Test o poglądach politycznych

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Szczur6
Mudżahedin

Post autor: Szczur6 »

Your Score

Your scored -3 on the Moral Order axis and -3.5 on the Moral Rules axis.

Matches

The following items best match your score:

1. System: Liberalism
2. Variation: Moderate Liberalism
3. Ideologies: Capital Democratism
4. US Parties: Democratic Party
5. Presidents: Bill Clinton (100%)
6. 2004 Election Candidates: John Kerry (93.37%), Ralph Nader (76.10%), George W. Bush (64.03%)

W sumie wyszło z sensem. No i Bush przynajmniej mało ma tych% ale wciąż można się tym urżnąć :wink:

Awatar użytkownika
Heinrich
Kradziej
Kontakt:

Post autor: Heinrich »

3 trudne pytania:]

Czy lewicowcy są z reguły antyreligijni czy to jest tylko problem naszych lewostronnych polityków?

Czy można mówić o tolerancji jeśli ktoś jest przeciwko małżeństwom homoseksualistów i eutanazji?

Czy to prawda, że prawicowiec uważa, że jednostka jest ważniejsza od ogółu społeczeństwa. a lewicowiec odwrotnie, czyli że dobro ogółu jest ważniejsze?

Hyh... mam nadzieję, że żadne burzy tym nie rozpocznę :P

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

O ile z technokratyzmem nie jest za pan brat, utylitaryzm jest dla mnie czymś naturalnym
Co jest złego w technokratyzmie? W Polsce najbliższe temu modelowi były rządy Belki i Mazowieckiego.
Ogólną myślą utylitaryzmu jest "największa radość największej ilości"
Generalnie tak. Aczkolwiek dla mnie najważniejszy jest brak "zasad", "ideałów" i "słuszności".
Odpadają pierdoły w stylu lustracji, aborcji, małżeństw homoseksualnych i innych. Nikt się tym nie zajmuje specjalnie, bo nie jest to warte uwagi (tzn. dopuszcza się związki dowolnych osób, bo co to komu szkodzi, dopuszcza się aborcję, bo wpływu na dzietność nie ma, lustracji nie przeprowadza się, bo kosztuje, a wymiernych korzyści nie ma z tego żadnych).
Czy lewicowcy są z reguły antyreligijni czy to jest tylko problem naszych lewostronnych polityków?
Z reguły są. Nasi byli stosunkowo tolerancyjni dla religii na tle innych europejskich partii. Warto jednak pamiętać o socjalizmie w Ameryce Południowej, gdzie dosyć często łaczy się lewicowość z chrześcijaństwem.
Czy można mówić o tolerancji jeśli ktoś jest przeciwko małżeństwom homoseksualistów i eutanazji?
Nie.
Czy to prawda, że prawicowiec uważa, że jednostka jest ważniejsza od ogółu społeczeństwa. a lewicowiec odwrotnie, czyli że dobro ogółu jest ważniejsze?
Nie. Zarówno lewica, jak i prawica stawia na wspólnotę. Dla centrum najważniejsza jest jednostka.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Robson
Niszczyciel Światów

Post autor: Robson »

System: Authoritarianism
Variation: Moderate Authoritarianism
Ideologies: Social Republicanism
US Parties: Democratic Party

Awatar użytkownika
Jasiuuu
Undead, Flying, Lucky Git

Post autor: Jasiuuu »

czemu liberalizm jest tak niepopularny w Polsce?

Awatar użytkownika
Murmandamus
Niszczyciel Światów

Post autor: Murmandamus »

To już wina i wynik kampani Pisu i Kaczyńskich razem z Rydzykiem. Oni ciągle nabijają społeczeństu do głów że liberalizm jest Be.
zapraszam na Polskie Forum Kings of War

https://kow.fora.pl/

Awatar użytkownika
Fanatyk
Masakrator

Post autor: Fanatyk »

