WIELKI DRACON

Regulaminy, relacje, scenariusze, kampanie, pokazy etc.

Moderatorzy: Laik, Dymitr

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
esgaroth
Falubaz
Kontakt:

Post autor: esgaroth »

zmieniono ocenę malowania na bardziej przejrzystą, mam nadzieję że się wam spodoba :D
Młody pisze:Wow. Skład FKCC logiem Drakona :D Moja armia na pierwszym planie zdjęcia w sumie ;)
raf pisze:....dali zdjęcia zawodników o najwiekszym potencjale...
zdjęcie jest na maxa fajne, takich dwóch poważnych graczy dyskutujących nad polem bitwy :D :wink:
Christos pisze:...regulamin pisany jest czarną czcionka na czarnym tle?
ok naprawione, w internet explorerze stronka nie działała prawidłowo

Jason
Mudżahedin

Post autor: Jason »

To ja może napisze coś od reszty (przynajmniej jeszcze) organizatorów:

1) Jeśli chodzi o daromowy wjazd dla pewnych osób to problem nie leży w tym że Scimi się wycofał tylko że Thurion nie potrzebnie rozpowiadał o tym co nie jest potwierdzone. Jako członek ekipy przepraszam za to.

2) Podobnie jeśli chodzi o kompozycję armii, jeśli coś wcześniej słyszelicie to były to plotki i pretensji możecie mieć tylko do osób które je rozpowiadały.

3) Jeśli chodzi o taką a nie inną ocena malowania zaproponowaną przez nas na początku to chodziło o to żeby faktycznie była ona oceną malowania a nie oceną podstawek i (czasami mocno przesadzonych) konwersji, stąd nacisk na samo malowania a pozostałe kategorie (jako mniej istotne) zostały osłabione. Jednak jak widzicie koledzy z klubu nie potrafią tego wyjaśnić (mimo że ze kulisami wszyscy byliśmy co do tego zgodni). Przepraszamy za zamieszanie.
The most important rule!
Remember, having fun and keeping to the spirit of the game is more important than winning at any cost.

Lizardmen, Bretonnia, High Elves

Awatar użytkownika
Dalmar
Falubaz

Post autor: Dalmar »

Dla mnie regulamin super, typowy Limited 2250 bez żadnych udziwnień. Namówię ludzi z Ink. bo impreza zapowiada się na prawdę nieźle. Ja bym Speciali z 7 edycji dopuścił - sparwdziło by sie czy oni są taki "przegięci" - na WI jakoś za bardzo "nie byli" :) ale to moje zdanie.

Mam tylko pytanie czy macie jakieś lepsze tereny - bo jak grałem w 3mieście w 2x w sezonie 2005\2006 to ten element bardzo kulał. Chodzi o ich rozmiar (za duże, albo za małe), niegrywalość i jakoś. Nie czepiam sie, bo wiem że baza dobra baza terenowa to cieżki do kupienia\zrobienia element

Mam też prośbę aby pomysleć o sali z wentylacją\przewiewiem bo bywało czasami ciężko :( :( :( przy 25-35 stopniach temp.
Ostatnio zmieniony 24 maja 2007, o 21:41 przez Dalmar, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

dalmar pisze: są taki "przegięci" - na WI jakoś za bardzo "nie byli" :) ale to moje zdanie.
nie wiem jak ty ale nie mam ochoty grac z 4 dzillami, 2 czolgai i karlem franzem na smoku... co prawda nie ma tego zlego bo nie bedzie Altara, ale IMO to albo wszsytkie speciale albo rzaden, nie ma podzialu na 7 czy 6 czy kij wie co
Ostatnio zmieniony 24 maja 2007, o 21:30 przez thurion, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Heinrich
Kradziej
Kontakt:

Post autor: Heinrich »

A czy mogę mieć ogry w rarach jak jest turniej limited czy nie?

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Heinrich_von_Tod pisze:A czy mogę mieć ogry w rarach jak jest turniej limited czy nie?
mozesz

Awatar użytkownika
Dalmar
Falubaz

thurion pisze:
dalmar pisze: są taki "przegięci" - na WI jakoś za bardzo "nie byli" :) ale to moje zdanie.
nie wiem jak ty ale nie mam ochoty grac z 4 dzillami, 2 czolgai i karlem franzem na smoku... co prawda nie ma tego zlego bo nie bedzie Altara, ale IMO to albo wszsytkie speciale albo rzaden, nie ma podzialu na 7 czy 6 czy kij wie co
Łukasz pokaż mi rozpę Empire w której się to wszystko mieści na 2250 :D

Speciale z 7ed. są fajnym, "nieprzegiętym" urozmaiceniem, będzie z czasem wiecej booków to będzie ich więcej. Myślę że jak wyjdzie book do Choasu to pewnie zmienisz zdanie.
Mi na turniejach męczy nuda i monotonność i jak np: Empire będzie miało speciali to nie będą grał cały czas z tym samym syfem tylko z róźnym i będę się musiał bardziej wysilac swoje szare komórki, a nie grać według schamaty, bo po 2-3 z tym samym to jest już schamat. Wiem że niektórych to przerasta więc zamiast pomyśleć jak z tym zagarć wolą krzyczą "przegięte".

