LOOK OUT SIR
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Mnie interpretacja Szmajsona wydaje się właściwa. Przy tym też upierałem się na WI.
Dlaczego tak jest, już zostało to wyłożone. Imo trzeba by to przegłosować na LS, gdzie całkiem prawdopodobne, że propozycja szafy przejdzie.
Dlaczego tak jest, już zostało to wyłożone. Imo trzeba by to przegłosować na LS, gdzie całkiem prawdopodobne, że propozycja szafy przejdzie.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
znaczy sie po ostrzale jak jest nadwyzka woundow to nieschodzi?szafa pisze:Dowodca jest traktowany jako charakter w przypadku rozpatrywania zasady Look Out Sir, jak dla mnie jest to proste, jak mamy 4 RnF i Champa, to nie ma on krycia, podobniez jak wstawimy do tego ambarasu herosa, tak samo on sam nie jest kryty bo jest wtedy 2 herosow i 4 RnF.
Matematyka, jeden model nie moze dla mnie byc jednoczesnie liczony jako heros i RnF.
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...
Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned
Abandoned
qwa czlowieku. skoro mowa najpierw ze jest R'n'F a potem sie to uniewaznia stwierdzeniem ze w fazie strzelanie jest HEROSEM! to powiedz mi laskawie czlowieku co czyta RB dlaczego ignorujemy jeden zapis a zostawiamy drugi?bo co? traktowany jest jako Hero tylko przy Look Out? masz gdzies to wytluszczone? a moze bardziej pasuje to ze nie daje looka a ginie jak R'n'F? albo jest traktowany jako hero przy ostrzale albo nie. no i co z tura magiczna? gdy nie strzelamy a czarujemy na oddzial?
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
Abandoned
Abandoned
Nietraktowany jest jako Hero tylko przy Look Out
Chodzi Ci o magic missle? Z tego co wiem traktowane sa jak strzelanie.no i co z tura magiczna? gdy nie strzelamy a czarujemy na oddzial?
Nie... napisane. Ze jest przede wszystkim R&F, ale w przypadku strzelania jest liczony jak heros, po za tym, ze schodzi w przypadku nadwyzki woundow. Tyle.masz gdzies to wytluszczone?
Nie nie nie !!!!!!
Nie wierze że naprawde nie możesz skumać różnicy. To ci wyjaśnie łopatologicznie.
Heros + oddział 5+ RaF dostaje z voleya 30 hitów czemu heros nie zchodzi ? Bo nie można go w trafić puki jest 5+ RaF modeli (a sam w sobie heros nie jest nieodłączną częścią oddziału - stanowi w pewnym sęsie oddział sam w sobie) natomiast czempion jest jednym z modeli wchodzących w skład oddziału w 100% jego integralną częścią ... innymi słowy gdy ginie oddział giną wszystkie jego elementy (czempion tez ... co zresztą jest napisane w RB i co ty ciągle negujesz nie wiedzieć czemu) . Po prostu nie wierze że nie możesz tego skumać ...
Nie wierze że naprawde nie możesz skumać różnicy. To ci wyjaśnie łopatologicznie.
Heros + oddział 5+ RaF dostaje z voleya 30 hitów czemu heros nie zchodzi ? Bo nie można go w trafić puki jest 5+ RaF modeli (a sam w sobie heros nie jest nieodłączną częścią oddziału - stanowi w pewnym sęsie oddział sam w sobie) natomiast czempion jest jednym z modeli wchodzących w skład oddziału w 100% jego integralną częścią ... innymi słowy gdy ginie oddział giną wszystkie jego elementy (czempion tez ... co zresztą jest napisane w RB i co ty ciągle negujesz nie wiedzieć czemu) . Po prostu nie wierze że nie możesz tego skumać ...
