Kwestia Over Guessingu
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
a przepraszam.. to z np katapulty itd overquessy sa legalne? bo z tego co czesc was pisze wychodzi ze i owszem.
Czyli jesli mam np regimnet wroga, za nim las dluuugi, a za lasem pojedynczego maga wrogiego i w niego wyceluje z katapulty 20 cali dalej niz stoi pierwotny regiment - to dalej jestem fajny chlopak i fair-play zawodnik? -.-
Czyli jesli mam np regimnet wroga, za nim las dluuugi, a za lasem pojedynczego maga wrogiego i w niego wyceluje z katapulty 20 cali dalej niz stoi pierwotny regiment - to dalej jestem fajny chlopak i fair-play zawodnik? -.-
Jeśli będziesz to chciał bardzo zrobić to będziesz zawodnikiem z WP i brakiem czytania ze zrozumieniem w tym temacie.TruePunk pisze: Czyli jesli mam np regimnet wroga, za nim las dluuugi, a za lasem pojedynczego maga wrogiego i w niego wyceluje z katapulty 20 cali dalej niz stoi pierwotny regiment - to dalej jestem fajny chlopak i fair-play zawodnik? -.-
<truepunk> powinni robic dwa niezalezne turnieje, dla pijacych i dla niepijacych
<truepunk> sorry, ale jak ja mam wygrac z zawodnikiem ktory cala noc spal i ani piwa nie wypil, jak ja ledwo stoje?

<truepunk> sorry, ale jak ja mam wygrac z zawodnikiem ktory cala noc spal i ani piwa nie wypil, jak ja ledwo stoje?

Poprostu wszyscy podkreslaja ze chodzi o OG z cannonow.. jakby z innych machin nie dalo sie strzelac panu Bogu w okno.Zox pisze:Jeśli będziesz to chciał bardzo zrobić to będziesz zawodnikiem z WP i brakiem czytania ze zrozumieniem w tym temacie.TruePunk pisze: Czyli jesli mam np regimnet wroga, za nim las dluuugi, a za lasem pojedynczego maga wrogiego i w niego wyceluje z katapulty 20 cali dalej niz stoi pierwotny regiment - to dalej jestem fajny chlopak i fair-play zawodnik? -.-
Patrz że z cannona rzucasz 2x altyleryjką, przez to można zrobić nieświadomie i "nieświadomie".
<truepunk> powinni robic dwa niezalezne turnieje, dla pijacych i dla niepijacych

TruePunk pisze:a przepraszam.. to z np katapulty itd overquessy sa legalne? bo z tego co czesc was pisze wychodzi ze i owszem.
w 6ed byl legalny OG z klopy
teraz juz nie
ale jak juz ktos zauwazyl dzialo ma dosc szeroki zakres strzalu wynikajacy z artillery dice
Ja sobie nie dam wcisnąć kitu aka overguess z katapulty. Przecież jeśli ma się miarkę w oku, to od razu widać, o co przeciwnikowi chodzi przy deklarowaniu strzału. Wystarczy go upomnieć i przytemperować jego zapędy balistyczne. Jak nie działa (czytaj trafiłeś na tego jednego na 100, co jest ćwokiem) to wtedy używasz kluczowego zaklęcia:
SĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘDZIIIIAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!
I powinno być ok
SĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘDZIIIIAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!
I powinno być ok

Anegdotka z DMP 2005 na temat:
Gram z graczem imperium (sam też mam tą armię). Na przeciwko siebie stoją dwie armatki i częstują się ołowiem przez ~2 tury. Po tych 2 strzałach każdy, dokładnie wiemy, ile trzeba powiedzieć, żeby mieć największą szansę na trafienie (dla niewtajemniczonych 10" + 0,5cm przed końcem podstawki przeciwnika). W 3 turze wstawiam oddział ochotników jakieś 10" przed moją armatę.
Przeciwnik: "Strzelam w środkowego ochotnika na [tyle, ile poprzednio w działo]".
Ja: "Przecież to strzał w działo, a nie ochotnika".
Przeciwnik: "Nie, w ochotnika".
Ja: "Wałujesz".
Przeciwnik: wzrusza ramionami.
Irytujące, ale sędziego nie ma co wołać, bo zawsze można się bronić, że "2 cale przerzutu i jest szansa trafić w oddział". Niestety, coś takiego zdarza się znacznie częściej niż oczywiste przestrzelenia.
Maciek
Gram z graczem imperium (sam też mam tą armię). Na przeciwko siebie stoją dwie armatki i częstują się ołowiem przez ~2 tury. Po tych 2 strzałach każdy, dokładnie wiemy, ile trzeba powiedzieć, żeby mieć największą szansę na trafienie (dla niewtajemniczonych 10" + 0,5cm przed końcem podstawki przeciwnika). W 3 turze wstawiam oddział ochotników jakieś 10" przed moją armatę.
Przeciwnik: "Strzelam w środkowego ochotnika na [tyle, ile poprzednio w działo]".
Ja: "Przecież to strzał w działo, a nie ochotnika".
Przeciwnik: "Nie, w ochotnika".
Ja: "Wałujesz".
Przeciwnik: wzrusza ramionami.

