TK

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Soulferin
Falubaz

Re: TK

Post autor: Soulferin »

No to ja radzę czytać uważniej bo co prawda jest dodane słowo 'may' ale przy Inspiring Presence.
"Wojny przychodzą i odchodzą a moi żołnierze są wieczni"

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Semi pisze:dlaczego wymusza?? przeciez ciezko ocenic co ejst nieudanym testem... wg mnie jest jak z demonami ktore moga zostawic oblany test o 1 np...
bo jakby wynik 11 nie byl nieudanym testem to wg. opisu czaru nie dostawalby oddzial rany z tego

Bierzesz 3 kosteczki jak nakazuje TK AB i nimi turlasz jednak jeśli grasz lizakami to ich zasada specjalna pozwala zignorować najwyższy wynik i go odjąć. Co tu się nie zgadza? Był rzut 3 kostkami czy nie? Był więc warunek LoD został spełniony...
warunek lod to zsumowanie wyniku 3 kosci

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

eliah91 pisze:"friendly models with 12'' of the BSB re-roll failed LD test of any kind"
Chyba to jest dosyć jasne.
Chyba że teraz ustalicie że nie zdany test jednak jest zdany bo jest nie zdany?
Nie widzę tam "must"...?
Shino pisze:warunek lod to zsumowanie wyniku 3 kosci
A CB to odjęcie najwyższej od 3 rzuconych... Turlasz 3, sumujesz i odejmujesz najwyższą [ jeśli wolisz taką kolejność... ]
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
eliah91
Masakrator

Post autor: eliah91 »

bigpasiak pisze:Nie widzę tam "must"...?
:|
Czy naprawdę ten zapis jest aż tak zawiły?
Oddziały w 12 calach od BSB'ka przerzucają niezdane testy psychologi.
Chyba jest to jasno zapisane.
Obrazek

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

bigpasiak pisze: A CB to odjęcie najwyższej od 3 rzuconych... Turlasz 3, sumujesz i odejmujesz najwyższą [ jeśli wolisz taką kolejność... ]
jaki sens ma odrzucenie najwyzszej skoro wynik juz jest zsumowany? przeciez w zasadzie nie ma napisane i od sumy wszystkich trzech odejmij wynik najwyzszej

choc mozesz ja sobie pozniej odrzucic jesli sie przez to poczujesz lepiej

Awatar użytkownika
Soulferin
Falubaz

Post autor: Soulferin »

I koło się zamyka...
"Wojny przychodzą i odchodzą a moi żołnierze są wieczni"

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

A tak wogole to co sie dzieje z markerem wykopki jak wypadnie poza stol?

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Fluffy »

Z tego co wiem za stolem jest teren niedostęny, wiec powinno sie chyba ludka przesunac z powrotem.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Post autor: Dębek »

Kolejne sytuacje, które potwierdzają, że RAW jest do dupy.
1) Lizaki niech sobie biorą np 3 kostki czerwone i jedną białą. Do wyniku z dwóch najniższych czerwonych dodadzą wynik z białej. Wilk syty i owca cała. Obie zasady mają zastosowanie. Jest ostatecznie test na 3 kościach - jest, lizaki odrzucają 1 z 3 odrzucają.
2) Bez jaj, jak np lord ma dostać 1 ranę z kaszkietu to z jakiej paki ma robić rerol od BsB, skoro graczowi ta rana pasuje. Tak samo jest przecież z demonami i sypaniem TK. Proponowałbym obrać od razu ten sam kierunek co z zasadą Inpiring presence. RAWowe pierdzenie kazało brać LD gienka nawet jak miał niższą. Jak się to skończyło pamiętamy.
3) Granice stołu można przekroczyć tylko pogonią i ucieczką. Marker zatrzymuje się na krawędzi stołu. IMO
Obrazek
Obrazek

Robson
Niszczyciel Światów

Post autor: Robson »

Jak sie skonczylo branie LD od gienka z niższą? podobno nadal to obowiązuje...
RIP
Ziemko pisze:Ja Robert Mrozek kajam się przed Wami wszystkimi, zrobiłem błąd, chcemy bardzo wygrać, ale nie zrobiliśmy tego umyślnie, padamy na kolana - WYBACZCIE

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

Robson pisze:Jak sie skonczylo branie LD od gienka z niższą? podobno nadal to obowiązuje...
Page 107 – The General, Inspiring Presence
Change “within 12" use his Leadership instead” to “within 12"
may use his Leadership instead”

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

eliah91 pisze:
bigpasiak pisze:Nie widzę tam "must"...?
:|
Czy naprawdę ten zapis jest aż tak zawiły?
Oddziały w 12 calach od BSB'ka przerzucają niezdane testy psychologi.
Chyba jest to jasno zapisane.
...dokładnia ta sama dyskusja była a propos demonów.

Awatar użytkownika
debelial
Szef Wszystkich Szefów
Kontakt:

Post autor: debelial »

Ale przy BSB demonów jest słówko CAN be re-rolled, przy zwykłym z księgi nie ma wyboru.