To teraz ja nie rozumiem co ty piszesz
Najpierw cierpiliwie wmawiasz nam ze w strzelaniu champion jest traktowany jako heros i dlatego nie jest r&f po wiec idac twoim tokiem rozumowania jak dostaje 5 trepow w tym czempion oraz bohater dolaczony do odzialu 30 strzalek z helki to powinnen zejsc odzial wraz z herosem..Przeciez sam napisales ze nie jest r&f a teraz podajesz przyklad ktory przemawia za szmaja
zdecudyj sie kobieto 

Najpierw cierpiliwie wmawiasz nam ze w strzelaniu champion jest traktowany jako heros i dlatego nie jest r&f po wiec idac twoim tokiem rozumowania jak dostaje 5 trepow w tym czempion oraz bohater dolaczony do odzialu 30 strzalek z helki to powinnen zejsc odzial wraz z herosem..Przeciez sam napisales ze nie jest r&f a teraz podajesz przyklad ktory przemawia za szmaja

Dobra, jedziemy z tym problemem krok po kroku.
1.Czy champion w przypadku posiadania 5 kolesi R&F w oddziale strzelania dostaje Look out sira?
Odp: Tak
Chociaz dowodcy sa szeregowymi zolnierzami, a nie Postaciami, to podlegaja nastepujacym zasadom dotyczacym Postaci (...) Dowodcy traktowani sa tak samo jak Postacie, w sytuacji gdy ich jednostka zostanie trafiona atakami strzeleckimi (np.korzystaja z zasady "Uwaga, Panie!" itp. Rulebook s. 81
2.Czy champion w przypadku posiadania 5 kolesi R&F w oddziale nie moze byc zhitowany z broni uzywajacej BS po za bolcem?
Jezeli Postac jest czescia jednostki skladajacej sie z przynajmniej pieciu szeregowych modeli (tj. nie Postaci), to nie moze byc celem ostrzaluRulebook s. 74
3.Czy champion w przypadku nadwyzki ran ginie wraz z oddzialem?
Jezeli straty odniesione przez jednostke oznaczaja smierc wszystkich jej modeli, dowodce usuwa sie razem z jego towarzyszami, w koncu jest przede wszystkim szeregowym modelem Rulebook s.81
4.Czy champion jest traktowany jako R&F gdy leci do nich kula armatnia/spaczen/kula z pistoletu itd?
Odp: Nie
Chociaz dowodcy sa szeregowymi zolnierzami, a nie Postaciami, to podlegaja nastepujacym zasadom dotyczacym Postaci(...) Dowodcy traktowani sa tak samo jak Postacie, w sytuacji gdy ich jednostka zostanie trafiona atakami strzeleckimi (np. korzystaja z zasady "Uwaga, Panie!" itp. Rulebook s. 81
5. Czy w takim razie championi moga dawac zasade Uwaga, Panie! Postaciom i co najfajniejesze samym sobie?
Co napisalem zle?
1.Czy champion w przypadku posiadania 5 kolesi R&F w oddziale strzelania dostaje Look out sira?
Chociaz dowodcy sa szeregowymi zolnierzami, a nie Postaciami, to podlegaja nastepujacym zasadom dotyczacym Postaci (...) Dowodcy traktowani sa tak samo jak Postacie, w sytuacji gdy ich jednostka zostanie trafiona atakami strzeleckimi (np.korzystaja z zasady "Uwaga, Panie!" itp. Rulebook s. 81
2.Czy champion w przypadku posiadania 5 kolesi R&F w oddziale nie moze byc zhitowany z broni uzywajacej BS po za bolcem?
Jezeli Postac jest czescia jednostki skladajacej sie z przynajmniej pieciu szeregowych modeli (tj. nie Postaci), to nie moze byc celem ostrzaluRulebook s. 74
3.Czy champion w przypadku nadwyzki ran ginie wraz z oddzialem?
Jezeli straty odniesione przez jednostke oznaczaja smierc wszystkich jej modeli, dowodce usuwa sie razem z jego towarzyszami, w koncu jest przede wszystkim szeregowym modelem Rulebook s.81
4.Czy champion jest traktowany jako R&F gdy leci do nich kula armatnia/spaczen/kula z pistoletu itd?