Jasiuuu pisze:czemu liberalizm jest tak niepopularny w Polsce?
Ponieważ społeczeństwo ma wypaczoną wiedzę odnośnie ideologii.
Jankiel pisze:
O ile z technokratyzmem nie jest za pan brat, utylitaryzm jest dla mnie czymś naturalnym
Co jest złego w technokratyzmie? W Polsce najbliższe temu modelowi były rządy Belki i Mazowieckiego.
Nie zrozumiałeś mnie, nie znam się na technokratyźmie :) Jakbyś mógł oddelegować mnie do jakiś lektur to byłbym wdzięczny :wink:
Jankiel pisze:
Ogólną myślą utylitaryzmu jest "największa radość największej ilości"
Generalnie tak. Aczkolwiek dla mnie najważniejszy jest brak "zasad", "ideałów" i "słuszności".
Odpadają pierdoły w stylu lustracji, aborcji, małżeństw homoseksualnych i innych. Nikt się tym nie zajmuje specjalnie, bo nie jest to warte uwagi (tzn. dopuszcza się związki dowolnych osób, bo co to komu szkodzi, dopuszcza się aborcję, bo wpływu na dzietność nie ma, lustracji nie przeprowadza się, bo kosztuje, a wymiernych korzyści nie ma z tego żadnych).
Interpretacja zarazą XXI wieku :wink:
Zgadzam się w 100 procentach.
Jankiel pisze:
Z reguły są. Nasi byli stosunkowo tolerancyjni dla religii na tle innych europejskich partii. Warto jednak pa
miętać o socjalizmie w Ameryce Południowej, gdzie dosyć często łaczy się lewicowość z chrześcijaństwem.
Lewicowcy naturalnie są rzeczywiście nie tyle antyreligijni co nie wierzący. Są natomiast przeciwko instytucjom kościołów, jak na przykład katolickiego. A żeby wiedzieć jak bardzo i dlaczego, polecam lekturą Kłapouszego NIE.
Jankiel pisze:
Nie.
Nie zgadzam się, zależy jaka tolerancja.
Jankiel pisze:
Nie. Zarówno lewica, jak i prawica stawia na wspólnotę. Dla centrum najważniejsza jest jednostka.
Ponownie, nie zgadzam się. Zależy to od konserwatystów, Margaret Thatcher na ten przykład powiedziała że "there is no such a thing as a society, there only are families and individuals". Jako że konserwatyści preferują wolny rynek, bardziej im jest blisko do indywidualizmu niż kolektywizmu. I nie zapomnajmy, Thatcherowski konserwatyzm wywodzi się z klasycznego liberalizmu ekonomicznego.

PS. Jankiel ,musze kiedys sie do Was wybrać i pogadać o polityce, boś mnie waść zaintrygowałeś :wink:

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Ponownie, nie zgadzam się. Zależy to od konserwatystów, Margaret Thatcher na ten przykład powiedziała że "there is no such a thing as a society, there only are families and individuals"
To też zależy od tego, co podciagniemy pod prawicę.
Mamy konserwatystów w USA którzy odwołują się do narodu, mamy konserwatystów brytyjskich którzy są skrajnymi liberałami. Mamy polską prawicę, kolektywistyczną. Zauważ, że skrajna prawica zawsze odwołuje się do narodu (czy tym podobnych pierdół) a więc zbiorowości. Skrajna lewica do braterstwa wszystkich ludzi. Natomiast wszystko, co się mieści pomiędzy kładzie większy nacisk na indywidualizm.
I nie zapomnajmy, Thatcherowski konserwatyzm wywodzi się z klasycznego liberalizmu ekonomicznego.
Juz pomijając fakt, że konserwatyści przez kupę czasu byli w opozycji do liberałów (wigów) do czasu, aż liberałowie zostali wypchnięci przez Partię Pracy :) Koleje losu poszczególnych stronnictw są naprawdę przedziwne.
Dziś większość partii liberalnych lokuje się raczej w centrum, niz na prawicy.
czemu liberalizm jest tak niepopularny w Polsce?
Nigdzie nie jest. Poparcie dla liberałów w większości państw wynosi koło 10%.
Jakbyś mógł oddelegować mnie do jakiś lektur to byłbym wdzięczny
Najlepiej Platon :)
Rządy sprawowane przez ludzi kompetentnych, raczej nie polityków. Możliwe albo w demokracjach nie skażonych podziałami ideologicznymi (Japonia), albo w dyktaturach (Chiny).
Dobrym przykładem jest też Cesarstwo Francuskie (a dokładniej Konsulat).
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Heinrich
Kradziej
Kontakt:

Fanatyk pisze:
Jankiel pisze:
Z reguły są. Nasi byli stosunkowo tolerancyjni dla religii na tle innych europejskich partii. Warto jednak pa
miętać o socjalizmie w Ameryce Południowej, gdzie dosyć często łaczy się lewicowość z chrześcijaństwem.
Lewicowcy naturalnie są rzeczywiście nie tyle antyreligijni co nie wierzący. Są natomiast przeciwko instytucjom kościołów, jak na przykład katolickiego. A żeby wiedzieć jak bardzo i dlaczego, polecam lekturą Kłapouszego NIE.
Czyli, że katolicy to z góry muszą być konserwatystami? Może, poprostu europejska lewica jest taka, że jak już są czerwoni to od razu ateistyczni.

Co do tego co pisałem powyżej, że dla prawicowców jest ważniejsza jednostka to pytam się bo tak ma w deklaracji ideowej KoLiber http://www.koliber.org/ i mnie to zaciekawiło.

Awatar użytkownika
Fanatyk
Masakrator

Post autor: Fanatyk »

Odpowiem kochani jutro :) Dzisiaj spatuchy lecę bo jutro wyniki egzaminów oficjalnie dostanę. Nie oficjalnie jest ok ale mogło być lepiej :wink:

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

Post autor: b_sk »

Jankiel pisze:
Ponownie, nie zgadzam się. Zależy to od konserwatystów, Margaret Thatcher na ten przykład powiedziała że "there is no such a thing as a society, there only are families and individuals"
To też zależy od tego, co podciagniemy pod prawicę...
To samo zresztą można zrobić z lewicą bo wszelakie ruchy anarchistyczne ciężko posądzić o stawianie wspólnoty ponad jednostką.
A licky boom boom down!!!