Zresztą GW tez to dopuszcza full oficial i ludzie za granicą będą z czasem grali nimi, jak już tego nie robią.

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

dalmar pisze:
karl 700
maszynki 1000
2x caddy + 3 najtansze cory :)

Awatar użytkownika
Dalmar
Falubaz

thurion pisze:
dalmar pisze:
karl 700
maszynki 1000
A magowie, a gdzie tych magów schowasz, zrób całą rozpę. Z Holanem o tym gadaliśmy kilka razy i Karl mieści się sensowanie ze smokiem na 2500. Na 2250 no way.

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

dalmar pisze:
thurion pisze:
dalmar pisze:
karl 700
maszynki 1000
A magowie, a gdzie tych magów schowasz, zrób całą rozpę. Z Holanem o tym gadaliśmy kilka razy i Karl mieści się sensowanie ze smokiem na 2500. Na 2250 no way.
nikt nie mowil ze sensownie ;) ale zrobic sie da:

Karl 700

1 Battle Wizard @ 125 Pts
Magic Level 1; Warhorse
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]

1 Battle Wizard @ 115 Pts
Magic Level 1
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]

6 Knightly Orders @ 146 Pts
Barding; Lance; Full Plate Armor; Shield; Musician; Warhorse

10 Crossbowmen @ 80 Pts
Crossbow

10 Crossbowmen @ 80 Pts
Crossbow

1 Great Cannon @ 100 Pts

1 Great Cannon @ 100 Pts

1 Great Cannon @ 100 Pts

1 Great Cannon @ 100 Pts

1 Steam Tank @ 300 Pts

1 Steam Tank @ 300 Pts

Casting Pool: 4

Dispel Pool: 4

Models in Army: 46

Total Army Cost: 2246

i nie powiesz ze vs niektore armie 6 dzial + terrory w tym 2 z T6 i 10W nie sa problemem...

ja tam bym wolal grac z czyms takim niz z Altarem :P no ale niektorym moze sie to wydawac nieco zbyt hardcorowe

Awatar użytkownika
Heinrich
Kradziej
Kontakt:

I kto gra takimi rozpiskami :roll: Czy ktoś jeszcze gra armiami klimatycznymi? Przecież ta rozpiska jest chora :?

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

thurion pisze:
nie.

smok, 3 magow, 6 dzial (dow) i jakies cory ;)

do tego konnica z warbannerem i kusznicy i klocek piechoty ;) i jedziemy :D

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Post autor: Scimitar »

dalmar pisze:Dla mnie regulamin super, typowy Limited 2250 bez żadnych udziwnień. Namówię ludzi z Ink. bo impreza zapowiada się na prawdę nieźle. Ja bym Speciali z 7 edycji dopuścił - sparwdziło by sie czy oni są taki "przegięci" - na WI jakoś za bardzo "nie byli" :) ale to moje zdanie.
Graliśmy z Halfem (a dokładniej w tych bitwach to razem z Shino) przeciw Karlowi i naprawdę - nie jest to fajny i miły pan.

Specialom mówimy nie na Pomorzu - przynajmniej do czasu aż się sytuacja z nimi unormuje (znaczy się - wyjdą inne booki).

Awatar użytkownika
esgaroth
Falubaz
Kontakt:

Post autor: esgaroth »

dalmar pisze:Ja bym Speciali z 7 edycji dopuścił - sparwdziło by sie czy oni są taki "przegięci" - na WI jakoś za bardzo "nie byli" :) ale to moje zdanie.
raczej zostaniemy przy czystym limited :wink:
dalmar pisze:Mam tylko pytanie czy macie jakieś lepsze tereny - bo jak grałem w 3mieście w 2x w sezonie 2005\2006 to ten element bardzo kulał.
teraz będą nowe tereny :)
zapraszamy! :D

ptasznik
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: ptasznik »

a mi sie wydaje ze darek ma racje, ci bohaterowie sa zazwyczaj slabi: o wiele bardziej wole spotkac tego smoka niz 4 magow czy altara i wydaje mi sie ze woli to chyba 70% armii. Wiecej kombinowania = wiecej zabawy sam napewno lukasz widzisz po sobie ze fajnie jest tez wymislic cos innego nawet w tym chaosie, ktory nie zmienil sie od dawna. Wiec wydaje mi sie ze mozna dac ludziom nieco wieksze pole manewru.
A co do malowania to mozna by ta dokladnosc podzielic jakos: nie poprostu 0-14 tylko np. 0-3 dokladnosc, 0-3 dobor kolorow, 0-3 technika, 0-3 spojnosc calej armii. To tak naprawde nie zmienilo by niec w ocenie dla sedziego, ale pewnie mniej by sie czepiali, ze to bedzie taka subiektywna ocena i tak duzo za to pkt. Notabene ocena malowania czy czegokolwiek innego nie moze byc obiektywna.
pozdrawiam
edit o zmienila sie ocena malowania:)