Chociaz dowodcy sa szeregowymi zolnierzami, a nie Postaciami, to podlegaja nastepujacym zasadom dotyczacym Postaci(...) Dowodcy traktowani sa tak samo jak Postacie, w sytuacji gdy ich jednostka zostanie trafiona atakami strzeleckimi (np. korzystaja z zasady "Uwaga, Panie!" itp. Rulebook s. 81
5. Czy w takim razie championi moga dawac zasade Uwaga, Panie! Postaciom i co najfajniejesze samym sobie?
Co napisalem zle?
ano to co podkreslilem. Gogol nie wazne czy sa czascia tego unitu integralna czy nie. jesli jesdnostka zostanie zaatakowana atakami strzeleckimi to czempion JEST traktowany JAK HERO. skoro jest tak traktowany to we WSZYSTKICH aspektach a nie wybranych. a powiedz Ty mnie lopatologicznie jaki jeszcze kozysci moze tak czempion odniesc poza Look outem i niewyciagnieciu go z bolca? bo jesli zadnych to po kiego grzyba jest tam to ITP i NP??? kolejne sugestie?lith pisze: Chociaz dowodcy sa szeregowymi zolnierzami, a nie Postaciami, to podlegaja nastepujacym zasadom dotyczacym Postaci(...) Dowodcy traktowani sa tak samo jak Postacie, w sytuacji gdy ich jednostka zostanie trafiona atakami strzeleckimi (np. korzystaja z zasady "Uwaga, Panie!" itp. Rulebook s. 81
Co napisalem zle?
Abandoned
Abandoned
Malal Malal Malal gdyby w innym miejscu RB nie było napisane inaczej to było by tak jak mówisz. Zauważam u ciebie i Pasiaka bardzo ograniczony pogląd na sytuacje typu Jest albo Nie Jest. Ale według zapisu RB jest czymś pośrednim .... jednak zmęczyło mnie już tłumaczenie tego .... i mam gdzies czy kumacie czy nie. Poza tym Malal tobie znacznie bliżej do kobietyMalal pisze:To teraz ja nie rozumiem co ty piszesz![]()
Najpierw cierpiliwie wmawiasz nam ze w strzelaniu champion jest traktowany jako heros i dlatego nie jest r&f po wiec idac twoim tokiem rozumowania jak dostaje 5 trepow w tym czempion oraz bohater dolaczony do odzialu 30 strzalek z helki to powinnen zejsc odzial wraz z herosem..Przeciez sam napisales ze nie jest r&f a teraz podajesz przyklad ktory przemawia za szmajazdecudyj sie kobieto

Gogol ja rozumiem wasza teorie. jednak bedac troche grajacym graczem
wesze tu podstep. nigdy nie jest proste to co sie takim wydaje. bo: jesli kolo jest R'n'F modelem to powinien dawac Looka herosowi jednak zasada nizej mowi ze staje sie herosem. jesli zasada mowi ze schodzi normalnie przy nadwyzce woundow to patrzac nizej znowu ma przewage chyba zasada o tym ze staje sie bohaterem... znaczy sie dlaczego nie moze byc tak ze przejmujac czesc zasad bohatera nie staje sie nim? moze kozystac z Looka jesli w niego wycelujesz i bedzie mial jeszcze 5 innych typa zeby sie uchronic jednak jesli bedzie w unicie ktos wazniejszy [normalny i prawdziwy hero] to dla jego potrzeb bedzie liczony jako szaraczek...
I nie. wg RB nie jest czyms posrednim bo jasno okreslaja ze podczas gdy normalnie jest R'n'F modelem to podczas ostrzalu juz takim normalnym nie jest. wiec albo przyjmiemy ze daje herosowi Looka [z powodu bycia szarakiem pomimo przejecie niektorych cech hero] albo po skoncentrowanym ostrzale zostaje [z tych samych powodow...]

