Kwestia Over Guessingu

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

A nawet jakby jakims dziwnym trafem zaslanial dragon ogry, to ja i tak walilbym po smoku :)

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

a przepraszam.. to z np katapulty itd overquessy sa legalne? bo z tego co czesc was pisze wychodzi ze i owszem.

Czyli jesli mam np regimnet wroga, za nim las dluuugi, a za lasem pojedynczego maga wrogiego i w niego wyceluje z katapulty 20 cali dalej niz stoi pierwotny regiment - to dalej jestem fajny chlopak i fair-play zawodnik? -.-

Awatar użytkownika
Zox
Chuck Norris

Post autor: Zox »

TruePunk pisze: Czyli jesli mam np regimnet wroga, za nim las dluuugi, a za lasem pojedynczego maga wrogiego i w niego wyceluje z katapulty 20 cali dalej niz stoi pierwotny regiment - to dalej jestem fajny chlopak i fair-play zawodnik? -.-
Jeśli będziesz to chciał bardzo zrobić to będziesz zawodnikiem z WP i brakiem czytania ze zrozumieniem w tym temacie.
<truepunk> powinni robic dwa niezalezne turnieje, dla pijacych i dla niepijacych
<truepunk> sorry, ale jak ja mam wygrac z zawodnikiem ktory cala noc spal i ani piwa nie wypil, jak ja ledwo stoje?
Obrazek

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Zox pisze:
TruePunk pisze: Czyli jesli mam np regimnet wroga, za nim las dluuugi, a za lasem pojedynczego maga wrogiego i w niego wyceluje z katapulty 20 cali dalej niz stoi pierwotny regiment - to dalej jestem fajny chlopak i fair-play zawodnik? -.-
Jeśli będziesz to chciał bardzo zrobić to będziesz zawodnikiem z WP i brakiem czytania ze zrozumieniem w tym temacie.
Poprostu wszyscy podkreslaja ze chodzi o OG z cannonow.. jakby z innych machin nie dalo sie strzelac panu Bogu w okno.

Awatar użytkownika
Zox
Chuck Norris

Patrz że z cannona rzucasz 2x altyleryjką, przez to można zrobić nieświadomie i "nieświadomie".
<truepunk> powinni robic dwa niezalezne turnieje, dla pijacych i dla niepijacych
<truepunk> sorry, ale jak ja mam wygrac z zawodnikiem ktory cala noc spal i ani piwa nie wypil, jak ja ledwo stoje?
Obrazek

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

TruePunk pisze:a przepraszam.. to z np katapulty itd overquessy sa legalne? bo z tego co czesc was pisze wychodzi ze i owszem.

Czyli jesli mam np regimnet wroga, za nim las dluuugi, a za lasem pojedynczego maga wrogiego i w niego wyceluje z katapulty 20 cali dalej niz stoi pierwotny regiment - to dalej jestem fajny chlopak i fair-play zawodnik? -.-

w 6ed byl legalny OG z klopy
teraz juz nie
ale jak juz ktos zauwazyl dzialo ma dosc szeroki zakres strzalu wynikajacy z artillery dice

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Post autor: Kołata »

Ja sobie nie dam wcisnąć kitu aka overguess z katapulty. Przecież jeśli ma się miarkę w oku, to od razu widać, o co przeciwnikowi chodzi przy deklarowaniu strzału. Wystarczy go upomnieć i przytemperować jego zapędy balistyczne. Jak nie działa (czytaj trafiłeś na tego jednego na 100, co jest ćwokiem) to wtedy używasz kluczowego zaklęcia:
SĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘDZIIIIAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!
I powinno być ok :D

Awatar użytkownika
Zox
Chuck Norris

Zawsze może być miscast ;)
Obrazek

quas
Niszczyciel Światów

ale nie ma miscasta konczacego ture strzelania :wink:

mlepkows
Wodzirej

Post autor: mlepkows »