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

esgaroth pisze: 1. Poziom malowania (0-9)
0-4 -> jakość pomalowania armii (stopniowane 0-25-50-75-100%, za armię pomalowaną w tym przypadku uważamy taką, która ma coś więcej niż 3 kolory i są one nałożone starannie, a nie "napaćkane" !!!)
0-4 -> poziom malowania (wedle uznania sędziego)
0-1 -> zachowany jednolity schemat malowania, przy czym da się odróżnić poszczególne oddziały
to drugie mozna by jakos pokazac lepiej? bo tak troche glupio sie dowiedziec, ze zle nie jest ale nie ma senmm,nmm,sl,innych skrotow literowych co to ich przecietny czlowiek nie zna ;)
2. Konwersje (0-6)
1 -> są drobne na paru oddziałach (cięciwy na łukach, zmiany broni, główek itp. drobiazgi)
1 -> przynajmniej jeden oddział skonwertowany w znaczący sposób lub 1-2 większe modele (spore zmiany w wyglądu modelu, samoróbki, greenstuff, itp.)
1 -> skonwertowana spora część armii (j/w)
0-3 -> jakość konwersji (wedle uznania sędziego)
spora czesc armii to jest 50% +1 model czy ile dokladnie :>
3. Podstawki (0-5)
1 -> wszystkie modele mają wykończone podstawki (starczy jakaś posypka lub trawka)
1 -> podstawki posiadają różne dodatki (skałki, grzybki, trupki itp.; nie muszą mieć wszystkie, ale tak z połowa - ma to być zauważalne)
1 -> armia posiada wykonane moving traye pasujące schematem do podstawek (nie trzeba pod skirmish i fast cavalry)
1 -> wszystkie podstawki wykonane w jednolitym schemacie (dopuszczalne różnice na niektórych oddziałach uzasadnione zasadami np. aquatic, wykopywaczki itp.)
1 -> WOW
fasty moga miec inne podstawki?
4. WYSIWYG (0-3)
0-2 -> % armi spełniającej to kryterium
1 -> WYSIWYG posiadają też herosi
czy jesli moj gigant ma jedna bron w dwoch rekach a druga za pazucha to by sie to liczylo jako, ze ma czy nie? oczywiscie zakladajac, ze dwuraka nie moze miec bron ktora trzyma w 2 rekach dwurakiem byc nie moze :>

Awatar użytkownika
Dalmar
Falubaz

Heinrich_von_Tod pisze:I kto gra takimi rozpiskami :roll: Czy ktoś jeszcze gra armiami klimatycznymi? Przecież ta rozpiska jest chora :?
Taka rozpiska jest na jedno kopyto i IMO jest nie jest mocna, bo z każdą armią na 3+ magach będzie miała cieżko. Dużo bardziej wolałbym taką rozpę niż War Altar, 3 magów, popie...... 2 czołgi bo taka rozpa ma wszysko i bardzo ciężko ugryźć ją z jakiejkolwiek strony, a czołgi dla niektórych armii są nieśmiertelne.

Speciale w armii Empire IMO nie są aż tak przegięte porównaniu do Empire wyżej i z chęcią bym sobie z smokiem lub armią bardziej na kawalerii zagrał.

Awatar użytkownika
Dalmar
Falubaz

Co do oceny malowania to 3miasto od zawsze (czasów Pawła K.) słyneło z tego że jest dużo za samo malowanie i że jest to rygorystycznie oceniane. Jak dla mnie taka "reginalna zmiana" jest ciekawa i powoduje że Master wyróżnia sie od innych.

Awatar użytkownika
Heinrich
Kradziej
Kontakt:

A gdzie w tej rozpisce większy kloc konnicy, gdzie piechota z detachmentami czy ktoś widział armię Imperium bez piechoty? Co to za gra jak wystawia sie same działa i czołgi... hyh...

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

dalmar pisze: Speciale w armii Empire IMO nie są aż tak przegięte porównaniu do Empire wyżej i z chęcią bym sobie z smokiem lub armią bardziej na kawalerii zagrał.
podobnie jak uzbrojenie do gigsona (nota bene dopuszczone na mb nedawno) ale tu jest ytylko limited i juz ;]

ODPOWIEDZ