I nie. wg RB nie jest czyms posrednim bo jasno okreslaja ze podczas gdy normalnie jest R'n'F modelem to podczas ostrzalu juz takim normalnym nie jest. wiec albo przyjmiemy ze daje herosowi Looka [z powodu bycia szarakiem pomimo przejecie niektorych cech hero] albo po skoncentrowanym ostrzale zostaje [z tych samych powodow...]
Abandoned
Abandoned
Ja uważam natomiast nieco inaczej a dokładniej że:
Herosi w oddziale nie są nieodłączni i mają swoją dokładną zasade dotyczącą zchodzenia podczas ostrzału w oddział
Zasada ta jest zmieniona dla czempionów (patrz RB lub cytaty litha)
Czempioni są nieodłaczni i sa w pewnym sensie szarakami (w sensie jak zdycha cały oddział )
Natomiast nie są modelami RaF 2 przypadkach :
1) Dostają z templata jest LoS
2) Nie wliczają sie do 5+ modeli RaF gdy chodzi o dawanie LoS lub ostrzał bsowy i ogrankopodobny (tzn 4+czemp+hero dostają już randomizacje) podobnie 4+ czemp
Dlatego właśnie mówie że to co wywnioskowaliście na temat czempionów (że niby nie zdychają od ostrzału) to zbyt daleko idąca interpretacja zwłaszcza że gdzie indziej w RB pisze inaczej. (takie auto uściślenie zasady RBowej herosopodobności czempiona której nie wiedzieć czemu nie akceputjecie) natomiast skoro liczy się jako heros podczas ostrzału to LoS ma i LoS nie daje i nie zdychał by gdyby nie zapis ze str. 81 gdzie jest napisane że zdycha. Ja naprawde nie wiem co autor miał na myśli ale z tego co napisał właśnie wynika to co cały czas mówie i staram się przepchnąć (pomimo że nie zależy mi na tym wcale ... jednak zależy mi na tym by grać według RB ) .
Herosi w oddziale nie są nieodłączni i mają swoją dokładną zasade dotyczącą zchodzenia podczas ostrzału w oddział
Zasada ta jest zmieniona dla czempionów (patrz RB lub cytaty litha)
Czempioni są nieodłaczni i sa w pewnym sensie szarakami (w sensie jak zdycha cały oddział )
Natomiast nie są modelami RaF 2 przypadkach :
1) Dostają z templata jest LoS
2) Nie wliczają sie do 5+ modeli RaF gdy chodzi o dawanie LoS lub ostrzał bsowy i ogrankopodobny (tzn 4+czemp+hero dostają już randomizacje) podobnie 4+ czemp
Dlatego właśnie mówie że to co wywnioskowaliście na temat czempionów (że niby nie zdychają od ostrzału) to zbyt daleko idąca interpretacja zwłaszcza że gdzie indziej w RB pisze inaczej. (takie auto uściślenie zasady RBowej herosopodobności czempiona której nie wiedzieć czemu nie akceputjecie) natomiast skoro liczy się jako heros podczas ostrzału to LoS ma i LoS nie daje i nie zdychał by gdyby nie zapis ze str. 81 gdzie jest napisane że zdycha. Ja naprawde nie wiem co autor miał na myśli ale z tego co napisał właśnie wynika to co cały czas mówie i staram się przepchnąć (pomimo że nie zależy mi na tym wcale ... jednak zależy mi na tym by grać według RB ) .