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

debelial pisze:Ale przy BSB demonów jest słówko CAN be re-rolled, przy zwykłym z księgi nie ma wyboru.
Przy generale też nie było. Dla mnie oczywiste jest, że trzymanie się 12 cali zarówno od generała jak i bsb ma pomagać, a nie szkodzić. Bardzo było śmiesznie jak obecnosć gienka niekiedy "obniżała" LD unitu, teraz zanosi się na to, że obecność bsbka będzie "zabijała" inne modele.
P.S. z bretońskiego podwórka
Dzięki RAWowi wyszły w 8 ed 2 totalne idiotyzmy:
1) wyrmlanca to jedyne zionięcie, którego nie można używać w HtH
2) odmowa challenga przez lancę grali nie powoduje utraty blessinga
Keep on :mrgreen:
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Marcin z Bretonnii
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Marcin z Bretonnii »

W przypadku wskazanych bretońskich zasad nie widzę żadnych idiotyzmów. Była wydawana errata przez GW i Wyrmlance nie doczekało się zmian, co znaczy, że miała zostać w dotychczasowym kształcie. Tyle. A w kwestii Grali - nie są championami, więc nie mogą stracić blessinga.
RAW musi mieć pierwszeństwo. Tylko wyjątkowo można od niego odejść lub stosować analogię. Reszta to pobożne życzenia.

Cibi
Mudżahedin

Post autor: Cibi »

Marcin z Bretonnii pisze:Była wydawana errata przez GW i Wyrmlance nie doczekało się zmian, co znaczy, że miała zostać w dotychczasowym kształcie.
Nie miała zostać, tylko nikt o niej nie pomyślał. Nie ma sensu doszukiwać się celowości w zwykłym braku kompetencji ;]

Sent from my Desire HD using Tapatalk
Obrazek

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

A wracając do Tomb Kingów... :roll:

Pojutrze gram z Cascetem na turnieju w Bardzie i chciałbym móc powołać się na jakieś konkretne stanowisko, co do Light of Death. Czy LS lub chociaż ktokolwiek z Ligii mógłby się wypowiedzieć co zrobić z problemem Cascet vs Cold-Blooded i Cascet vs BSB?

szeszej
Falubaz

Post autor: szeszej »

Dębek pisze:
debelial pisze:Ale przy BSB demonów jest słówko CAN be re-rolled, przy zwykłym z księgi nie ma wyboru.
Przy generale też nie było. Dla mnie oczywiste jest, że trzymanie się 12 cali zarówno od generała jak i bsb ma pomagać, a nie szkodzić. Bardzo było śmiesznie jak obecnosć gienka niekiedy "obniżała" LD unitu, teraz zanosi się na to, że obecność bsbka będzie "zabijała" inne modele.
P.S. z bretońskiego podwórka
Dzięki RAWowi wyszły w 8 ed 2 totalne idiotyzmy:
1) wyrmlanca to jedyne zionięcie, którego nie można używać w HtH
2) odmowa challenga przez lancę grali nie powoduje utraty blessinga
Keep on :mrgreen:
Errata była tylko dla generała, przy BSB nadal nie ma takiego zapisu.

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Bo pojawił się kaszkiet i w związku z nim problem. Z generałem o nizszej ld niż oddziały problematyczne sytuacje były wczesniej np:
- generał skinek w lizakach lub damselka w bretce
- generał z obnizoną ld z doom and darkness
- general w zasięgu demonicznego sztandaru obniżającego ld o 2
Co do bretońskich idiotyzmow to oczywistym jest, że zapis wyrmlancy dotyczył edycji, w której nie było mozliwosci bicia 2d6 ataków z ziania. Chodziło zatem o to by nikt z bretońców nie kładł "łezki" w HtH. Co do zapisu o championach to równie oczywistym jest, że chodziło o to by przeciwnicy nie "wyciągali" na pojedynek magiczek ze srodka lancy, a nie o to by grale mogli olewać wyzwania na pojedynak bez konsekwencji.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

AB TK
"Target of Light of Death must take a Leadership test on 3d6, adding the results together. If the test is passed, nothing happened. Otherwise, for each point the unit failed the test by, .... (bla, bla, bla)
RB, 107
"(...)re-roll failed Leadership tests of any kind(...)"(...)
Podkreśliłem najwazniejsze rzeczy. Jest to test Leadershipa- jak sie go nei zda to obrywamy woundy. BSB daje przerzut na niezdane testy, czyli dziala na casket.

Co do Lizakow
AB Lizardmen str. 40
"For all Leadership tests, models with the Cold Blooded special rule roll 3 dice and use the lowest two scores"
Nie ma nic o dodatkowej kosci, jest wyraznie napisane Leadership test, jak dla mnie lizaki z tego powodu tez mają power up'a.

Pamiętajmy, że specjalne zasady>działania przedmiotów/czarów, itp, itd

ODPOWIEDZ