Anegdotka z DMP 2005 na temat:
Gram z graczem imperium (sam też mam tą armię). Na przeciwko siebie stoją dwie armatki i częstują się ołowiem przez ~2 tury. Po tych 2 strzałach każdy, dokładnie wiemy, ile trzeba powiedzieć, żeby mieć największą szansę na trafienie (dla niewtajemniczonych 10" + 0,5cm przed końcem podstawki przeciwnika). W 3 turze wstawiam oddział ochotników jakieś 10" przed moją armatę.
Przeciwnik: "Strzelam w środkowego ochotnika na [tyle, ile poprzednio w działo]".
Ja: "Przecież to strzał w działo, a nie ochotnika".
Przeciwnik: "Nie, w ochotnika".
Ja: "Wałujesz".
Przeciwnik: wzrusza ramionami.
:roll:
Irytujące, ale sędziego nie ma co wołać, bo zawsze można się bronić, że "2 cale przerzutu i jest szansa trafić w oddział". Niestety, coś takiego zdarza się znacznie częściej niż oczywiste przestrzelenia.

Maciek

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Anegdota z dnia wczorajszego:
Stoi moj regiment, 8 cali za nim maszyna.
Przeciwnik costam sobie deklaruje.
Moj wspolgracz: ale to overguess.
Przeciwnik: nie, co Ty. to na ile wg Ciebie moge deklarowac?
Ja: deklaruj ile chcesz, a jesli przy standardowych rzutach drasniesz maszyne to damy Ci WP od reki

I potem cala bitwe strzaly byly wmiare ladne i nie przesadzone (;

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

A ja ostatnio gralem z Dziopem, walil do moich regimentow z hellki i zawsze jakos tak przymierzyl, ze placek ladowal 5-10 cali za regimentem. Nie mial tu zadnych morderczych zamiarow, po prostu nie umial wymierzyc. No i co, mialbym na turnieju ryknac, ze chce sedziego? Dodam, ze walil nawet po prostej... Mozliwe sa bledy i nijak sie tego nie udowodni.

Awatar użytkownika
Kharnan
Mudżahedin

Post autor: Kharnan »

Czy legalne jest za krótkie mierzenie? :wink: :wink: :wink:
And he did say "War", and the world did tremble...
Obrazek

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

nie to tez forma over guessingu

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

tylko ze tego raczej sie nie spotyka.. a swoja droga ciekawa sprawa.

Mamy oddzial np strzelcow dark elfickich, za nimi bolec. Nasz cannon stoi na gorce wiec moze teoretycznie wycelowac i w to, i w to.
Czy strzal np 4 cale przed strzelcow jest OG w takiej sytuacji? Przy niskich dorzutach zabijemy cos kusznikow, przy standardowych - maszyne w ktora i tak mozemy strzelic

quas
Niszczyciel Światów

oba byly legalnym celem...a moze celowal z armaty w strzelcow?
zreszta-strzal legalnie zadeklarowany w oddzial-IMO nie mozna sie przyczepic

Knight
Wodzirej

Post autor: Knight »

Stoi oddział driad w lini za nimi stoi biegacz WE, Armata przeciwnika nie widzi biegacza. Czy może strzelać do biegacza przez driadę mimo tego, że go nie widzi? i ma do wyboru inne driady jako cel.
Ta sama sytuacja z treemanem stojącym w lesie, armata go nie widzi ale widzi driade stojąca przed nim czy może do niego strzelać przez driadę?

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Tak, moze. Czemu nie? Przeciez wszystkie driady sa legalnymi celami.

Błażej
Kretozord

Post autor: Błażej »

to jak się pomylę przy zgadywaniu zasięgu z katapulty, to poproszę sędziego by mi pozwolił powtórzyć strzał.. toż poprzedni był niezgodny z zasadami. :wink:

Knight
Wodzirej

Post autor: Knight »

swieta_barbara pisze:Tak, moze. Czemu nie? Przeciez wszystkie driady sa legalnymi celami.
Nie wolno strzelać do celów, których się nie widzi, a dobrze wiemy, że wybierając driadę przed bohaterem strzela się tak naprawdą do bohatera.
Za takie zagranie powinien być Worst Play.
Bo niby dlaczego, ktoś może strzelac do czegoś czego nie widzi armatą a łucznicy nie mogą strzelać do celów za górką lasem czy po prostu za jednostkami przeciwnika.
Jeżeli armata stałaby na górce i widziała bohatera to może tak strzelić, ponieważ go widzi a odlegóśc między driadą a bohaterem jest niewielka. Więc nie da się tak dokładnie wycelować z armaty, żeby trafić tylko w bohatera.

Zablokowany