście z takich jakie są dopuszczalne typu Silver Helms za Dragon Princes)
+1 - wysywig na większości armii (pojedyncze odstępstwa na modelach w oddziałach)
+1 - full wysywig na oddziałach
+1 - full wysywig na herosach (typ broni, tarcza, zbroje, łuki i kusze, także magiczne)

Przygotowanie do gry
0 - brak więcej niż jednego z następujących przyborów: kości/miarki/podręcznik armijny/wzorniki używane przez armię/rozpiski
1 - brak jednego z wyżej wymienionych elementów
2 - pełne przygotowanie do gry

WOW
0 - bardzo dobrze przygotowana armia turniejowa
1 - armia turniejowa przygotowana z bardzo duża starannościa, armia unikatowa, niezaprzeczalnie cieszy oko i wyroznia sie sposrod pozostalych armii, punkt otrzymuja kilka armii na turnieju wg. subiektywnej oceny organizatora
i jestesmy w domu 8)

ODPOWIEDZ