Zadne. Dotycza go dokladnie te same zasady z dzialu strzelanie co herosa. A mowia one o trafianiu w herosa. Tylko i wylacznie.bigpasiak pisze: a powiedz Ty mnie lopatologicznie jaki jeszcze kozysci moze tak czempion odniesc poza Look outem i niewyciagnieciu go z bolca?
nie w herosa a w oddzial a to kolosalna roznica lith... to po kiego grzyba pisza np. i itp? bo im tak ladnie bylo?
wiem Gogol ale moim zdaniem raczej nie ma roznicy ze jest nieodlaczalny lub odlaczalny... jest modelem R'n'F jednak przy strzelaniu juz nim ponoc nie jest. wiem ze jest wzmianka o tym iz schodzi z calym unitem jesli jest nadwyzka woundow ale:
"Even thought they are rank&file models rather than characters, champions are subject to the following rules that govern characters..." i tu pla pla pla... czyli jesli podlegaja zasada herosa podczas ostrzalu to ni da rydy zeby zginal podczas nadwyzki woundow. bo moim zdaniem wczesniejsze zdanie o zciaganiu go neguje wlasnie zapis ze staje sie herosem w czasie ostrzalu... chyba...
wiem Gogol ale moim zdaniem raczej nie ma roznicy ze jest nieodlaczalny lub odlaczalny... jest modelem R'n'F jednak przy strzelaniu juz nim ponoc nie jest. wiem ze jest wzmianka o tym iz schodzi z calym unitem jesli jest nadwyzka woundow ale:
"Even thought they are rank&file models rather than characters, champions are subject to the following rules that govern characters..." i tu pla pla pla... czyli jesli podlegaja zasada herosa podczas ostrzalu to ni da rydy zeby zginal podczas nadwyzki woundow. bo moim zdaniem wczesniejsze zdanie o zciaganiu go neguje wlasnie zapis ze staje sie herosem w czasie ostrzalu... chyba...
Abandoned
Abandoned
Bo nie moze byc targetowany z bolca, magic missla itp.to po kiego grzyba pisza np. i itp
Czepiasz sie slow. Przeczytaj podrozdzial strzelanie w dziale o bohaterach. A teraz znajdz tam zasade, ze rany z oddzialu sie na niego nie przenosza. Wiec na jakiej zasadzie maja nie przenosic sie na championa?nie w herosa a w oddzial a to kolosalna roznica lith
ano zasada ktora mowi ze nie dostaje woundow i nie moze byc zahitowany jak masz 5 i wiecej typa zwyklego. starczy?
Abandoned
Abandoned
- Shakin' Dudi
- Masakrator
nie chce mi sie czytac calego tematu...doszliscie do porozumienia?
Moim skromnym zdaniem jak są 4 modele + jeden model dowódcy i jeden herosa jak strzela się z jakiejś maszyny to nikt nie korzysta z zasady look out sir, bo dowódca przy strzelaniu nie jest już liczony jak szeregowy model i wydaje mi się to jasne.
Przy strzelaniu z katapulty/działa nie może być nadwyżki ran i jak udadzą się testy na look out sir to bohater i dowódca przeżywają(jeden model nie może otrzymać więcej ran niż sam ma żywotności i przy strzelaniu z maszyn nadwyżka ran jednego modelu nie przechodzi na oddział[co innego w walce wręcz])
A przy strzelaniu z np. łuków czy kuszy jak strzela 30 strzelców w oddział 7 chłopa z bohaterem to nie można celować w bohatera, ale przy nadwyżce ran przechodzą one na bohatera (np. jak wszyscy trafili i zranili, ale osobno rzucasz na pancerz/ward)
Przy strzelaniu z katapulty/działa nie może być nadwyżki ran i jak udadzą się testy na look out sir to bohater i dowódca przeżywają(jeden model nie może otrzymać więcej ran niż sam ma żywotności i przy strzelaniu z maszyn nadwyżka ran jednego modelu nie przechodzi na oddział[co innego w walce wręcz])
A przy strzelaniu z np. łuków czy kuszy jak strzela 30 strzelców w oddział 7 chłopa z bohaterem to nie można celować w bohatera, ale przy nadwyżce ran przechodzą one na bohatera (np. jak wszyscy trafili i zranili, ale osobno rzucasz na pancerz/ward)
Luks - swiatło