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

b_sk pisze: To samo zresztą można zrobić z lewicą bo wszelakie ruchy anarchistyczne ciężko posądzić o stawianie wspólnoty ponad jednostką.
Mylisz sie. Polscy anarchisci sa tak socjalistyczny az milo (demokracja bezposrednia, dobro lokalnych osrodkow ludnosci ponad wszystko) - zalezy od tego jacy anarchisci ; p
Heinrich_von_Tod pisze: Czy to prawda, że prawicowiec uważa, że jednostka jest ważniejsza od ogółu społeczeństwa. a lewicowiec odwrotnie, czyli że dobro ogółu jest ważniejsze?
No na prawicy mamy spora rozciaglosc pogladowa. Od milych lysych ludzi ze swastykami na ramionach i do skrajnych anarchokapitalow. Ale ze wzgledu na poglady gospodarcze IMO teza ze prawicy zalezy bardziej na dobrze jednostki (bo zreszta podstawa dobra ogolu jest dobro jednostek) jest jak najbardziej sluszna - tutaj chociaz nikt nie planuje okradac ludzi tylko dlatego ze wiecej zarabiaja (;
Jasiuuu pisze:czemu liberalizm jest tak niepopularny w Polsce?
Efekt dobrze dzialajacej propagandy. A takze, wielu grup spolecznych - dopoki Gornicy, Lekarze, Nauczyciele, Policjanci i tona innych moze sobie poprzez protesty i demonstracje wywalczac cokolwiek od panstwa, nie spodziewaj sie, ze ludzie Ci odejda od zebractwa/wymuszen (bo jak inaczej nazwac strajki takich ludzi, czy wycieczki z kilofami pod sejmem?) na rzecz wolnego rynku i uczciwej pracy za uczciwa place.
Fanatyk pisze:
Jankiel pisze:
Nie.
Zabrzmialo w stylu 'Rasista nie jestem, ale tych Czarnuchow to bym z Polski wypier**' (;
Nie ma czegos takiego jak 'niepelna tolerancja' ktora pozwalala by nam ominac niektore tematy (np wlasnie malzenstwa homoseksualne). Albo zgadzamy sie w pelni na polityczna poprawnosc i wszystkie ladne hasla, albo nie jestesmy tolerancyjni.
Ja nie jestem i zyje. (;
Fanatyk pisze: PS. Jankiel ,musze kiedys sie do Was wybrać i pogadać o polityce, boś mnie waść zaintrygowałeś :wink:
A przyjezdzaj, czekamy na Ciebie : P

Awatar użytkownika
Heinrich
Kradziej
Kontakt:

TruePunk pisze:
Fanatyk pisze:
Jankiel pisze: Nie.
Zabrzmialo w stylu 'Rasista nie jestem, ale tych Czarnuchow to bym z Polski wypier**' (;
Nie ma czegos takiego jak 'niepelna tolerancja' ktora pozwalala by nam ominac niektore tematy (np wlasnie malzenstwa homoseksualne). Albo zgadzamy sie w pelni na polityczna poprawnosc i wszystkie ladne hasla, albo nie jestesmy tolerancyjni.
Ja nie jestem i zyje. (;
Hehe dobre, ale się z Tobą nie zgadzam. Ja mam koleżankę która jest lesbijką i bardzo ją lubię i sobie cenię, ale nie zgadzam się na adopcję dzieci przez osoby homoseksualne oraz na małżeństwa przez nie. Więc co, ni jestem tolerancyjny? Uważam, że tolerancja nie polega na tym, że bezwarunkowo się na wszystko zgadzamy. Tolerancja polega na szanowaniu, na nie naśmiewaniu się oraz akceptowaniu innych osób ale nie że zgadzaniu się z nimi.

Awatar użytkownika
Nijlor
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Nijlor »

1. System: Authoritarianism
2. Variation: Moderate Authoritarianism
3. Ideologies: Social Republicanism
4. US Parties: No match.
5. Presidents: Gerald Ford (71.27%)
6. 2004 Election Candidates: John Kerry (67.15%), George W. Bush (62.96%), Ralph Nader (61.41%)

Koszu
Chuck Norris

Post autor: Koszu »

System: Conservatism
Variation: Economic Conservatism
Ideologies: Ultra Capitalism, Conservative NeoLiberalism
US Parties: Republican Party
Presidents: Ronald Reagan (92.03%)
2004 Election Candidates: George W. Bush (78.24%), John Kerry (73.03%), Ralph Nader (54.45%)

no i wszystko się zgadza :P

Awatar użytkownika
Gobos
Falubaz

Post autor: Gobos »

Albo zgadzamy sie w pelni na polityczna poprawnosc i wszystkie ladne hasla, albo nie jestesmy tolerancyjni.
nie mozna mieszac tych dwoch pojec... tolerancja - tak, poprawnosc polityczna - zdecydowanie nie :wink:

ODPOWIEDZ