Irytujące, ale sędziego nie ma co wołać, bo zawsze można się bronić, że "2 cale przerzutu i jest szansa trafić w oddział". Niestety, coś takiego zdarza się znacznie częściej niż oczywiste przestrzelenia.
Maciek
Anegdota z dnia wczorajszego:
Stoi moj regiment, 8 cali za nim maszyna.
Przeciwnik costam sobie deklaruje.
Moj wspolgracz: ale to overguess.
Przeciwnik: nie, co Ty. to na ile wg Ciebie moge deklarowac?
Ja: deklaruj ile chcesz, a jesli przy standardowych rzutach drasniesz maszyne to damy Ci WP od reki
I potem cala bitwe strzaly byly wmiare ladne i nie przesadzone (;
Stoi moj regiment, 8 cali za nim maszyna.
Przeciwnik costam sobie deklaruje.
Moj wspolgracz: ale to overguess.
Przeciwnik: nie, co Ty. to na ile wg Ciebie moge deklarowac?
Ja: deklaruj ile chcesz, a jesli przy standardowych rzutach drasniesz maszyne to damy Ci WP od reki
I potem cala bitwe strzaly byly wmiare ladne i nie przesadzone (;
- swieta_barbara
- habydysz
A ja ostatnio gralem z Dziopem, walil do moich regimentow z hellki i zawsze jakos tak przymierzyl, ze placek ladowal 5-10 cali za regimentem. Nie mial tu zadnych morderczych zamiarow, po prostu nie umial wymierzyc. No i co, mialbym na turnieju ryknac, ze chce sedziego? Dodam, ze walil nawet po prostej... Mozliwe sa bledy i nijak sie tego nie udowodni.
tylko ze tego raczej sie nie spotyka.. a swoja droga ciekawa sprawa.
Mamy oddzial np strzelcow dark elfickich, za nimi bolec. Nasz cannon stoi na gorce wiec moze teoretycznie wycelowac i w to, i w to.
Czy strzal np 4 cale przed strzelcow jest OG w takiej sytuacji? Przy niskich dorzutach zabijemy cos kusznikow, przy standardowych - maszyne w ktora i tak mozemy strzelic
Mamy oddzial np strzelcow dark elfickich, za nimi bolec. Nasz cannon stoi na gorce wiec moze teoretycznie wycelowac i w to, i w to.
Czy strzal np 4 cale przed strzelcow jest OG w takiej sytuacji? Przy niskich dorzutach zabijemy cos kusznikow, przy standardowych - maszyne w ktora i tak mozemy strzelic
Stoi oddział driad w lini za nimi stoi biegacz WE, Armata przeciwnika nie widzi biegacza. Czy może strzelać do biegacza przez driadę mimo tego, że go nie widzi? i ma do wyboru inne driady jako cel.
Ta sama sytuacja z treemanem stojącym w lesie, armata go nie widzi ale widzi driade stojąca przed nim czy może do niego strzelać przez driadę?
Ta sama sytuacja z treemanem stojącym w lesie, armata go nie widzi ale widzi driade stojąca przed nim czy może do niego strzelać przez driadę?
- swieta_barbara
- habydysz
Tak, moze. Czemu nie? Przeciez wszystkie driady sa legalnymi celami.
Nie wolno strzelać do celów, których się nie widzi, a dobrze wiemy, że wybierając driadę przed bohaterem strzela się tak naprawdą do bohatera.swieta_barbara pisze:Tak, moze. Czemu nie? Przeciez wszystkie driady sa legalnymi celami.
Za takie zagranie powinien być Worst Play.
Bo niby dlaczego, ktoś może strzelac do czegoś czego nie widzi armatą a łucznicy nie mogą strzelać do celów za górką lasem czy po prostu za jednostkami przeciwnika.
Jeżeli armata stałaby na górce i widziała bohatera to może tak strzelić, ponieważ go widzi a odlegóśc między driadą a bohaterem jest niewielka. Więc nie da się tak dokładnie wycelować z armaty, żeby trafić tylko w bohatera.